Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Amsterdam Pirates met lege handen in opener vs. Neptunus
English
AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates verloor vrijdagavond (28 augustus) met 7-1 in de opener van hun 3-game series vs. Curaçao Neptunus. Een reeks die bepalend is wie finalist wordt voor de Holland Series.

Voor aanvang van de wedstrijd was het scenario voor beide ploegen duidelijk. Wanneer Pirates eenmaal wint zal het zichzelf verzekeren van een plek in de allesbeslissende best-of-seven finale. Neptunus moet driemaal winnen van Pirates om de finale te bereiken! Wint Neptunus tweemaal dan wordt de ploeg afhankelijk van Corendon Kinheim, dat hun reeks tegen Vaessen Pioniers vanavond met verlies begon. In het 2x-winst scenario voor Neptunus moeten de Rotterdammers hopen dat Pioniers nog een overwinning toevoegt in het weekeinde. Wanneer Kinheim tweemaal wint zal het op gelijke hoogte eindigen met Neptunus en dan de finale bereiken op basis van de onderlinge series-winst tegen de Rotterdammers twee weken geleden.

Dus toen deze reeks begon beschikten Amsterdam en Kinheim over de beste kaarten! Nu dat Neptunus is begonnen met winst heeft Amsterdam nog altijd twee kansen over om te winnen en de finale te bereiken, maar de druk wordt wel groter.

Overigens moet Neptunus het vanaf heden doen zonder closer Loek van Mil, die eindelijk zijn visum heeft ontvangen en donderdag vertrok naar de USA, waar hij binnenkort zijn profloopbaan weer zal hervatten.

(28 augustus)

...Amsterdam-starter Rob Cordemans...
(© Foto: Robert Bos)
Amsterdam Pirates zag er vanavond niet goed uit en keek na twee innings al tegen een 4-0 achterstand aan. Dat onderstreepte dat de Amsterdamse ploeg een moeilijke avon zou krijgen voor het thuispubliek. Toen Neptunus nog eens drie punten toevoegde in de vijfde was de wedstrijd min of meer gespeeld.

Tegenover lead-off hitter Dwayne Kemp startte veteraan werper Rob Cordemans met een prima slagbal in de zone van Home Plate Umpire Winfried Berkvens. Maar op zijn volgende worp maakte Kemp goed contact en eindigde de bal over de omheining in het linksveld voor een homerun. De toon was gezet. Hierna sloeg Stijn van der Meer een honkslag. Cordemans volgde met drie slag voor Raily Legito, terwijl Van der Meer op het zelfde moment naar het tweede honk vertrok waar hij aanvankelijk werd uitgegeven. Echter, Neptunus protesteerde, de drie umpires kwamen bij elkaar en de beslissing werd teruggedraaid, zodat Van der Meer dus het tweede honk bereikte met een gestolen honk. De honken kwamen vol te staan toen Cordemans vier wijd gooide op Gianison Boekhoudt en Christian Diaz. Een vangbal leverde de tweede nul op, maar daarna volgde een wilde worp en daarop kon Van der Meer het tweede punt scoren. De honken kwamen opnieuw vol te staan toen ook Rien Vernooij vier wijd kreeg, maar de drie lopers bleven achter toen Cordemans de inning afsloot met drie slag voor Shaldimar Daantji.

In de tweede helft van de eerste inning leek Amsterdam onmiddellijk wat terug te doen, want Roelie Henrique opende met een infield-hit op Orlando Yntema. Echter, vertrok hij ietwat te vroeg vanaf het eerste honk, kwam in een rundown na een pick-off en werd uitgeschakeld. Met twee uit kreeg Nick Urbanus vier wijd, maar bleef achter.

Neptunus nam meer afstand in de tweede slagbeurt. Urving Kemp begon met vier wijd, waarna Dwayne Kemp volgde met een stootslag-honkslag richting derde honk. Eerste honkman Kenny Berkenbosch en 1B Umpire René Ras hadden duidelijk last van de laagstaande zon, maar desondanks gooide derde honkman Rashid Gerard de bal nog naar het eerste honk, terwijl Kemp daar al bijna was gearriveerd. De aangooi was uit balans en eindigde in het rechtsveld, zodat er dus lopers op het tweede en derde honk kwamen te staan. De Kemp-broers scoorden hierna respectievelijk op een grounder van Stijn van der Meer en een honkslag van Raily Legito om de stand op 4-0 te brengen.

In de 2e2, nu met een 4-0 achterstand, sloeg Bas Nooij een tweehonkslag met één uit voor Amsterdam. Echter, er volgde een appèl-situatie op het eerste honk, want Nooij had het eerste honk gemist en werd uitgegeven door 1B René Ras, die een correcte beslissing nam. Een strikeout sloot de slagbeurt af.

Cordemans kreeg drie nullen op rij in de derde en vierde inning, maar kreeg nog eens drie punten tegen in de vijfde. Stijn van der Meer en Raily Legito begonnen met back-to-back doubles, resulterend in het eerste punt. Met één uit homerde Christian Diaz om de stand op te voeren naar 7-0.


