Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos & Jan Kruijdenberg)

Amsterdam Pirates completeert historische comeback met shutout en pakt titel
English

ROTTERDAM - L&D Amsterdam Pirates is de 98e honkbalkampioen van Nederland! Op zondag (1 september) completeerde de ploeg een opmerkelijke comeback met een 6-0 shutout-overwinning om de kampioenstitel te veroveren Curaçao Neptunus te onttonen. Met de winst won Pirates de 32e Holland Series met 4-3.

Voor het eerst in de historie won een ploeg die met 3-0 achterstond de volgende vier wedstrijden om de Kampioensfinale om te draaien en de titel te pakken.

In 2014 stond Amsterdam met 3-1 voor tegen Neptunus en had toen slechts één overwinning nodig om kampioen te worden. Destijds was het Neptunus dat de volgende drie wedstrijden won om gekroond te worden. Die Series was toen de eerste sinds 1989 waarin alle zeven wedstrijd nodig waren. Pirates won toen de eerste twee ontmoetingen (5-0, 17-7). Nadat Neptunus Game 3 had gewonnen won Pirates het volgende duel (5-4) om een 3-1 voorsprong te nemen. Hierna was het pitcher Berry van Driel (toen de Series MVP) die een belangrijke rol speel voor Neptunus dat vervolgens won met 4-1, 8-3 en 1-0.

Dit jaar waren de rollen omgedraaid. Voor pas de derde keer waren alle zeven wedstrijden nodig in een Holland Series. Neptunus won de eerste drie wedstrijden (6-4, 2-1 en 7-6 in twaalf innings). Hiermee werd Neptunus de eerste ploeg die een 3-0 voorsprong nam. Echter, Amsterdam Pirates gaf geen moment op. De ploeg had al op voorsprong gestaan in de eerste drie wedstrijden, maar domineerde vanaf de vierde wedstrijd en dwong driemaal een extra wedstrijd af. Na een 5-2 winst op dinsdag en 2-1 op donderdag dwong Pirates een zevende duel af door zaterdag met 4-3 te winnen. In dat duel was Neptunus drie nullen verwijderde van hun 20e titel, maar liet de winst door de vingers glippen en kreeg twee punten tegen in de tweede helft van de negende inning.

...Delano Selassa met de Kampioenstrofee...
...In de 2e inning leverde hij een belangrijke...
...'game-deciding double' af...
(© Foto: Robert Bos)
Vandaag, in Rotterdam, completeerde Amsterdam Pirates de memorabele comeback met een 6-0 shutout om hun vijfde Kampioenstitel te veroveren. Pirates werd voor het eerst kampioen in 1987 en vervolgens weer in 1990. De derde titel werd gepakt in 2008 en de volgende in 2011.

Het is de eerste keer dat Pirates de titel wint tegen Neptunus sinds 1990. Destijds kwam de Amsterdamse ploeg tot een 3-0 'sweep' tegen de Rotterdamse formatie in wat toen een best-of-five was.

Vandaag maakte Amsterdam een einde aan de regeerperiode van Neptunus, dat in de voorgaande zes jaar kampioen was geworden. Vier van deze Series werden gespeeld tegen Amsterdam Pirates (2014, 2016, 2017, 2018).

Met het winnen van de kampioenstitel sloot Amsterdam Pirates een succesvol honkbalseizoen af, waarin het 60-jarig bestaan wordt gevierd.

Tijdens de reguliere competitie toonde Amsterdam Pirates ook al hun kracht aan en was de ploeg onderling sterker dan Neptunus. De ploeg won hun 6-game series tegen Neptunus met 4-2. Tegen het einde van het seizoen kwam Amsterdam tot een 'sweep' tegen Neptunus in de laatste reeks (3-0).

In de best-of-five Play-Offs boekte Amsterdam Pirates een 'sweep' tegen HCAW (3-0), terwijl Neptunus Hoofddorp Pioniers uitschakelde (3-0). Daarmee werd de achtste Holland Series tussen de twee teams een feit.

