Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 juli 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus completeert 'sweep' tegen Amsterdam Pirates
English

AMSTERDAM - Curaçao Neptunus completeerde zondag (8 juli) een 3-game 'sweep' tegen L&D Amsterdam Pirates met wederom een kleine uitslag, 3-2. Neptunus brak een 1-1 stand in de zevende inning.

Neptunus sloeg één honkslag meer dan Pirates (10-9), maar twee daarvan waren homeruns, geslagen door Jochem Koedijk (3-uit-3) en Gianison Boekhoudt. Daarnaast werden twee Amsterdamse honklopers uitgeschakeld op cruciale momenten.

Donderdag won Neptunus nipt met 4-3 van Amsterdam in de opener van de reeks.

Neptunus kwam daarna op zaterdagmiddag tot een 8-0 shutout tegen de koploper in de tweede wedstrijd en nam daardoor de leiderspositie over. Door de nederlaag zakte Pirates naar de tweede plek.

Na de wedstrijd van vandaag wordt de reguliere competitie nu onderbroken voor de 29e editie van de Honkbal Week Haarlem, die op vrijdag 13 juli begint. Het seizoen wordt weer hervat op donderdag 26 juli.

(8 juli)

Uitslagen
Compleet Speelschema
Neptunus en Amsterdam Pirates scoorden beide in de eerste inning van de goedbezochte aantrekkelijke en interessante wedstrijd, waarin beide ploegen voor een aantal fraaie verdedigende acties zorgden. Neptunus brak de 1-1 stand pas in de zevende slagbeurt met een homerun.

Linkshanders Kyle Ward en Riki Saito waren deze middag de starters in het zonnige Amsterdam en beiden kregen een punt tegen.

Met één uit in de eerste helft van de eerste inning gooide Amsterdam-starter Kyle Ward vier wijd op Benjamin Dille. Die bereikte het derde honk op een 2-out single van Gianison Boekhoudt, waarna hij scoorde toen Dudley Leonora eveneens volgde met een honkslag.

Amsterdam kwam onmiddellijk langszij in hun eerste slagbeurt op Riki Saito, maar had mogelijk meer kunnen scoren. De Japanse werper kreeg een lead-off single tegen van Remco Draijer, gevolgd door een stootslag-honkslag van Zerzinho Croes. Hierna tekende Nick Urbanus voor de derde opeenvolgende honkslag om de gelijkmaker binnen te brengen. Kenny Berkenbosch werd vervolgens uitgevangen in het midveld wat Croes op het derde honk hield, maar Urbanus in staat stelde op te schuiven naar het tweede honk op de aangooi naar de plaat. Even later kreeg Amsterdam de honken vol toen Linoy Croes vier wijd kreeg. De inning eindigde toen Rashid Gerard in een dubbelspel sloeg.

In de 1e2 strandde Neptunus twee lopers in scoringspositie. Gregory Muller opende met een honkslag en Jochem Koedijk sloeg een honkslag met één uit. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer, maar bleven daarna achter.

Amsterdam kreeg weer een scoringsmogelijkheid in de 2e2, maar de Neptunus-verdediging voorkwam punten. Rodney Daal begon met vier wijd en dat leidde tot een vroege werperswissel, want veteraan Elton Koeiman nam het over van Riki Saito. Daal schoof op na een grounder en bereikte het derde honk toen een uithaal naar het outfield van Victor Draijer in een '2-base error' eindigde. Met lopers op het tweede en derde honk sloeg Remco Draijer een harde grounder richting eerste honkman Dudley Leonora. Die maakte een prima 'play', maar leek te weinig tijd te hebben om de slagman op het eerste honk uit te kunnen schakelen. Op Draijer's klap vertrok Daal richting plaat, leek een scoringskans te hebben, maar kwam uiteindelijk te kort. In plaats van te proberen Draijer op het eerste honk uit te schakelen draaide Leonora zich om en kreeg de bal op tijd bij catcher Gianison Boekhoudt, die Daal uittikte. Met lopers 'op de hoeken' eindigde de inning toen een opspringende korte stop Stijn van der Meer een line drive ving van Zerzinho Croes.

In de volgende vier innings controleerden Ward en Koeiman de wedstrijd. Ward stond vier slagmensen tot de honken toe, Koeiman slechts twee.

Met twee uit in de 1e4 bereikte rookie Fakir Boekhoudt het honk met een infield-hit. Dit was de eerste Hoofdklasse-honkslag voor de jongere broer van Gianison Boekhoudt, nadat hij zaterdag zijn debuut had gemaakt in de thuiswedstrijd van Neptunus. Volgende slagman Jochem Koedijk sloeg ook een honkslag, maar de twee strandden.

Kyle Ward schakelde drie slagmensen op rij uit in de derde en vijfde inning. De vijfde slagbeurt begon met een fraaie verdedigende actie. Lead-off hitter Benjamin Dille plaatste een stootslag voor de thuisplaat. Ward was snel van de heuvel af en gooide de bal naar eerste honkman Kenny Berkenbosch. Daar gleed Dille head-first en volgde een close play, maar 1B Umpire Efrem Silvania stond boven op de actie en maakte de correcte call door de slagman/honkloper uit te geven.

