Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Mexico schakelt Canada uit; Japan, Zuid-Korea ook naar halve finales
English
TAOYUAN / TAICHUNG (Taiwan) - Mexico tekende maandag (16 november) voor de grootste stunt in de kwartfinale van de Premier12 met het uitschakelen van Canada na terug te komen van een 3-1 achterstand en met 4-3 te winnen.

Japan en Zuid-Korea, de Aziatische favorieten voor de finale, bereikten beide de halve finales. Japan won met 9-3 vs. Puerto Rico, terwijl Zuid-Korea met 7-2 te sterk was voor Cuba. Twee jaar geleden bereikte Cuba ook de laatste vier niet van de World Baseball Classic. Toen werd Cuba in de tweede ronde uitgeschakeld door Nederland.

In de middag werd ook het Koninkrijksteam Nederland uitgeschakeld na een 6-1 nederlaag tegen de USA.
Verslag van deze wedstrijd

In de halve finales zal Mexico nu de USA ontmoeten, terwijl Japan tegenover Zuid-Korea komt te staan. De halve finales worden donderdag- en vrijdagavond gespeeld in de Tokyo Dome in Tokyo (Japan). Beide wedstrijden beginnen om 19:00 uur lokale tijd (11 uur 's morgens Nederlandse tijd).

Aanstaande zaterdag worden de Bronzen Wedstrijd en de Finale in Tokyo gespeeld.

Met de resultaten van vandaag werden alle teams uit Poule A uitgeschakeld! Japan, USA, Zuid-Korea en Mexico speelden in dit toernooi allen in Poule B. En hierdoor staan de huidige nummer één en twee op de wereldranglijst (Japan, USA) nu in de finale-ronde, samen met nummer 8 Zuid-Korea en nummer 12 Mexico. Vier van de teams die in de top-zeven van de wereldranglijst staan plaatsten zich niet voor de finale-ronde: Cuba (3), Chinese Taipei (4), Nederland (5) en Canada (7).

(16 november)Canada vs. Mexico
De grootste stunt van het toernooi tot nu toe is de comeback van Mexico na een 3-1 achterstand en daarmee de uitschakeling van Canada, dat nog ongeslagen was. Canada was 5-0 om Poule A te winnen speelde speelde overtuigend in hun vijf wedstrijden. Voor de reis naar Taiwan speelde de ploeg ook drie prima oefenwedstrijden tegen de USA. En daardoor werd Canada niet alleen favoriet om zich te plaatsen voor de medaille-ronde, het werd zelfs een serieuze kandidaat om de finale te bereiken.

En Canada was inderdaad op weg naar Japan, want de ploeg stond met 3-1 voor na zeven innings. Maar hierna sloeg Mexico toe met een 3-run rally en draaide het duel in eigen voordeel om. Daardoor zal Mexico nu in Japan spelen, terwijl Canada naar huis kan.

Mexico begon het toernooi met een verrassende 6-4 winst vs. Venezuela, en dat bleek uiteindelijk beslissend voor de ploeg om de kwartfinale te bereiken.

Vandaag, in Taichung, speelde Mexico wederom een goede wedstrijd en kende een prima start. De ploeg nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning en hield die ruim vijf innings vast. Canada scoorde vervolgens driemaal in de zesde, maar zal Mexico het duel uiteindelijk toch in eigen voordeel omdraaien.

Mexico opende de score in de eerste inning. Lead-off hitter Kevin Medrano kwam na een fout op het honk en stal het tweede honk. Hij kon daarna niet opschuiven op een grounder richting derde honk en een infield-hit richting kort. Maar Medrano scoorde even later wel op een honkslag van Humberto Sosa om Mexico een vroeg voorsprong te bezorgen.

Mexico hield de minimale voorsprong lang vast. Starter Miguel Peña stond slechts één honkslag toe in de eerste vier innings en schakelde 12 van de 13 slagmensen uit. In de 2e5 liet Canada twee lopers achter.

