Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 september 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

België wint puntrijk tweede oefenduel tegen Spanje
English

ROTTERDAM - België won vrijdagavond (14 september) ook de tweede oefenwedstrijd tegen Spanje in Rotterdam ter voorbereiding op de komende eerste editie van de Super 6 Baseball Softball. In een puntrijke wedstrijd kwam België tot een rally van zeven punten in de tweede inning, maar won uiteindelijk slechts met 8-7, omdat Spanje nog vijfmaal wist te scoren in de zevende en achtste inning. Vanavond speelden de ploegen acht innings. De twee teams stonden ook donderdagavond tegenover elkaar en België won toen nipt met 2-1 van Spanje in negen innings. De twee ploegen spelen zaterdag nog een oefenduel tegen elkaar, maar dan in het Belgische Brasschaat.

Het Nederlands Team speelt aanstaande zondag (16 september) een oefenwedstrijd tegen Tsjechië in de Rob Hoffmann Vallei, het thuisveld van HCAW in Bussum.
Een week geleden werd het roster van het Nederlands Team bekend gemaakt.

De Super 6 begint aanstaande dinsdag 18 september in Hoofddorp. In het honkbal-toernooi krijgen Nederland, Tsjechië, België en Spanje gezelschap van Duitsland en Italië.

Aan het softbal-toernooi wordt deelgenomen door Nederland, Italië, Tsjechië, Groot-Brittannië, Griekenland en Rusland. Het Nederlands Team heeft geen oefenduel op de agenda staan. De ploeg speelde wel woensdagmiddag een intersquad-game.

(14 september)

Verslag eerste duel België vs. Spanje
De wedstrijd van vandaag was heel anders ten opzichte van de eerste ontmoeting. Echter, net zoals in de eerste wedstrijd op donderdag 'outhitte' Spanje de Belgen. Donderdag was het 7-3, vanavond kwam Spanje tot twaalf honkslagen en sloeg België er acht.

In de eerste wedstrijd strandde Spanje 13 honklopers. Vandaag draaide Spanje vaker scoringsmogelijkheden om in punten, maar kwam desondanks toch weer tekort. België won de wedstrijd dankzij een productieve tweede inning, waarin de ploeg tot een rally van zeven punten kwam. Daarna wist de ploeg nog slechts één punt toe toe voegen in de volgende zes innings.

De Spaanse starter Leslie Nacar gooide tweemaal drie slag in de eerste inning en zag België twee lopers achterlaten, maar kwam daarna in de problemen in de tweede slagbeurt. Tim Veraghtert, die in 2016 kort in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam voor UVVLucas Rizzi, waarna de honken vol kwamen na een honkslag van Axel Poesmans. Hierna leverde zijn broer Yves Poesmans een 2-run single af om de score te openen. Axel schoof vervolgens op na een vangbal en scoorde na een wilde worp om er een 3-0 stand van te maken. Met Yves op het tweede honk kreeg Nacar de honken vol toen Jamie Verheyleweghen vier wijd kreeg en Benjamin Dille een honkslag sloeg. Dat leidde tot een werperswissel. Antonio Noguera nam het over en kreeg Dennis De Quint tegenover zich. Hij sloeg een grounder richting derde honk wat resulteerde in een poging een gedwongen nul op de plaat te maken, maar daar scoorde Yves Poesmans in een 'close play', zodat de honken vol bleven staan. Een volgend punt werd daarna gescoord toen schijn werd geconstateerd en even later werd nog eens tweemaal gescoord. Het eerste toen volgende slagman Steven De Lannoy het honk bereikte op een fout en het tweede op een grounder van Tim Veraghtert in zij tweede slagbeurt in deze inning.

Noguera herstelde en gooide driemaal drie slag in de derde inning, waarna hij ook probleemloos in de vierde gooide. België werd daarna ook puntloos gehouden in de vijfde en zesde inning door reliever Andrés Pérez.

In de 1e7 scoorde België het achtste en laatste punt op nieuwe pitcher Rubén Hernández. Die kreeg de honken snel vol toen hij vier wijd gooide op Steven De Lannoy, een honkslag moest incasseren van Tim Veraghtert en Lucas Rizzi met een worp raakte. Een 5-2-3 dubbelspel volgde, maar Hernández kreeg de honken opnieuw vol na vier wijd voor Yves Poesmans. Hierna werd een punt gescoord toen wederom een 'force play-grounder' geen nul opleverde. Benjamin Goffaux sloeg de bal richting kort en Poesmans leek gedwongen uitgeschakeld te worden op het tweede honk, maar werd safe gegeven. Het was ook Poesmans die was betrokken bij de gedwongen loop-situatie in de tweede inning. Drie lopers bleven daarna achter toen een groundout een einde aan de slagbeurt maakte.

