Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos & Henk Seppen)

Neptunus rallies in 8e inning; Brengt Holland Series in balans
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus stond slechts met 6-4 voor, maar kwam tot een rally van zeven punten in de tweede helft van de achtste inning om tot een ruime 13-4 overwinning te komen tegen L&D Amsterdam Pirates in Game 4 op donderdagavond (4 oktober) om de best-of-seven Holland Series in balans te brengen, 2-2. Hierdoor zal de Finale van dit jaar minimaal uit zes wedstrijden bestaan.

Game 5 wordt zaterdag weer in Rotterdam gespeeld. De Series keert daarna terug naar Amsterdam voor Game 6 op zondag.

Amsterdam Pirates opende de Series een week geleden met een overtuigende 8-2 overwinning tegen de regerend landskampioen. Afgelopen weekeinde kwam Amsterdam tot een 7-0 shutout tegen Neptunus op zaterdag om ook de tweede wedstrijd te winnen. Zondag brak Neptunus een 1-1 stand in de vierde inning en won met 4-1 om in elk geval een vijfde duel af te dwingen.

...Hier is de live stream te zien van Game 4...
In de wedstrijd van vanavond stond Amsterdam met 1-0 achter toen het driemaal scoorde in de 1e2. Max Clarijs sloeg de gelijkmaker binnen met een honkslag, waarna Neptunus-starter Diegomar Markwell met een foute aangooi Amsterdam op voorsprong zette, gevolgd door een RBI-double van Remco Draijer. De tweehonkslag bracht de stand op 3-1, maar leidde ook tot een uit op de plaat. Markwell's fout had zeer kostbaar kunnen zijn, maar Neptunus antwoordde met een punt in hun tweede slagbeurt, dankzij een tweehonkslag van Quintin De Cuba op starter Rob Cordemans. Neptunus scoorde daarna tweemaal in de vierde om de stand op 4-3 te brengen in hun voordeel.

In de zevende nam Neptunus meer afstand en scoorde tweemaal, maar Amsterdam verkleinde de achterstand weer naar 6-4 in de achtste.

Maar hierna kon de Amsterdamse bullpen de wedstrijd niet afsluiten. In de 2e8 scoorde Neptunus zeven punten op vier werpers. Vijf van de punten waren onverdiend. In deze slagbeurt sloeg Benjamin Dille twee punten binnen met een tweehonkslag, terwijl Dudley Leonora en Shaldimar Daantji bijdroegen met een 2-run single.

Amsterdam Pirates speelde vanavond zonder Niels van Weert en Kalian Sams. Afgelopen zondag liep tweede honkman Van Weert een elleboog-blessure op tijdens een botsing bij het eerste honk in een opofferingsstootslag-situatie. In het ziekenhuis werd geen schade geconstateerd, maar Van Weert zal waarschijnlijk niet meer in actie komen in het restant van de Series. Linksvelder Sams liep een lichte polsblessure op tijdens het slaan van een foutbal, hij keert mogelijk zaterdag weer terug in de line-up. Naast Van Weert en Sams moest Amsterdam het vanavond ook doen zonder catcher Rodney Daal, die momenteel is geveld met een longontsteking. Door deze blessures werden drie spelers uit het tweede team opgeroepen en aan de hoofdmacht toegevoegd.

Neptunus kwam tot 18 honkslagen, waaronder vier van Dwayne Kemp en Dudley Leonora (die driemaal scoorde en drie RBI's had). Remco Draijer tekende voor vier van de tien Amsterdamse honkslagen.

De enige andere keer dat een ploeg twee spelers met vier hits had in een Holland Series-wedstrijd was op 8 oktober 2008. Op die dag sloegen Maikel Benner en Marvin Bleij beiden vier hits voor Amsterdam Pirates tegen Kinheim.

(4 oktober)

Uitslagen
Compleet Speelschema




In het duel van vanavond was het Amsterdam dat als eerste op het honk kwam, maar het was Neptunus dat de score opende.

In de eerste helft van de eerste inning begon Remco Draijer de wedstrijd met een honkslag op starter Diegomar Markwell. Draijer kwam in scoringspositie na een grounder, maar strandde op het tweede honk.

