Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 oktober 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen, Rob Schuurman & Fred Reuling)

Kinheim wint record-wedstrijd, maar Storks neemt leiding
English

HAARLEM - Op zaterdag (6 oktober) hervatten Kinheim en Silicon Storks hun tweede wedstrijd van de best-of-five Promotie/Degradatie Series. Afgelopen zondag werd de wedstrijd na 12 complete innings wegens duisternis gestaakt met de stand op 2-2. De wedstrijd werd hervat om 11 uur in de ochtend en er waren nog eens zeven innings nodig om tot een winnaar te komen. Het was Kinheim dat met 3-2 won in de 19e inning van wat een recordbrekende wedstrijd was. Hiermee dwong de Haarlemse ploeg een vierde wedstrijd af.

In de middag werd de vastgestelde derde wedstrijd gespeeld. In dat duel kwam Storks tot een 3-0 shutout tegen Kinheim om een 2-1 voorsprong te nemen in de best-of-five.

Game 4 wordt zondag in Den Haag gespeeld. Wanneer er een vijfde wedstrijd nodig is wordt die aanstaande zaterdag in Haarlem gespeeld.

Een week geleden opende Storks de Series met een 5-1 winst en brak toen een 1-1 stand met een 4-run rally in de achtste inning.

(6 oktober)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Game 2

Zoals gezegd werd de tweede wedstrijd vandaag hervat in de eerste helft van de 13e inning met de stand op 2-2.
Ga hierheen voor het verslag van de eerste twaalf innings

Toen de wedstrijd afgelopen zondag werd gestaakt was Al Morales Gomes de werper voor Kinheim, terwijl Jurrian Koks op de heuvel stond voor Storks. Daarmee waren de twee op dat moment de 'pitchers-of-record'. Maar toen de wedstrijd vandaag eindigde kregen twee andere werpers de winst en verlies op hun naam.

Morales keerde niet terug op de heuvel voor Kinheim. Hij werd opgevolgd door Glenn Wassink, de beoogde starter voor de derde wedstrijd. Gehoopt werd dat wanneer het restant van Game 2 niet te lang duurde en wanneer Wassink niet teveel pitches nodig had, hij daarna ook Game 3 kon starten. Maar dat liep andersm want er waren nog eens zeven innings nodig om tot een beslissing te komen. Deze zeven innings werden allemaal gegooide door Wassink. De rechtshander gooide 89 pitches en dus eindigde zijn dag na deze wedstrijd. Maar hij had zijn werk gedaan en was de winnende werper.

Voor Storks begon Koks waar hij vorige week was gestopt. Een week geleden gooide de rechtshander vier innings. Vandaag voegde hij daar 5 1/3 inning aan toe, voordat hij werd afgelost in de 18e inning. José Moreno nam het daarna over en kreeg het beslissende punt tegen in de 19e slagbeurt.

Tijdens het restant van de wedstrijd moest Kinheim's Hoofd Coach Michael Crouwel toekijken vanaf de tribune. In het oorspronkelijke duel afgelopen zondag was hij in de zesde inning uit het veld gestuurd na aanmerkingen op een beslissing. Op vrijdag kreeg Crouwel te horen dat hij voor twee wedstrijden was geschorst, maar de club ging in beroep en dus werd de straf opgeschort todat de zaak komende week opnieuw zal worden bekeken door de Commissie van Beroep.

Toen het duel werd hervat kwam Kinheim op de honken met twee uit. Veteraan René Cremer werd toen ingezet al pinch-hitter en sloeg een honkslag, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld. Cremer stopte na het seizoen 2014, maar is weer aan het roster toegevoegd. Storks bereikte ook het honk met twee uit in hun 13e inning toen Quinlan de Windt een honkslag sloeg, maar die strandde op het eerste honk.

...Marcel Tolenaars...
...GameWinning RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
Storks kreeg een aantal honklopers in de 14e inning, maar de Kinheim-verdediging voorkwam dat ze tot scoren kwamen. Vijf opeenvolgende slagmensen bereikten het honk voor Storks, maar geen van hen scorde, omdat er drie 'force play-grounders' waren. Jurriaan Dijk begon met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een stootslag van Kenny George. Hierna kreeg Sem Petit vier wijd. Dat werd gevolgd door nog eens twee 'force play-grounders' waarbij de loper op het derde honk werd uitgeschakeld.

In de 1e17 was het Kinheim dat het duel leek te gaan beslissen, want de ploeg kreeg de honken vol op Jurrian KoksSven van de Sanden vier wijd, waarna Marcel Tolenaars het honk bereikte op een opofferingsstootslag-velderskeus. De honken kwamen vol te staan toen Jenk Lemmink een honkslag sloeg, maar hierna schakelde Koks de volgende twee slagmensen met drie slag uit om een einde aan de inning te maken.

