Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg)

HCAW beslist Hoofdklasse-rentree Quick Amersfoort in 8e inning
English

AMERSFOORT - Eindelijk ging op donderdagavond (26 april) ook de reguliere competitie in de Honkbal Hoofdklasse van start. De Overgangsklasse, de tweede hoogste afdeling, opende al op 6 april. Hierna begonnen ook de twee hoogste softbal-afdelingen. De Golden League begon op 14 april en de Silver League op 21 april. De laatste afdeling die nog van start moest gaan was die in de Honkbal Hoofdklasse. De laatste keer dat de competitie in de hoogste afdeling zo laat pas van start ging was in 1990 toen de eerste wedstrijden werden gespeeld op zaterdag 28 april.

HCAW stond donderdagavond tweemaal voor in de openingswedstrijd tegen Cityside Apartments Quick Amersfoort, dat beide keren langszij kwam. HCAW besliste het duel daarna door driemaal te scoren in de eerste helft van de achtste inning en won met 7-4. De achtste inning was de laatste complete slagbeurt die werd gespeeld, want het duel werd daarna afgesloten vanwege de 22:30 uur curfew-regel.

Dit seizoen is een 90 seconden-limiet geïntroduceerd voor het wisselen van de innings als speed-up regel. Desondanks duurde het duel drie uur en was er niet genoeg tijd om de negende inning te spelen.

Met de wedstrijd van vanavond maakte Quick Amersfoort een rentree in de hoogste afdeling na afwezigheid van 21 jaar. De ploeg speelde voor het laatst op het hoogste niveau in 1996 en degradeerde toen. In 2003 plaatste de ploeg zich voor de Promotie-poule, maar eindigde toen op de vijfde plaats. Vorig jaar speelde de ploeg opnieuw in de Promotie/Degradatie-poule en dit keer werd de top-vier bereikt om de plek in de hoogste afdeling voor dit jaar veilig te stellen.

(26 april)

Uitslagen
Compleet Speelschema
HCAW nam een vroege 2-0 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning, maar wist geen afstand te nemen. In plaats daarvan scoorde Quick Amersfoort een punt in de eerste en derde inning om langszij te komen. HCAW hernam de leiding in de vijfde en voegde een punt toe in de zesde om er een 4-2 stand van te maken. Maar ook nu wist de thuisploeg de stand in balans te brengen door tweemaal te scoren in de zevende.

In de achtste inning van het aantrekkelijke duel nam HCAW voor de derde keer de leiding en hield die dit keer vast.

Beide teams kwamen tot negen honkslagen. Tijmen Takke (die vorig seizoen voor UVV speelde) sloeg 4-uit-4 voor Quick Amersfoort, terwijl Julian Goins (eveneens ex-UVV) 3-uit-4 sloeg voor HCAW. Ook vanavond sloeg Ruar Verkerk 4-uit-5 in de openingswedstrijd van De Glaskoning Twins tegen Silicon Storks.

Vorig seizoen waren er eveneens twee spelers die het seizoen begonnen met vier honkslagen in de openingswedstrijd. Jelle Blaauw sloeg toen 4-uit-4 in de opener van Pickles UVV. Hij was toen teamgenoot van Takke en is dat dit seizoen opnieuw, want ook Blaauw verhuisde naar Quick Amersfoort. Vanavond sloeg Blaauw 2-uit-3, maar sloeg drie punten binnen. Kevin Weijgertse (HCAW) sloeg een jaar geleden 4-uit-5. Vanavond was Weijgertse 0-uit-3 voor HCAW.

In de eerste helft van de eerste inning opende Jeandro Tromp voor HCAW met een honkslag en dat was tevens de allereerste honkslag dit seizoen in de hoogste afdeling. Toen de vierde wijdbal voor volgende slagman Delano Selassa in een wilde worp eindigde bereikte de snelle Tromp niet alleen het tweede, maar ook het derde honk. Even later scoorde Tromp ook het eerste punt in het nieuwe Hoofdklasse-seizoen, nadat Roelie Henrique het honk bereikte op een fout. Selassa wist het derde honk te bereiken toen veteraan Vince Rooi werd uitgevangen. Hij scoorde vervolgens het tweede punt terwijl Henrique uitging na een pick-off van Quick-starter Brian van Laar. De linkshander sloot de inning af met een strikeout.