In de zesde openden Dudley Leonora en Quintin De Cuba voor Neptunus met honkslagen. Met één uit eindigde de inning toen Gregory Trinidad in een 'inning-ending double play' sloeg. Trinidad speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in het seizoen 2015 toen hij uitkwam voor The Hawks voor wie hij ook speelde in 2013 en 2014. Hij had zijn laatste Hoofdklasse-optreden in een Neptunus-uniform in 2012 nadat hij zijn debuut had gemaakt in 2011. Dit seizoen spelen zowel de jongste Boekhoudt als Trinidad voor Tridents, het tweede team van Neptunus in de Overgangsklasse. De twee waren dit weekeinde aan de hoofdmacht toegevoegd, omdat Neptunus een aantal jonge spelers miste die zijn geselecteerd voor het Nederlands Team Onder-18. Die ploeg verbleef de afgelopen dagen in Regensburg (Duitsland) ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap Junioren, dat maandag van start gaat in Grosseto (Italië).

Voor Amsterdam sloeg Kenny Berkenbosch een honkslag met één uit in de derde inning, maar strandde op het eerste honk. In de vierde, met één uit, sloeg Max Clarijs de bal in de rechtsveld-hoek voor een driehonkslag. Maar hierna volgde een strikeout, waarna eerste honkman Dudley Leonora één van zijn fraaie acties maakte deze middag op een harde grounder van Remco Draijer om de inning af te sluiten. Vanaf de moment schakelde Elton Koeiman tien slagmensen op rij uit.

In de 1e7 nam Maickel Rietel de Amsterdamse pitching over van Kyle Ward. Echter, zijn vijfde worp werd goed geraakt door Jochem Koedijk, die de bal langs de rechtsveld-lijn sloeg voor een lead-off homerun, de eerste in zijn Hoofdklasse-loopbaan. Het bezorgde Neptunus ook een 2-1 voorsprong. Rietel volgde met vier wijd voor Stijn van der Meer, maar die werd uitgeschakeld door korte stop Nick Urbanus die een line drive ving van Benjamin Dille.

In de 2e7 kreeg Amsterdam weer een scoringskans. Met twee uit kwam Remco Draijer op het honk via een infield-hit en kreeg Zerzinho Croes vier wijd. Hierna werd Berry van Driel ingebracht om het werpen over te nemen van Elton Koeiman en hij kreeg weer een prima actie van eerste honkman Dudley Leonora op een klap van Nick Urbanus.

In de 1e8 voegde Neptunus een 'insurance run' toe nadat dit keer Gianison Boekhoudt opende met een homerun over het grote scorebord in het rechtsveld. Met één uit beklom Jim Ploeger de heuvel voor Amsterdam en schakelde de volgende twee spelers uit.

Amsterdam pakte een punt terug in de 2e8. Met twee uit sloeg Rashid Gerard een honkslag. Zijn pinch-runner Mikey De La Cruz Santana schoof vervolgens op toen volgende slagman Rodney Daal vier wijd kreeg. Er werd daarna wederom een pinch-runner ingezet, want Niels van Weert nam het op het eerste honk over van Daal. Hierna sloeg Max Clarijs een honkslag in rechts-midveld. De La Cruz scoorde en Van Weert schoof op naar het derde honk. Op dat moment had Amsterdam lopers op het eerste en derde honk kunnen hebben met twee uit. Maar op de aangooi naar het derde honk probeerde Clarijs op te schuiven naar het tweede honk, maar was onsuccesvol en werd daar uitgeschakeld wat het einde van de inning betekende.

Met het inzetten van de twee pinch-runners moest Amsterdam ook de slagvolgorde aanpassen. Doordat De La Cruz werd ingezet voor Gerard moest er een nieuwe derde honkman komen. Daal had een kandidaat kunnen zijn, maar Amsterdam zou dan hun designated hitter hebben moeten inzetten. Van Weert was ook een kandidaat om het derde honk over te nemen. Echter, Van Weert werd ingezet als pinch-runner voor Daal en hij werd inderdaad de nieuwe derde honkman. Dat betekende dus dat de designated hitter toch kwam te vervallen. Het leidde tot een 'double switch', want closer Jim Ploeger kwam hierdoor in de slagvolgorde terecht op de plek van Gerard. Dat had ertoe kunnen leiden dat in de negende inning Ploeger's plek mogelijk aan slag had moeten komen. Maar Amsterdam zou in dat geval dan vrijwel zeker een pinch-hitter hebben ingezet.

In de 2e9, met een 3-2 voorsprong, werd Loek van Mil de nieuwe werper voor Neptunus. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Zerzinho Croes, die even later het tweede honk stal. Maar die strandde op het tweede honk toen eerste honkman Dudley Leonora een einde aan de wedstrijd maakte met wederom een prima actie op een harde grounder van Nick Urbanus. Verdedigend, als korte stop, maakte ook Urbanus een paar prima actief, waaronder twee aan de rechtsveld-kant van het tweede honk toen de Amsterdamse verdediging een 'shift' speelde op de links slaande Gianison Boekhoudt.L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 2-3
RHE
Curaçao Neptunus100000110-3101
L&D Amsterdam Pirates100000010-290
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Riki Saito1 (*)-2311

Elton Koeiman, W (2-3)5.2413--

Berry van Driel, H (2)1.111211

Loek van Mil, SV (2)1--1--
(*) - Saito gooide op één slagman in de tweede inning

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kyle Ward651811

Maickel Rietel, L (2-2)1.1-1222

Jim Ploeger1.231---

Homeruns: Neptunus: Jochem Koedijk (1)(7e,solo,op Rietel), Gianison Boekhoudt (3)(8e,solo,op Rietel).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Edwin Louisa, 1B-Efrem Silvania, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:57 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 23,5° C; windrichting noord;
windsnelheid 16 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 43%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.