Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 mei 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Quick Amersfoort beslist duel tegen Storks in vijfde inning
English

ROTTERDAM - Cityside Apartments Quick Amersfoort brak donderdagavond (3 mei) een 3-3 stand met een 4-run rally in de vijfde inning en won met 11-8 van Silicon Storks.

De wedstrijd werd gespeeld op het veld van Curaçao Neptunus in Rotterdam, dat 'invalt' als thuisveld van Storks tijdens avondwedstrijden. Het eigen thuisveld van Storks in Den Haag heeft geen licht-installatie. In de weken voorafgaand aan het nieuwe seizoen vond Storks een 'avond-onderkomen' in Rotterdam. Daar speelt de ploeg hun doordeweekse thuis-avondwedstrijden, maar ook eventuele in te halen thuiswedstrijden. Het duel van vanavond begon tien minuten later dan gepland, omdat een aantal spelers van Quick Amersfoort vastzat in files.

In het puntrijke duel waren er 19 punten en 28 honkslagen (beide sloegen er 14). Vanwege de hoge punten-productie duurde de wedstrijd vanavond maar acht innings. Kort na het begin van de achtste inning werd de curfew-tijd van 22:30 uur bereikt, zodat er daarna niet meer aan een nieuwe inning mag worden begonnen, zoals de reglementen stellen. Echter, doordat de achtste meer dan een half uur in beslag nam naderde er een ander cruciaal tijdstip. Volgens landelijke bepalingen moeten lichten op sportaccomodaties gedoofd zijn tussen 23 uur 's avonds en 7 uur 's morgens. De wedstrijd kwam minder dan één minuut voor 11 uur ten einde. Wanneer dat tijdstip zou zijn bereikt had de wedstrijd moeten worden afgesloten wat de situatie ook was. In een dergelijke situatie zou een niet-complete inning alleen geldig zijn wanneer de thuisploeg minimaal de kans zou hebben gekregen langszij te komen nadat het in de eerste helft van de inning op achterstand zou zijn gezet. Wanneer een bezoekende ploeg de leiding neemt in een niet-complete inning wordt het resultaat teruggedraaid naar de laatst gespeelde complete inning. Wanneer de bezoekende ploeg reeds aan de leiding is en de situatie niet wijzigt in een niet-complete inning zullen alle statistieken meetellen, net zoals dat wordt gedaan wanneer wedstrijden bijvoorbeeld worden gestaakt wegens weeromstandigheden.

Quick Amersfoort brak een 3-3 stand door viermaal te scoren in de vijfde inning. De ploeg nam wat meer afstand in de hiernavolgende innings en stond halverwege de achtste inning met 11-4 voor. De spanning keerde terug doordat Storks daarna viermaal scoorde, maar de wedstrijd eindigde even later kort voor 23:00 uur.

(3 mei)

Uitslagen
Compleet Speelschema
In de eerste vier innings nam Quick Amersfoort tweemaal de leiding, maar Storks kwam beide keren langszij. Quick kwam vervolgens tot een rally in de 1e5 en dat bleek beslissend. Storks had daarna ook nog een 4-run rally in de achtste inning, maar kwam uiteindelijk tekort.

Quick Amersfoort opende de score in Rotterdam met één punt in de eerste helft van de eerste inning op starter Darryl Jamoena. Kevin Windster Adelina begon met een honkslag, stal het tweede honk, bereikte het derde honk op een grounder van Jelle Blaauw en scoorde op een grounder van Rachid Engelhardt.

Quick-starter Brian van Laar kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste inning, maar de linkshander moest daarna de gelijkmaker toestaan in de volgende slagbeurt. Met twee uit sloeg Aldi Guzman een tweehonkslag voor Storks, waarna hij het derde honk kreeg na schijn. Even later scoorde hij op een tweehonkslag van Philip Brandl. Hierna volgde vier wijd voor de debuterende rookie Nick Nefs, maar de twee lopers bleven achter.

Quick hernam onmiddellijk de leiding in de 1e3 door tweemaal te scoren. Met één uit kreeg Kevin Windster Adelina vier wijd en bereikte het derde honk toen een pick-off eindigde in een foute aangooi. Met twee uit scoorde hij na een honkslag van Rachid Engelhardt, die op zijn beurt ging scoren toen zijn broer Bryan Engelhardt volgde met een tweehonkslag. Quick kreeg lopers 'op de hoeken' op een hiernavolgende honkslag van Remian Denis, maar die werd kort erna uitgeschakeld bij een steelpoging wat een einde aan de inning maakte.