Zondagmiddag opende Pirates de score op een fout in de eerste inning. Een tweehonkslag in de tweede slagbeurt van Delano Selassa leidde tot drie punten en dat betekende het einde van de middag voor starter Diegomar Markwell. Berry van Driel nam het over en hij zag Amsterdam twee 'insurance runs' toevoegen in de zevende inning toen Sharlon Schoop een homerun sloeg. Amsterdam-starter Jhan Rifaela had een prima heuveloptreden en hield Neptunus op slechts vier honkslagen. Mike Groen en Tom Stuifbergen maakten het karwei daarna af voor Pirates.

Tijdens de festiviteiten en prijsuitreiking na afloop werd de prijs voor de Meest Waardevolle Speler om de één of andere reden niet uitgereikt (en zelfs niet bekend gemaakt). In voorgaande jaren werd de prijs altijd uitgereikt voordat de Kampioenstrofee werd overhandigd aan de winnende ploeg. Zondagavond werd bevestigd dat er duidelijk iets niet goed was gegaan wat betreft de MVP-Award. ,,En dat moeten we zo snel mogen herstellen'', aldus KNBSB-Directeur Bart Volkerijk.

(1 september)
Meeste Kampioenstitels, Clubs
TitelsClub
19Neptunus
12Haarlem Nicols
9Blauw-Wit, Sparta
6OVVO
5Amsterdam Pirates, SC Haarlem,
Kinheim, Schoten
4Pirates
Holland Series Feitjes & Stats

Dit was de 32e Holland Series in de historie. De eerste werd gespeeld in 1987, waarna er in 1988 geen Series was, maar vanaf 1989 wordt het kampioenschap jaarlijks beslist via een Holland Series.

Dit was de achtste Holland Series waarin Neptunus en Amsterdam Pirates tegenover elkaar stonden. De twee teams ontmoetten elkaar in de allereerste Series in 1987, wat toen een best-of-three was en werd gewonnen door Amsterdam (2-1). In 1990 kwam Amsterdam tot een 3-0 'sweep' tegen Neptunus in wat toen een best-of-five was.

Vanaf 2010, toen de formule weer voor het eerst sinds 1989 terugkeerde naar een best-of-seven, speelden de twee ploegen zesmaal tegen elkaar. Deze zes Series (2010, 2014, 2016-2019) waren stuk voor stuk aantrekkelijk met een aantal 'close games'. Neptunus won de eerste vijf, dit jaar won Amsterdam Pirates.

Voor Amsterdam Pirates was dit de eerste Kampioenstitel met Brian Finnegan als Hoofd Coach. Na afloop van vorig seizoen werd Finnegan de opvolger van Charles Urbanus, die de ploeg sinds 2014 had geleid.

...Hoofd Coach Brian Finnegan wordt gefeliciteerd...
...Rechts staat KNBSB-voorzitter Mark Herbold...
(© Foto: Robert Bos)
Finnegan werd de 15e Hoofd Coach die kampioen werd in zijn Holland Series-debuut. De laatste was Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma in 2017. Finnegan voegt zich bij Pirates Hoofd Coaches Ted Arnold (1987) en Rikkert Faneyte (2008), die hetzelfde deden toen zij hun Series-debuut maakten als Hoofd Coach. Neptunus heeft vijf coaches die de titel wonnen in hun Series-debuut als Hoofd Coach, namelijk Charles Urbanus (1991), Jan Collins (1995), Steve Janssen (2009), Evert-Jan 't Hoen (2013) en Jaarsma.

Het was de tweede keer op rij en achtste keer totaal dat een Holland Series wordt afgesloten met een shutout. Dit jaar won Amsterdam Pirates met 6-0. Vorig jaar won Neptunus met 3-0. De grootste shutout-winst in een kampioenswedstrijd is een 12-0 winst van Amsterdam Pirates in 2008 tegen Kinheim.

