Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Neptunus wint tweede duel dankzij productieve eerste inning
English

BUSSUM - Curaçao Neptunus won zaterdagmiddag (6 april) met 7-4 van HCAW om de tweede zege van het jonge seizoen te boeken.

Op donderdagavond opende Neptunus met een overtuigende 10-0 shutout-winst. Vandaag leek de Rotterdamse ploeg op weg naar weer een grote uitslag door zesmaal te scoren in de eerste inning. Maar hierna werd nog slechts één punt toegevoegd in de achtste inning, terwijl HCAW viermaal tot scoren wist te komen. Hierdoor bleek de productieve eerste inning beslissend voor Neptunus, dat vier fouten maakte.

Voor aanvang van de wedstrijd eerde HCAW hun trouwe clublid Joop van Voorst, die al meer dan veertig jaar voor de Bussumse vereniging actief is als umpire bij verschillende teams. Om hem te bedanken voor zijn vele langdurige bijdragen kreeg Joop van Voorst de eer om de ceremoniële eerste bal te mogen gooien.

(6 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Neptunus werd met 11-9 'outhit', maar vier HCAW-werpers gooiden samen ook tienmaal vier wijd. Dit was niet de beste wedstrijd van Neptunus, want verdedigend maakte de ploeg vier fouten. De laatste keer dat Neptunus vier (of meer) fouten maakte in een competitie-wedstrijd was op 2 juli 2016 tegen Hoofddorp Pioniers.

Neptunus begon goed met het scoren van zes punten op starter Kaj Timmermans, maar het scoren stopte na de eerste inning, met uitzondering van een punt in de achtste. Stijn van der Meer opende met een honkslag en bereikte het derde honk toen er een foute aangooi volgde op een honkslag van Benjamin Dille. De honken kwamen vol te staan toen Timmermans Dwayne Kemp met een worp raakte. Hierna schakelde de rechtshander powerhitter Gianison Boekhoudt met drie slag uit, maar daarna gooide hij vier wijd op Dudley Leonora en Quintin De Cuba, wat de eerste twee punten opleverde. Een infield-hit van Shaldimar Daantji en weer een vrije loop voor Gregory Muller verhoogde de stand naar 4-0. Met de honken nog altijd vol leverde Jochem Koedijk een 2-run single af om er ene 6-0 stand van te maken. Hierna maakte een gedwongen nul en een vangbal een einde aan de slagbeurt.

Met een 6-0 voorsprong leek Neptunus opnieuw op weg naar een ruime overwinning. Maar dat verliep anders, want het scoren stokte. In de volgende drie inning wist de ploeg zelf niet in scoringspositie te komen. In de tweede inning sloeg Gianison Boekhoudt een honkslag met één uit, maar strandde op het eerste honk. In de derde opende Shaldimar Daantji met een infield-hit, maar werd op het eerste honk uitgeschakeld na een pick-off van Timmermans.

Neptunus-starter Orlando Yntema moest twee punten toestaan in de eerste twee innings. Met twee uit in de eerste gooide hij vier wijd op Seb Visser, die ging scoren op een daarnavolgende tweehonkslag van Rodney Daal.

In de 2e2 scoorde HCAW weer een punt en kreeg de kans meer te scoren op Yntema, die veel pitches nodig had (hij gooide er 100 in vijf innings). Patrick Bok begon met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Oliver van der Wijst Severino. HCAW kreeg lopers 'op de hoeken' toen volgende slagman Berend Ruben een honkslag liet noteren. Na een strikeout kreeg Yntema een puntscorende honkslag tegen van Jeandro Tromp en dat maakte er een 6-2 stand van. Hierna schoven Ruben en Tromp op naar het tweede en derde honk na een doorgeschoten bal, maar een grounder maakte een einde aan de inning.

In de vierde inning kreeg HCAW weer een scoringskans. Oliver van der Wijst Severino begon met vier wijd en stal het tweede honk met één uit. Met twee uit schoof hij op naar het derde honk op een infield-hit naar diep kort van Jeandro Tromp en probeerde te scoren. Maar hij werd op de plaat uitgeschakeld en dat maakte een einde aan de inning.

