Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Hoofddorp Pioniers wint verhit duel tegen DSS na verlenging
English

HAARLEM - Hoofddorp Pioniers stond zondagmiddag (7 april) tweemaal achter tegen DSS, maar kwam beide keren langszij om een verlenging af te dwingen. De ploeg kwam vervolgens tot een rally van zeven punten in de eerste helft van de elfde inning en won met 10-5.

Het was een zonnige, maar ook lange middag in Haarlem op het gezellige veld van DSS. De temperaturen waren duidelijk gestegen vandaag, maar dat gold ook voor de gemoederen op het veld. Er waren drie 'bench-clearings' en totaal werden er vier spelers en een coach door de umpires uit het veld gestuurd.

De wedstrijd had ongeveer 2½ uur kunnen duren, want dat was de speeltijd toen de negende inning eindigde. Echter, de stand was in balans en dus ging de wedstrijd verder. In de elfde inning kwam Pioniers niet alleen tot een rally van zeven punten, er was ook een verhit moment. Uiteindelijk werd de laatste nul gemaakt na drie uur en 33 minuten.

In de opener op donderdag kwam Pioniers ook terug na een achterstand en won toen met 4-2. In de tweede wedstrijd op zaterdag was het DSS dat tegen een achterstand aankeek, maar het duel omdraaide en met 5-3 won.

(7 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Tim Halderman, die in de opener op donderdag twee innings (40 pitches) gooide, was vandaag de starter voor DSS. Hij gaf een vrije loop weg in de eerste helft van de eerste inning, maar die loper ging gedwongen uit. De rechtshander kreeg daarna drie nullen op rij in de tweede en derde inning, maar moest twee punten toestaan in de vierde.

Lars Broersen maakte zijn eerste Hoofdklasse-start voor Hoofddorp Pioniers. Voor de rechtshander, die vorig seizoen uitkwam voor RCH-Pinguïns in de Overgangsklasse, was dit zijn eerste Hoofdklasse-optreden sinds 10 juli 2016. Op die dag maakte hij zijn debuut en gooide 1/3 inning in relief voor Pioniers tegen HCAW en kreeg vier hits en drie punten tegen. Het bleef zijn enige optreden tot nu toe. Van die wedstrijd spelen alleen derde honkman (en Hoofd Coach) Mervin Gario en midvelder Mark Smit nu nog voor Pioniers.

Broersen kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste inning, maar moest een punt toestaan in de tweede slagbeurt. Met twee uit gooide hij vier wijd op Leandro Anasagasti, waarna hij een RBI-double tegen kreeg van Diamond Silberie.

In de 1e4 scoorde Pioniers twee punten. Maar er was ook een zeldzaam dubbelspel, een protest en de eerste verwijdering. Het begon allemaal met een lead-off single van Raul Jacobs, die werd gevolgd door een stootslag-honkslag van Nolan Beugeling. Volgende slagman Jelle Kroft sloeg ook een honkslag en bracht daarmee de gelijkmaker binnen. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Joey Eeman een infield-hit sloeg, wat de vierde honkslag op rij was. Pioniers nam vervolgens een 2-1 voorsprong toen Tim Halderman Tyler Boersma met een worp raakte. Met de honken vol sloeg volgende slagman Jaison Gijsbertha een grounder naar derde honkman Leandro Anasagasti. Die gooide de bal naar catcher Koen Halderman om Kroft gedwongen uit te schakelen op de plaat. Halderman gooide de bal daarna naar eerste honkman Tino van Erk om een dubbelspel te completeren. Daar werd Gijsbertha uitgegeven omdat hij buiten zijn baan liep, wat werd beoordeeld als hinderen. Zodoende moesten lopers Eeman (2e honk) en Boersma (1e honk) terugkeren naar het honk dat zij bezetten op het moment van de worp. Pioniers Hoofd Coach Mervin Gario ging over de beslissing in discussie met 1B Umpire Roy van de Wateringen en diende een protest in. Op de terugweg naar de dug-out werd Gario weggestuurd door Home Plate Umpire Antoine Loock. Na afloop werd het protest ingetrokken, omdat Pioniers het duel had gewonnen. Nu met lopers op het eerste en tweede honk en twee uit kwamen de honken weer vol te staan toen Duco Nuijten een infield-hit sloeg. Maar de drie lopers strandden toen een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

In de 2e4 was het Pioniers dat een 'normaal' dubbelspel (6-4-3) maakte om de slagbeurt af te sluiten.

In de 1e5 vond de volgende verwijdering plaats. Dit keer werd de niet-spelende Pioniers-pitcher Lars Huijer, de starter van zaterdag, weggestuurd. In deze inning sloeg Nolan Beugeling een tweehonkslag voor Pioniers met twee uit, maar strandde toen een strikeout een einde aan de slagbeurt maakte.

In de 2e5 scoorde DSS twee punten om een 3-2 voorsprong te nemen op Lars Broersen. Leandro Anasagasti begon met vier wijd en schoof op na een opofferingsstootslag-velderskeus van Diamond Silberie, die hiermee het eerste honk bereikte. Er volgde weer een OSS, dit keer van Koen Werkman en dat bracht de lopers naar het tweede en derde honk. Even later scoorde Anasagasti de gelijkmaker na een wilde worp en dat bracht Silberie naar het derde honk. Met twee uit scoorde Silberie het leidende punt op een infield-hit van Mitchel Dautzenberg.

In de 1e6 sloeg Jaison Gijsbertha een honkslag met twee uit voor Pioniers, maar strandde op het eerste honk.