Met twee uit in de tweede helft van de eerste inning sloegen Stijn van der Meer en Dwayne Kemp back-to-back doubles op starter Rob Cordemans om Neptunus op een 1-0 voorsprong te zetten.

Die voorsprong was echter van korte duur, want Amsterdam antwoordde met drie punten in de tweede slagbeurt. Linoy Croes opende met een honkslag, waarna Victor Draijer volgde met een stootslag-honkslag. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Rashid Gerard en beiden scoorden even later. Eerst scoorde Croes de gelijkmaker na een honkslag van Max Clarijs. Hierna plaatste rookie Aidan Finnegan een stootslag langs de eerste honk-lijn (squeeze), waar de bal werd verwerkt door Markwell. Omdat Draijer onderweg was naar de plaat realiseerde Markwell dat hij daar een kans had en veranderde van gedachten. In plaats van de bal naar het eerste honk te gooien draaide de linkshander om, maar gooide de bal hoog over de catcher heen voor wat een kostbare fout had kunnen zijn. Dat stelde Draijer in staat te scoren, want hij zou zeker uitgeschakeld zijn wanneer de aangooi van Markwell corrrect zou zijn geweest. Clarijs bereikte op de stootslag het tweede honk, maar wist op de fout op te schuiven naar het derde honk, terwijl Finnegan naar het tweede honk ging. Hierna sloeg Remco Draijer een tweehonkslag in het rechts-midveld. Clarijs scoorde hier makkelijk op om er een 3-1 stand van te maken, maar Finnegan werd op de plaat uitgeschakeld na een prima aangooi van veteraan-midvelder Shaldimar Daantji. Met Draijer op het tweede honk eindigde de inning met een pop-fly, maar Amsterdam stond met 3-1 voor.

Neptunus pakte een punt terug in de 2e2 op Cordemans, die een aantal harde klappen moest toestaan. In de tweede kreeg de ervaren rechtshander een lead-off single tegen van Dudley Leonora, die scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Quintin De Cuba. Met één uit schoof De Cuba op naar het derde honk na een vangbal, maar strandde daar.

Diegomar Markwell, die in het begin van de wedstrijd een paar keer duidelijk toonde van mening te verschillen wat betreft de slagzone van Home Plate Umpire Edwin Louisa, deed het prima vanaf de derde inning. Van de derde tot en met zesde inning stond de linkshander nog maar één loper toe in scoringspositie te komen. In de derde gooide Markwell vier wijd op lead-off hitter Gilmer Lampe, die opschoof na twee grounders, maar achterbleef op het derde honk. Na drie nullen op rij in de vierde hielp Markwell zichzelf in de vijfde door van twee 'comeback-grounders' (waaronder een stootslag) een gedwongen nul op het tweede honk te maken.

In de 2e4 scoorde Neptunus tweemaal om de stand op 4-3 te brengen in hun voordeel. Eerst begonnen Dudley Leonora en Quintin De Cuba met honkslagen. Zij schoven beiden op toen catcher Max Clarijs een foute aangooi maakte bij een pick-off op het tweede honk en dat was kostbaar. Even later scoorde Leonora het gelijkmakende punt op een opofferingsslag van Shaldimar Daantji. Hierna sloeg Jochem Koedijk een trage grounder richting Cordemans en de inkomende derde honkman Rashid Gerard. Doordat er niemand op het derde honk stond was Cordemans niet in staat daarheen te gooien, terwijl hij ook geen kans meer had op het eerste honk, zodat Koedijk een infield-hit op zijn naam kreeg en De Cuba op het derde honk bleef staan. Nadat Koedijk het tweede honk had gestolen sloeg Darryl Collins de bal het rechtsveld in. De Cuba vertrok vanaf het derde honk en gleed richting thuisplaat terwijl Clarijs de bal ontving na een prima aangooi van rechtsvelder Linoy Croes. In een close play leek De Cuba aan de buitenkant langs de plaat te glijden om de tik te ontwijken. Maar HP Umpire Edwin Louisa stond er bovenop, gaf De Cuba safe en dat bezorgde Neptunus de leiding. Kort hierna ontstond een discussie met derde honk-umpire René Ras, omdat Amsterdam appelleerde dat De Cuba zijn honk te vroeg had verlaten op de aangooi in het rechtsveld. Op contact was De Cuba teruggekeerd naar het derde honk, voordat hij vertrok om te scoren, maar het moment van vertrek werd door de Amsterdamse verdediging in twijfel getrokken. Koedijk bereikte het derde honk op de vangbal, maar een grounder sloot daarna de slagbeurt af.

