Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Twins Oosterhout wint ruim in seizoen-opener
English

AMERSFOORT - Twins Oosterhout opende het seizoen 2019 met een ruime big 12-4 winst bij Quick Amersfoort op een koude donderdagavond (4 april). In deze reeks staan de twee coaches tegenover elkaar die hun debuut maken als Hoofd Coach in de Hoofdklasse. Glenn Romney is de Hoofd Coach van Quick Amersfoort, na vorig seizoen het tweede team van Amsterdam Pirates onder zijn hoede te hebben gehad in de Overgangsklasse. De Hoofd Coach van Twins Oosterhout is Jeffrey Arends, die vorig seizoen de Hitting Instructor was in de coaching-staf van de Oosterhoutse ploeg.

Twins maakte vanavond vijf fouten, maar kwam ook tot 16 honkslagen. Vier van deze honkslagen, waaronder twee tweehonkslagen, werden geslagen door Jason Halman, die in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd speelde sinds 2011. Halman scoorde ook tweemaal en sloeg twee punten binnen. Daarmee maakte hij dus een prima rentree in de hoogste afdeling.

Het is niet voor het eerst dat een speler vier honkslagen slaat in een Opening Day-wedstrijd. Sinds 2006 zijn er twaalf spelers geweest die tot deze prestatie kwamen. In deze veertien jaar deed Martijn Meeuwis (Neptunus) het tweemaal. Hij is ook de enige speler sinds 2006 die vijf honkslagen sloeg in een Opening Day-wedstrijd, iets wat hij deed op 12 april 2008 tegen RCH.

Vorig jaar opende het seizoen op 26 april, één van de laatste openingsdata in de historie. Vanavond was één van de vroegste seizoen-openers. Het was de vroegste sinds het seizoen 2012 van start ging op donderdag 5 april.

Er was nog een opmerkelijk feitje in de wedstrijden van vanavond, want een flink aantal van 91 slagmensen kreeg drie slag, waarvan 40 in de eerste drie innings. Dit is verreweg het hoogste aantal op een Opening Day in jaren. Het vorige hoogste aantal in de afgelopen veertien jaar was 63 in 2011. Dit onderstreept dat de timing van de slagmensen nog steeds de nodige aanpassingen nodig heeft na een korte periode van voorbereidingen op het seizoen. Nadat verschillende oefenwedstrijden werden afgelast hadden de acht ploegen slechts twee weken om nog een aantal wedstrijden te spelen.

25 van deze strikeouts werden genoteerd in de wedstrijd tussen Quick Amersfoort en Twins Oosterhout. Er waren 28 strikeouts in de ontmoeting tussen L&D Amsterdam Pirates en Silicon Storks. Twins-starter Thomas Roijers gooide negenmaal drie slag en vijf hitloze innings, Quick-starter Taylor Clemensia zeven keer.

(4 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Twins-starter Thomas Roijers maakte zijn debuut in de Hoofdklasse. Vorig seizoen speelde de rechtshander voor PSV, dat toen derde werd in de Eerste Klasse. Roijers schakelde vanavond niet alleen negen slagmensen met drie slag uit, hij nam ook een No-Hitter mee de zesde inning in! Maar die eindigde met één uit in de zesde slagbeurt. Er is slechts eenmaal een No-Hitter gegooid op een Opening Day. Dat gebeurde in 1984 door Bart Volkerijk van ADO.

...Jason Halman sloeg 4-uit-6 met twee doubles...
...Hij scoorde 2x, had 2 RBI's en stal een honk...
...in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd sinds 2011...
...Op de foto slaat hij voor Kinheim in het seizoen 2010...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor Quick-starter Taylor Clemensia was dit ook zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd als startende werper. Vorig seizoen werd de linkshander alleen in relief gebruikt toen hij uitkwam voor Curaçao Neptunus. Clemensia debuteerde in het seizoen 2014 als speler van Hoofddorp Pioniers, maar kwam toen in actie als outfielder en werd ook ingezet als designated hitter, pinch-hitter en pinch-runner. In 2015 gooide hij in vijf wedstrijden als reliever voor Pioniers. Clemensia gooide niet in de competitie voor de Hoofddorpse ploeg in 2016 en 2017. In deze twee jaren speelde hij professioneel in de organisatie van Minnesota Twins op Rookie League-niveau. Clemensia werd op 19 maart 2018 'released' en keerde toen terug naar Nederland waar hij zich aanmeldde bij Neptunus. Na het seizoen verhuisde hij naar Quick Amersfoort.