Dit was de 14e keer uit 32 Holland Series en de derde keer op rij dat de titel door de winnende ploeg werd veroverd in een uitwedstrijd. De laatste keer dat een bezoekende ploeg landskampioen werd op het veld van Neptunus was in 1998 toen HCAW Neptunus met 3-2 versloeg. Voor Amsterdam Pirates was het derde derde keer (van de vijf) dat de titel in een uitwedstrijd werd gewonnen. De ploeg deed het ook in 1990 toen men tot een 'sweep' kwam tegen Neptunus en in 2008 bij Kinheim. Pirates won de titel op eigen veld in 1987 tegen Neptunus en in 2011 tegen Hoofddorp Pioniers.

Voor Neptunus had dit de sevende opeenvolgende titel kunnen zijn, wat een evenaring van hun eigen record zou zijn geweest uit 1999-2005. Echter, die streak is nu gebroken door Amsterdam Pirates, dat ook een einde maakte aan een andere streak, want de ploeg had de voorgaande drie Series verloren van Neptunus. Het record voor meeste opeenvolgende Series-verliezen is in handen van HCAW, dat vijfmaal op rij verloor tegen Neptunus (2001-2005).

Meeste Kampioenstitels, Steden
TitelsStad
34Amsterdam
32Haarlem
28Rotterdam
2Bussum
1Den Haag
1Hoofddorp
Het kampioenschap van Amsterdam Pirates is het 34e dat door een Amsterdamse ploeg is veroverd. Daarmee blijft Amsterdam de meest succesvolle honkbalstad. Haarlem volgt met 32 titels, daarna komt Rotterdam met 28.

In 1922 won het Amsterdamse Quick de allereerste titel. Inclusief Quick zijn er sinds dat jaar 98 teams gekroond tot Nederlands kampioen en die zijn afkomstig uit slechts zes verschillende steden. Amsterdam, Haarlem en Rotterdam veroverden samen 94 van deze titels!

De 98 titels zijn gewonnen door 21 verschillende teams. Negen daarvan zijn afkomstig uit Amsterdam, zeven uit Haarlem en slechts twee uit Rotterdam.

Voor Amsterdam Pirates is dit de vijfde titel die het won via deelname aan de Holland Series. De ploeg was de winnaar van de allereerste Series 1987 waarin het Neptunus versloeg. Amsterdam won de Kampioenstitel voor de laatste keer in 2011. In dat jaar won Amsterdam in vijf wedstrijden van Hoofddorp Pioniers. Het was de tiende keer dat Pirates uitkwam in de Kampioensreeks. Hiermee kwam de ploeg naast HCAW en Kinheim. Vier spelers uit de Kampioensploeg van 2011 kwam ook dit jaar voor het team uit, namelijk Kenny Berkenbosch, Rob Cordemans, Rashid Gerard en Roelie Henrique.

Neptunus nam deel uit hun record-verlengende 25e Holland Series. De Rotterdamse ploeg veroverde hun eerste titel in 1981 toen de seizoenen nog niet werden afgesloten met de Kampioensfinale. Het duurde daarna tien jaar voordat de ploeg de volgende titel pakte. Sindsdien won Neptunus 18 titels via de Holland Series.

Acht spelers namen deel aan de eerste Holland Series in hun loopbaan. Dat waren Mike Groen, Denzel Richardson, Jhan Rifaela, Sharlon Schoop, Delano Selassa (allen Amsterdam Pirates), Kai Burema, Julian Goins en Coco Johnson (allen Neptunus). Twee umpires maakten ook hun Holland Series-debuut, namelijk Peter de Haan en Rob Has.

De ervaren umpire, Henri van Heijningen, die in de zevende wedstrijd achter de plaat stond, nam deel aan zijn 18e en laatste Holland Series. Tijdens de Holland Series van dit jaar kwam Van Heijningen in zes wedstrijden in actie, goed voor een all-time record. Het voorgaande record was, dat op naam stond van meerdere umpires. René Ras passeerde deze groep eveneens, want hij was aangesteld voor vijf wedstrijden in de Series van dit jaar. Tijdens het seizoen maakte Van Heijningen bekend afscheid te nemen. Dit seizoen werd hij de tweede umpire in de historie met 750 competitiewedstrijden in de Hoofdklasse.