...Dudley Leonora (links) en Dwayne Kemp sloegen 4-uit-5 voor Neptunus...
...Leonora scoorde 3 punten en sloeg er 3 binnen...
...Kemp sloeg 2 doubles, scoorde eenmaal en had één RBI...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
In de vijfde inning nam linkshander Robin Schel de pitching over voor Amsterdam. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen van Dwayne Kemp, waarna hij vier wijd gooide op Gianison Boekhoudt, maar vervolgens werd Schel gesteund met een dubbelspel. In de zesde inning gooide Schel driemaal drie slag.

In de 1e7 kreeg Amsterdam twee honklopers op Markwell met één uit toen Aidan Finnegan en Remco Draijer (stootslag) beiden een honkslag sloegen, maar verzuimde te scoren. Naast de drie toegevoegde spelers vanuit het tweede honk behoort ook Finnegan tot die ploeg. Echter, hij werd tijdens het seizoen een regelmatig toegevoegde speler en kwam in 13 wedstrijden voor de hoofdmacht uit. Met lopers op het eerste en tweede honk werd Markwell opgevolgd door Loek van Mil. Hij zag de lopers opschuiven na een wilde worp, maar volgde met drie slag voor Nick Urbanus, waarna hij volgende slagman Gilmer Lampe op zijn eerste worp zag slaan en dat resulteerde in een groundout.

Neptunus nam wat meer afstand door tweemaal te scoren in hun zevende inning. Met één uit kreeg Stijn van der Meer vier wijd en volgde Dwayne Kemp met zijn tweede tweehonkslag in de wedstrijd. Van der Meer scoorde hierna op een opofferingsslag van Gianison Boekhoudt en dat leidde tot een werperswissel. Maickel Rietel nam het over, maar werd begroet met een puntscorende honkslag van Dudley Leonora en dat maakte er een 6-3 stand van.

Amsterdam verkleinde de achterstand naar 6-4 in de achtste op Van Mil om in de wedstrijd te blijven. Met twee uit kreeg Van Mil een honkslag tegen van Victor Draijer, waar hij nog een wilde worp gooide. Hierna volgde Van Mil met vier wijd voor Rashid Gerard en kreeg hij een RBI-double tegen van Max Clarijs. Maar met lopers op het tweede en derde honk maakte Aidan Finnegan met een grounder een einde aan de inning.

Met Neptunus op een voorsprong van slechts 6-4 wist de Amsterdamse bullpen de wedstrijd niet af te sluiten. In de achtste inning kwam de thuisploeg tot een rally van zeven punten (vijf onverdiend) op vier verschillende werpers om de voorsprong vrijwel zeker buiten bereik te brengen.

In de 2e8 opende Shaldimar Daantji met een honkslag op Maickel Rietel. Hij werd hierna vervangen door linkshander Nick Veltkamp voor het duel met linkshandige slagman Jochem Koedijk. Veltkamp stelde Daantji in staat op te schuiven via een wilde worp, waarna hij een stootslag-honkslag moest toestaan aan Koedijk en zijn plaats op de heuvel weer moest afstaan. Daan Hendrix nam het over en dat maakte van hem de derde verschillende werper op de eerste drie slagmensen in deze slagbeurt. Hendrix kreeg een 'force play-grounder' van pinch-hitter Gregory Muller, maar kwam daarna in de problemen. Op de grounder van Muller werd Koedijk gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk. Hierdoor werd Veltkamp verantwoordelijk voor Muller in het geval hij zou scoren ('doorschuif-regel'), wat hij ook inderdaad zou doen. Met lopers 'op de hoeken, gooide ook Hendrix een wilde worp en dat stelde Daantji in staat te scoren. Hierna kreeg de rechtshander een puntscorende tweehonkslag tegen van Benjamin Dille wat Muller binnenbracht en, zoals gezegd, het door gescoorde punt kwam op naam van Veltkamp.

