Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Oud-prof Calvin Maduro Bullpen Coach Nederlands Team tijdens Premier 12
English
NIEUWEGEIN - Voormalig Major League- en Nederlands Team-pitcher Calvin Maduro is de Bullpen Coach van het Nederlands Honkbal Team tijdens de Premier12 in November, zo maakte de Koninklijke Nedelandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) vrijdag (25 september) bekend. Op 10 september was al bekend gemaakt dat Hensley Meulens terugkeert als Manager van de nationale ploeg tijdens het evenement en dan zal worden bijgestaan door huidig Manager Steve Janssen.


...Calvin Maduro tijdens de...
...World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
De op Aruba geboren Maduro, die op 5 september 41 werd, tekende een contract bij de Baltimore Orioles in september 1991 (vier dagen na zijn 17e verjaardag) en maakte zijn profdebuut in het volgende jaar toen hij uitkwam voor het Rookie League-team van de Orioles. Na te zijn gepromoveerd naar Single-A, Double-A en Triple-A in de volgende jaren verhuisde Maduro naar de Philadelphia Phillies in september 1996 (één dag voor zijn 22e verjaardag) ter completering van eerdere spelersruil. Hij werd toegevoegd aan de Major League-ploeg van de Phillies als 'september call-up' en maakte zijn debuut in de hoogste profleague op 8 september (drie dagen na zijn 22e verjaardag). Maduro gooide in vier wedstrijden voor de Phillies, waar hij ook in 15 wedstrijden gooide in 1997.

In de daarop volgende jaren werd Maduro vijfmaal Free Agent. Na gegooid te hebben voor Scranton/Wilkes-Barre Red Barons (Phillies, AAA) in 1998 werd hij voor het eerste Free Agent in november van dat jaar. Hij tekende vervolgens opnieuw een contract bij de Orioles in februari 1999. Daar speelde de rechtshandige werper weer in Triple-A in het volgende seizoen, waarna 15 wedstrijden volgde voor de Orioles in de Major League in 2000. Hij werd voornamelijk ingezet als reliever en was 0-0.

Na afloop van het seizoen 2000 werd Maduro opnieuw Free Agent, maar werd weer gecontracteerd door de Orioles in maart van het volgende jaar. In 2001 verdeelde hij wederom zijn tijd tussen Triple-A en de Major League en gooide in 22 wedstrijden (12 starts) voor de Orioles en sloot af met een 5-6 'record'. In 2002 gooide Maduro nog eens in 12 wedstrijden (10 starts) voor de Orioles en was 2-5.

In oktober 2002 was Maduro voor de derde keer Free Agent en tekende dit keer bij de Los Angeles Dodgers in januari 2003. Echter, in mei 2003 werd hij daar weer 'released' en ging hij gooien voor Newark Bears in de Independent League. In hetzelfde jaar maakte hij zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team tijdens het Wereldkampioenschap in Cuba. In 2004 leek het er op dat zijn profloopbaan ten einde was en ging hij gooien voor HCAW in de Hoofdklasse. In de Nederlandse competitie gooide Maduro in negen wedstrijden voor HCAW en was 5-1 met 36 strikeouts in 45 innings.

Nog altijd Free Agent keerde hij weer terug naar het profhonkbal en tekende een contract bij de New York Yankees in mei 2005. Hij gooide op drie Minor League-niveaus voor de Yankees en zijn verblijf daar eindigde in oktober 2005 toen hij voor de vijfde keer Free Agent werd.

Maduro keerde weer terug naar de Organisatie van de Baltimore Orioles in 2006 en gooide in 24 wedstrijden voor Bowie Baysox (Double-A). Na afloop van dat seizoen voegde hij zich bij Hoofdklasser Neptunus voor de Play-Offs die volgden op het seizoen 2006. In Game Three van de best-of-five Play-Off vs. Hoofddorp Pioniers startte Maduro voor Neptunus, gooide acht innings en was de winnende werper in een 5-2 zege. Het was de enige overwinning voor Neptunus, dat de reeks met 3-1 verloor van Pioniers, dat daarna de Holland Series van Kinheim met 3-2 verloor. Aan Maduro's actieve loopbaan kwam een einde na het seizoen 2006.

Maduro gooide in de Major League in (delen van) vijf seizoenen voor de Philadelphia Phillies (1996-1997) en Baltimore Orioles (2000-2002). Hij gooide in 68 wedstrijden (39 starts) en was 10-19. Maduro kwam tot 140 strikeouts in 260 innings, waarin hij 272 honkslagen moest toestaan.

Zoals gezegd debuteerde Maduro voor het Nederlands Honkbal Team in 2003 tijdens het Wereldkampioenschap in Cuba. In het volgende jaar gooide hij voor Oranje in de Haarlemse Honkbal Week en werd na afloop gekozen tot Beste Werper van het toernooi. Maduro maakte ook deel uit van de Nederlandse ploeg die deelnam aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Griekenland). Twee jaar later behoorde hij ook tot de Nederlandse werpersstaf tijdens de inaugurele editie van de World Baseball Classic.

In 2003 ontving Maduro een Koninklijke Onderscheiding op Aruba en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn prestaties in het honkbal. Tegenwoordig is Maduro scout bij de Baltimore Orioles. Maduro was ook scout van het Nederlands Honkbal Team tijdens de World Baseball Classic 2013.

In de Premier 12, die wordt gehouden van 8 t/m 21 november, nemen de twaalf beste landen deel, gebaseerd op de wereldranglijst van de WBSC.

Momenteel neemt Nederland de vijfde plaats in op de wereldranglijst van de World Baseball Softball Confederation (WBSC). In recente jaren heeft het Nederlands Team een aantal indrukwekkende prestaties neergezet, zoals de verovering van het Wereldkampioenschap in 2011 en het bereiken van de halve finale van de World Baseball Classic in 2013.

Nederland speelt in de voorronde van de Premier 12 in Groep A met Cuba, Canada, Puerto Rico, Italië en Taiwan. Oranje opent het evenement tegen gastheer Taiwan in de stad Taoyuan.

(25 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.