Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 januari 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Las Tunas leidt 2-0 in Cubaanse Kampioensfinale
English

LAS TUNAS (Cuba) - Leñadores de Las Tunas staat in de best-of-seven Finale van de Serie Nacional de Béisbol in Cuba met 2-0 voor tegen titelverdediger Alazanes de Granma Las Tunas opende zaterdag met een 6-5 overwinning. Op zondag won Las Tunas ruimer met 11-4. De reeks wordt dinsdag vervolgd bij Granma. Vorig jaar bereikte Granma voor het eerst in hun 40-jarig bestaan de Finale, kwam tot een 'sweep' tegen Tigres de Ciego de Ávila en werd voor het eerst kampioen.

Las Tunas werd opgericht in 1977, maar is nog nooit Cubaans kampioen geweest. Voor eigen publiek in Estadio Julio Antonio Mella nam Las Tunas zaterdag een vroege voorsprong met scoren van vier punten in de tweede inning. De ploeg stond met 6-1 voor na drie innings, maar werd daarna puntloos gehouden, terwijl Granma de achterstand verkleinde naar 6-5. Granma 'outhitte' Las Tunas met 12-10. Negen van deze honkslagen werden genoteerd door drie spelers, want Roel Santos Martínez, Yordan Manduley Escalo en Raul Gonzalez Isidoria sloegen er allemaal drie. Guillermo Aviles Difurno homerde tweemaal voor Granma, terwijl de bekende Nationaal Team-speler Alfredo Despaigne Rodriguez hitloos werd gehouden, maar wel een punt binnensloeg.

...Alfredo Despaigne in actie voor Cuba tijdens...
...de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Zeven speler van Las Tunas sloegen allemaal minstens één honkslag. Yosvany Alarcon Tardio sloeg 3-uit-4 en scoorde eenmaal.

In de tweede helft van de tweede inning opende Las Tunas de score met vier punten. Met twee lopers op de honken bracht Yunior Paumier Oliva het eerste punt binnen met een honkslag. Nadat vier wijd voor volle honken had gezorgd werd het volgende punt gescoord op een honkslag van Yosvany Alarcon Tardio. Nog eens twee punten werden toegevoegd via een opofferingsslag van Andres Quiala Herrera en een grounder van Yuniesky Larduet Domingo.

Granma pakte een punt terug in de 1e3 toen Guillermo Aviles Difurno opende met een homerun. Maar in de 2e3 nam Las Tunas meer afstand, dankzij een 2-run double van Yunior Paumier Oliva, om de stand op te voeren naar 6-1.

In de zesde inning homede Aviles opnieuw, dit keer met twee lopers op de honken om er een 6-4 stand van te maken. Granma scoorde nog eenmaal in de achtste inning, maar stond met lege handen.

Op zondag keek Las Tunas halverwege de eerste inning kort tegen een 1-0 achterstand aan, maar kwam toen tot een rally van zes punten om wederom een vroege voorsprong te nemen. Las Tunas stond met 10-1 voor na drie innings, waarna het laatste punt werd gescoord in de achtste.

In dit duel kwam Las Tunas tot 18 honkslagen, terwijl Granma bleef steken op slechts zes. Acht van de negen startende spelers in de Las Tunas-ploeg sloegen minimaal één honkslag, aangevoerd door Yordanis Alarcon Tardio, die 4-uit-5 sloeg en Jorge Yhonson Dixon en Yosvany Alcarcon Tardio, die beiden 3-uit-5 sloegen.

...Danel Castro in actie voor Cuba tijdens...
...de Haarlemse Honkbal Week 2010...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 1-0 achterstand scoorde Las Tunas zesmaal in de tweede helft van de eerste inning. Een honkslag van de 41-jarige veteraan Danel Castro Muñagorri leverde de gelijkmaker op, gevolgd door een RBI-double van Yosvany Alarcon Tardio waardoor het 2-1 werd. Een grounder van Alexander Ayala García zorgde voor het derde punt, waarna Rafael Viñales Alvarez met een 3-run homerun de stand opvoerde naar 6-1.

Na een punt te hebben toegevoegd in de tweede inning scoorde Las Tunas nog driemaal in de derde slagbeurt, dankzij honkslagen van Yuniesky Larduet Domingo, Jorge Yhonson Dixon en Yosvany Alarcon Tardio.

Met een 10-1 achterstand pakte Granma drie punten terug in de 1e4. Met de honken vol werd een punt gescoord na een doorgeschoten bal. Hierna zorgde vier wijd wederom voor volle honken, resulterend in een werperswissel. Een grounder van Raico Santos Almeida en een opofferingsslag van Roel Santos Martínez maakten er daarna een 10-4 stand van. Granma werd in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden.

Manager van Las Tunas is Ermidelio Urrutia Quiroga, die in 1992 uitkwam voor de Cubaanse Nationale Ploeg, die toen het Goud won op de Olympische Spelen in Barcelona (Spanje)/ Hij won met Cuba ook de titel op het Wereldkampioenschap van 1988, 1990 1994.

Eén van de meest succesvolle spelers van Las Tunas is Osmani Urrutia Ramírez, die vijf seizoenen op rij de beste slagman van de Cubaanse competitie was. In 1999 en 2001 nam de outfielder met de Cubaanse ploeg deel aan het World Port Tournament in Rotterdam. Urrutia, die stopte na afloop van het seizoen 2008-2009, won Olympisch Goud in 2004 in Athene (Griekenland) en werd driemaal Wereldkampioen (2001, 2003, 2005). Hij is de neef van Manager Urrutia.

Eén van de voormalige spelers van Granma is outfielder Yoenis Céspedes Milanés, die sinds 2012 in de Major League speelt. Céspedes komt uit voor New York Mets sinds 2015. Daarvoor speelde hij voor Oakland A's (2012-2014), Boston Red Sox (2014) en Detroit Tigers (2015).

(22 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.