Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 mei 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates draait achterstand om tegen Pioniers
English

HOOFDDORP - Koploper L&D Amsterdam Pirates stond donderdagavond (18 mei) met 2-0 achter na vijf innings, maar kwam tot een rally van drie punten in de zesde inning om hun opener met 4-2 te winnen tegen Hoofddorp Pioniers.

Met de winst verlengde Amsterdam hun winning streak naar zeven wedstrijden.

Amsterdam 'outhitte' Pioniers met 11-5, waaronder twee driehonkslagen van Linoy Croes. Acht van de negen Amsterdam-spelers sloegen minimaal één honkslag.

Linoy Croes werd de eerste speler dit seizoen die twee driehonkslagen sloeg in één wedstrijd, maar het was niet de eerste keer dat hij deze prestatie leverde. Vorig seizoen waren er slechts drie spelers die een 'two-triple game' hadden. Eén van hen was Croes, die toen twee triples sloeg op 10 juni tegen Twins. Croes sloeg ook twee triples in één wedstrijd op 16 juni 2012 toen hij voor HCAW speelde tegen Sparta-Feyenoord.

De wedstrijd van vanavond was aantrekkelijk en had een aantal interessante acties. Daaronder een dubbele rundown die resulteerde in een dubbelspel. Dat bezorgde Pioniers vanavond 22 assists, het hoogste aantal in één wedstrijd sinds HCAW 22 assists had op 21 juni 2014 tegen UVV. De twee teams samen hadden vanavond 40 assists. Dat was het hoogste aantal sinds Almere Magpies en ADO samen 39 assists hadden op 25 april 2010. In dat duel had de Almere-verdediging 24 assists.

(18 mei)

Compleet speelschema
...Home Plate Umpire Martijn Bosschaart...
(© Foto: Henk Seppen)
Pioniers opende de score in de eerste inning op veteraan Rob Cordemans. Met één uit sloeg Mervin Gario een tweehonkslag en scoorde op een 2-out single van Jeffrey Arends, die zelf opschoof na een fout. Hierna volgde een pijnlijk moment voor Home Plate Umpire Martijn Bosschaart, want die werd vol op zijn linkerhand geraakt door een foutbal van Shurman Marlin. Er volgde een onderbreking van drie minuten, want Bosschaart had even een behandeling (en ijs) nodig voor zijn hand. Gelukkig kon Bosschaart, die zich de afgelopen seizoenen ontwikkelde tot één van de meest getalenteerde umpires, de wedstrijd hierna voortzetten.

In de volgende drie innings kwam Pioniers niet in scorings positie. De ploeg kreeg een honkloper in de tweede toen Sander Paap vier wijd kreeg, maar hij ging uit bij stelen. Pioniers werd op rij uitgeschakeld in de derde. De thuisploeg kreeg weer een loper in de vierde. Met twee uit sloeg Shurman Marlin een honkslag langs de linksveld-lijn, want de Pirates-verdediging speelde de 'shift' en was opgeschoven naar de rechterkant van het infield. Maar ook Marlin bleef achter.

Pioniers voegde het tweede punt toe in de vijfde slagbeurt. Met één uit sloeg Gianni Frolijk een tweehonkslag en scoorde daarna toen volgende slagman Joey Eeman het honk bereikte op een foute aangooi.

Cordemans hield (zoals altijd) zijn hoofd koel en kreeg weer drie nullen op rij in de zesde en zevende inning. Hij werd daarna gesteund met drie punten in de zesde en zou zijn vierde duel van het seizoen winnen.

Pioniers-starter Lars Huijer kwam nauwelijks in de problemen in de eerste vijf innings, waarin Pirates slechts eenmaal in scoringspositie kwam. In de eerste inning kreeg de rechtshander een 2-out single tegen van Nick Urbanus, maar hij strandde op het eerste honk. In de tweede sloeg Danny Rombley een honkslag met één uit, maar ging gedwongen uit. Max Clarijs opende de derde inning voor Amsterdam met vier wijd, maar ging uit bij stelen. En in de vierde kwam Kenny Berkenbosch na en fout op het honk met één uit, maar ging eveneens gedwongen uit. In de vijfde begon Patrick Bok met een honkslag en werd de eerste Amsterdamse loper in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Jesse Aussems. Maar ook hij bleef achter.

Echter, de Amsterdamse slagmensen hadden wel goed contact. Dat onderstreepten zij in de zesde toen de ploeg een aantal harde klappen produceerden en driemaal scoorden om de wedstrijd in hun voordeel om te draaien.

