Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: New York Yankees)

IN MEMORIAM


...Yogi Berra...
(1925 - 2015)

Legendarische Hall of Famer Yogi Berra overleden
English
WEST CALDWELL, New Jersey (USA) - De internationale honkbalwereld is in rouw, want het heeft één van de meest iconische, legendarische en geliefde persoonlijkheden verloren. Op dinsdag (22 september) overleed de overbekende voormalige catcher en Hall of Famer Yogi Berra op 90-jarige leeftijd. Berra was één van meest herkenbare en populaire Amerikaanse sport-persoonlijkheden.

Berra overleed op dezelfde dag als waarop hij 69 jaar eerder zijn Major League-debuut maakte. Op 22 september 1946 debuteerde Yogi Berra in de big league als spelers van de New York Yankees. Het was het begin van een indrukwekkende loopbaan.

Als zoon van Italiaanse immigranten werd Lawrence Peter Berra geboren op 12 mei 1925 in St. Louis. Hij tekende een contract bij de New York Yankees en maakte zijn profdebuut in 1943 toen hij uitkwam voor de Norfolk Tars, dat destijds uitkwam in de toenmalige Class B Minor League. Zijn honkbal-loopbaan werd hierna onderbroken toen hij in dienst moest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in de Amerikaanse marine en nam op 6 juni 1944 met de USS Bayfield deel aan de D-Day invasie van Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog pakte Berra zijn honkbal-loopbaan weer op en begon in het AAA-team van de Yankees in 1946, het jaar waarin hij ook zijn Major League-debuut maakte.

Yogi Berra speelde in 18 seizoenen (1946-1963) voor de Yankees voor wie hij in 2116 wedstrijden speelde. Na zeven wedstrijden in 1946 en 83 in 1947 werd hij vanaf 1948 de vaste catcher van de Yankees. Bij de Yankees sloeg hij 2148 honkslagen, waaronder 358 homeruns. Berra sloeg 1430 punten binnen en scoorde er 1174. Als coach van de New York Mets in 1965 speelde hij nog in vier wedstrijden en sloeg 2-uit-9.

Met de Yankees nam Berra deel aan 14 World Series en won er daarvan tien, beide nog altijd records. Hij realiseerde ook verschillende andere World Series-records, zoals gespeelde wedstrijden, slagbeurten, honkslagen, tweehonkslagen, wedstrijden als catcher en gemaakte nullen als catcher.

Op 8 oktober 1956 was Berra de catcher toen Don Larsen de enige Perfect Game in de World Series-historie gooide. De Yankees wonnen het duel tegen de Brooklyn Dodgers met 2-0. Larsen is nu de enige nog in leven zijnde speler van beide teams die aan dit duel deelnam.

Tijdens zijn imposante loopbaan was Berra 15 keer speler in de All Star Game en werd driemaal gekozen tot Meest Waardevolle Speler in de American League in 1951, 1954 en 1955. In 1999 werd hij gekozen in het Major League Baseball All-Century Team, als één van de twee catchers, de andere was Johnny Bench.

Berra werd in 1972 gekozen in de Hall of Fame, hetzelfde jaar waarin zijn rugnummer 8 door de Yankees uit de roulatie werd gehaald. Berra deelde het nummer met Bill Dickey, die hij opvolgde als catcher en die zijn mentor was.

Naast een zeer geliefde en uitmuntende speler stond Berra ook bekend om zijn vele anecdotes en zijn vele, vaak grappige, soms verwarrende, uitspraken, de zogenaamde 'Yogiisms'. De meeste bekende daarvan is uiteraard ''It Ain't Over 'Till It's Over''. Deze uitspraak is door de jaren door velen geciteerd en onderstreept tegenwoordig nog altijd de meeste wedstrijden wereldwijd. Gezegd wordt dat zijn bijzonder bijnaam Yogi de inspiratie vormde voor de naamgeving van het tekenfilmfiguur Yogi Bear.

Yogi Berra was een uitstekende linkshandige slagman, die het hele gebied van de slagzone bestreek en een groot bereik van de plaat had. Hij stond bekend als één van de beste clutch-hiters, want hij kon slechts worpen omzetten in puntenproducerende honkslagen. Als catcher heeft Berra het stempel van 'uitmuntend'. Hij was snel, beweeglijk, begeleidde werpers goed en had een uitstekende aangooi. Hij was de eerste catcher die één vinger buiten de handschoen liet. Op 24 juni 1962 was hij de hele wedstrijd catcher in een duel tegen de Detroit Tigers dat 22 innings en 7 uur duurde, terwijl hij toen 37 jaar was. De Yankees wonnen het duel, in Tiger Stadium, met 9-7. Er waren 39 honkslagen in de wedstrijd, waaronder drie van Berra, die 3-uit-10 sloeg.

Na afloop van het seizoen 1963 stopte Berra en werd benoemd tot nieuwe Manager van de Yankees als opvolger van Ralph Houk. De Yankees bereikten de World Series, maar verloren van de St. Louis Cardinals, waarna Berra werd ontslagen. Hij werd vervolgens coach bij de New York Mets en bleef dat zeven seizoenen lang. In 1972 nam Berra bij de Mets de taak van Manager over als opvolger van Gil Hodges, die tijdens Spring Training onverwachts overleed.

Halverwege het seizoen 1973 stonden de Mets op de laatste plaats en gebruikte Berra voor het eerste zijn beroemde uitspraak tegenover een verslaggever: ,,It ain't over 'till it's over''. De Mets pakten de titel in de Eastern Division en veroverden het National League-kampioenschap door favoriet Cincinnati Reds uit te schakelen. In de World Series verloren de Mets van de Oakland A's.

In 1976-1983 maakte Berra deel uit van de coachingstaf van de New York Yankees, waar hij vervolgens Manager was in 1984-1985. In 1977 en 1978 wonnen de Yankees de World Series. Hij sloot zijn coaching-loopbaan af bij de Houston Astros, waar hij Bench Coach was in 1986-1989. In latere jaren keerde hij terug naar de Yankees na een excuus van Yankee-owner George Steinbrenner. Berra was in 1985 teruggekeerd als Yankee-Manager met de toezegging dat hij niet zou worden ontslagen. Echter, Steinbrenner ontsloeg hem na slechts 16 wedstrijden en dat leidde tot een breuk die bijna 15 jaar duurde. Na een persoonlijk excuus van Steinbrenner keerde Berra terug naar Yankee Stadium en was daarna nog regelmatig gast-instructeur voor ondermeer de catchers, tijdens Spring Training, iets dat hij tot op hoge leeftijd bleef doen.

In 1998 werd het Yogi Berra Museum and Learning Center geopend. Daar zijn verschillende eigendommen van Yogi te zien, zoals een handschoen en World Series-ringen. Berra was een regelmatig bezoeker en het was zijn intentie om kinderen belangrijke waarden te leren, zoals sportiviteit op en buiten het veld. Het stadion van de New Jersey Jackals, dat uitkomt in de Independent Can-Am League, is vernoemd naar de fameuze catcher.

Berra's zoon Dale Berra speelde eveneens in de Major League voor de Pittsburgh Pirates, New York Yankees en Houston Astros. Als speler van de Yankees was zijn vader de Manager.

Met het overlijden van Yogi Berra heeft de (internationale) honkbalwereld één van de meest geliefde persoonlijkheden verloren.

(23 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.