Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Presidential Medal of Freedom voor Yogi Berra & Willie Mays
English
WASHINGTON, D.C. (USA) - Honkbal-legendes Yogi Berra en Willie Mays zijn geëerd met de Presidential Medal of Freedom. Vijftien andere personen ontvingen eveneens de hoogste onderscheiding die door de Amerikaanse president aan burgers wordt gegeven. De onderscheidingen werden dinsdag (24 november) uitgereikt door Barack Obama in het Witte Huis.


...De Presidential Medal of Honor werd uitgereikt in de...
...East Wing van het Witte Huis in Washington, DC...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De Presidential Medal of Freedom wordt ''uitgereikt aan personen die een bijzonder significante bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of nationale belangen van de Verenigde Staten, wereldvrede, cultuur of andere betekenisvolle publieke of private ondernemingen''.

Yogi Berra, die overleed op 22 september, won tien World Series met de New York Yankees, maar diende ook in de Amerikaanse Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan de invasie van Normandië op D-Day in 1944. Berra, een catcher, speelde 19 seizoenen in de Major League. Hij speelde 18 jaar voor de Yankees, waarna hij nog in een paar wedstrijden uitkwam voor de New York Mets toen hij daar coach was. Berra werd driemaal gekozen tot Meest Waardevolle Speler in de American League. Larry Berra, de oudste zoon van Yogi, nam de medaille uit naam van zijn vader in ontvangst.

De nu 84-jarige Willie Mays speelde 22 seizoenen in de Major League, waaronder 21 bij de New York/San Francisco Giants. Zes daarvan waren in New York, waana hij in de volgende 15 seizoenen voor de ploeg speelde na de verhuizing naar San Francisco. Mays werd tweemaal gekozen tot National League MVP. Net als Berra slot Mays zijn loopbaan af bij de New York Mets. Mays sloeg 660 homeruns in zijn indrukwekkende loopbaan, goed voor de vijfde plek op de all-time lijst. Mays diende in het Amerikaanse leger en tijdens de Koreaanse Oorlog in 1952.

Andere honkballers die de Presidential Medal of Freedom hebben ontvangen zijn (in volgorde van uitreiking) Joe DiMaggio (1977), Jackie Robinson (1984, postuum), Ted Williams (1991), Hank Aaron (2002), Roberto Clemente (2003, postuum), Buck O'Neil (2006, postuum), Frank Robinson (2005), Stan Musial (2011) en Ernie Banks (2013).

De andere personen die dinsdag de Presidential Medal of Freedeom ontvingen zijn filantroop en ambtenaar Bonnie Carroll, politicus en Congreslid Shirley Chisholm (postuum), de op Cuba geboren musicus Emilio Estefan, de op Cuba geboren zangeres Gloria Estefan, milieu-activist Billy Frank, Jr. (postuum), politicus en Congreslid Lee Hamilton, fysicus, ruimte-wetenschapper en wiskundige Katherine G. Johnson, politicus en Congreslid Barbara Mikulski (langstdienende vrouwelijke Senator), de Israëlische violist Itzhak Perlman, advocaat en regerings-official William Ruckelshaus, theater-componist Stephen Sondheim, film-regisseur/producer Steven Spielbierg, singer-songwriter en actrice Barbra Streisand, singer-songwriter/gitarist James Taylor en de Japanse/Amerikaanse advocaat Minoru Yasui (postuum).

De 97-jarige Katherine Johnson begon in 1953 te werken voor NACA, de voorloper van NASA, dat alle Amerikaanse ruimte-activiteiten overziet. NACA had sinds 1935 vrouwen aangenomen voor de uitwerking van de berekeningen en opmetingen van de resultaten van windtunnel-testen. Destijds was de beroepsnaam voor deze vrouwen 'computer' en dat bleef zo tot in het begin van de jaren zestig. Katherine Johnson combineerde later haar wiskundig talen met de nieuw geïntroduceerde electronische computers. Ze werd een vooraanstaand pionier en was betrokken bij alle bemande ruimtevluchten, waaronder Mercury, Gemini, Apollo (maanvluchten) en Space Shuttle.

De Presidential Medal of Freedom werd in gesteld in 1963 door toenmalig President John F. Kennedy en verving de eerdere Medal of Freedom, die in 1945 was ingesteld door toenmalig President Harry S. Truman als onderscheiding voor burgers, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden ingezet. De medaille kan meerdere keren aan iemand worden toegekend en ook een postume uitreiking is mogelijk. De medaille is ook niet alleen voorbehouden aan personen met de Amerikaanse nationaliteit. De medaille kan eveneens worden uitgereikt aan buitenlandse staatshoofden of politici, maar ook vertegenwoordigers in verschillende andere categoriën.

Onder de gedecoreerden van buiten de USA zijn de in Nederland geboren kunstschilder Willem de Kooning (1904-1997) en de Nederlandse politicus Joseph Luns (1911-2002), die de langsdienende Minister van Buitenlandse Zaken was (1952-1971) en daarna de langsdienende Secretaris-Generaal werd van de NAVO (1971-1984). Zij ontvingen de onderscheiding respectivelijk in 1964 en 1984.

(25 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.