Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 mei 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Pioniers controleert duel vs. Neptunus na kostbare fouten
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus speelde zondag (14 mei) niet hun beste wedstrijd en verloor met 11-5 van Hoofddorp Pioniers. Neptunus opende de reeks donderdag met een 6-2 winst, waarna de tweede ontmoeting zaterdag verregende. Deze wedstrijd wordt dinsdagavond ingehaald in Hoofddorp. Glenn Wassink (Pioniers) en Kevin Kelly (Neptunus) zijn voor dit duel aangewezen als startende werpers.

Het was vandaag een drukke dag in het centrum van Rotterdam. In hun thuisstadion 'De Kuip', iets meer dan 16 kilometer verwijderd van het Neptunus-stadion, was Feyenoord bezig met het veroveren van hun eerste nationale voetbaltitel in 18 jaar. Hierdoor bevonden zich veel voetbalfans in het centrum die het duel volgden op grote schermen en feest vierden.

Het was ook een dag met gemengde gevoelens voor verschillende inwoners van Rotterdam. Terwijl velen de voetbaltitel vierden van Feyenoord was het voor anderen een dag van herinnering. Vandaag was het precies 77 jaar geleden dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een luchtbombardement plaatsvond in Rotterdam, waardoor vrijwel de gehele historische binnenstad werd verwoest, ongeveer 900 mensen omkwamen en ruim 85.000 mensen dakloos werden. Bij twee monumenten werden vandaag de slachtoffers herdacht.
Meer informatie over deze gebeurtenis kan hier worden gevonden.

Tegelijkertijd speelde Neptunus hun thuiswedstrijd. De ploeg stond aanvankelijk met 4-0 voor, maar Pioniers kwam langszij in de vijfde dankzij drie fouten en controleerde vanaf dat moment de wedstrijd. Pioniers voegde nog eens zeven punten toe vanaf de zesde inning en boekte uiteindelijk een overtuigende overwinning. Pioniers kwam tot 14 honkslagen. Acht van de negen starters sloeg minimaal één honkslag. Vijf spelers lieten twee honkslagen noteren. Zeven spelers scoorden minstens eenmaal.

In de ploeg van Pioniers speelde Max Draijer in zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Eerder in de week keerde de infielder terug na afloop van zijn college-seizoen in de States.

Aan de andere kant moet Neptunus het vanaf nu doen zonder Rien Vernooij. Een paar dagen geleden kondigde de eerste honkman aan te stoppen, omdat hij het spelen niet meer kan combineren met zijn baan. Bovendien viel tweede honkman Benjamin Dille vandaag geblesseerd uit in de achtste inning na een blessure op te lopen tijdens een steel-situatie. Neptunus moet het al doen zonder outfielder Steven Wharwood (blessure), closer Loek van Mil (blessure) en starter Orlando Yntema (ziekte). Maar Neptunus ontving ook wat positief nieuws met betrekking tot de gezondheid van Yntema, want de club maakte bekend dat hij afgelopen woensdag een geslaagde operatie had ondergaan en dat hij vandaag uit het ziekenhuis was ontslagen. Hij zal nu thuis verder kunnen herstellen.

(14 mei)

Compleet speelschema
Aanvankelijk leek Neptunus op weg naar een overwinning, want de ploeg stond met 4-0 voor na vier innings. Pioniers kwam daarna langszij in de vijfde en nam vanaf dat moment bezit van de wedstrijd.

Neptunus kreeg een gedwongen nul op het derde honk in de eerste wedstrijd en een uitgemaakt bij stelen in de tweede inning, maar opende daarna de score in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg Stijn van der Meer een honkslag op starter Nick Keur en de linkshander kreeg daarna een RBI-double tegen van Benjamin Dille. Met twee uit scoorde de laatste het volgende punt na een honkslag van Dwayne Kemp. Terwijl hij Kemp's honkslag in kort midveld probeerde te vangen viel korte stop Dudley Leonora op zijn linkerschouder, had even een behandeling nodig, maar kon het duel na een 'delay' van vijf minuten gewoon uitspelen.

Neptunus voegde twee runs toe in de vierde. De slagbeurt begon met een honkslag van Daniel Fernandes, die sinds donderdag de eerste honkman is nadat Rien Vernooij was gestopt. Komende week wordt de Amerikaanse eerste honkman Gregory Muller terug verwacht uit de States. Het was vantevoren bekend dat Muller in deze periode drie weken afwezig zal zijn. Ook wordt komende week de nieuwe Amerikaanse werper Trevor Reckling in Rotterdam verwacht. Fernandes schoof op na een opofferingsstootslag en een honkslag van Shaldimar Daantji, waarna hij scoorde toen er schijn werd geconstateerd. Even later scoorde Daantji op een honkslag van Stijn van der Meer om er een 4-0 stand van te maken. Toen volgende slagman Benjamin Dille vier wijd kreeg volgde een werperswissel. Nick Keur werd opgevolgd door Scott Ronnenbergh en de linkshander werd even later gesteund met een 'inning-ending double play'.