...De spelers en coaches van Amsterdam Pirates vieren de 5e Kampioenstitel van de club...
...Achter: Rob Cordemans, Tom Stuifbergen, Rashid Gerard, Roelie Henrique, Victor Draijer,...
...Aidan Finnegan, Maickel Rietel, Luca Pastor (Bullpen Catcher), Linoy Croes, Kit Gijsbers, Jim Ploeger,...
...Denzel Richardson, Roeland Henrique (3B Coach) en Brian Finnegan (Hoofd Coach)...
...Voor: Gilmer Lampe, Niels van Weert, Sharlon Schoop, Delano Selassa, Max Clarijs, Kevin Heijstek,...
...Nick Veltkamp, Jhan Rifaela, Mike Groen, Kalian Sams en Kenny Berkenbosch...
...Naast de Amsterdamse vlag zitten de twee bat-boys van de ploeg...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)Amsterdam Pirates sloeg gelijk toe in de eerste helft van de eerste inning op starter Diegomar Markwell, die niet scherp leek. Gilmer Lampe opende met een honkslag op de derde pitch van de linkshander en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Sharlon Schoop. Even later stal Lampe het derde honk en scoorde toen catcher Gianison Boekhoudt de bal over het derde honk het linksveld in gooide. Denzel Richardson volgde met een honkslag, maar de inning eindigde toen Kenny Berkenbosch met een line drive in een dubbelspel sloeg. Derde honkman Dwayne Kemp ving de bal en kreeg die vervolgens op tijd op het eerste honk.

Amsterdam Pirates nam wat een beslissende voorsprong zou zijn in de eerste helft van de tweede inning door drie punten te scoren. In de eerste drie wedstrijden leidden fouten in de Amsterdamse verdediging tot punten, nu was het de Neptunus-verdediging die slordig speelde. Kalian Sams begon met vier wijd. Rashid Gerard volgde met een honkslag in rechts/midveld, waar de ervaren midvelder Shaldimar Daantji de bal voorbij liep glippen voor een fout. Dat zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Max Clarijs vier wijd kreeg. Volgende slagman Delano Selassa sloeg de bal vervolgens langs de rechtsveld-lijn en die landde een paar centimeters op goed gebied voor een tweehonkslag. Sams en Gerard scoorden op Selassa's tweehonkslag. Clarijs werd ook doorgestuurd, maar leek te kort te komen omdat de aangooi vanuit het outfield onderweg was. Echter, tweede honkman Benjamin Dille, maakte daarna (in de relay) een foute aangooi in de grond waarbij de bal over catcher Gianison Boekhoudt heen sprong. Hierdoor kon ook Clarijs scoren. En zo waren de honken schoongeveegd en eindigde Selassa zelf op het derde honk. Met zijn tweehonkslag had Selassa het duel opengebroken en Pirates een comfortabele voorsprong bezorgd. Nadat volgende slagman Roelie Henrique was uitgegaan na een grounder volgde een werperswissel, want Markwell werd afgelost door Berry van Driel. De ervaren rechtshander kreeg een 'inning-ending grounder' van Sharlon Schoop.

In de volgende innings herstelde de Neptunus-verdediging, maar de schade was inmiddels aangebracht. De ploeg wist niet meer terug te komen in de wedstrijd, want de slagploeg trof prima pitching en werd op slechts vijf honkslagen gehouden.

Jhan Rifaela was de startende werper voor Amsterdam Pirates. De 24-jarige linkshander was nog niet in actie gekomen in de voorgaande zes wedstrijden. ,,Er was simpelweg nog geen moment om hem in te zetten in de andere wedstrijden'', legde Pirates Hoofd Coach Brian Finnegan uit.

Rifaela had een prima optreden. In de zes-plus innings die hij gooide kreeg Neptunus maar drie lopers op het tweede honk. Na drie opeenvolgende nullen in de eerste inning kreeg Rifaela een lead-off single tegen van Gianison Boekhoudt in de tweede beurt en gooide vier wijd op Shaldimar Daantji met één uit. Quintin De Cuba werd daarna uitgevangen op fout gebied en even later werd Boekhoudt gedwongen uitgeschakeld op het derde honk.

