Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

DSS draait achterstand om in winst tegen Hoofddorp Pioniers
English

HOOFDDORP - DSS stond met 2-0 achter, maar draaide het duel vanaf de zevende inning om en won met 5-3 van Hoofddorp Pioniers op zaterdagmiddag (6 april). Afgelopen donderdag was het Pioniers dat van een achterstand terug kwam om de opener met 4-2 te winnen.

Twee voormalige Pioniers-spelers leverden een belangrijke bijdrage aan de winst van DSS. Startende pitcher Alexander Valdez stond slechts vier hits toe in de zes innings die hij gooide en was de winnende werper. Derde honkman Leandro Anasagasti sloeg 3-uit-4, scoorde een punt en sloeg er drie binnen, zodat hij verantwoordelijk was voor vier van de vijf punten.

Voor aanvang van de wedstrijd opende Hoofddorp Pioniers het thuisseizoen met wat festiviteiten. Meestal wordt de ceremoniële eerste bal gegooid door een vertegenwoordiger van het Gemeentebestuur van Haarlemmermeer, waartoe Hoofddorp behoort. Dat was ook vandaag het geval, maar doordat Mieke Booij-van Eck, Wethouder van Sportzaken, vandaag verhinderd was, werd de eerste bal gegooid door Marja Ruigrok. Zij is de Wethouder voor Economische Zaken, Cultuur, Toerisme en Verkeer in Haarlemmermeer.

(6 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Beide Hoofd Coaches wijzigden hun slagvolgorde ten opzichten van het duel van afgelopen donderdag. Voor DSS waren de eerste slagmensen (en de negende) dezelfde, maar de volgende drie zakten een plekje, omdat Brian Raap was ingevoegd op de vijfde plek als de designated hitter. Voor Pioniers waren er meer veranderingen, want alleen de eerste, vijfde en achtste slagman waren dezelfde. Rookie Raul Jacobs, die donderdag als negende sloeg, was gestegen naar de tweede plek in de slagvolgorde en nam de plek in van Joey Eeman, die vandaag als vierde sloeg. Op donderdag was dat de plek van Jelle Kroft, die vandaag als derde sloeg. Vanaf de zesde slagpositie stonden er drie spelers die donderdag niet startten.

Pioniers liet een loper achter op het eerste honk in de eertse inning, maar werd op rij uitgeschakeld in de volgende twee slagbeurten. Maar de thuisploeg opende daarna de score in de 2e4 op starter en voormalig teamgenoot Alexander Valdez, die vorig jaar 3-4 was voor Pioniers met een 2.36 ERA. In de vierde opende Raul Jacobs met een honkslag en stal het tweede honk. Jacobs schoof op na een honkslag van volgende slagman Jelle Kroft en de twee kwamen een honk verder na een wilde worp, wat zorgde voor het eerste punt. Kroft strandde op het tweede honk, want de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld.

Pioniers voegde een punt toe in de vijfde inning. Jorrit Penseel begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Duco Nuijten en scoorde daarna op een 2-out single van Mark Smit.

In de zesde gooide Alexander Valdez driemaal drie slag (en eenmaal vier wijd).

Pioniers-starter Luuk ter Beek kreeg weinig problemen in de eerste zes innings, maar hij kreeg in deze slagbeurten wel twee lopers in scoringspositie. In de tweede inning, met twee uit, kreeg Koen Halderman vier wijd en bereikte het derde honk na een honkslag Leandro Anasagasti, die zelf opschoof na een outfield-fout, maar de twee bleven achter op het tweede en derde honk.

Na tien slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld gooide Ter Beek vier wijd op lead-off hitter Devano Pieter in de zesde inning. Hij stal het tweede honk, maar de volgende drie slagmensen gingen uit.

...Alexander Valdez was de winnende werper voor DSS...
...Vorig jaar gooide hij voor Hoofddorp Pioniers...
(© Foto: Robert Bos)
Met een 2-0 voorsprong kwam Ter Beek wel in de problemen met twee uit in de 1e7. Hij gooide toen vier wijd op Koen Halderman en kreeg een RBI-double tegen van Leandro Anasagasti. Hierna volgde een honkslag van Diamond Silberie. Met lopers op het eerste en derde honk stal Silberie het tweede honk, maar een foute aangooi van catcher Paul Brands (die in deze inning in het duel was gekomen) volgde en dat stelde Anasagasti in staat de gelijkmaker te scoren. Even later kreeg Ter Beek een puntscorende honkslag tegen van Devano Pieter wat DSS op een 3-2 zette. Daniël Vos werd hierna ingebracht om het over te nemen van Ter Beek. Hij gooide vier wijd voor Mitchel Dautzenberg, maar een grounder sloot de slagbeurt daarna af.

Pioniers kreeg het gelijkmakende punt op het derde honk in de 2e7 op Sander Helmendach, die het werpen overnam van Alexander Valdez. Met twee uit kreeg Bodhi de Vreede vier wijd, stal het tweede honk en schoof op na een honkslag van Mark Smit, die zelf op de aangooi richting derde honk opschoof naar het tweede honk. Maar Helmendach sloot daarna af met een strikeout.

In de 1e8 voegde DSS twee 'insurance runs' toe. Runai Coran en Koen Werkman begonnen met vier wijd, wat leidde tot een volgende werperswissel. Nick Loos nam het over en zag de lopers opschuiven via een opofferingsstootslag van Brian Raap. Met het eerste honk open kreeg Koen Halderman opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Maar hierna was het voormalig Pionier Leandro Anasagasti, die een 2-run single sloeg om er een 5-2 stand van te maken. Loos volgde met een strikeout en de inning eindigde toen Anasagasti op het eerste honk werd uitgeschakeld na een pick-off van de catcher.

In de 2e9 scoorde Pioniers een punt en kreeg nog meer kansen. Paul Brands en Jorrit Penseel openden met honkslagen. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Duco Nuijten, maar hierna sloeg Bodhi de Vreede en bracht Brands binnen om de achterstand te verkleinen naar 5-3. Nuijten en De Vreede schoven op na een grounder van Mark Smit, waarna de honkne vol kwamen te staan toen Raul Jacobs werd geraakt door een worp. Echter, de wedstrijd eindigde even later toen Tyler Boersma op de eerste bal sloeg en dat eindigde in een grounder.Hoofddorp Pioniers - DSS 3-5
RHE
DSS000000320-560
Hoofddorp Pioniers000110001-382
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Alexander Valdez, W (1-0)662422

Sander Helmendach, SV (1)331411

pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Luuk ter Beek, L (0-1)6.243533

Daniël Vos0.1 (*)-3-22

Nick Loos2111--
(*) - Vos gooide op twee slagmensen in de achtste inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-René Ras, 1B-Rudsel Schoobaar, 3B-Martijn Bosschaart.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Harumi Ueda.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Arjan Kardijk.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:33 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Opening Weekend 2019.
Marja Ruigrok, Wethouder voor Economische Zaken van de Gemeente Haarlemmermeer, gooide de ceremoniële eerste bal.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 11,6° C; windrichting oost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 76%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.