Twee innings later kwam Kinheim wel tot scoren op José Moreno, die het werpen van Koks in de vorige inning met één uit had overgenomen. Wesley van Hemert begon met vier wijd en kreeg vervolgens het tweede honk na schijn. Van Hemert schoof op naar het derde honk via een opofferingsstootslag van Sven van de Sanden en scoorde op een hiernavolgende opofferingsslag van Marcel Tolenaars.

Nadat Storks niet wist te scoren in de 14e op Glen Wassink kwam de rechtshander niet meer in de problemen in de volgende innings. In de 15e kreeg hij een one-out single tegen van Tijani Dunlop, maar die ging uit bij een steelpoging. Hierna sloeg Quinlan de Windt een honkslag, maar die strandde. Wassink kreeg drie nullen op rij in de volgende drie innings. Na twaalf slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg Wassink een honkloper in de tweede helft van de 19e inning. Met twee uit kwam Sem Petit op het honk na een fout en hij vertegenwoordigde het gelijkmakende punt. Maar hij strandde, want volgende slagman Tyron de Windt maakte met een grounder een einde aan de marathon-wedstrijd. Vorige week werden de eerste twaalf gespeeld in vier uur en twee minuten. Vandaag werden daar één uur en 51 minuten aan toegevoegd. Hiermee was de totale speeltijd vijf uur en 53 minuten, wat dit één van de langste wedstrijden (misschien wel de langste) ooit maakte in de Nederlandse honkbalhistorie.

Wesley van Hemert sloeg 5-uit-8 in de wedstrijd, terwijl Quinlan de Windt 4-uit-8 sloeg voor Storks.

Het was een recordbrekende wedstrijd, want het was de langste ooit als het gaat om gespeelde innings. Op 20 september 2008 had de eerste wedstrijd van de Promotie/Degradatie Series tussen Euro Stars en ADO 18 innings nodig om tot een einde te komen. Destijds won ADO met 2-1 in Capelle a/d IJssel.

...De spelers van Kinheim feliciteren elkaar met de winst...
(© Foto: Rob Schuurman)
In dat duel, dat vijf uur en één minuut duurde, bleven de twee startende innings doorgooien voor hun respectievelijke ploeg. De Amerikaan Alex Smith gooide 17 (!) innings voor ADO, kwam tot twaalf keer drie slag, stond slechts vier hits toe en werd de winnende werper. Voor Euro Stars gooide Erik de Rijcke 13 1/3 inning en kwam tot 19 (!) keer drie slag, maar moest ook 15 honkslagen toestaan. De Rijcke's opvolger Jorian van Acker gooide daarna nog eens zesmaal drie slag in 4 2/3 inning. Ondanks het gooien van 25 keer drie slag stond Euro Stars die dag met lege handen.

In de wedstrijd van vandaag kreeg Kinheim 67 officiële slagbeurten, terwijl Storks er 71 kreeg. Beide passeerden daarme het record van 65 dat ADO tien jaar geleden realiseerde. Het totaal van 138 slagbeurten is eveneens een record.

In de Euro Stars vs. ADO wedstrijd waren er vier spelers die acht officiële slagbeurten kregen. Dat werd vandaag ook gebroken, want Bram Blokker (Kinheim), Kenny George en Tyron de Windt (beiden Storks) kwamen allemaal aan slag in negen officiële slagbeurten.

In 2008 kregen Rodrinov Faries, Dimitri Leon en Dave Steward (allen ADO) allen negen totaal-slagbeurten (dus inclusief vier wijd, geraakt werper, opofferingsslag en opofferingsstootslag). In de Storks vs. Kinheim wedstrijd evenaarden tien spelers dat record. Thomas Bos, Bram Blokker, Wesley van Hemert, Sven van de Sanden, Marcel Tolenaars, Jenk Lemmink (allen Kinheim), Runai Coran, Jurriaan Dijk, Kenny George en Tyron de Windt (allen Storks) kwamen allemaal negen keer in het slagperk.

In de Euro Stars vs. ADO wedstrijd in 2008 was Aldrian Martis de eerste honkman voor Euro Stars en sloeg toen 1-uit-7. Dit seizoen was Martis aanvankelijk de 3B Coach van Storks als assistent van Hoofd Coach Aldric Dunlop. Maar op 18 juli kwam het tot een breuk tussen Storks en de twee coaches, nadat de ploeg op 3-26 stond met één gelijkspel.

Het verslag van Game 3 begint onder de Line Score van Game 2.