In de 1e5 was het Neptunus dat verzuimde te scoren. Gianison Boekhoudt begon met een honkslag, waarna Dudley Leonora de bal het linksveld in dreunde, maar daar maakte Norbert Jongerius een prima vangbal vlak voor de omheining. Hierna sloeg ook Quintin De Cuba een honkslag. Met twee uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Gregory Muller, maar de inning eindigde met een groundout.

...Gianison Boekhoudt sloeg 3-uit-5 met een double en een RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus liet ook weer twee lopers achter in de zesde. Timo van Ancum nam de pitching over bij HCAW, maar gooide vier wijd op Stijn van der Meer en Benjamin Dille. Maar een vangbal en een dubbelspel volgden.

In de 2e6 dreigde HCAW wederom tot scoren te komen op nieuwe pitcher Elton Koeiman. De veteraan rechtshander kreeg honkslagen tegen van Patrick Bok en Oliver van der Wijst Severino, maar volgde met een strikeout. Hij kreeg daarna de honken vol toen hij een honkslag moest incasseren van pinch-hitter Arthur Lugtmeijer, die debuteerde en dus een honkslag sloeg in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt. Lugtmeijer speelde in totaal drie wedstrijden voor HCAW in de Kampioenspoule in 2017 en 2018, maar speelde nooit in een competie-wedstrijd. En zodoende maakte hij vandaag officiëel zijn Hoofdklasse-debuut. Met de honken vol maakte de Neptuniaanse verdediging een dubbelspel op een grounder Jeandro Tromp om zichzelf te redden en tegenpunten te voorkomen.

Na drie lopers te hebben achtergelaten in de vijfde en twee in de zesde liet Neptunus nog eens twee lopers achter in de zevende slagbeurt. Quintin De Cuba (velderskeus) stond op het eerste honk met één uit, waarna hij opschoof na een foute aangooi tijdens een pick-off poging. Shaldimar Daantji kreeg vervolgens vier wijd en dat bracht nieuwe werper Oscar Meuris naar de heuvel. Die kreeg een infield-fly en een vangbal die de slagbeurt afsloten.

Neptunus maakte weer een dubbelspel in de 2e7, waarna wat toch wel een 'insurance run' genoemd kan worden, werd toegevoegd in de achtste. Stijn van der Meer opende toen met vier wijd en scoorde op een 2-out double van Gianison Boekhoudt, die 3-uit-5 sloeg.

Het punt was een welkome aanvulling, want HCAW scoorde tweemaal in de 2e8 op nieuwe pitcher Berry van Driel. Met één uit sloeg Patrick Bok (die 3-uit-4 was) een tweehonkslag, maar kon niet opschuiven toen Oliver van der Wijst Severino het honk bereikte na een foute aangooi. Hij scoorde toen volgende slagman Berend Ruben een honkslag sloeg. Dat werd gevolgd door een outfield-fout, waardoor Van der Wijst het derde honk kon bereiken en hij scoorde even later op een grounder van Arthur Lugtmeijer om er een 7-4 stand van te maken. Met Ruben op het derde honk eindigde de inning met een grounder.

HCAW kreeg nog een loper op het derde honk in de negende op closer Kevin Kelly. Met één uit kwam Seb Visser na een fout op het honk, schoof op na een wilde worp en bereikte het derde honk op een grounder. Maar de wedstrijd eindigde hierna toen voormalig Neptuniaan Ruendrick Piternella ook een grounder sloeg.HCAW - Curaçao Neptunus 4-7
RHE
Curaçao Neptunus600000010-794
HCAW110000020-4112
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (1-0)553622

Elton Koeiman11-3--

Brendan Schoemaker11----

Berry van Driel1--221

Kevin Kelly, SV (1)1-----

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans, L (0-1)524866

Timo van Ancum1.1-4---

Oscar Meuris1.2-1111

Jiorgeny Casimiri111---
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Efrem Silvania, 1B-Rob Has.
Official Scorer-Tineke Has.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Public Address Announcer-Han Monsees.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:59 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Opening Weekend 2019.
Ceremoniële eerste bal gegooid door Joop van Voorst, HCAW's club-umpire in meer dan 40 jaar.
Arthur Lugtmeijer (HCAW) debuteert in de Hoofdklasse.
Arthur Lugtmeijer (6e inning) slaat een honkslag in zijn eerste Hoofdklasse-slagbeurt.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, 13,8° C; windrichting zuid-zuidoost;
windsnelheid14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 60%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.