Quick Amersfoort pakte een punt terug in de tweede helft van de eerste inning op starter Dennis Burgersdijk. De rechtshander, die overkwam van Amsterdam Pirates, gooide vier wijd op lead-off hitter Rick Kuipers, die daarna het tweede honk stal. Burgersdijk raakte hierna volgende slagman Rachid Engelhardt (vorig jaar HCAW) met een worp, maar volgde met drie slag op powerhitter Bryan Engelhardt, die in 2016 voor het laatste in de hoogste afdeling speelde toen hij uitkwam voor Kinheim. Burgersdijk schakelde ook Remian Denis met drie slag uit, maar moest daarna een puntscorende honkslag incasseren van Tijmen Takke, wat werd gevolgd door een foute aangooi. Kuipers scoorde op de honkslag van Takke, maar terwijl hij dat deed liep hij een mogelijke hamstring-blessure op. Kuipers bleef in de wedstrijd en kreeg nog een slagbeurt in de volgende inning, maar werd vervangen in de derde inning. Nadat Kuipers had gescoord zorgde Jelle Blaauw met vier wijd voor volle honken, maar een grounder sloot de slagbeurt af.

Quick Amersfoort kwam weer in scoringspositie in de tweede. Kevin Windster Adelina begon met een infield-hit in zijn eerste Hoofdklase-slagbeurt, waarna hij opschoof na een grounder. Met twee uit bereikte hij het derde honk na een honkslag van Rachid Engelhardt, maar de twee lopers bleven achter.

In de derde kwam Quick Amersfoort langszij. Met één uit sloeg Tijmen Takke een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Jelle Blaauw, die zelf op het derde honk strandde.

HCAW hernam de leiding in de 1e5, maar liet drie lopers achter. Met twee uit sloeg Julian Goins een honkslag en kreeg Jeandro Tromp vier wijd, wat leidde tot een werperswissel. De pitching bij Quick werd overgenomen door Jasper Popken, die vorig seizoen zijn Hoofdklasse-debuut maakte bij HCAW. Popken werd begroet met een puntscorende honkslag van Delano Selassa wat de stand op 3-2 bracht. Hierna kregen Tromp en Selassa het volgende honk nadat schijn was geconstateerd en vervolgens kwamen de honken vol te staan toen Roelie Henrique vier wijd kreeg. Maar de inning eindigde met een gedwongen nul en dus bleven er drie lopers achter.

...Voormalige teamgenoten Jelle Blaauw (left) en Julian Goins...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
HCAW voegde weer een punt toe in de zesde. Bryce Cherry begon met een honkslag en bereikte veilig het tweede honk toen er een foute aangooi volgde op een 'force play-grounder' van Seb Visser. De twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Patrick Bok. Met twee uit leverde Julian Goins een puntscorende honkslag af, maar de inning eindigde toen Visser op de plaat werd uitgeschakeld toen hij ook probeerde te scoren.

HCAW strandde lopers op het tweede en derde honk in de 1e7, waarna Quick Amersfoort wederom langszij kwam in hun zevende slagbeurt. Nadat HCAW-starter Dennis Burgersdijk het tweede punt had toegestaan in de derde inning stond hij nog maar twee slagmensen tot de honken toe in de volgende drie innings. Dat gebeurde in de vierde en vijfde inning, maar beiden strandden op het eerste honk. Burgersdijk kreeg drie opeenvolgende nullen in de zesde. Hij had een prima optreden, gooide zesmaal drie slag en verliet de heuvel met een 4-2 voorsprong voor HCAW. Maar die voorsprong werd in de 2e7 ongedaan gemaakt door Quick Amersfoort op Burgersdijk's opvolger Moreno Vork.

In de zevende kreeg Vork twee snelle nullen, maar moest daarna twee punten toestaan, waardoor de stand weer in evenwicht kwam. Hij begon met drie slag en kreeg daarna een honkslag tegen van Bryan Engelhardt, maar die werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Remian Denis. Even later stal Denis het tweede honk, maar terwijl hij dat deed verdraaide hij zijn linker-enkel tijdens zijn sliding en werd vervangen door pinch-runner Alberto Ostos. Een honkslag van Tijmen Takke, zijn vierde in de wedstrijd, zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Op deze honkslag liep Ostos aanvankelijk te ver door over het derde honk. De bal werd gegooid naar derde honkman Vince Rooi en er volgde een 'close play', maar Ostos wist net te voorkomen dat hij uitgetikt werd. Even later scoorden Ostos en Takke beiden toen Jelle Blaauw volgde met een honkslag om er een 4-4 stand van te maken. Timo van Ancum werd daarna ingebracht als nieuwe pitcher en hij sloot de inning af met een succesvolle pick-off op het eerste honk.

