Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar




(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Huub Kohl...
(1945 - 2019)
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Voormalig Hoofdklasse-catcher en -coach Huub Kohl overleden
English

ROTTERDAM - Huub Kohl, die elf jaar in de Hoofdklasse speelde als catcher en infielder en daarna als coach actief was op zowel clubniveau als bij Nationale Teams, is donderdagavond (28 februari) op 73-jarige leeftijd overleden na een ongelijke strijd die hij helaas niet heeft kunnen winnen. Kohl speelde in de hoogste afdeling voor Sparta, Feyenoord en Haarlem Nicols. Hij coachte bij Feyenoord, Haarlem Nicols en Neptunus. Kohl maakte ook deel uit van de coachingstaf van een Nederlands Honkbal Team in drie verschillende leeftijdsgroepen en werd tweemaal Europees kampioen.

De afscheids- en crematieplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 7 maart om 11:30 uur in het Yardenhuis van Rotterdam, gelegen aan de Maeterlinckweg 101, 3084 KD Rotterdam.

Huub Kohl werd geboren op 16 april 1945 in Rotterdam en begon op veertienjarige leeftijd te honkballen bij Feyenoord. Vier jaar later maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van de Rotterdamse vereniging, die toen uitkwam in de Tweede Klasse (derde hoogste afdeling). Bij Feyenoord werd Kohl de eerste speler van de club die Nederland vertegenwoordigde op een internationaal toernooi. In 1960 speelde hij voor het Rotterdamse BRL-team, dat toen landskampioen werd in de rayoncompetitie. Hierdoor mocht de ploeg Nederland vertegenwoordigen op het Europees BRL-Kampioenschap in Ramstein (toen West-Duitsland).

Na twee seizoenen in het eerste team va Feyenoord te hebben gespeeld besloot Kohl te verhuizen naar Sparta, eveneens in Rotterdam, want hij was ambitieus en wilde in de top spelen. Bij Sparta debuteerde hij inderdaad op 20-jarige leeftijd in de Hoofdklasse, maar kwam tijdens het seizoen 1965 slechts uit in zes wedstrijden, omdat hij gedeeltelijk was uitgeschakeld met een enkelblessure. Hij sloeg ook zijn eerste homerun. Na het seizoen besloot hij toch weer terug te keren naar Feyenoord, de club die altijd zijn grote voorliefde had. Aanvankelijk zouden ook powerhitting outfielders Hamilton Richardson en José Faneyte van Sparta overgaan naar Feyenoord, maar dat gebeurde uiteindelijk niet en zij bleven bij Sparta.

Terug bij Feyenoord werd Huub Kohl niet alleen een solide catcher en derde honkman, maar ook een gevreesde powerhitter. Hiermee werd hij één van de dragende krachten van de ploeg die zich opwerkte naar de top van de Eerste Klasse.

In 1968 werd Feyenoord kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse. Het was Huub Kohl, die toen korte stop was, die een belangrijke bijdrage leverde in wat de kampioenswedstrijd was van Feyenoord. Op 22 september 1968 speelde Feyenoord op eigen veld op Sportpark 'Varkenoord' tegen Giants Diemen, dat toen de grote concurrent voor de titel was, en won met 5-2. De wedstrijd bleef vijf innings puntloos, maar toen scoorde Giants tweemaal in de eerste helft van de zesde inning. Rob Tromp scoorde het eerste punt na een honkslag van Martin Gaus, die later een bekende televisie-persoonlijkheid zou worden en talloze dierenprogramma's zou presenteren. In dezelfde slagbeurt scoorde Ruud Koene het tweede punt voor Giants op een tweehonkslag van Mink Ferwerda op pitcher Marcel de Bruyn, die desondanks de winnende werper zou worden. Feyenoord antwoordde in de 2e6. Met Ton Steenbruggen en Ton van Uitert op de honken sloeg Huub Kohl een homerun op pitcher Piet Ferwerda om Feyenoord op een 3-2 voorsprong te zetten. In de achtste inning voegde Feyenoord nog twee 'insurance runs' toe. Kohl (die 4-uit-4 sloeg), opende met een stootslag-honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Jan van Gent. Hierna homerde Irvin Simmons om er een 5-2 stand van te maken. Voor Kohl was het een echt memorabel moment, want een dag eerder was hij vader geworden van zijn tweede zoon, Geoffry. Anderhalf jaar eerder was zijn eerste zoon Dave geboren. Dave (catcher) en Geoffry (pitcher) gingen beiden eveneens honkballen en speelden voor Feyenoord en Neptunus. Beiden speelden ook voor Jong Oranje. Geoffry gooide nog vele jaren voor het Nederlands Honkbal Team en werd een paar jaar geleden voorzitter van Neptunus.

