Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 augustus 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus completeert sweep en schakelt Amsterdam Pirates uit!
English
ROTTERDAM - Op een spannende zondagmiddag (30 augustus) werd Corendon Kinheim de eerste ploeg die zich plaatste voor de allesbeslissende Holland Series. Na een 3-0 voorsprong na drie innings keek Kinheim na zeven innings tegen een 5-4 achterstand aan vs. Vaessen Pioniers, maar won uiteindelijk met 6-5. Een nederlaag zou hebben gezorgd in uitschakeling van Kinheim, terwijl Neptunus en Pirates zich dan beiden hadden geplaatst voor de Holland Series.

21 minuten na afloop van het duel in Hoofddorp kwam ook in Rotterdam de cruciale wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam Pirates ten einde. En die eindigde in een enorme stunt, want Neptunus completeerde een sweep door met 4-3 te winnen om Amsterdam uit te schakelen en de tweede finalist te worden.

Amsterdam Pirates sloot de reguliere competitie als winnaar af en nam daardoor zes punten mee naar de Play-Offs. Vanaf het begin was de ploeg de voornaamste favoriet om de Holland Series te bereiken, zeker nadat de Play-Offs was begonnen met een sweep vs. Pioniers. Vandaag was de vijfde mogelijkheid voor Amsterdam om zichzelf te plaatsen voor de finale, maar opnieuw kwam de ploeg tekort en verloor voor de vijfde keer in de laatste zes wedstrijden. En omdat er na vandaag geen morgen meer was stond Amsterdam dit keer met lege handen en was uitgeschakeld.

Vandaag moet herinneringen hebben teruggebracht bij zowel Pirates als Neptunus, want de reeks tussen de twee ploegen was één grote déjà vu. Vorig jaar stonden de twee teams tegenover elkaar in de best-of-seven Holland Series. Amsterdam nam een 3-1 voorsprong en was één zege af van de kampioenstitel. Maar hierna won Neptunus de drie volgende wedstrijden en werd landskampioen. Voor aanvang van de huidige reeks was Amsterdam (nog steeds) één overwinning af van plaatsing voor de Holland Series. Neptunus had maar één kans om de finale te bereiken en dat was een sweep tegen Pirates. En dat is precies wat Neptunus deed. In plaats van te worden onttroond als landskampioen won de ploeg (wederom) driemaal op rij om Amsterdam uit te schakelen. Opnieuw!

Kinheim en Neptunus openen hun best-of-seven finale op zaterdag 12 september in Rotterdam.

(30 augustus)
Tijdbalk Wie is in de FIinale
TijdGebeurtenisFinalisten
Neptunus leidt, 2-0
Kinheim leidt, 4-2
Neptunus & Kinheim
15:46 uurPirates komt langszij, 2-2Kinheim & onbekend
15:58 uurNeptunus komt voor, 3-2Neptunus & Kinheim
16:09 uurPioniers komt langszij, 4-4Neptunus & onbekend
16:13 uurNeptunus scoort weer, 4-2Neptunus & onbekend
16:16 uurPioniers komt voor, 5-4Neptunus & Pirates
16:28 uurKinheim komt langszij, 5-5Neptunus & onbekend
16:52 uurKinheim weer voor, 6-5Neptunus & Kinheim
16:59 uurKinheim wint, 6-5Kinheim & Neptunus
17:20 uurNeptunus wint, 4-3Kinheim & Neptunus
Aanvankelijk leek het er op dat Kinheim en Neptunus gewoon op weg waren naar een overwinning en dus plaatsing voor de Holland Series. Echter, dat veranderde vanaf de zesde inning in Rotterdam toen Amsterdam Pirates langszij kwam. Wat daarna volgde was een periode van 94 spannende minuten, waarin het scoreverloop verschillende keren veranderde en daarmee wisselde ook de twee finalisten. Uiteindelijk wonnen Kinheim en Neptunus nipt met één punt verschil in twee close games om de finalisten van dit jaar te worden. En daardoor stond Amsterdam Pirates met lege handen en dat kan zeker een enorme verrassing worden genoemd, want de ploeg had de beste kaarten in handen om vanaf het begin de eerste finalist te worden.
verslag Kinheim vs. Pioniers