...Een overzicht met Sem Petit als slagman voor Storks tegen Kinheim...
(© Foto: Rob Schuurman)


Silicon Storks - Kinheim 2-3 (19 inn.)
RHE
Kinheim0000001010000000001-3141
Silicon Storks0100100000000000000-2151
(Wedstrijd na 12 complete innings gestaakt wegens duisternis op zondag 30 september)
(Wedstrijd uitgespeeld op zaterdag 6 oktober)
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Martijn Schoonderwoerd5.13-822

Calvin Andringa0.1-11--

Rick Timmermans2.2-11--

Al Morales Gomes3.25-2--

Glenn Wassink, W (1-0)7223--

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Martin Kram5.2816--

Nick Winkel, H (1)1-2211

Gijs Timmer, H (1)1.12----

Jurrian Koks, BS (1)9.1102611

José Moreno, L (0-1)1.2-1-11
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires 30 september:
HP-Rob Has, 1B-Yme van der Lugt, 3B-Mario Blaauw.
Umpires 6 oktober:
HP-Rudsel Schoobaar, 1B-Jos van Eijsden, 3B-Rob Has.
Official Scorer 30 september-Brigitte Brands.
Official Scorer 6 oktober-Melanie Dijkhuizen.
Play-by-Play Scorer 30 september-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer 6 oktober-Alex van den Berg.
Technical Commissioner 30 september-Jan Kuipers.
Technical Commissioner 6 oktober-Johan Brandsma.
Public Address Announcer 30 september-José Moreno Sr. (Storks).
Public Address Announcer 6 oktober-Kitty van Gilst (Kinheim).
Scoreboard Operator 30 september-(Storks).
Scoreboard Operators 6 oktober-Wouter Creighton & Nick Andringa (Kinheim).
Aanvangstijd 30 september-14:28 uur.
Aanvangstijd 6 oktober-11:00 uur.
Speeltijd 30 september-4:02 uur.
Speeltijd 6 oktober-1:51 uur.
Totale Speeltijd-5:53 uur.
Locatie 30 september-Sportpark 'Kijkduin', Den Haag (veld Storks).
Locatie 6 oktober-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem (veld Kinheim).

Game Notes:
Game 2, best-of-five Promotion/Relegation Series, Stand gelijk, 1-1.
Wedstrijd na 12 complete innings gestaakt wegens duisternis op zondag 30 september in Den Haag.
Wedstrijd uitgespeeld op zaterdag 6 oktober in Haarlem voor Game 3.
Michael Crouwel (Hoofd Coach Kinheim) uit het veld gestuurd in 1e6 door 1B Umpire Yme van der Lugt na aanmerkingen.
Weersomstandigheden bij aanvang (30 sept.): Halfbewolkt, 15,5° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 65%.
Weersomstandigheden bij aanvang (6 okt.): Zonnig, 16,8° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 78%.
Game 3

Ondanks de lange verlenging van de voorgaande wedstrijd ging het derde duel tussen Kinheim en Storks maar een paar minuten later dan gepland van start.

Storks opende onmiddellijk de score in de eerste helft van de eerste inning op starter Martijn Schoonderwoerd. De ploeg uit Den Haag scoorde eenmaal, maar liet ook drie lopers achter.

Schoonderwoerd schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit, maar moest daarna vier honkslagen op rij toestaan. Eerst zorgden Boudewijn van Elswijk en Joost van den Bergh met honkslagen voor lopers op het eerste en tweede honk. Hierna sloeg ook Kenny George een honkslag en bracht daarmee Van Elswijk binnen. De honken kwamen vol te staan toen volgende slagman Quinlan de Windt ook een honkslag sloeg, maar drie lopers bleven achter toen Schoonderwoerd afsloot met een nieuwe strikeout.

Schoonderwoerd kreeg drie opeenvolgende nullen in de volgende twee innings. In de vierde gooide de rechtshander vier wijd op twee slagmensen, maar de eerste ging uit bij een steelpoging en de tweede werd gedwongen uitgeschakeld.

Na weer drie slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld in de vijfde moest Schoonderwoerd zijn tweede tegenpunt incasseren in de zesde slagbeurt. Boudewijn van Elswijk begon met een honkslag, schoof op na een grounder en bereikte het derde honk op een honkslag van Kenny George. Even later scoorde Van Elswijk zijn tweede punt, dit keer na een honkslag van Quinlan de Windt. Na drie slag voor de volgende slagman werd Schoonderwoerd opgevolgd door Calvin Andringa, die de inning afsloot.

Nadat Andringa begon met vier wijd voor lead-off hitter Philipp Brandl in de zevende werd hij vervangen door Rick Timmermans en die schakelde de volgende drie slagmensen uit.

Een andere werperswissel volgde in de achtste toen Finn Blokker het overnam. Met twee uit kreeg hij een tweehonkslag tegen van Quinlan de Windt, maar die strandde op het tweede honk.