Beide werpers kregen drie nullen op rij in de eerste inning. In de 1e2 kreeg Clemensia een lead-off double tegen van Jason Halman in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt sinds 7 augustus 2011 toen hij 3-uit-4 sloeg voor Kinheim tegen UVV. Destijds was hij teamgenoot van Bryan Engelhardt, die nu uitkwam voor tegenstander Quick Amersfoort. In het genoemde duel speelde Glenn Romney voor UVV en die maakte vanavond zijn debuut als Hoofd Coach van Quick. Halman is de broer van voormalig Major League-speler Greg Halman, die in november 2011 overleed.

Met Halman op het tweede honk en één uit gooide Clemensia viermaal op rij vier wijd. Hij gooide eerst vier wijd op Joshua Zara en Max Kops, zodat de honken vol kwamen te staan. Hierna gooide de linkshander vier wijd op Jerzy van Gool en Brian Biezen, wat voor twee punten en een vroege voorsprong voor Twins zorgde. Halman scoorde zijn punt op 19:52 uur en dat was het eerste punt in het Hoofdklasse-seizoen 2019. De eerste honkslag werd geslagen in de wedstrijd tussen L&D Amsterdam Pirates en Silicon Storks. De eerste homerun werd geslagen in de ontmoeting tussen Curaçao Neptunus en HCAW.

Nadat Clemensia driemaal drie slag had gegooid in de derde inning moest hij weer een punt toestaan in de vierde. Met één uit sloeg Max Kops een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een 2-out single van Brian Biezen.

Nog eens drie punten werden toegevoegd in de vijfde. Met één uit werd Clemensia opgevolgd door Jasper Popken, die werd begroet met een honkslag van Dennis De Quint en daarna de tweede tweehonkslag van Jason Halman. Beiden scoorden toen volgende slagman Shurman Marlin een honkslag sloeg. Na vier wijd voor Joshua Zara werd weer een punt gescoord op een tweehonkslag van Max Kops, die 3-uit-4 sloeg. Net als Halman maakte ook Zara een rentree in de hoogste afdeling, want hij speelde in zijn laatste Hoofdklasse-wedstrijd in 2014 toen hij uitkwam voor ADOLakers.

In de 1e6, op nieuwe pitcher Mitchell Berghmans, scoorde Twins het volgende punt. Stijn Janssens begon met vier wijd, kreeg het tweede honk na schijn, schoof op na een grounder en scoorde op een opofferingsslag van Dennis De Quint.

Intussen gooide de debuterende Thomas Roijers een No-Hitter voor Twins. Hij schakelde de eerste acht slagmensen op rij uit (vier strikeouts), waarna hij de eveneens debuterende Denzel Brooks met twee uit met een worp raakte in de derde inning. Brooks stal het tweede honk, schoof op na een foute aangooi, maar strandde op het derde honk, want Roijers sloot af met een strikeout. Na weer zes opeenvolgende slagmensen te hebben uitgeschakled kreeg Roijers zijn volgende lopers met twee uit in de vijfde toen Dakota van der Heyde het honk bereikte na een fout, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld. Van der Heyde was één van de zeven spelers die vanavond hun Hoofdklasse-debuut beleefden. Vorig jaar speelde de eerste honkman in drie wedstrijden voor HCAW in de Kampioenspoule, maar hij kwam in de reguliere competitie niet in actie voor de Bussumse ploeg.

...Bryan Engelhardt homerde voor Quick Amersfoort...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 7-0 voorsprong keerde Thomas Roijers voor Twins terug op de heuvel in de 2e6. Hij raakte toen opnieuw lead-off hitter Denzel Brooks met een worp in zijn tweede slagbeurt in de wedstrijd. Terwijl Roijers de volgende slagman met drie slag uitschakelde stal Brooks het tweede honk. Even later scoorde hij het eerste punt voor Quick na een tweehonkslag van de debuterende Sam van der Ploeg. Dat brak niet alleen de No-Hitter en de ShutOut, maar was ook Van der Ploeg's eerste Hoofdklasse-honkslag. Hierna sloot Roijers af met nog eens twee strikeouts en dat bracht zijn totaal op negen in zijn heuveldebuut.

