Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus één zege verwijderd van kampioenschap
English
HAARLEM - Curaçao Neptunus won vrijdagavond (18 september) met 11-6 om een 3-0 voorsprong te nemen in de best-of-seven Holland Series tegen Corendon Kinheim. Daarmee is de Rotterdamse ploeg nu één overwinning verwijderd van prolongatie van de kampioenstitel. Neptunus kan de titel zaterdagmiddag pakken in Game Four, die om 14:00 uur van start gaat in Haarlem.

Maar in de recente historie is 'slechts één winst verwijderd van' niet meer zo zeker. Vorig jaar was ook L&D Amsterdam Pirates maar één zege af van het kampioenschap vs. Neptunus, dat toen driemaal op rij won en de titel pakte. In de Play-Offs van dit jaar had Amsterdam ook nog maar één overwinning nodig om de Holland Series te bereiken, kreeg daarvoor verschillende kansen, maar verloor opnieuw driemaal op rij van Neptunus en werd uitgeschakeld.

Vanavond sloeg Raily Legito een 2-run homerun om Neptunus een snelle voorsprong te geven in de eerste inning. De ploeg kwam vervolgens tot een rally van vijf runs in de tweede slagbeurt op zes hits om de stand op te voeren naar 7-0 en leek op weg naar een ruime overwinning. Echter, hierna stokt de run-productie.

In de zesde inning kwam ook Kinheim tot een rally van vijf punten om de achterstand te verkleinen tot slechts 7-5. Kalian Sams, terug bij het team nadat hij dinsdag zijn seizoen in Canada afsloot, opende met een homerun. Hierna maakte Neptunus twee fouten en dat in combinatie met drie hits zorgde voor nog eens vier punten.

Neptunus nam meer afstande door viermaal te scoren in de eerste helft van de negende. Allen waren onverdiend, want de Kinheim-verdediging maakte drie fouten. Kinheim kon hier in hun negende beurt nog slechts één punt tegenover stellen.

(18 september)
Neptunus nam een zeer snelle 2-0 voorsprong, breidde die uit naar 7-0 in de tweede inning en leek op weg naar een ruim, mercy-rule overwinning. Maar vanaf de derde inning werd de Rotterdamse ploeg het zwijgen opgelegd en zag het de voorsprong slinken naar slechts 7-5, maar voegde vier onverdiende punten toe in de negende om uiteindelijk toch nog comfortabel te winnen.

Kinheim-starter Nick Veltkamp begon goed met drie slag voor lead-off hitter Dwayne Kemp. Hierna kreeg de linkshander een honkslag tegen van Benjamin Dille, gevolgd door een homerun van veteraan Raily Legito. Dat bezorgde Neptunus een snelle 2-0 voorsprong en de toon voor vanavond was gezet. Veltkamp volgde met drie slag voor Gianison Boekhoudt, kreeg nog een tweehonkslag tegen van Christian Diaz, maar een grounder van Rien Vernooij sloot de inning af.

In de eigen eerste slagbeurt strandde Kinheim twee lopers, waarna Neptunus tot een rally van vijf punten kwam in de eerste helft van de tweede inning om een ogenschijnlijk comfortabele 7-0 voorsprong te nemen. De eerste vijf slagmensen bereikten veilig de honken. Lead-off hitter Gyenuar Lopez zag een niet gehonoreerde time-out eindigen in een slagbal, waarna hij de volgende worp terugsloeg naar Veltkamp, die de bal met zijn arm van richting veranderde naar kort, resulterend in een infield-hit. Hierna kreeg Shaldimar Daantji vier wijd, waarna Urving Kemp en Dwayne Kemp volgden met puntscorende honkslagen. Een stootslag-honkslag van Benjamin Dille zorgde voor volle honken. Raily Legito volgde met een opofferingsslag, waarna Gianison Boekhoudt en Christian Diaz de volgende puntscorende honkslagen lieten noteren. Dat verhoogde de stand naar 7-0 en betekende het vertrek van Veltkamp, die negen hits en zeven punten op zijn naam kreeg. David Bergman nam het over en sloot de inning af.

Vanaf dat moment gebeurde er weinig. Neptunus verzuimde de voorsprong op te voeren richting mercy-rule stand en kwam slechts eenmaal in scoringspositie op Bergman. In de vijfde nam Scott Ronnenbergh het over. Hij kreeg twee snelle nullen, gooide toen vier wijd op Dwayne Kemp, die even later het derde honk bereikte toen korte stop Dudley Leonora een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder', maar bleef toen achter.

In de 1e6 gooide Ronnenbergh vier wijd op Boekhoudt en kreeg een honkslag tegen van Diaz, maar daarna volgden drie nullen.

Diegomar Markwell startte voor Neptunus en kwam in de eerste vijf innings nauwelijke in de problemen. In de eerste, met één uit, kreeg hij een honkslag tegen van Mervin Gario en gooide vier wijd op Bryan Engelhardt, maar zij strandden. Na drie nullen op rij in de tweede kreeg de linkshander een 2-out double tegen van Gario in de derde, maar sloot af met drie slag voor Engelhardt.