De Belgische rechtshander Kenny Van Den Branden startte voor Neptunus en kreeg drie nullen op rij in zowel de eerste als de tweede inning. Hij werd vervolgens gesteund met twee punten (beide onverdiend) in de tweede helft van de tweede inning. Christian Diaz begon met een honkslag op Amsterdam-starter Kyle Ward, die hierna een fout maakte. Benjamin Dille stootte de bal terug richting Ward, die vervolgens een foute aangooi richting tweede honk maakte bij een poging Diaz daar uit te schakelen. Een opofferingsstootslag van Rien Vernooij bracht beide lopers in scoringspositie. De honken kwamen vol te staan toen Shaldimar Daantji vier wijd kreeg, maar een vangbal zorgde daarna voor de tweede nul (en had de derde kunnen zijn). Hierna sloeg Dwayne Kemp een honkslag door de linkerkant van het infield om twee lopers binnen te brengen en Neptunus op een 2-0 voorsprong te zetten.

En zo keek Amsterdam tegen uitschakeling aan, want Kinheim stond voor in Hoofddorp. Een overwinning van Pioniers zou hebben geresulteerd in een finaleplaats voor zowel Neptunus als Pirates.

In de 1e3 pakte Amsterdam een punt terug, die overigens ook onverdiend was. Bas Nooij begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit na een stootslag van Rashid Gerard. Hierna schoof Gerard op na een grounder van Patrick Bok, waarna hij scoorde toen korte stop Stijn van der Meer een foute aangooi maakte op een grounder van Roelie Henrique. De schade bleef beperkt tot één punt, want een vangbal sloot de inning af, maar Neptunus' voorsprong was wel verkleind naar 2-1.

In de volgende innings kregen beide teams scoringskansen, maar verzuimden te scoren. In de 2e3 opende Raily Legito voor Neptunus met een honkslag, maar ging uit bij stelen na een pick-off. Met twee uit sloeg Christian Diaz een honkslag en Benjamin Dille deed hetzelfde. Diaz werd helemaal vanaf het eerste honk doorgestuurd, maar werd uitgeschakeld op de plaat.

In de 1e4 opende Nick Urbanus met een honkslag, maar ging uit bij stelen in een dubbelspel, want Kenny Berkenbosch kreeg toen drie slag. Hierna kreeg Remco Draijer vier wijd en sloeg Linoy Croes een honkslag, maar beiden bleven achter toen Bas Nooij werd uitgevangen.

Amsterdam liet wederom twee lopers achter in de vijfde inning. Rashid Gerard kwam na een fout op het honk en met één uit sloeg Roelie Henrique een tweehonkslag. Maar met de lopers op het tweede en derde honk sloeg Michael Duursma een vangbal en Nick Urbanus een grounder.

In de 2e5 sloeg Raily Legito een honkslag met twee uit, maar strandde op het eerste honk.


...Neptunus juicht als de sweep een feit is...
...en plaatst zich voor de Holland Series...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de zesde inning kwam Amsterdam langszij en daarna begon de spanning pas goed in zowel Rotterdam als Hoofddorp. De legendarische Britse filmregisseur Alfred Hitchcock, bijgenaamd de 'Master of Suspense', zou enorm trots zijn geweest, want beide wedstrijden kenden een Hitchcockiaanse ontknoping.

Kenny Berkenbosch en Remco Draijer begonnen de zesde inning met honkslagen, resulterend in lopers op het eerste en derde honk, maar ook een werperswissel. Berry van Driel nam het over van Van Den Branden. Hij nam het op tegen Linoy Croes, die een grounder richting eerste honk sloeg. Of Berkenbosch wel of niet had moeten vertrekken vanaf het derde honk in een poging te scoren zal altijd een vraag blijven. Feit is dat hij vertrok en daarna op de plaat werd uitgeschakeld voor de eerste nul in de inning. Met lopers nu op het eerste en tweede honk sloeg Bas Nooij een honkslag door het midden en bracht Draijer binnen die het gelijkmakende punt scoorde. Hierna ging Rashid Gerard voor de eerste worp die hij zag en sloeg in een 'inning-ending double play'.

