Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 maart 2016
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2016
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2016 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Alfred Cop, Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Voormalig Hoofdklasse-coach Louis Hofer overleden
English

IN MEMORIAM


...Louis Hofer...
(1947 - 2016)
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)

ZAANDIJK - Louis Hofer, die vele jaren actief is geweest als honkbalcoach, is in de vroege ochtend van woensdag 9 maart op 69-jarige leeftijd overleden. Hoewel Hofer de laatste paar jaar gezondheidsproblemen had kwam zijn overlijden geheel onverwacht.

De afscheids- en crematieplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 15 maart om 11:30 uur in Crematorium Zaanstad van PC Hooft Uitvaartverzorging aan de Wibautstraat 282 in Zaandam-Zuid.

Aloysius (Louis) Hofer werd geboren op 19 januari 1947. Hij had een binding van ruim dertig jaar met Amsterdam Pirates, waar hij in functie is geweest als Hoofd Coach en als Assistent Coach. Maar door de jaren heen coachte hij ook bij De Spartaan, Odiz Frogs, OVVO, Amstel Tijgers, Boekaniers en Kinheim. Hij stopte na afloop van het seizoen 2009 en daarmee kwam een einde aan één van de langste coaching-carrières in de Hoofdklasse-historie.

Louis Hofer had een sympathiek en vrolijk karakter. Of dat nou op het veld, in de dug-out, in de kleedkamer of gewoon buiten het speelveld was. Hij had altijd een brede lach op zijn gezicht en was altijd in voor het maken van grappen. Ook tijdens wedstrijden. Maar hij wist ook wat coachen was. Wanneer een wedstrijd 'on the line' was, wanneer er beslissingen gemaakt moesten worden of wanneer er na een call een discussie nodig was met een umpire stond Louis er en verdedigde zijn spelers en zijn team.

Voordat hij aan zijn coach-loopbaan begon honkbalde Louis Hofer voor Odiz Frogs in Zaandam en het Amsterdamse De Spartaan.

In 1962, op 15-jarige leeftijd, debuteerde hij in het eerste team van Odiz Frogs, wat toen uitkwam in de Derde Klasse. Hofer, die inzetbaar was als catcher en derde honkman, speelde voor de ploeg tot en met 1970 en promoveerde met Odiz Frogs naar de Tweede Klasse in 1965.


...Louis Hofer in zijn tweede...
...jaar als Hoofd Coach van...
...Amsterdam Pirates in 1985...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na het seizoen 1970 verhuisde Louis naar De Spartaan, met wie hij aanvankelijk uitkwam in de Tweede Klasse. In 1974 promoveerde de Amsterdamse ploeg naar de Eerste Klasse, destijds de tweede hoogste honkbal-afdeling. Hofer speelde zes jaar voor De Spartaan en stopte als speler na het seizoen 1980, waarin De Spartaan promoveerde naar de Hoofdklasse.

Toen De Spartaan in 1981 op het hoogste niveau uitkwam maakte Louis Hofer zijn coaching-debuut en was hij de assistent van Gerard Stenzler, die de Amsterdamse ploeg vele jaren onder zijn hoede heeft gehad. Het was het begin van een lange loopbaan als coach. Door de jaren heen was Louis zowel Hoofd Coach als Assistent Coach en was werkzaam bij verschillende verenigingen.

1981 was zijn enige jaar als coach bij De Spartaan. Hierna was hij Hoofd Coach van Odiz Frogs in de Eerste Klasse. In 1983 keerde hij terug naar de Hoofdklasse toen hij werd benoemd tot Assistent Coach van Bart Seidel bij Amsterdam Pirates. Na afloop van dat seizoen nam hij de positie van Hoofd Coach over en leidde Pirates in twee seizoenen (1984-1985), waarin de ploeg respectievelijk op de vierde en derde plaats eindigde.


...Louis Hofer terug bij...
...Pirates in 1994...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de daaropvolgende vier jaar coachte Hofer bij vier verschillende clubs. Hij keerde eerst terug als Hoofd Coach bij Odiz Frogs. Hierna volgden twee verbindingen, waarin hij het seizoen niet afmaakte. In 1987 begon hij als Hoofd Coach bij OVVO in de Overgangsklasse en in 1988 was hij aanvankelijk de Hoofd Coach van Hoofdklasser Amstel Tijgers. In beide jaren werd hij tijdens het seizoen vervangen.

Hofer keerde terug naar Amsterdam Pirates, met wie hij altijd een bijzondere band heeft gehad. Eerst werd hij Hoofd Coach van Boekaniers, dat toen een onafhankelijke club was, maar wel onderdeel uitmaakte van de Pirates-organisatie.