In de derde inning sloeg lead-off hitter Coco Johnson de bal diep het linksveld in, maar die werd op de warning-track gevangen door Roelie Henrique Stijn van der Meer sloeg daarna een tweehonkslag met twee uit, maar bleef achter. De inning eindigde met een botsing tussen Henrique en midvelder Gilmer Lampe, waarbij de laatste de bal ving op een uithaal van Dwayne Kemp.

Rifaela kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de vierde, waarna hij een 2-out single moest toestaan van Coco Johnson in de vijfde, maar die strandde op het eerste honk. In de zesde slagbeurt bereikte Neptunus ook weer het honk met twee uit. Dit keer sloeg Ganison Boekhoudt een honkslag en kreeg Dudley Leonora vier wijd, maar de inning eindigde met een vangbal. Deze inning begon met een schitterende 'over-the-shoulder catch' van derde honkman Rashid Gerard op een foute pop-up van Stijn van der Meer.

...Sharlon Schoop wordt begroet na zijn...
...belangrijke 2-run homerun in de 7e inning...
(© Foto: Robert Bos)
Intussen deed Berry van Driel het goed op de heuvel voor Neptunus. De rechtshander schakelde drie slagmensen op rij uit in de derde en vierde inning. Met twee uit in de vijfde kreeg hij een honkslag tegen van Sharlon Schoop. De inning eindigde toen eerste honkman Dudley Leonora een schitterende en lastige vangbal maakte op fout gebied naast de dug-out van Neptunus op een pop-fly van Denzel Richardson. De inning was begonnen met een 'sliding catch' van derde honkman Dwayne Kemp op een foute pop-fly van Roelie Henrique. In de 1e6 sloeg Rashid Gerard een honkslag voor Pirates met twee uit, maar die ging gedwongen uit.

In de 1e7 deelde Amsterdam Pirates de genadeklap uit. Van Driel begon met vier wijd voor lead-off hitter Delano Selassa, die daarna in scoringspositie kwam via een opofferingsstootslag van Roelie Henrique. Hierna sloeg Sharlon Schoop een line drive over de omheining in het linksveld voor een 2-run homerun die de voorsprong opvoerde naar 6-0.

Nadat Jhan Rifaela vier wijd gooide op Gregory Muller met één uit in de 2e7 ging ook Amsterdam Hoofd Coach Brian Finnegan naar de bullpen. Mike Groen nam het over, maar hij raakte Coco Johnson met een worp. De inning eindigde toen de Pirates-verdediging een dubbelspel draaide op een grounder van Benjamin Dille.

In de 1e8 nam Kevin Kelly de Neptunus-pitching over en maakte daarmee zijn zes optreden tijdens deze Series. Met één uit dreunde Kalian Sams de bal diep het linksveld in voor wat een homerun leek te worden. Echter, de bal bleef in het veld en Sams moest genoegen nemen met een stand-up double. Na het tweede honk te hebben bereikt ontstond er ineens een woorden wisseling tussen Sams en Neptunus-pitcher Diegomar Markwell, die in de dug-out stond. Home Plate Umpire Henri van Heijningen moest het duel hierdoor even kort onderbreken. Op TV-beelden was te zien dat Markwell uit de dug-out richting kleedkamer werd gebracht. De woordenwisseling werd mogelijk geïnspireerd doordat Sams na het slaan van de bal een moment in het slagperk was blijven staan om de bal na te staren. Na hervatting van de wedstrijd werd Rashid Gerard uitgevangen door rechtsvelder Gregory Muller. Sams schoof op naar het derde honk, maar werd even later na appèl uitgegeven, omdat hij het tweede honk te vroeg had verlaten na de vangbal.

In de 2e8 zorgde Mike Groen voor drie opeenvolgende nullen, waaronder drie slag voor Dwayne Kemp (2e nul) en Gianison Boekhoudt (3e nul).