In de 2e6 brak Neptunus onmiddellijk weer de 2-2 stand door twee punten te scoren. Christian Diaz begon met een ground-rule double langs de linksveld-lijn en schoof op via een velderskeus-opofferingsstootslag van Benjamin Dille, die zelf ook veilig het honk bereikte. De laatste ging gedwongen uit op een grounder van Rien Vernooij, maar dat bracht ook Diaz over de thuisplaat en leverde Neptunus een hernieuwde voorsprong op. Dat leidde tot een werperswissel en Dennis Burgersdijk werd ingebracht om het over te nemen voor Kyle Ward. Hij kreeg de honken vol toen hij vier wijd gooide op zowel Shaldimar Daantji en Urving Kemp, resulterend in een nieuwe werperswissel. Tom de Blok nam het over en kreeg een binnenhoog van Dwayne Kemp, maar moest daarna een honkslag incasseren van Stijn van der Meer, die de stand opvoerde naar 4-2. Drie lopers bleven achter na een grounder van Raily Legito.

In de laatste drie innings kreeg Amsterdam een enorme kans de wedstrijd alsnog in eigen voordeel om te draaien, want het kreeg de honken vol in de zevende, achtste en negende inning! In deze situaties werd slechts eenmaal gescoord. In totaal liet Amsterdam in dit duel 14 lopers achter, waarvan er tien in scoringspositie stonden.


...Pitcher Dennis Burgersdijk toont...
...zijn teleurstelling...
...op de achtergrond zit Bas Nooij...
(© Foto: Henk Seppen)
In de eerste helft van de zevende inning kreeg lead-off hitter Patrick Bok drie slag, maar bereikte het eerste honk na een foute aangooi van catcher Gianison Boekhoudt. Koen Nooij kwam hierna in het duel als pinch-runner voor Bok en schoof op na een doorgeschoten bal. Hierna kreeg Roelie Henrique vier wijd, waarvan de vierde wijdbal in een wilde worp eindigde die Nooij op het derde honk bracht. Vervolgens kwamen de honken vol te staan toen Michael Duursma werd geraakt door een worp. Met de honken vol en nul uit had Pirates een grote kans iets terug te doen en verving Kevin Kelly Berry van Driel op de heuvel. Volgende slagman Nick Urbanus sloeg hierna op de eerste worp die hij zag en sloeg een grounder naar Kelly, resulterend in een gedwongen nul op de plaat. Hierna sloeg Kenny Berkenbosch in een 4-6-3 dubbelspel om de inning af te sluiten. En daarmee ontsnapte Neptunus ongeschonden.

Nadat Neptunus op rij was uitgeschakeld in de 2e7 kreeg Amsterdam wederom de honken vol in de achtste inning. Met twee uit sloeg Bas Nooij een honkslag, kreeg Rashid Gerard vier wijd en ontving ook pinch-hitter Jesse Aussems een vrije loop. Maar Neptunus kwam wederom ongeschonden uit de inning, want Kelly sloot de inning af met drie slag voor Roelie Henrique.

In de 2e8 werd Daan Hendrix de nieuwe werper voor Amsterdam en kreeg ook drie nullen op rij. Intussen was de wedstrijd in Hoofddorp afgesloten met een 6-5 overwinning voor KInheim, dat hierdoor de eerste finalist was geworden. En dat betekende dat de winnaar van de wedstrijd in Rotterdam de tweede finalist zou worden.

In de 1e9 kreeg Amsterdam voor de derde keer op rij de honken vol. De ploeg scoorde eenmaal, maar de wedstrijd werd afgesloten met een close play. Met één uit sloeg Nick Urbanus een tweehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Kenny Berkenbosch, zodat de achterstand werd teruggebracht naar 4-3. Hierna sloeg ook Remco Draijer een honkslag en kwamen de honken vol te staan toen Linoy Croes vier wijd kreeg. Dat leidde weer tot een nieuwe werperswissel. Jorian van Acker nam het werpen over en begon met drie slag op Bas Nooij. Hierna besliste een paar centimeter het resultaat van deze wedstrijd. Rashid Gerard sloeg een line drive door het midden. Wanneer de bal door het infield zou zijn gegaan hadden zeker twee lopers gescoord en Amsterdam op een 5-4 voorsprong hebben gezet. Maar tweede honkman Benjamin Dille dook naar de bal, wist die te fielden en dook richting tweede honk. Wanneer Dille een fractie te laat zou zijn geweest zou de loper safe zijn geweest en zou Pirates de stand in balans hebben gebracht, 4-4. Maar Dille was net op tijd om Croes gedwongen uit te schakelen op het tweede honk. En dat betekende het einde van de wedstrijd! En dat onderstreepte andermaal dat honkbal een 'game of inches' is.