Zerzinho Croes opende de zesde Amsterdam-beurt met een honkslag en schoof op na een grounder van Nick Urbanus. Nadat Kenny Berkenbosch vier wijd had gekregen sloeg Linoy Croes de bal het linksveld in. Daar beoordeelde linksvelder Shurman Marlin de bal verkeerd en zag die over zijn hoofd verdwijnen voor een 2-run triple. Even later scoorde Croes het leidende punt toen Danny Rombley een line drive single sloeg via de handschoen van korte stop Max Draijer het linksveld in. Rombley schoof op na een grounder en probeerde vervolgens te scoren op een honkslag van Jesse Aussems, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een prima aangooi van rechtsvelder Brennan Nijhof.

Amsterdam kreeg de kans meer punten toe te voegen in de volgende twee innings, maar scoorde slechts eenmaal.

...Linoy Croes sloeg twee triples voor Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
In de zevende opende Max Clarijs met vier wijd. Hierna stootte Remco Draijer de bal terug naar pitcher Lars Huijer, maar die kon de bal niet naar het eerste honk gooien, omdat daar niemand stond om de bal in ontvangst te nemen. En zo bereikte Draijer het honk via een stootslag-honkslag. Een nieuwe stootslag volgde van Zerzinho Croes, maar dat eindigde in een gedwongen nul op het derde honk. Twee vangballen sloten de slagbeurt daarna af.

In de 1e8 gebeurde er veel. Rookie Angelo Wicklert nam de pitching over van Huijer, maar hij werd begroet met een lead-off triple van Linoy Croes, zijn tweede driehonker in de wedstrijd. Volgende slagman Danny Rombley werd geraakt door een worp en toen een pick-off poging eindigde in een foute aangooi scoorde Croes om er een 4-2 stand van te maken. Op de fout bereikte Rombley het derde honk honk. Hierna sloeg Patrick Bok een grounder naar tweede honkman Gianni Frolijk. Rombley vertrok om te scoren, maar werd uitgeschakeld in een lange rundown. In deze situatie schoof Bok op naar het tweede honk, maar hij rende vervolgens richting derde honk en werd ook uitgeschakeld toen hij eveneens in een rundown kwam. En dat completeerde een 4-2-5-1-6-5-2-4 dubbelspel. Nadat de tweede nul was gemaakt stond er ineens een aantal spelers rondom 3B Umpire Stenar van Groningen Schinkel en kregen gezelschap van Hoofd Coach Dè Flanegin. De reden voor de discussie was dat 3B Mervin Gario was weggestuurd wegens een opmerking. Toen Gario was vervangen ging de wedstrijd weer verder. Jesse Aussems sloeg een honkslag, maar bleef achter.

In de 2e8 nam linkshander Nick Veltkamp de Amsterdam-pitching over en kreeg drie nullen op rij.

In de 1e9 niet Amsterdam twee lopers achter, waarna closer Daan Hendrix de heuvel beklom voor de ploeg in de 2e9. Hij kreeg twee snelle nullen, maar daarna twee pijnlijke momenten. Eerst werd de rechtshander op de binnenkant van zijn been geraakt door een line drive van Jeffrey Arends, die het honk bereikte met een infield-hit. Hendrix kreeg een korte verzorging, maar vijf worpen later werd hij op zijn voet geraakt door een comeback-line drive van Shurman Marlin, maar die werd uitgeschakeld en dat maakte een einde aan de wedstrijd. Terwijl Hendrix op het veld strompelde liepen de Amsterdam-spelers het veld op om elkaar te 'high-five', maar zij konden hun lach niet echt inhouden nadat hun closer tweemaal was geraakt door een line drive. Gelukkig raakte Hendrix niet geblesseerd.Hoofddorp Pioniers - L&D Amsterdam Pirates 2-4
RHE
L&D Amsterdam Pirates000003010-4112
Hoofddorp Pioniers100010000-252
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (4-0)761422

Nick Veltkamp, H (1)11----

Daan Hendrix, SV (2)1--1--

pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Huijer, L (1-2)723833

Angelo Wicklert1 (*)-121-

Maickel Rietel1--1--
(*) - Wicklert gooide op één slagman in de negende inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Martijn Bosschaart, 1B-Jan-Willem van der Paauw, 3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Public Address Announcer-Karel van Veen.
Scoreboard Operator-Arjan Kardijk.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:33 uur.
Locatie-Pioniers Honkbalstadion, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
3-minuten 'injury-delay', 1e1, HP Umpire Martijn Bosschaart geraakt op zijn hand door een foutbal.
2-minuten 'injury-delay', 2e9, Amsterdam-pitcher Daan Hendrix geraakt op zijn been door een line drive.
Mervin Gario (Pioniers) uit het veld gestuurd in 1e8 door 3B Umpire Stenar van Groningen Schinkel vanwege een opmerking.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 17,4° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 70%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.