In 1990 werd Louis voor de tweede keer Assistent Coach van de Hoofdklasse-formatie van Amsterdam Pirates, samen met Hans Jansen, terwijl Ted Arnold Hoofd Coach was. Dat was een succesvol seizoen, want Pirates veroverde het landskampioenschap na een 'sweep' in de Holland Series tegen Neptunus. In dit seizoen realiseerde de Amerikaanse powerhitter Scott Khoury een Hoofdklasse-seizoenrecord met 71 binnengeslagen punten. Het was het eerste van drie seizoenen, waarin Hofer de assistent was van Ted Arnold, die hij na het seizoen 1992 opvolgde en zodoende aan een tweede periode begon als Hoofd Coach bij de Amsterdammers. Na Pirates in 1993 en 1994 onder zijn hoede te hebben gehad stopte Hofer, waarna hij een jeugdploeg van de vereniging leidde in 1995 en in de daaropvolgende twee seizoenen één van de coaches was van Bucs (het voormalige Boekaniers). In deze periode werkte hij ook nauw samen met Chicho Jesurun, die toen één van de coaches was van de hoofdmacht van Pirates.


...Louis Hofer dolt met Marcel Joost...
...die net de eerste speler in de historie is...
...geworden met 1.000 honkslagen...
...tijdens het seizoen 1999 bij Kinheim...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na een 'sabbatical year' keerde Hofer weer terug als coach in de Hoofdklasse, dit keer als Assistent Coach van Bernie Beckman bij Kinheim in Haarlem in 1999. Het was in dat seizoen dat Marcel Joost de eerste speler in de Nederlandse historie werd met 1.000 honkslagen in een loopbaan. Joost werd zelf Assistent Coach bij Kinheim enige jaren later. Bij Kinheim was Hofer vier jaar Beckman's assistent. In diezelfde periode werd hij ook weer herenigd met zijn voormalige coach Gerard Stenzler, die toen de General Manager was bij de Haarlemmers. Na het seizoen 2002 volgde Hofer Beckman op als Hoofd Coach. Het daaropvolgende seizoen keerde hij terug naar een assisterende rol en werd de 3B Coach toen Dave Daniels in 2004 de nieuwe Hoofd Coach werd van Kinheim. Hij had in 2005 aanvankelijk dezelfde positie, maar nam tijdens het seizoen 2005 de taak van Hoofd Coach weer over.

Hierna keerde Louis Hofer weer terug naar Amsterdam Pirates voor een derde periode daar als Hoofd Coach, waarin hij de ploeg dit keer in 2006 en 2007 onder zijn hoede had. Na afloop van het seizoen 2007 stopte hij als coach. Echter, Louis hield simpelweg van het coachen en op het veld staan en dus keerde hij na een inactief jaar in 2008 toch weer terug voor een nieuw seizoen bij Pirates. Hij maakte toen deel uit van de staf van Hoofd Coach Rikkert Faneyte en was zijn 1B Coach in 2009, wat uiteindelijk zijn laatste actieve seizoen als coach was. In zijn laatste jaren als coach werd Hofer geplaagd door rugklachten en dat leidde uiteindelijk ook tot zijn definitieve afscheid.

Toen hij in 2009 stopte als coach betekende dat het einde van een coachloopbaan die 27 jaar duurde. In die periode coachte Louis Hofer 21 jaar in de Hoofdklasse en dat is één van de langste carrières op het hoogste niveau. In negen Hoofdklasse-seizoenen was hij Hoofd Coach. De ploegen waaraan hij was verbonden als Hoofd Coach of Assistent Coach bereikten tienmaal de Play-Offs. Bovendien werd Hofer één van slechts een handvol coaches die als Hoofd Coach in de Hoofdklasse actief is geweest in drie verschillende decennia.


...Louis Hofer als coach in zijn laatste seizoen in 2009...
...toen hij de 1B Coach was bij L&D Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Zijn beide zoons speelden in de Hoofdklasse en hadden net als hun vader een binding met Amsterdam Pirates en Kinheim. Mike Hofer speelde voor HCAW, Amsterdam Pirates, RCH en Kinheim als werper. Raymond Hofer, die meestal als korte stop speelde, kwam uit voor Amsterdam Pirates, HCAW, Hoofddorp Pioniers en Kinheim. In 1993 en 1994 speelde Raymond professioneel op Rookie League-niveau in de organisatie van de Atlanta Braves. Beiden speelden in Jong Oranje, terwijl Raymond ook uitkwam voor het Nederlands Honkbal Team.

Nadat hij was gestopt als coach bleef Louis Hofer een regelmatige bezoeker van de velden en bezocht meestal de wedstrijden van Amsterdam Pirates, Kinheim en Hoofddorp Pioniers. Helaas kampte hij de afgelopen paar jaar met gezondheidsproblemen, maar Louis kwam zo vaak als mogelijk naar het veld van zijn geliefde Pirates.

Met het overlijden van Louis Hofer hebben alle genoemde verenigingen, maar vooral Amsterdam Pirates, Kinheim en Odiz Frogs een bijzonder mens verloren. We hebben een vriend verloren en zullen zijn lach, zijn humor en zijn aanwezigheid missen.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Louis' vrouw Wil, zijn zoons Mike en Raymond en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(10 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2016 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.