Canada leek het duel in hun voordeel om te draaien door driemaal te scoren in de zesde. Met twee uit en Tyler O'Neill (velderskeus) op het eerste honk, volgden een wilde worp en een vrije loop voor Jordan Lennerton. Hierna scoorde O'Neill het gelijkmakende punt op een honkslag van Rene Tosoni. Met de lopers op het tweede en derde honk leverde Brock Kjeldgaard een 2-run double af die Canada op een 3-1 voorsprong zette. Een andere honkslag volgde, maar daarna strandde Canada lopers op het eerste en derde honk.

Na het punt in de eerste inning deed de Canadese starter Scott Diamond het prima en hield Mexico in de volgende zes innings puntloos. In de tweede inning schakelde hij een loper op het eerste honk uit via een pick-off, waarna hij werd gesteund met een dubbelspel in de derde. Hij kreeg hierna drie nullen op rij in de volgende vier innings en schakelde 14 slagmensen op rij uit.

Maar hierna, zoals tijdens dit toernooi al in verschillende wedstrijden bij verschillende teams gebeurde, faalde de bullpen. Phillippe Aumont nam het over in de achtste met een 3-1 voorsprong. Aumont, die een dag eerder één inning gooide tegen Nederland, raakte lead-off hitter José Torres en kreeg toen een honkslag tegen van Juan Perez. Tegelijkertijd speelde het Nederlands Koninkrijksteam tegen de USA. Met een 1-0 voorsprong moest de bullpen punten toestaan en draaiden kostbare fouten het duel om. Canada's bullpen kreeg eveneens punten tegen en ook hun verdediging maakte kostbare fouten. Met lopers op het eerste en tweede honk eindigde een 'force play-grounder' in een nul, maar werd gevolgd door een foute aangooi, resulterend in lopers op het tweede en derde honk. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Kevin Medrano een infield-hit sloeg. Tim Torres zorgde vervolgens voor een punt met een honkslag en hield de honken vol. Een gedwongen nul op de plaat volgde, maar met twee uit werd een fout gemaakt op een 'force play-rounder' van Humberto Sosa, resulterend in twee punten een Mexicaanse voorsprong van 4-3.

Canada was niet meer in staat de plotselinge achterstand ongedaan te maken. Met twee uit in de achtste nam closer Brennan Bernardino de pitching over en sloot de slagbeurt af met een strikeout. In de negende kreeg hij drie nullen op rij en sloot af met drie slag voor twee pinch-hitters.

Canada was uitgeschakeld, Mexico had de halve finale bereikt!

Mexico's beste recente resultaat de laatste tijd was de derde plaats op de Pan American Games van 2007. Destijds moest Mexico om het brons spelen tegen Nicaragua op het evenement in Rio de Janeiro (Brazilië). Maar de wedstrijd verregende en beide teams deelden de derde plaats. Mexico bereikte ook de halve finale in de Pan American Games van 2011, dat plaatsvond voor eigen publiek in Guadalajara. Mexico verloor toen met 5-3 van Canada en verloor daarna de bronzen wedstrijd vs. Cuba, 6-0.
Op mondiale toernooien moeten we teruggaan naar 1965 voor het beste Mexicaanse resultaat want toen eindigde de ploeg op de tweede plek op het Wereldkampioenschap in Colombia. Op de World Baseball Classic eindigde Mexico respectievelijk op de zesde, achtste en elfde plaats op de drie evenementen die plaatsvonden in 2006, 2009 en 2013.

Mexico's Manager is de legendarische 81-jarige (!) Mike Brito, al vele jaren scout van de Los Angeles Dodgers. De op Cuba geboren geboren Brito wist zo'n 30 spelers te contracteren die de Major League bereikte, waaronder linkshandige werper Fernando Valenzuela en bracht de Dodgers een paar jaar geleden in contact met outfielder Yasiel Puig.In Taichung besliste Zuid-Korea de wedstrijd tegen Cuba al vroeg met het scoren van vijf punten in de tweede inning. Cuba wist alleen in de vijfde inning tweemaal te scoren, maar de Koreanen pakten die punten weer terug in de achtste.