In de achtste begon Benjamin Dille, die in de Hoofdklasse uitkomt voor Curaçao Neptunus, met een honkslag op nieuwe pitcher Jorge Balboa, maar die schakelde daarna de volgende drie slagmensen met drie slag uit.

...Ben Van Nuffel was vanavond de winnende werper...
...Op de foto gooit hij voor Twins in de Hoofdklasse in 2016...
(© Foto: Henk Seppen)
Ben Van Nuffel startte voor België. In 2016 gooide Van Nuffel in de Nederlandse Hoofdklasse voor De Glaskoning Twins. De rechtshander zag Spanje de honken bereiken in zowel de eerste als de tweede inning. Maar in beide slagbeurten strandde Spanje twee lopers.

In de 2e3, met een 7-0 voorsprong, nam Robbe De Jongh het over van Van Nuffel, die de winnende werper was in het duel van vanavond. In officiële wedstrijden moet een startender werper minimaal vijf complete innings hebben gegooid om winnende werper te worden. Echter, er zijn andere regels voor oefenwedstrijden en All Star Games, omdat startende werpers (bijna) nooit vijf innings zullen gooien. Alle werpers gooien in dit soort wedstrijden een beperkt aantal innings of staan op een pitch-count. Een startende werper die de heuvel verlaat met een voorsprong krijgt dan de winst op zijn naam, ongeacht het aantal innings die hij heeft gegooid.

De Jongh moest twee Spaanse punten toestaan in de derde. Met één uit kreeg hij de honken vol toen Engel Beltré en Jesús Ustariz een honkslag sloegen en Leo Rodríguez vier wijd kreeg. Van Nuffel volgde met een strikeout, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Roibert Decena. Een pop-fly maakte een einde aan de inning, zodat er drie lopers achterbleven.

Hierna gooide De Jongh twee solide innings, waarin hij maar één honkslag toestond. In de zesde gooide ook Jace Van Droogenbroeck een puntloze inning. Slechts één Spaanse loper kwam in deze drie slagbeurten in scoringspositie.

In de 2e7, met België op een 8-2 voorsprong, verkleind Spanje de achterstand naar 8-5 op Van Droogenbroeck. Met één uit gooide hij vier wijd op Jesús Ustariz, kreeg een honkslag tegen van Leo Rodríguez en kwam ook tot vier wijd op Lesther Galván. Met twee uit leverde Richard Montiel een 2-run single af en Emmanuel Febles voegde een puntscorende honkslag toe. Hierna nam Brendan Verspreet de Belgische pitching over. Die kreeg de honken vol na vier wijd voor Daniel Martínez, maar een 'force play-grounder' sloot de inning vervolgens af.

In de achtste scoorde Spanje nog eens tweemaal op Verspreet. Engel Beltré en Jesús Ustariz begonnen met honkslagen, wat voor lopers op het tweede en derde honk zorgde. Een grounder van Leo Rodríguez leverde hierna een punt op, net als een wilde worp met twee uit. Verspreet volgde met vier wijd voor Roibert Decena en Richard Montiel, maar een vangbal eindigde de slagbeurt. Dat maakte ook een einde aan de wedstrijd, want beide teams besloten het duel hierna te stoppen na al bijna 3½ uur te hebben gespeeld.Spanje - België 7-8 (8 inn.)
RHE
België07000010-881
Spanje00200032-7123
pitchers Belgiëinn.SOBBHRER
Ben Van Nuffel, W (1-0)2-22--

Robbe De Jongh341422

Jace Van Droogenbroeck1.2-3433

Brendan Verspreet, SV (1)1.113222

pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
Leslie Nacar, L (0-1)1.122564

Antonio Noguera2.231-1-

Andrés Pérez23-1--

Rubén Hernández1-2111

Jorge Balboa13-1--
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Peter de Haan, 3B-André Ficken.
Scorer-Jan van der Sande (Neptunus).
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Jan van der Sande (Neptunus).
Scoreboard Operator-Lex Looijen (Neptunus).
Aanvangstijd-19:36 uur.
Speeltijd-3:19 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam (velde Neptunus).

Game Notes:
Tweede van twee oefenwedstrijden ter voorbereiding op de Super 6 Baseball Softball.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 15,5° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 65%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.