Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Royals winnen na rain-delay op weg naar World Series!
English
KANSAS CITY, Missouri ( USA) - De Kansas City Royals stonden vrijdagavond (23 oktober) met 3-1 voor tegen de Toronto Blue Jays in Game 6 van de American League Championship Series in de eerste helft van de achtste inning. Maar toen maakte José Bautista er een 3-3 stand van met zijn tweede homerun in de wedstrijd. Een regen-onderbreking van 45 minuten volgde en toen het duel werd hervat scoorde Lorenzo Cain helemaal vanaf het eerste honk op een single (!) om de Royals een 4-3 winst te bezorgen!

Met de winst werden de Royals opnieuw kampioen van de American League en keren dus weer terug naar de World Series. Vorig jaar verloren de Royals de Series met 4-3 van de San Francisco Giants. De enige keer dat de Royals een World Series wonnen was in 1985 toen er met 4-3 werd gewonnen van de St. Louis Cardinals. De Royals speelden ook in de finale in 1980, maar verloren toen met 4-2 van de Philadelphia Phillies.

De Royals openen de World Series aanstaande dinsdag voor eigen publiek. In de best-of-seven finale ontmoeten de Royals de New York Mets, die tot een 4-0 'sweep' kwamen tegen de Chicago Cubs in de National League Championship Series.


...Grand Slam Webmaster Marco Stoovelaar...
...met Erin Andrews in Chicago in 2008...
Na afloop van de wedstrijd presenteerde Erin Andrews van FoxSports de prijsuitreking. American League Honorary President Frank Robinson reikte eerst de William Harridge Trophy voor de American League-kampioen uit aan David Glass, de Voorzitter en Eigenaar van de Kansas City Royals. De prijs is vernoemd naar de voormalige AL-president die de league leidde van 1931 tot en met 1959.

Hierna reikte Frank Robinson, die 21 seizoenen in de Major League speelde (1956-1976) en een Hall of Famer is, de Leland S. MacPhail Trophy voor de Meest Waardevolle Speler uit aan Alcides Escobar. Leland MacPhail was 45 jaar lang actief als honkbal-bestuurder.Startende werpers vanavond waren rechtshander Yordano Ventura voor de Royals en linkshander David Price voor de Blue Jays.

Yordano Ventura was 13-8 dit seizoen met een 4.08 ERA en voerde de ploeg aan met 156 strikeouts. In zijn loopbaan was Ventura 1-0 tegen de Blue Jays en die kwam dit seizoen. Vanavond was Ventura's vierde start in het huidige 'postseason' en achtste in zijn loopbaan. Hij was de starter in Game 2 van deze reeks tegen de Blue Jays, maar had toen een 'no-decision'. De Royals wonnen dat duel met 6-3.

David Price was 18-5 dit seizoen met een 2.45 ERA en kwam tot 225 strikeouts. In zijn loopbaan was Price 2-0 tegen de Royals, waaronder een overwinning dit seizoen. Net als Ventura startte ook Price Game 2 van deze reeks en was toen de verliezende werper. In de ALDS was Price 1-1 tegen de Texas Rangers.

Voor vandaag wonnen de Royals 12 van hun laatste 15 'postseason'-wedstrijden op eigen veld.Net zoals het geval was in de Mets vs. Cubs series werd deze reeks verloren door de Manager die in het verleden de Bench Coach is geweest van de winnende Manager. In de NLCS was Chicago-Manager Joe Maddon de Bench Coach van New York-Manager Terry Collins toen beiden werkzaam waren voor de Anaheim Angels. In de ALCS is Toronto-Manager John Gibbons de Bench Coach geweest van Kansas City-Manager Ned Yost toen hijzelf ook actief was bij de Royals. Gibbons was de Bench Coach toen Yost Manager van de Royals werd in 2010 en hij had dezelfde positie ook in 2011. Overigens zijn Yost, Gibbons en Maddon allen voormalige catchers, Collins is een voormalige korte stop.

De Royals hadden vanaf het begin goed contact op David Price. In de eerste twee innings kreeg de linkshander twee honkslagen tegen, maar beide waren homeruns!

In de eerste slagbeurt homerde Ben Zobrist met één uit om de thuisploeg een vroege 1-0 voorsprong te bezorgen.

In de tweede inning was het Mike Moustakas, die eveneens met één uit homerde om er 2-0 van te maken. Toen de bal de omheining in rechts-midveld naderde, werd die op de bovenkant van de rand gevangen door een toeschouwer. Een umpire-review volgde vanwege mogelijk 'hinderen-publiek', maar de beslissing bleef staan en zo stonden de Royals met 2-0 voor.

Royals-starter Yordano Ventura kreeg een lead-off double tegen van Ben Revere in de eerste inning, maar schakelde de volgende negen slagmensen op rij uit, waarvan vier met drie slag.