...Huub Kohl luistert naar een instructie van Cees Santifort...
...op de Baseball School in Zwanenburg in 1985...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
En zo debuteerde Feyenoord in 1969 in de Hoofdklasse, dat toen beschikte over twee Rotterdamse ploegen, want Sparta was de andere. Dat zorgde voor een unieke situatie, want de multi-sport verenigingen Feyenoord en Sparta speelden niet alleen in de hoogste honkbal-afdeling, maar ze speelden ook allebei in de hoogste professionele voetbalcompetitie (Eredivisie). De eerste wedstrijden tussen Feyenoord en Sparta in het seizoen 1969 waren grote publiekstrekkers. Het eerste duel bij Feyenoord werd bezocht door ruim 2.000 toeschouwers. Feyenoord verraste met een 4-2 overwinning. In de eerste inning kreeg Kohl vier wijd en scoorde na een fout om Feyenoord op voorsprong te zetten. Sparta kwam langszij in de vierde inning, maar in de zesde scoorde Feyenoord driemaal. Ton Steenbruggen scoorde toen het leidende punt op een honkslag van Kohl. Even later scoorden Kohl en Herbert Ramlal op een honkslag van Harry Blijden om er een 4-1 stand van te maken. De volgende dag, bij Sparta, keken meer dan 3.000 toe en zij zagen Sparta met 10-0 winnen. Vele jaren later, in 1997, kwam een ondenkbare fusie tot stand tussen de honkbal- en softbal-afdelingen van de twee clubs, die samen verdergingen als Sparta-Feyenoord. Helaas werd de club na het seizoen 2012 opgeheven.

In 1969, zijn eerste volle Hoofdklasse-seizoen, toonde Huub Kohl ook zijn aanvallende kracht. Hij sloeg .288 met vier homeruns en kreeg 16 binnengeslagen punten op zijn naam. Eén van zijn homeruns was een grand slam, die hij op eigen veld sloeg op 17 augustus tegen Kinheim (dat toen beter bekend was als HCK). Halverwege de zevende inning stond Feyenoord met 5-2 achter, maar draaide het duel toen in eigen voordeel om. In de 2e7 werd een punt gescoord, waarna Feyenoord de honken vol kreeg dankzij Marcel de Bruyn, Ton Steenbruggen en Frank Luyando. Huub Kohl was de volgende slagman tegenover nieuwe werper Bert Paalman en hij sloeg de bal over de omheining voor een grand slam homerun. Feyenoord voegde nog een punt toe in de achtste en won met 8-5.

Kohl, die ook de team-captain was, speelde ook voor Feyenoord in 1970 en 1971. Echter, tegen het einde van het seizoen 1971 kondigde Kohl zijn afscheid aan, want het plezier van het spelen ontbrak bij hem. Kohl was van plan meer tijd te gaan besteden aan een andere grote hobby van hem, postduiven. Door de jaren heen is hij altijd heel actief geweest in de duivensport. Echter, een paar maanden later besloot Kohl toch weer te gaan honkballen. Destijds zei hij dat hij simpelweg niet zonder honkbal kon en het gewoon te leuk vond. Hij zou hierna nog zeven seizoenen spelen.

Tijdens het seizoen 1972 sloeg Kohl zichzelf in de recordboeken, want hij werd één van de zeer weinige spelers die drie homeruns sloeg in één wedstrijd op Hoofdklasse-niveau. Op 22 juli van dat jaar speelde Feyenoord tegen Haarlem Nicols en won met 4-2. Kohl sloeg een homerun in de eerste, zevende en negende inning, alledrie op Nol Beenders.

Hierna speelde Kohl ook nog voor Feyenoord in 1973, 1974 en 1975. In dit laatste jaar maakte Kohl ook zijn coachdebuut, want hij was toen Assistent Coach van Jan Kramer Freher. Onder zijn teamgenoten bij Feyenoord waren ondermeer Fred Beckers, Harry Blijden, André Boddendijk, Marcel de Bruyn, Jan Collins, Henk Daniels, Hudson John, Paul Koster, Frank Luyando, Paul van den Oever, Ricky Placidus, Ton Pols, Herbert Ramlal, Ton Steenbruggen en Aad Verheul en in latere jaren Ronald Janse, Henk van 't Klooster, Fred van Krimpen, Henk Kruik, Laurens Louisa en Erik Schouten met Wim Onderstal als Hoofd Coach.

...Het succesvolle Nederlands Cadetten Team dat de...
...Europese Kampioenstitel veroverde in 1985 in San Marino...
...Huub Kohl staat links; Aan de rechterkant staat Manager...
...Floor Blaauw met naast hem Wim Hageman...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na het seizoen 1975, en na zeventien jaar voor Feyenoord gespeeld te hebben, verhuisde Kohl naar Haarlem Nicols. Daar speelde hij nog drie seizoenen. Met Nicols werd hij landskampioen in 1976 en 1977. Hierna speelde hij kort tijdens het seizoen 1978, waarna hij definitief een punt achter zijn spelersloopbaan zette. Bij Nicols speelde Kohl samen met ondermeer Jersey van Doornspeek, Garry Holland, Henny Jenken, Ton de Jager, Fokke Jelsma, Bill Kelly, Jan Dick Leurs, Boudewijn Maat, Robert Maat, Douglas Morton, Leo Naaktgeboren en Harry van der Vaart. In latere jaren zou Kohl op coachgebied gaan samenwerken met Leurs, Maat, Naaktgeboren en Van der Vaart.