Storks voegde een 'insurance run' toe in de 1e9. Met één uit gooide Blokker vier wijd op Philipp Brandl en Runai Coran. Hierna werd Joeri Kesseler de vijfde werper voor Kinheim. Die stelde beide lopers in de gelegenheid op te schuiven met een wilde worp. Kesseler volgde met nog een wilde worp en dat bracht Brandl over de thuisplaat om er een 3-0 stand van te maken.

...Juan Carlos Sulbaran...
...10 strikeouts...
...winnende werper...
(© Foto: Fred Reuling)
Kinheim stond voor de tweede keer tegenover voormalig profwerper Juan Carlos Sulbaran. In de opener van een week geleden gooide de rechtshander 13 keer drie slag in zes innings en eindigde met een 'no-decision'. Vandaag gooide Sulbaran elf keer drie slag en stond maar drie hits toe in zeven innings om de winnende werper te worden.

Kinheim kreeg een aantal scoringskansen, maar strandde vijf lopers in scoringspositie. De ploeg kwam voor het eerst in scoringspositie in de 2e2. Sven van de Sanden en Marcel Tolenaars kregen toen beiden vier wijd, maar Sulbaran schakelde de volgende drie slagmensen uit, waarvan twee met drie slag.

In de vierde begon Van de Sanden met een tweehonkslag en dit keer volgde Sulbaran met drie strikeouts.

In de zesde, nu met een 2-0 achterstand, kreeg Kinheim de volgende loper in scoringspositie. Bram Blokker begon met vier wijd, waarna Marcel Tolenaars een honkslag sloeg met twee uit, maar hierna schakelde Sulbaran zijn tiende slagman in de wedstrijd met drie slag uit.

In de 2e8 nam Marcel Kram de pitching over van Sulbaran en kreeg de honken vol. De rechtshander, die dit seizoen slechts tweemaal in relief gooide, kreeg honkslagen tegen van Thomas Bos en Bram Blokker, die daarna opschoven na een opofferingsstootslag van Wesley van Hemert. Met het eerste honk open kreeg Sven van de Sanden opzettelijk vier wijd. Met slechts één uit en de honken vol kreeg Kinheim de kans tot scoren te komen en misschien zelfs de leiding te nemen. Echter, de inning eindigde toen Marcel Tolenaars een line drive sloeg naar eerste honkman Kenny George, die een 'unassisted double play' maakte.

Kinheim kreeg nog één honkloper in de 2e9. Jenk Lemmink begon met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Mart Wedman. Maar die strandde op het eerste honk, want twee vangballen en een groundout maakten een einde aan de inning en de wedstrijd.


...Martijn Schoonderwoerd en Juan Carlos Sulbaran waren de startende pitchers voor Kinheim en Storks...

...Kinheim Hoofd Coach Michael Crouwel coacht bij het derde honk (links)...
...Hoofd Coach Youri Visser (midden) en Pitching Coach Jurrian Koks (rechts) als 3B en 1B coach voor Storks...

...De 3e honkmannen hadden aanvallend een goede dag...
...Quinlan de Windt (links) sloeg 3-uit-3 met een RBI voor Storks, Bram Blokker (rechts) sloeg 2-uit-3 voor Kinheim...

...Links: Kinheim Pitching Coach David Bergman in gesprek met pitcher Martijn Schoonderwoerd...
...en catcher Wesley van Hemert in de zesde inning...
...Rechts: Kinheim-rechtsvelder Nick Hofer maakt een vangbal...

...Links: Bram Blokker duikt terug tijdens een pick-off terwijl 1B Kenny George de bal ontvangt in de 6e inning...
...Rechts: Philipp Brandl steelt het 2e honk in de 7e inning, korte stop René Cremer verwerkt de bal...

...Links: Storks-catcher Jurriaan Dijk heeft een pijnlijk moment...
...Rechts: Storks 2e honkman Eduardo Guerra had vijf assists...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)Kinheim - Silicon Storks 0-3
RHE
Silicon Storks100001001-380
Kinheim000000000-060
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran, W (1-0)71133--

Martin Kram, SV (1)2-13--

pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Martijn Schoonderwoerd, L (0-1)5.272722

Calvin Andringa0.1 (*)-1---

Rick Timmermans1-----

Finn Blokker1.122111

Joeri Kesseler0.2-----
(*) - Andringa gooide op één slagman in de 7e inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Rob Has, 1B-Rudsel Schoobaar, 3B-Jos van Eijsden.
Official Scorer-Melanie Dijkhuizen.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Kitty van Gilst.
Scoreboard Operators-Wouter Creighton & Nick Andringa.
Aanvangstijd-14:06 uur.
Speeltijd-2:36 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 3, best-of-five Promotie/Degradatie Series, Storks leidt met 2-1.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 18° C; windrichting west;
windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 75%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.