Nadat Storks een loper had achtergelaten op het derde honk in de derde inning kwam de thuisploeg weer langszij in de vierde slagbeurt, maar liet toen ook drie lopers achter. Lead-off hitter Kendrick Delima werd geraakt door een worp, waarna Aldi Guzman een tweehonkslag sloeg en de honken vol kwamen te staan na vier wijd voor Philip Brandl. Met één uit scoorde Delima toen een klap in het outfield van Tyron de Windt werd gemist. Op de fout schoven Guzman en Brandl uiteraard ook op en dat werd gevolgd door een puntscorende honkslag van Quinlan de Windt waarmee de stand in balans werd gebracht en leidde tot een werperswissel. Luis Figuera Roman nam het over en hij kreeg een binnenhoog en een gedwongen nul die de inning afsloten.

Opnieuw werd de gelijke stand kort erna weer gebroken door Quick Amersfoort. Dit keer kwam de ploeg tot een rally van vier punten in de 1e5 om een 7-3 voorsprong te nemen en dat was beslissend. Alle vier punten waren onverdiend vanwege twee fouten. Jordy Burger begon met een honkslag, waarna pitcher Darryl Jamoena een foute aangooi maakte op een opofferingsstootslag van Kevin Windster Adelina, die een ogenschijnlijke hamstring-blessure opliep terwijl hij het eerste honk bereikte en werd vervangen door pinch-runner Kaj Berkel. De twee lopers schoven op na een OSS van Jelle Blaauw, waarna Burger het leidende punt scoorde toen er weer een foute aangooi volgde, dit keer op een grounder van Rachid Engelhardt. Echter, kort na het bereiken van het eerste honk na de fout werd Engelhardt alsnog uitgetikt door eerste honkman Aldi Guzman. Met Berkel op het derde honk kreeg powerhitter Bryan Engelhardt opzettelijk vier wijd van Jamoena. Hiermee werd Engelhardt de tweede slagman een opzettelijke vrije loop 'nieuwe stijl' kreeg. Afgelopen dinsdagavond was pitcher Jan Evertse van De Glaskoning Twins de eerste werper die een opzettelijke vrije loop 'gooide' op Kendrick Delima tijdens het inhaalduel tegen Storks. Vanaf dit seizoen hoeven werpers niet meer op een slagman te gooien tijdens een opzettelijke vrije loop, die wordt afgeroepen na een teken van de Hoofd Coach. De 'niet-gegooide-opzettelijke-vrije-loop' deed vorig seizoen zijn intrede in Major League Baseball. De regel werd een aantal jaar geleden al geïntroduceerd in softbal. Het niet gooien van een bal tijdens een opzettelijke vrije loop neemt overigens wel iets weg in zowel honkbal als softbal, want er kan natuurlijk van alles gebeuren, zoals schijn van de werper, schijn van de catcher, een wilde worp, doorgeschoten bal, gestolen honk of zelfs een honkslag.

Nadat hij het eerste honk had bereikt stal Engelhardt het tweede honk, zijn derde in drie opeenvolgende wedstrijden. De honken kwamen vol te staan toen Remian Denis een 'normale' vrije loop kreeg. Er volgde nogmaals vier wijd, dit keer voor Jules Cremer, wat leidde tot het volgende punt en een werperswissel. Nick Winkel nam het over, maar hij werd begroet met een 2-run single van Wesley Bernardus wat de stand opvoerde naar 7-3.

Storks pakte een punt terug in de 2e6 op nieuwe pitcher Aaron Isenia. Met één uit kreeg Tyron de Windt vier wijd en schoof op na een doorgeschoten bal. Met twee uit schoof hij op naar het derde honk toen Joran Berkhout via een fout op het honk kwam en hij scoorde even later na een doorgeschoten bal. Volgende slagman Runai Coran sloeg een honkslag, maar Storks liet twee lopers achter.

Met een 7-4 voorsprong besliste Quick Amersfoort de wedstrijd door nog eens twee punten toe te voegen in zowel de zevende als de achtste inning.

In de zevende, met twee uit, kreeg Quick de honken vol op reliever Nick Winkel toen Wesley Bernardus een honkslag sloeg, Shairon Nicholas (die debuteerde) vier wijd kreeg en Jordy Burger via een stootslag-honkslag op het honk kwam. Hierna sloeg Tijmen Takke een puntscorende infield-hit en werd een nieuw punt toegevoegd toen Jelle Blaauw werd geraakt door een worp. Drie lopers bleven achter, want een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

Nadat Storks twee lopers had achtergelaten ging de achtste inning van start kort voordat de curfew-tijd van 22:30 uur was bereikt. Echter, er werden totaal zes punten gescoord in de achtste inning, die ruim een half uur duurde.