...Neptunus-starter Orlando Yntema...
(© Foto: Robert Bos)
Toen Diaz homerde was het de eerste keer dat Cordemans twee homeruns moest toestaan in één wedstrijd sinds hij uitkomt voor Amsterdam. Cordemans debuteerde in een Amsterdams pak in 2010. In zijn zes seizoenen bij de ploeg kreeg Cordemans slechts vijf homeruns tegen in de reguliere competitie, één elk in 2010, 2012, 2013, 2014 en dit jaar. In het 'postseason' stond Cordemans voor vandaag nog eens vier homeruns toe. De eerste twee werden geslagen tijdens de Holland Series van 2010 en 2011, de volgende in de Play-Offs van 2013. Op 20 augustus van de huidige Play-Offs kreeg Cordemans een homerun tegen van Phil Ortez (Kinheim).

Intussen was Amsterdam niet in staat iets terug te doen op Orlando Yntema. Na het terugdraaien van de call in de eerste inning en het gemiste eerste honk in de tweede inning kreeg Amsterdam nog een call tegen zich in de vijfde. Alle beslissingen waren overigens correct! Met één uit in de vijfde sloeg Jesse Aussems een honkslag, waarna Linoy Croes een tweehonkslag sloeg met twee uit. Met lopers op het tweede en derde honk scoorde Aussems toen het leek dat korte stop Stijn van der Meer een fout maakte op een grounder van Roelie Henrique. Echter, Croes werd uitgegeven op wat aanvankelijk een geval van hinderen leek. Even duidelijk werd echter duidelijk dat hij was uitgegeven, omdat hij was geraakt door de geslagen bal net op het puntje van zijn spike. En daardoor werd dus ook niet gescoord en kwam de inning ten einde.

In de 1e7 nam Robin Schel de pitching over van Cordemans. De linkshander had een prima optreden, want hij schakelde alle negen slagmensen die hij zag op rij uit, waarvan drie met drie slag.

Yntema kreeg drie nullen op rij in de zesde en zevende inning, waarna hij een one-out single tegen kreeg van Linoy Croes in de achtste, maar die strandde op het eerste honk. In de 2e9 kreeg Yntema een lead-off homerun tegen van Nick Urbanus, gevolgd door een tweehonkslag van Kenny Berkenbosch. Yntema werd hierna opgevolgd door Jorian van Acker. Hij zag Berkenbosch opschuiven naar het derde honk toen Remco Draijer werd uitgevangen. Van Acker volgde met drie slag voor Bas Nooij en Jesse Aussems om de wedstrijd af te sluiten.L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 1-7
RHE
Curaçao Neptunus220030000-790
L&D Amsterdam Pirates000000001-171
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (1-0)8 (*)62711
Jorian van Acker12----
(*) - Yntema gooide op twee slagmensen in de negende inning
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, L (0-2)634976
Robin Schel33----
Homeruns: Neptunus: Dwayne Kemp (1)(1e,solo,op Cordemans), Christian Diaz (1)(5e,2-run,op Cordemans); Pirates: Nick Urbanus (1)(9e,solo,op Yntema).
Box Score
Play-by-Play
Stand Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-René Ras, 3B-Peter Brink.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Leo Markies.
Speeltijd-2:36 uur.

Game Notes:
Wedstrijd oorspronkelijk gepland voor donderdag 27 augustus, maar toen afgelast vanwege regen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 18,1° C, west-zuidwestelijke wind 19 kmu, windkracht 3,4 Bft, luchtvochtigheid 56%.
...Stijn van der Meer ontwijkt korte stop Michael Duursma...
...en wordt uitgegeven...

...3B Melfried Comenencia in discussie met Umpire Peter Brink...
...dat Van der Meer niet werd getikt...

...Umpires Peter Brink, Winfried Berkvens en René Ras...
...bespreken de situatie en draaien de call om...

...Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus krijgt uitleg...
...van HP Umpire Winfried Berkvens over de beslissing...

...Nederlands Team Pitching Coach en voormalig Major League-...
...pitcher Mike Hartley was vanavond toeschouwer...

...1B Kenny Berkenbosch heeft last van de zon; Dwayne Kemp...
...arriveert op het 1e honk, gevolgd door een foute aangooi...

...Amsterdam-catcher Bas Nooij...


...Michael Duursma duikt terug, terwijl 1B Rien Vernooij...
...op de bal wacht tijdens deze pick-off poging...

...RF Linoy Croes ziet de bal over het hek gaan in de 5e...

...Christian Diaz heeft gehomerd; Raily Legito scoort ook...

...Stijn van der Meer reageert in 2e5 nadat Linoy Croes...
...is geraakt door de geslagen bal...

...Robin Schel gooide drie 'perfect' innings in relief...
...en schakelt negen slagmensen op rij uit...

...Een kijkje in de scorebox; links naar rechts:...
...Scoreboard Operator Jolande Vader; Announcer Leo Markies...
...en Official Scorers Stefan Slinger en Marco Stoovelaar...

...Deze Pirates-fan kijkt toe van één van favoriete plekjes...
...achter de bullpen in het linksveld...


(© Alle Foto's: Robert Bos)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.