Cuba gebruikte in deze wedstrijd negen werpers, terwijl Zuid-Korea er 'slechts' vijf inzette.

Nadat de Koreaanse starter Won-jun Chang de drie Gurriel-broers op rij had uitgeschakeld in de eerste inning kwamen zijn teamgenoten tot een rally van vijf punten in de eerste helft van de tweede inning. Cuba-starter Frank Montieth kreeg een lead-off triple tegen van Byung-ho Park, die vervolgens scoorde op een honkslag van Byung-hun Min. Toen ook volgende slagman Jae-gyun Hwang een honkslag sloeg werd Montieth vervangen door Livan Moinelo. Hij kreeg een RBI-single tegen van Eui-ji Yang. Nadat de twee lopers waren opgeschoven naar het tweede en derde via een opofferingsstootslag scoorden beiden op een honkslag van Keun-woo Jeong. Dat leidde tot een nieuwe werperswissel, want Norberto Gonzalez nam het over. Jeong ging gedwongen uit, maar volgende slagman Hyun-soo Kim kreeg vier wijd. Miguel Lahera werd daarna de derde werper voor Cuba in deze inning, maar hij kreeg een puntscorende honkslag tegen van Dae-ho Lee, die er een 5-0 stand van maakte.

Cuba scoorde tweemaal in de vijfde inning. Alexander Malleta begon met een honkslag en Osvaldo Vazquez kreeg vier wijd, waarna een puntscorende honkslag van Estayle Hernandez volgde. Vazquez probeerde hierop het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgeschakeld. Na een strikeout kreeg Lourdes Gurriel vier wijd en dat betekende het einde voor Chang, die werd opgevolgd door Chang-min Lim. Hij kreeg een puntscorende honkslag tegen van Yunieski Gurriel, die de achterstand verkleinde naar 5-2. Maar daar bleef het bij voor Cuba in deze wedstrijd.

Zuid-Korea pakte de twee punten weer terug in de eerste helft van de achtste inning. Met één uit homerde Eui-ji Yang en dat leidde wederom tot een werperswissel. Later in de inning voegde Jae-ho Kim ee puntscorende honkslag toe om er een 7-2 stand van te maken.

De Nederlandse scorer Linda Steijger verzorgde in dit duel de play-by-scoring.In Taoyuan was Japan met 9-3 te sterk voor Puerto Rico en 'outhitte' hun tegenstander ook met 13-7. Met de overwinning bleef Japan ongeslagen. Japan was in vrijwel alle innings productief en stond na acht innings met 9-0 voor. Puerto Rico scoorde daarna hun drie punten in de eerste helft van de negende inning.

Japan opende de score met een punt in de eerste inning na een honkslag van Yoshitomo Tsutsugo.

De ploeg voegde een punt toe in de derde na een tweehonkslag van Ryosuke Hirata, maar dat eindigde ook in een nul op de plaat toen nog een loper probeerde te scoren.

In de vierde verdubbelde Japan de voorsprong. Akira Nakamura begon met vier wijd, waarna Motohito Shima het honk bereikte met een velderskeus, die geen nul opleverde. Met één uit scoorden de twee op een tweehonkslag van Hayato Sakamoto.

Japan scoorde het volgende punt in de zesde inning op een honkslag van Hayato Sakamoto, maar liet toen ook de honken vol achter.

Japan scoorde daarna tweemaal in zowel de zevende als de achtste inning. In de zevende opende Ryosuke Hirata met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Nobuhiro Matsuda. Hierna kreeg Akira Nakamura vier wijd en scoorde later na een honkslag van Motohito Shima.

In de achtste verhoogde Akira Nakamura de stand naar 9-0 met een 2-run single.

Puerto Rico kreeg nauwelijks scoringskansen. Maar de ploeg scoorde driemaal in de negende inning na een werperswissel. Juan Silva en Aldo Mendez begonnen met een honkslag, waarna ze scoorden toen Joiset Feliciano homerde met één uit.

De Nederlandse scheidsrechter Winfried Berkvens was in dit duel de linksveld-umpire.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.