In de 1e8, op nieuwe pitcher Ricky Voorn, werden nog eens twee punten gescoord door Quick. De ploeg kreeg weer de honken vol, dit keer met nul uit. Bryan Engelhardt begon met een tweehonkslag, Remian Denis kreeg vier wijd en Jules Cremer sloeg een honkslag. Volgende slagman Wesley Bernardus leverde een 2-run single af. Er volgde een dubbelspel, maar de honken kwamen weer vol te staan na vier wijd voor Jordy Burger en Tijmen Takke. Kendrick Delima werd vervolgens ingebracht als nieuwe werper. Hij kreeg een vangbal en dus bleven er drie lopers achter. Opnieuw.

Met een 11-4 achterstand kwam Storks tot een rally van vier punten in de 2e8 op nieuwe werper Mark Kolner. Hij kreeg een lead-off double tegen van Quinlan de Windt en volgde met vier wijd op Joran Berkhout. De twee lopers schoven een honk op na een opofferingsstootslag van pinch-hitter Juharich Tomsjansen, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. Tomsjansen is de zoon van voormalig Hoofdklasse-speler Sherton Saturnino, die in het verleden speelde voor ADO. De twee lopers scoorden toen Joost van den Bergh (die ook debuteerde) een 2-run single afleverde. Met twee uit schoof Van den Bergh op na een wilde worp en een infield-hit van Aldi Guzman, wat werd gevolgd door een 2-run double van Philip Brandl. Met de laatste op het tweede honk eindigde de wedstrijd met een grounder van Nick Nefs, eveneens een speler die in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd speelde. Toen de laatste nul werd gemaakt was er minder dan één minuut te spelen voordat de klok 11 uur aanwees.


...Darryl Jamoena (links) en Brian van Laar waren de startende pitchers voor Storks en Quick Amersfoort...

...Links: Kevin Windster Adelina steelt het 2e honk in de 1e inning en glijdt langs korte stop Philip Brandl...
...Rechts: Aldi Guzman bereikt het 2e honk met een double in de 2e inning terwijl 2B Wesley Bernardus de bal krijgt...

...Links: Kevin Windster Adelina zal het 2e honk bereiken in de 3e inning na een mislukte pick-off langs 1B Aldi Guzman...
...Rechts: Storks korte stop Philip Brandl schakelt een slagman uit in de 4e inning...

...Kevin Windster Adelina bereikt het 1e honk in de 5e inning na een fout op zijn stootslag, maar blesseert zich...
...Links pakt Darryl Jamoena de bal op; Rechts grijpt Windster in pijn naar zijn been en passeert 1B Aldi Guzman...

...Links: Rachid Engelhardt slaat een punt binnen voor Quick Amersfoort in de 5e inning als zijn grounder in een fout eindigt...
...Rechts: Quick Amersfoort Hoofd Coach Marco Wels kijkt toe...

...Links: Wesley Bernardus slaat een 2-run single voor Quick Amersfoort in de 5e inning op Nick Winkel...
...Rechts: De spelers van Quick Amersfoort vieren de overwinning tegen Storks...
(© Alle Foto's: Robert Bos)Silicon Storks - Quick Amersfoort 8-11 (8 inn.)
RHE
Quick Amersfoort10204022-11142
Silicon Storks01020104-8143
(wedstrijd afgesloten na acht complete innings vanwege de 22:30 curfew-regel)
pitchers Quickinn.SOBBHRER
Brian van Laar3.132533

Luis Figuera Roman, W (1-0)1.21-2--

Aaron Isenia11111-

Jasper Popken11-2--

Mark Kolner1-1444

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Darryl Jamoena, L (0-1)4.214673

Nick Winkel2.122522

Ricky Voorn0.2-3322

Kendrick Delima0.1-----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Winfried Berkvens, 1B-Peter de Haan, 3B-René Ras.
Official Scorer-Norbert van Oosterhout.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Jan van der Sande (Neptunus).
Scoreboard Operator-Lex Looijen (Neptunus).
Aanvangstijd-19:40 uur.
Speeltijd-3:19 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam (veld Neptunus).

Game Notes:
Wedstrijd begon 10 minuten later doordat een aantal spelers van Quick Amersfoort later arriveerde vanwege files.
Shairon Nicholas (Quick Amersfoort), Nick Nefs, Joost van den Bergh en Juharich Tomsjansen (allen Storks) debuteren in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 12,7° C; windrichting zuid;
windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 46%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.