Kohl begon zijn coachloopbaan na het seizoen 1978. Hij werd toen benoemd tot Hoofd Coach van Haarlem Nicols, waar hij de leiding had in 1979 en 1980. Hierna werd Kohl opgevolgd door Jan Dick Leurs, terwijl hij zelf terugkeerde naar Feyenoord. Daar was Kohl drie seizoenen Hoofd Coach toen Feyenoord uitkwam in de Eerste Klasse. Aanvankelijk zou hij de ploeg ook weer leiden in 1984, maar in het off-season werd hij getroffen door een hartaanval. Hij herstelde prima, maar zou alleen als adviseur fungeren voor interim-coach Dick Lamet.

Later in 1984 werd Kohl aangesteld als Assistent Coach van het Nederlands Cadetten Team, dat onder leiding stond van Manager Floor Blaauw. Een jaar later assisteerde Kohl Blaauw opnieuw, samen met Wim Hageman, tijdens het Europees Cadetten Kampioenschap in San Marino. Daar veroverde Nederland te titel. Onder de spelers van het succesvolle Cadetten-team waren later Hoofdklasse- en Nederlands Team-spelers, zoals Ron Agterberg, Roy Berrevoets, Michael Crouwel, Patrick van Doorn, Rikkert Faneyte, Martijn Kant, Erik Lommerde, Clive Mendes, Caspar van Rijnbach en Byron Ward.

In 1986 maakte Kohl deel uit van de coachingstaf van Jong Oranje met Harry van der Vaart als Manager. In deze periode was Kohl ook één van de instructeurs op de Baseball School, die was gelocaliseerd in Zwanenburg en werd geleid door Cees Herkemij en Cees Santifort. Daar was Kohl de catching instructor.

...Huub Kohl (tweede van rechts) met Frank Nusse (Team-arts)...
...Maarten Koper (Fysiotherapeut), Tom Petroff (Coach)...
...en Leo Naaktgeboren (Coach) na winst van de...
...Europese Kampioenstitel in 1999 in Parma (Italië)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 1986 nam Kohl ook weer waar als coach bij Feyenoord. Na een jaar niet actief te zijn geweest volgde Kohl Hamilton Richardson op als Hoofd Coach van Neptunus in 1988. Hij leidde de ploeg ook in 1989 en 1990 met Leen Staub en Jan Collins als zijn assistenten. In deze jaren bereikte Neptunus driemaal de Holland Series, maar stond elke keer met lege handen. In 1987, onder leiding van Richardson, werd Neptunus met 2-1 verslagen door Amsterdam Pirates in een best-of-three tijdens de allereerste Holland Series. In 1988 was er geen Holland Series, omdat Haarlem Nicols zowel de eerste als de twede competitiehelft won en zodoende landskampioen werd. Om een dergelijke situatie te voorkomen werd in 1989 een Play-Off systeem ingesteld. Neptunus plaatste zich toen weer voor de Holland Series, die toen een best-of-seven was, maar Haarlem Nicols won de Series met 4-3. In 1990 was de Holland Series een best-of-five en liep Neptunus tegen een 'sweep' aan in drie wedstrijden tegen Amsterdam Pirates.

In 1997 werd Huub Kohl één van de coaches in de staf van Manager Jan Dick Leurs bij het Nederlands Honkbal Team, samen met Boudewijn Maat, Dave Daniels en Brian Farley. In dat jaar eindigde Oranje op de tweede plaats in het World Port Tournament in Rotterdam en het Europees Kampioenschap in Parijs (Frankrijk). In 1998 en 1999 keerde Kohl terug als assistent van Leurs, terwijl Leo Naaktgeboren, Jim Hovorka en Tom Petroff de nieuwe leden van de staf werden. In 1998 nam Nederland deel aan de Haarlemse Honkbal Week in Haarlem en eindigde later in het jaar op de zesde plaats tijdens het Wereldkampioenschap in Italië. In 1999 behoorde het jaar toen aan Nederland. De ploeg won eerst het World Port Tournament en werd kort erna Europees kampioen in Parma (Italië). Hierna stopte Kohl als coach.

Hoewel hij een zeer productieve slagman was en een solide catcher en derde honkman speelde Huub Kohl nooit in het Nederlands Honkbal Team, omdat hij de Duitse nationaliteit had. In 1966 speelde hij wel een paar keer in het Nederlands B-Team. In de jaren zeventig speelde Kohl verschillende interlands voor de Nationale Ploeg van het toenmalige West-Duitsland, met wie hij deelnam aan het Europees Kampioenschap in 1969 en 1971. Tijdens het EK van 1993 was Kohl een Assistent Coach van de Duitse ploeg als rechterhand van Manager Roland Hoffmann.

Het was altijd heel plezierig om samen te werken met Huub Kohl, die vrijwel altijd een brede lach op zijn gezicht had, maar wanneer hij een uniform aan had was hij de coach en had hij de leiding. Huub was altijd zeer gepassioneerd als speler en als coach en wist het beste uit een speler te halen. Hij zal door velen worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Huub's vrouw Sini, zijn zoons Dave en Geoffry en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(1 maart)




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.