In de 1e7 kwam Twins tot een rally van vier punten met twee uit om een 11-1 voorsprong te nemen. Met één uit sloeg Max Kops een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een 2-out double van Brian Biezen, die vorig seizoen voor een Hoofdklasse-record zorgde met het slaan van acht driehonkslagen. Hierna werd Stijn Janssens geraakt door een worp. Nadat Biezen het derde honk had gestolen scoorde hij na een honkslag van Ruar Verkerk, die vorig seizoen vier honkslagen sloeg in de openingswedstrijd van Twins. Volgende slagmensen Dennis De Quint en Jason Halman leverden puntscorende honkslagen af om Twins op een puntenverschil van tien punten te brengen.

Twins had nu nog slechts drie nullen uit om het duel via de mercy-regel af te sluiten en als eerste van de vier wedstrijden van vanavond ten einde te komen. Marvin Brown nam de pitching over van Thomas Roijers en maakte eveneens zijn debuut in de Hoofdklasse. Echter, hij werd niet gesteund door zijn verdediging, want Twins maakte drie fouten wat resulteerde in twee onverdiende punten voor Quick en uiteindelijk eindigde deze wedstrijd vanavond als laatste. Eerst werd een uithaal van lead-off hitter Rowan van Hoek gemist in het outfield. Hij scoorde toen Jules Cremer volgde met een tweehonkslag. Hierna werd een foute aangooi gemaakt op een grounder van Dakota van der Heyde. Dat bracht Cremer naar het derde honk en met één uit scoorde die toen ook Denzel Brooks via een out op het honk kwam. Met twee uit kreeg Sam van der Ploeg vier wijd, maar Quick liet drie lopers achter toen Brown afsloot met drie slag, zijn derde in deze inning. Maar de achterstand van tien punten verschil was verdwenen en dus ging de wedstrijd verder.

In de 1e8 werd Twins puntloos gehouden door reliever Jan-Willem Geerts. Quick voegde daarna een punt toen in hun achtste slagbeurt toen Bryan Engelhardt opende met een homerun op de debuterende Jan van den Hurk. Voor Engelhardt was dit de 84e homerun in zijn lange Hoofdklasse-loopbaan. Engelhardt's homerun was pas de derde (en laatste) honkslag voor Quick in dit duel.

Nu met een 11-4 voorsprong scoorde Twins nog een punt in de 1e9 op Pastor Enrique Martínez Chavez. Vorig seizoen speelde Martínez voor Twins, waar hij voornamelijk als starter werd ingezet en 1-3 was met een 4.53 ERA. Met één uit kreeg de rechtshander een tweehonkslag tegen van Ruar Verkerk, die opschoof na een honkslag van Dennis De Quint, die 3-uit-5 sloeg. De Quint werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Jason Halman, maar daardoor kon Verkerk wel tot scoren komen.

Raf Cocu gooide de negende inning voor Twins. Hij gooide tweemaal vier wijd, maar kreeg geen extra punten meer tegen. Een vangbal maakte een einde aan de wedstrijd, die de langste was van vanavond met drie uur en 14 minuten.Quick Amersfoort - Twins Oosterhout 12-4
RHE
Twins Oosterhout020131401-12165
Quick Amersfoort000001210-430
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Thomas Roijers, W (1-0)69-111

Marvin Brown13112-

Jan van den Hurk1--111

Raf Cocu112---

pitchers Quickinn.SOBBHRER
Taylor Clemensia, L (0-1)4.174333

Jasper Popken0.221433

Mitchell Berghmans1.2-1655

Jan-Wilem Geerts1.12-1--

Pastor Enrique Martínez Chavez111211

Homerun: Quick: Bryan Engelhardt (1)(8e,solo,0 uit,op Van den Hurk).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Martijn Bosschaart, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Antoine Loock.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Public Address Announcer-Willum de Jong.
Scoreboard Operator-Willum de Jong.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:14 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Opening Night 2019.
Glenn Romney (Quick Amersfoort) en Jeffrey Arends (Twins Oosterhout) debuteren als Hoofd Coach in de Hoofdklasse.
Adrian Anthony (Twins Oosterhout) maakt zijn debuut als Coach in de Hoofdklasse.
Denzel Brooks, Dakota van der Heyde, Sam van der Ploeg (allen Quick Amersfoort), Thomas Roijers, Marvin Brown en Jan van den Hurk (allen Twins Oosterhout) debuteren in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 8,2° C; windrichting zuidoost;
windsnelheid 11 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 72%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.