De volgende vijf innings behoorden toe aan Pioniers. Na in de eerste vier slagbeurten geen loper in scoringspositie te hebben gehad kwam de Hoofddorpse ploeg langszij in de 1e5 toen het Neptuniaanse infield drie kostbare fouten maakte, waardoor de voorsprong voor starter Elton Koeiman verdween. Opmerkelijk genoeg werden de fouten gemaakt door de ervaren infielders en internationals Benjamin Dille (2b), Dwayne Kemp (3b) en Stijn van der Meer (ss). Met één uit kreeg Gianni Frolijk vier wijd en bereikte veilig het tweede honk toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Mark Smit. Beiden scoorden toen Joey Eeman volgde met een driehonkslag. Even later werd de rookie op de plaat uitgeschakeld bij een poging te scoren op een grounder richting derde honk van Brennan Nijhof. Met twee uit werd een honkslag van Mervin Gario gevolgd door een foute aangooi wat het volgende punt tot gevolg had. Hierna werd een nieuwe fout gemaakt op een grounder van Dudley Leonora en dat stelde Gario in de gelegenheid de gelijkmaker te scoren.

...Mark Smit...
...game-winning RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat Neptunus een loper in scoringspositie had achtergelaten in de vijfde nam Pioniers een 5-4 voorsprong in de zesde inning. Met twee uit sloeg Gianni Frolijk een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Mark Smit. Volgende slagman Joey Eeman sloeg ook een honkslag en dat leidde tot een werperswissel. Misja Harcksen nam de pitching over van veteraan-starter Elton Koeiman, die eerder in de week 44 jaar was geworden. Met lopers op het eerste en derde honk eindigde de inning toen Eeman uitging bij een steelpoging.

In de 2e6 kwam Max Draijer verdedigend in de wedstrijd voor Pioniers als tweede honkman en beleefde zijn eerste optreden van het seizoen. Met Pioniers op een 5-4 voorsprong begon Scott Ronnenbergh de inning met vier wijd voor Ruar Verkerk en werd daarna opgevolgd door Lars Huijer. Hij was de geplande starter voor het zaterdag afgelaste duel. Huijer begon met een strikeout, zag Verkerk uitgaan bij een steelpoging en Stijn van der Meer het honk bereiken na een fout, maar een vangbal sloot de inning af.

Pioniers voegde nog eens twee runs toe in de zevende. Met één uit sloeg Mervin Gario een honkslag en schoof op na een wilde worp. Hij scoorde vervolgens op een honkslag van Dudley Leonora, die daarna zelf kon scoren op een 2-out single van Shurman Marlin.

In de 2e7 scoorde Neptunus hun laatste punt van de wedstrijd. Christian Diaz begon met een tweehonkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde toen Gianison Boekhoudt het honk bereikte op een fout met één uit.

Pioniers nam meer afstand in de volgende twee innings. In de achtste opende Max Draijer met vier wijd, schoof op na een honkslag van Mark Smit en een 'force play-grounder' van Joey Eeman, waarna hij scoorde op een opofferingsslag van Brennan Nijhof. Hierna stal Eeman het tweede honk en dat resulteerde in een beenblessure voor tweede honkman Benjamin Dille, die werd geraakt door een spike. In de 2e8 werd de Belgische infielder vervangen door pinch-hitter Brian Raap, die debuteerde in een Neptunus-uniform. Dille zal waarschijnlijk twee weken uitgeschakeld zijn.

In de negende scoorde Pioniers nog eens drie punten om de voorsprong te verhogen naar 11-5. Dudley Leonora begon met een honkslag en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Jeffrey Arends en dat bracht een nieuwe werper naar de heuvel. Berry van Driel nam het over van Misja Harcksen en werd begroet met een RBI-double van Shurman Marlin. Met één uit leverde Max Draijer een puntscorende honkslag af die het derde punt in deze slagbeurt binnenbracht.

Lars Huijer kreeg drie nullen op rij in de 2e8, waarna Maickel Rietel hetzelfde deed in de negende om de wedstrijd af te sluiten.Curaçao Neptunus - Hoofddorp Pioniers 5-11
RHE
Hoofddorp Pioniers000041213-11142
Curaçao Neptunus002200100-593
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Nick Keur3.133844

Scott Ronnenbergh, W (1-0)1.2 (*)12---

Lars Huijer, H (1)33-11-

Maickel Rietel1-----
(*) - Ronnenbergh gooide op één slagman in de zesde inning

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Elton Koeiman, L (3-1)5.223652

Misja Harcksen2.1 (*)-1655

Berry van Driel1-1211
(*) - Harcksen gooide op twee slagmensen in de negende inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Antoine Loock, 1B-Winfried Berkvens.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-3:19 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
5-minuten 'injury-delay' voor korte stop Dudley Leonora (Pioniers) in 2e3.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 18,2° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 67%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.