HCAW reageerde onmiddellijk door driemaal te scoren in de 1e8 op nieuwe pitcher Colin van Laar. Hij is de tweelingbroer van starter Brian van Laar. Het is niet alleen zeldzaam dat een ploeg een tweeling in hun pitching-staf heeft, maar ook dat beiden in dezelfde wedstrijd gooien. Van Laar gooide vier wijd op pinch-hitter Berend Ruben, waarna een stootslag-honkslag volgde van Patrick Bok. Met één uit had Julian Goins goed contact en sloeg een 2-run double die er een 6-4 stand van maakte in het voordeel van HCAW. Goins bereikte het derde honk na een wilde worp, waarna hij scoorde op een opofferingsslag van Jeandro Tromp.

In de 2e8 schakelde Van Ancum drie slagmensen op rij uit en werd de winnende werper, want 22:30 curfew-tijd was inmiddels bereikt.

Het duel van vanavond was ook een reünie van oud-teamgenoten, want Timo van Ancum, Bryce Cherry, Julian Goins, Roland Laurens, Berend Ruben (allen HCAW), Jelle Blaauw, Rick Kuipers, Tijmen Takke en Jurjen van Zijl (allen Quick Amersfoort) speelden vorig jaar allemaal voor UVV.


...Quick Amersfoort Hoofd Coach Marco Wels (met Cityside-hoody) praat met zijn spelers voor de wedstrijd...

...De spelers van HCAW hebben eveneens een bespreking voor aanvang van de wedstrijd...

...Links: Delano Selassa bereikt het 3e honk na een vangbal in de eerste inning...
...Rechts: Rick Kuipers steelt het 2e honk in de eerste inning...

...Links: Dennis Burgersdijk was de startende werper vanavond voor HCAW...
...Rechts: Quick Amersfoort-rechtsvelder Kevin Windster Adelina maakt een vangbal in de 3e inning...

...Links: Bryan Engelhardt maakte zijn rentree in de Hoofdklasse als 1e honkman voor Quick Amersfoort...
...Rechts: Tijmen Takke, die 4-uit-4 was, slaat een tweehonkslag in de 3e inning...

...Links: Vince Rooi maakt contact voor HCAW...
...Rechts: Brian van Laar was de startende werper voor Quick Amersfoort...

...Links: Umpires Henny Jansen, André Ficken en René Ras in gesprek...
...Rechts: Quick Amersfoort 3e honkman Remian Denis verwerkt een geslagen bal in de 7e inning...

...Links: Remian Denis verdraaide zijn enkel tijdens het stelen van het 2e honk voor Quick Amersfoort in de 7e inning...
...Rechts: Radio-commentator Andy Houtkamp ('NOS Langs de Lijn') kijkt toe...

...Quick-loper Alberto Ostos lijkt te worden getikt door 3B Vince Rooi in de 7e inning...

...Quick-loper Alberto Ostos keert terug naar het honk na het ontwijken van de tik van 3B Vince Rooi...

...Links: Het was een 'close call' op het 3e honk, maar Umpire André Ficken maakt duidelijk dat Alberto Ostos safe is...
...Rechts: Even later scoren Ostos (9) en Tijmen Takke (54) en brengen Quick Amersfoort langszij (4-4)...

...Links: 1B Bryan Engelhardt vangt een foute pop-fly in de 8e inning...
...Rechts: Berend Ruben op weg naar de plaat om het leidende punt te scoren voor HCAW in de 8e inning...

...Patrick Bok (46) en Berend Ruben (23) scoren in de 8e inning voor HCAW en brengen de stand op 6-4...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)Quick Amersfoort - HCAW 4-7 (8 inn.)
RHE
HCAW20001103-791
Quick Amersfoort10100020-493
(wedstrijd afgesloten na acht complete innings wegens de 22:30 uur curfew-regel)
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Dennis Burgersdijk663622

Moreno Vork, BS (1)0.21-322

Timo van Ancum, W (1-0)1.12----

pitchers Quickinn.SOBBHRER
Brian van Laar4.244232

Jasper Popken1.1-131-

Aaron Isenia11-2--

Colin van Laar, L (0-1)1-1233
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-René Ras, 1B-Henny Jansen, 3B-André Ficken.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Willum de Jong.
Scoreboard Operator-Willum de Jong.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:02 uur.
Locatie-XLLease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Opening Night Reguliere Competitie.
Jordy Burger, Brian van Laar, Kevin Windster Adelina, Aaron Isenia, Alberto Ostos, Colin van Laar en Jules Cremer (allen Quick Amersfoort) debuteren in de Hoofdklasse.
Kevin Windster Adelina (Quick Amersfoort) slaat een infield-hit in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt in de 2e inning.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 12,4° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 51%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.