De zaken veranderden voor Venture in de eerste helft van de vierde inning. Met één uit kreeg hij een verre homerun tegen van José Bautista die de voorsprong halveerde. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Chris Colabello, maar daarna sloot Ventura af met een nieuwe strikeout.

In de 2e4 gooide Price driemaal drie slag op rij, waarna de Blue Jays de eerste twee slagmensen op de honken kreeg in de volgende slagbeurt. Ventura begon de vijfde inning met vier wijd voor Russell Martin en Kevin Pillar, maar daarna volgden twee vangballen. De inning eindigde toen derde honkman Mike Moustakas een line drive ving van Josh Donaldson.

In de 2e5 kregen de Royals een loper in scoringspositie toen Álex Ríos een honkslag sloeg met één uit. Met twee uit stal hij het tweede honk (een challenge volgde, maar de beslissing bleef staan) en dat was het eerste gestolen honk op Price in het gehele seizoen! Ríos strandde toen een pop-fly de slagbeurt afsloot.

Ventura's optreden eindigde in de volgende inning. Nadat hij een one-out double moest incasseren van Edwin Encarnacion werd Ventura vervangen door Kelvin Herrera. De rechtshander gooide drie slag op Chris Colabello, waarna een uithaal van Troy Tulowitzki werd gevangen, zodat de inning werd afgesloten. En daarmee liet Toronto opnieuw een loper in scoringspositie achter. Herrera schakelde vervolgens drie slagmensen op rij uit in de eerste helft van de zevende inning.

In de 2e7, terwijl er regen naderde, opende Mike Moustakas met een honkslag voor de Royals. Hierna kreeg David Price belangrijke steun van zijn verdediging. Eerst dreunde Salvador Pérez de bal diep het linksveld in waar linksvelder Ben Revere een schitterende vangbal maakte tegen de omheining. Hierna maakte tweede honkman Ryan Goins een prima actie op een grounder van Alex Gordon, waardoor Moustakas het tweede honk bereikte. Dat betekende het einde voor Price, die werd opgevolgd door Aaron Sanchez. Maar hierna scoorden de Royals een 'insurance run' toen Álex Ríos een puntscorende honkslag sloeg die de stand op 3-1 bracht. Een nieuwe honkslag volgde, dit keer van Alcides Escobar, die pinch-runner Paulo Orlando naar het tweede honk bracht. Een grounder sloot de inning af, maar de Royals hadden een belangrijk punt toegevoegd.

Echter, het werd even later weer een geheel nieuwe wedstrijd! Ryan Madson werd de nieuwe werper voor de Royals in de eerste helft van de achtste inning. Hij kreeg een lead-off single tegen van Ben Revere, maar volgde met een strikeout. Madson kreeg daarna echter een 2-run homerun tegen van José Bautista, die de stand daarmee in balans bracht! Voor Bautista, die in de competitie 40 homeruns had geslagen, was het zijn tweede homerun in deze wedstrijd. Toen volgende slagman Edwin Encarnacion vier wijd kreeg werd Madson vervangen door closer Wade Davis. Hij schakelde de volgende twee slagmensen uit om de inning af te sluiten. Intussen begon het ook te regenen!

En dat zorgde voor een rain-delay halverwege de achtste inning!

De wedstrijd werd na ongeveer drie kwartier hervat. Roberto Osuna werd de nieuwe werper voor de Blue Jays. De 20-jarige rookie was het gehele 'postseason' succesvol voor Toronto, maar moest nu een paar harde klappen incasseren. Hij begon eerst met vier wijd voor Lorenzo Cain, waarna een honkslag in het rechtsveld volgde van Eric Hosmer. De snelle Cain werd helemaal vanaf het eerste honk doorgestuurd en bezorgde de Royals een hernieuwde voorsprong. Hierna sloeg ook Kendrys Morales een honkslag om lopers op het eerste en tweede honk te zetten. Een vangbal en dubbelspel sloten daarna de inning af, maar de Royals stonden weer op voorsprong!

Ondanks de onderbreking keerde Wade Davis weer terug op de heuvel voor de Royals. Hij kreeg een lead-off single tegen van Russell Martin, die werd vervangen door pinch-runner Dalton Pompey en die stal vervolgens het tweede en het derde honk! Een vrije loop voor Kevin Pillar volgde. Davis schakelde hierna pinch-hitter Dioner Navarro met drie slag uit, terwijl Pillar het tweede honk stal! Met lopers op het tweede en derde honk volgde een nieuwe strikeout, dit keer voor Ben Revere. Een grounder van Josh Donaldson maakte daarna een einde aan de spannende wedstrijd!

De Royals gaan weer terug naar de World Series!

(23 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.