...Winnende werper Jhan Rifaela...
(© Foto: Robert Bos)
In de 1e9 kreeg Pirates weer een loper in scoringspositie. Max Clarijs begon met een infield-hit op Kevin Kelly, die volgde met drie slag voor Delano Selassa. Hierna sloeg Roelie Henrique een honkslag en dat werd gevolgd door een werperswissel. Elton Koeiman nam het over, schakelde Gilmer Lampe met drie slag uit en kreeg een 'inning-ending grounder' van Sharlon Schoop.

En zo ging de laatste slagbeurt van het seizoen van start voor Neptunus. De ploeg stond daarin tegenover Tom Stuifbergen, die een vangbal kreeg van Dudley Leonora. Hierna sloeg Shaldimar Daantji een tweehonkslag, maar Stuifbergen volgde met drie slag voor Quintin De Cuba. De inning, de wedstrijd en het seizoen eindigde daarna toen korte stop Sharlon Schoop een schitterende vangbal op fout gebied maakte op een pop-up van Gregory Muller. Schoop strekte zijn linkerarm uit en de bal landde in zijn handschoen.

Voor Amsterdam Pirates was het tijd om feest te vieren, want het sloot hiermee een historische comeback af om de Holland Series te winnen en de Kampioenstitel te veroveren.

Voor Neptunus begint nu een periode om te bekijken wat er fout is gegaan na winst van de eerste drie wedstrijden.

Met de wedstrijd van vandaag kwam er een einde aan een bijzonder attractieve en spectaculaire Holland Series. Wat onmogelijk leek werd gepresteerd door de ploeg van Amsterdam Pirates, die nooit opgaf na verlies van de eerste drie wedstrijden. Na een regen-onderbreking op dinsdagavond draaide Pirates de Series om en bleef geloven in de mogelijkheden. Met sterke pitching in combinatie met slagwerk op de juiste momenten en een solide verdediging werd de ene na de andere wedstrijd afgedwongen om de Holland Series te verlengen. Met de winst op zaterdag dwong Pirates een zevende wedstrijd af terwijl Neptunus drie nullen verwijderd was van de titel. ,,Met deze overwinning hebben we een mentale dreun uitgedeeld'', stelde veteraan-werper Rob Cordemans na afloop. Cordemans is in zijn tiende seizoen als speler van Amsterdam Pirates. De eerste twaalf seizoenen (1994-2005) van zijn lange en indrukwekkende loopbaan speelde Cordemans voor Neptunus. Na te hebben gespeeld voor ADO (2006-2007) en Sparta-Feyenoord (2008-2009) komt Cordemans sinds 2010 uit voor Pirates.

Met het resultaat van de Holland Series van dit jaar werd een beroemde uitspraak van de legendarische New York Yankees-catcher en Hall of Famer Yogi Berra opnieuw onderstreept: ,,It Ain't Over 'Till It's Over''.Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam 0-6
RHE
L&D Amsterdam Pirates130000200-6100
Curaçao Neptunus000000000-053
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jhan Rifaela, W (1-0)6.1134--

Mike Groen1.22----

Tom Stuifbergen11-1--

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, L (1-1)1.1-2443

Berry van Driel5.221322

Kevin Kelly1.12-3--

Elton Koeiman0.21----

Homerun: Pirates: Sharlon Schoop (1)(7e,2-run,2 uit,op Van Driel).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Heni van Heijningen, 1B-René Ras, 2B-Edwin Louisa, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcers-Hélène van Eijk-Kloos (t/m 1e5), Karin van Aalen (vanaf 2e5).
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-13:01 uur.
Speeltijd-2:27 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
32e Holland Series.
Game 7, best-of-seven Holland Series 2019.
Amsterdam Pirates wint de Holland Series met 4-3.
Amsterdam Pirates voor de vijfde keer Kampioen van Nederland.
Amsterdam Pirates is de 98e landskampioen in de historie.
Amsterdam Pirates is de eerste ploeg in de historie die met 3-0 achterstaat in de Holland Series en dan de volgende vier wedstrijden wint om kampioen te worden.
Umpire Henri van Heijningen zorgt voor een record met zijn zesde wedstrijd in één Series.
De Holland Series Meest Waardevolle Speler wordt later bekend gemaakt.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 19,2° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 31 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 55%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.