...Remco Draijer sloeg 4-uit-5 voor Amsterdam Pirates...
...Draijer sloeg één tweehonkslag en sloeg één punt binnen...
(© Foto: Henk Seppen)
Een grounder van volgende slagman Stijn van der Meer eindigde in een fout van tweede honkman Victor Draijer. Nadat Van der Meer het tweede honk had gestolen zorgde een pop-fly voor de tweede nul, maar dat had de derde kunnne zijn. Met het eerste honk open en een 2-wijd-count op Gianison Boekhoudt werd besloten de powerhitter opzettelijk vier wijd te geven. Niet alleen om een gedwongen loop op te zetten, maar ook om te voorkomen dat Boekhoudt voor extra punten kon zorgen. De gedwongen loop kwam echter niet, maar de punten wel, want Hendrix kreeg drie opeenvolgende honkslagen tegen. Eerst leverde Dudley Leonora een 2-run single af, waarna Quintin De Cuba ook een honkslag sloeg en daarmee voor volle honken zorgde. Dat bracht Shaldimar Daantji voor zijn tweede slagbeurt in de inning naar het slagperk. Na de inning te zijn begonnen met een honkslag sloeg hij dit keer een 2-run single.

Met lopers op het eerste en derde honk volgde weer een werperswissel. Hendrix werd vervangen door Jan-Willem Geerts, één van de toegevoegde spelers vanuit het tweede team. Op 27 juli was Geerts ook bij de Amsterdamse hoofdmacht. Toen kreeg hij een slagbeurt als pinch-hitter en sloeg een 'force play-grounder' tegen Silicon Storks. Voor Geerts was dat zijn eerste Hoofdklasse-optreden in twaalf jaar! Hij speelde in zijn enige andere wedstrijd in de hoogste afdeling als werper tijdens het seizoen 2006. Destijds speelde hij ook voor Amsterdam Pirates, maar na het seizoen 2006 verhuisde hij naar RCH-Pinguïns. Een paar jaar geleden keerde Geerts terug naar Amsterdam om daar in het tweede team te gaan spelen. Geerts kreeg de honken vol toen hij vier wijd gooide op Jochem Koedijk, waarna hij Neptunus weer tot scoren zag komen toen hij ook vier wijd gooide op Gregory Muller. Voor Muller was dit zijn tweede slagbeurt in de inning, nadat hij in zijn eerste beurt was ingezet als pinch-hitter. Echter, in zijn tweede slagbeurt werd de Amerikaan een speler zonder positie, want een slagman krijgt alleen een pinch-hit optreden voor zijn eerste slagbeurt. Wanneer die slagbeurt voorbij is neemt een speler gewoon deel aan de wedstrijd. Omdat uiteraard niet bekend is of een pinch-hitter wel of niet in de wedstrijd blijft of welke positie hij dan inneemt zal hij ook niet de positie overnemen van de speler die hij als pinch-hitter verving wanneer hij voor een tweede keer in een inning aan slag komt. Een slagman heeft in dat geval simpelweg geen positie. De reden hiervoor is ook simpel. Een pinch-hitter wordt om een speciale reden ingezet, om iets te creëren en lopers over te brengen. Wanneer hij voor de tweede keer in een inning aan slag komt bestaat die situatie niet meer. Met de honken vol en de stand op 13-4 eindigde de inning toen Benjamin Dille, de 13e slagman in de inning, werd uitgevangen. Hiermee voorkwam Amsterdam een 10-punten verschil nederlaag.