Voor Neptunus kon het feest beginnenm, want het had met een sweep tegen Amsterdam een onverwachte comeback gerealiseerd en daarmee plaatsing voor de Holland Series.

Voor Amsterdam Pirates betekende het dat het de vijfde kans in zes wedstrijden om te winnen en zich te plaatsen voor de Holland Series had verloren. En dat was een enorme domper voor de favoriet. De meeste spelers bleven lang achter in de dug-out nadat het duel was afgesloten, vol verbazing na wat er was gebeurd in de afgelopen drie dagen. Bericht werd dat de laatste drie spelers de dug-out pas rond zeven uur verlieten, ruim anderhalf na afloop van de wedstrijd.

Voor Amsterdam betekende dit de afsluiting van het seizoen. Voor Neptunus betekende het dat nu Kinheim zal ontmoeten in de best-of-seven Holland Series. En daarmee krijgt de Rotterdamse ploeg een kans de kampioenstitel te prolongeren. En dat is iets waar bijna niemand meer op had gerekend voor aanvang van de reeks tegen Amsterdam.Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 3-4
RHE
L&D Amsterdam Pirates001001001-3111
Curaçao Neptunus02000200X-493
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward, L (0-1)5.1-1842
Dennis Burgersdijk- (*)-2---
Tom de Blok1.21-1--
Daan Hendrix1-----
(*) - Burgersdijk gooide op twee slagmensen in de zesde inning
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kenny Van Den Branden5 (*)31621
Berry van Driel, BS (1), W (1-0)1 (**)111--
Kevin Kelly, H (1)2.133411
Jorian van Acker, SV (1)0.21----
(*) - Van Den Branden gooide op twee slagmensen in de zesde inning
(**) - Van Driel gooide op drie slagmensen in de zevende inning
Box Score
Play-by-Play
Stand Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Fred van Groningen Schinkel, 1B-Efrem Silvania, 3B-Antoine Loock.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Speeltijd-3:20 uur.

Game Notes:
Neptunus geplaatst voor Holland Series.
Amsterdam Pirates uitgeschakeld voor Holland Series.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 23,4° C, oost-noordoostelijke wind 11 kmu, windkracht 2,3 Bft, luchtvochtigheid 77%.
...Neptunus-starter Kenny Van Den Branden...

...Amsterdam-starter Kyle Ward...

...Christian Diaz probeert te scoren in de 3e inning...
...maar wordt op de plaat uitgetikt door catcher Bas Nooij...

...Nick Urbanus gaat uit bij stelen in de 4e inning...
...Korte stop Stijn van der Meer zal hem uittikken...

...Kenny Berkenbosch slide richting 3e honk in de 6e inning...
...3B Coach Ronald Jaarsma en 3B Dwayne Kemp kijken toe...

...Veteraan coach Jan Collins praat met werper Berry van Driel...
...Links 3B Dwayne Kemp, rechts catcher Gianison Boekhoudt...

...Amsterdam-pitchers Dennis Burgersdijk, Tom de Blok, Daan...
...Hendrix en Robin Schel kijken toe uit de dug-out...

...Veteraan umpires Fred van Groningen Schinkel, bezig aan...
...zijn 44e seizoen, stond achter de plaat...

...De laatste actie van het duel; 2B Benjamin Dille duikt en is...
...net op tijd om Linoy Croes gedwongen uit te schakelen...

...Schreeuwen van frustratie en succes bij Croes en Dille...
...want de close play maakt een einde aan de wedstrijd...

...'Celebration time' voor Neptunus...

...Remco Draijer verlaat het veld terwijl Neptunus feest viert...

...Een teleurgestelde Kenny Berkenbosch...

...Een teleurgestelde coach Ronald Jaarsma zit even alleen...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.