In de vierde opende Kalian Sams voor Kinheim, kwam op het honk na een fout van korte stop Dwayne Kemp, maar bleef achter. En in de vijfde, met twee uit, sloeg Kevin Moesquit een honkslag en kwam Gario via vier wijd op het honk, maar kreeg Engelhardt wederom drie slag.

Maar hierna vertraagde het duel wat en kwam Kinheim terug in de wedstrijd dankzij een 5-run rally in de tweede helft van de zesde. Drie van deze runs waren onverdiend, omdat Neptunus twee fouten maakte. Eerst opende Kalian Sams met een homerun. Afgelopen dinsdag werd Sams met zijn team Capitales de Québec uitgeschakeld in de Play-Offs van de Can-Am League. En zo was hij net iets meer dan een dag terug in Haarlem en maakte zijn comeback in het team van Kinheim. Hierna kwam Dashenko Ricardo op het honk na een fout van derde honkman Raily Legito. Jeffrey Arends kreeg vervolgens vier wijd en Phil Ortez volgde met een RBI-single, net als volgende slagman Dudley Leonora. De honken kwamen vol te staan toen Markwell een foute aangooi maakte richting der honk bij een poging Ortez gedwongen uit te schakelen op een grounder van Jochem Koedijk. Met nog altijd nul uit maakte de Neptunus-verdediging een belangrijk dubbelspel op een klap van Kevin Moesquit. Dat leverde weliswaar een punt op, maar Neptunus had nu twee nullen. Echter, Mervin Gario voegde daarna nog een puntscorende honkslag toe die de achterstand verkleinde naar 7-5. Markwell sloot de inning vervolgens af door Engelhardt voor de derde keer met drie slag uit te schakelen, maar was duidelijk niet blij met wat er net allemaal was gebeurd.

Neptunus ging op rij uit in zowel de zevende als de achtste inning en zag Kinheim daarna weer dreigen in de achtste. Berry van Driel was Markwell opgevolgd in de zevende en kreeg drie nullen op rij. Kevin Kelly nam het daarna over in de achtste. Hij begon met vier wijd voor Phil Ortez, kreeg een honkslag tegen van Dudley Leonora en zag de twee in scoringspositie komen na een opofferingsstootslag van Jochem Koedijk. Kelly werd afgelost door Loek van Mil, waarna een mogelijk cruciale nul volgde. Met Leonora op het tweede en Ortez op het derde honk sloeg Kevin Moesquit een grounder richting derde honkman Raily Legito. Daar maakte Ortez een honkloopfout en werd uitgetikt. In plaats van lopers op het tweede en derde honk houden of zelfs mogelijk volle honken te krijgen, had Kinheim nu lopers op het eerste en tweede honk en twee uit. De inning eindigde toen een line drive van Mervin Gario werd gevangen door eerste honkman Rien Vernooij.

Neptunus kreeg vervolgens de mogelijkheid hun voorsprong op te voeren, want de Kinheim-verdediging maakte drie fouten in de eerste helft van de negende, resulterend in vier punten op nieuwe werper Arshwin Asjes. Rien Vernooij begon met vier wijd en was safe toen Asjes een foute aangooi maakte op een 'force play-grounder' van Gyenuar Lopez. Een opofferingsstootslag van Shaldimar Daantji eindigde vervolgens ook in een fout, leverde Neptunus een punt op en zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Urving Kemp volgde met een opofferingsslag die Lopez binnenbracht en een fout van derde honkman Gario op een klap van Dwayne Kemp zorgde weer voor lopers op het eerste en derde honk. Een wilde worp en een honkslag van Benjamin Dille leverden Neptunus nog eens twee exra punten op en verhoogden de stand naar 11-5, waarna de inning eindelijk ten einde kwam.

In de 2e9 wist Kinheim nog eenmaal tot scoren te komen. Bryan Engelhardt begon met een tweehonkslag, waarna Sams drie slag kreeg, maar Ricardo volgde met een honkslag. Nadat Van Mil ook Arends met drie slag had uitgeschakeld kreeg hij een puntscorende honkslag tegen van Ortez die er 11-6 van maakte, maar een gedwongen nul sloot de wedstrijd daarna af.Corendon Kinheim - Curaçao Neptunus 6-11
RHE
Curaçao Neptunus250000004-11133
Corendon Kinheim000005001-6114
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (2-0)663752
Berry van Driel, H (1)11----
Kevin Kelly, H (1)0.1-11--
Loek van Mil, SV (1)1.22-311
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Nick Veltkamp, L (0-1)1.121977
David Bergman2.2212--
Scott Ronnenbergh3121--
Pim Walsma11----
Arshwin Asjes11114-
Homeruns: Neptunus: Raily Legito (1)(1e,2-run,off Veltkamp); Kinheim: Kalian Sams (1)(6e,solo,off Markwell).
Box Score
Play-by-Play
Eindstand Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Martijn Bosschaart, 2B-Stenar van Groningen Schinkel, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Yvonne de Vries.
Speeltijd-3:15 uur.

Game Notes:
Game Three, best-of-seven Holland Series.
Neptunus leidt Series, 3-0.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 13,4° C, zuid-zuidwestelijke wind 17 kmu, windkracht 3,1 Bft, luchtvochtigheid 88%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.