In de 1e9 schakelde Loek van Mil drie slagmensen op rij uit. Hoewel het puntenverschil negen was kreeg Van Mil toch een save op zijn naam. Toen hij in de zevende wedstrijd in de wedstrijd kwam deed hij dat in een save-situatie, want Neptunus stond op dat moment slechts met 4-3 voor. Voor Van Mil was het zijn tweede save van de Series, want hij kreeg er ook zondag één op zijn naam.

Hiermee verdiende Van Mil zijn vijfde Holland Series-save en dat is goed voor een record. Met de save van afgelopen zondag evenaarde Van Mil Ken Brauckmiller en Michiel van Kampen met de meeste 'career saves' in een Holland Series.


...Diegomar Markwell en Rob Cordemans waren de startende pitchers voor Neptunus en Amsterdam Pirates...

...Stijn van der Meer en Dwayne Kemp slaan 'back-to-back doubles' in de 1e inning voor Neptunus om de score te openen...

...Links: Max Clarijs zorgt met een honkslag voor de gelijkmaker voor Amsterdam Pirates in de 2e inning...
...Rechts: Aidan Finnegan wordt uitgetikt door Gianison Boekhoudt in de tweede inning...

...Links: Shaldimar Daantji slaat een opofferingsslag voor Neptunus en brengt de stand in balans in de 4e inning...
...Recht: Amsterdam-pitcher Rob Cordemans verwerkt een grounder met Quintin De Cuba op het 3e honk...
...Doordat niemand het 3e honk overneemt kan Cordemans daar niets doen en slaat de slagman een infield-hit...

...OK, de foto's zijn niet scherp, maar neem de beslissing maar...
...Raakt Quintin De Cuba de plaat aan of wordt hij uitgetikt door catcher Max Clarijs?...
...In de 4e glijdt De Cuba om Clarijs heen na een opofferingsslag en zet Neptunus op voorsprong na een close call...

...Links: Robin Schel nam de Amsterdamse pitching over in de 5e inning...
...Rechts: Gianison Boekhoudt wordt gedwongen uitgeschakeld door 2B Victor Draijer in een dubbelspel in de 8e inning...
...2B Umpire Henri van Heijningen maakt de call...

...Links: Loek van Mil sloot de wedstrijd af voor Neptunus en verdiende zijn tweede save...
...Rechts: Daan Hendrix kwam in de problemen voor Amsterdam in de 8e inning...
...Hij zag Neptunus 7x scoren, waarvan er 5 (allen onverdiend) op naam van Hendrix kwamen...

...Jochem Koedijk duikt terug naar het eerste honk tijdens een pick-off poging in de 8e inning...
...1B Kenny Berkenbosch en 1B Umpire Stenar van Groningen Schinkel wachten op de bal en de actie...
(© Alle Foto's: Robert Bos)



Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 13-4
RHE
L&D Amsterdam Pirates030000010-4102
Curaçao Neptunus11020027X-13181
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, L (1-1)41-843

Robin Schel2.232322

Maickel Rietel0.1 (*)--211

Nick Veltkamp- (**)--111

Daan Hendrix0.2-145-

Jan-Willem Geerts0.1-2---
(*) - Rietel gooide op één slagman in de 8e inning
(**) - Veltkamp gooide op één slagman in de 8e inning

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-1)6.131832

Loek van Mil, SV (2)2.211211
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Edwin Louisa, 1B-Stenar van Groningen Schinkel,
2B-Henri van Heijningen, 3B-René Ras.
Official Scorer-Brendy De Smet.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:31 uur.
Speeltijd-3:20 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 4, best-of-seven Holland Series; Series gelijk, 2-2.
31e Holland Series.
Zevende Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus.
24e Holland Series-deelname voor Neptunus, negende voor Amsterdam Pirates.
Official Scorer Brendy De Smet maakt haar Holland Series-debuut.
Maickel Rietel en Jan-Willem Geerts (beiden Amsterdam Pirates) maken hun Holland Series-debuut.
Randell Hannah was Acting Head Coach voor Amsterdam Pirates en nam waar voor Charles Urbanus, die herstellende is van een infectie.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 15,9° C; windrichting zuid-zuidwest;
windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 82%.




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.