In de 2e6 beklom de onlangs toegevoegde Brits/Amerikaans rechtshander Paul Kirkpatrick de heuvel voor Pioniers. Hij begon met tweemaal drie slag en kreeg drie nullen op rij.

DSS ging ook naar de bullpen in de 1e7, want Robyn Clara nam het over van Tim Halderman. Hij schakelde ook drie slagmensen op rij uit.

...Jelle Kroft sloeg 3-uit-6 voor Pioniers met een double,...
...een gescoord punt en drie RBI's...
(© Foto: Robert Bos)
Nadat DSS een loper had achtergelaten op het tweede honk in de 2e7 kwam Pioniers langszij in de 1e8. Lead-off hitter Nolan Beugeling kwam na een fout op het honk en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Jelle Kroft. Dat betekende het einde voor Clara, die werd opgevolgd door Moreno Vork. Met twee uit gooide hij vier wijd op Jaison Gijsbertha, maar die werd gedwongen uitgeschakeld.

In de 2e8 sloeg Tino van Erk een honkslag voor DSS, maar de volgende twee slagmensen kregen drie slag.

Doordat beide ploegen op rij uitgingen in de negende inning volgde een verlenging.

Pioniers ging ook op rij uit in de 1e10. DSS kreeg een honkloper in hun tiende op nieuwe werper Nathan Diaby. Die kreeg een one-out single tegen van Devano Pieter, maar die ging gedwongen uit. De inning eindigde toen korte stop Nolan Beugeling een line drive ving geslagen door Tino van Erk.

De beslissende elfde inning, die een verhitte start kende, volgde. In de 1e11 kwam Pioniers tot een rally van zeven punten, die allemaal werden gescoord met twee uit en allemaal onverdiend waren. Tyler Boersma begon met vier wijd. Hierna kregen slagman Jaison Gijsbertha en catcher Koen Halderman het met elkaar aan de stok, wat leidde tot de derde bench-clearing in de wedstrijd. Het werd geen 'brawl', er was wat geduw, maar Gijsbertha en Halderman werden beiden weggestuurd. Nadat de kalmte was hersteld en de wedstrijd werd hervat nam Daniël Vos, een werper, de slagbeurt van Gijsbertha over als pinch-hitter met een 0-wijd-1-slag stand. Een wilde worp stelde Boersma daarna in staat het tweede honk te bereiken en even later sloeg Vos een grounder. Met volgende slagman Duco Nuijten in het slagperk ontstond een discussie over een foutbal of geraakt werper en dat resulteerde weer in het wegsturen van de niet-spelende catcher Damian Melis van Pioniers. Even later sloeg ook Nuijten een grounder. Nu met twee uit en Boersma nog altijd op het tweede honk sloeg Jorrit Penseel een infield-hit en kwamen de honken vol te staan toen Mark Smit vier wijd kreeg. Twee lopers scoorden toen er een foute aangooi werd gemaakt op een grounder van volgende slagman Raul Jacobs, wat de derde nul zou zijn geweest, maar Pioniers stond nu met 5-3 voor. Het zorgde ook voor een werperswissel, want de debuterende Lars Werkman nam het over van Moreno Vork. Het volgende punt werd gescoord toen ook Nolan Beugeling na een fout op het honk kwam. Hierna leverden Jelle Kroft en Joey Eeman puntscorende honkslagen af om de stand op te voeren naar 8-3. In zijn tweede slagbeurt in deze inning sloeg Tyler Boersma een 2-run double om er een 10-3 van te maken. Ben Neijndorff werd daarna de nieuwe werper en een grounder van Daniël Vos maakte een einde aan de lange en turbulente slagbeurt. Overigens was dit ook de tweede slagbeurt voor Vos in deze inning en dit keer was hij gewoon 'slagman', want een speler kan slechts eenmaal pinch-hitter zijn in een inning en dat was hij tijdens zijn eerste slagbeurt.

In de 2e11 leek de wedstrijd verre van afgelopen te zijn, want DSS kwam snel tweemaal tot scoren op Nathan Diaby. Hij kreeg een lead-off single tegen van Runai Coran en daarna een homerun van Aldi Guzman, die er een 10-5 stand van maakte. Maar hierna schakelde Diaby de volgende drie slagmensen uit om een einde aan de wedstrijd te maken.

Diaby was de winnende werper voor Pioniers. Afgelopen donderdag, in zijn debuut, kreeg de rookie ook de winst op zijn naam terwijl hij in relief gooide. Hierdoor is Diaby nu de winnende werper in de eerste twee wedstrijden van zijn Hoofdklasse-loopbaan, wat uiteraard een uniek feit is, vooral omdat hij beide wins kreeg als reliever.DSS - Hoofddorp Pioniers 5-10 (11 inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers00020001007-10120
DSS01002000002-583
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Broersen532333

Paul Kirkpatrick45-2--

Nathan Diaby, W (2-0)21-322

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Tim Halderman631722

Robyn Clara, BS (1)1 (*)2-11-

Moreno Vork, L (0-1)3.21314-

Lars Werkman- (**)--33-

Ben Neijndorff0.1-----
(*) - Clara gooide op twee slagmensen in de achtste inning
(**) - Werkman gooide op vier slagmensen in de elfde inning

Homerun: DSS: Aldi Guzman (1)(11e,2-run,0 uit,op Diaby).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Antoine Loock, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Aad Otsen.
Official Scorer-Dennis Duin.
Play-by-Play Scorer-Brigitta Zaal.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Josefien van Dusschoten.
Scoreboard Operator-Kees Dool.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-3:33 uur.
Locatie-Honkbalveld DSS, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Opening Weekend 2019.
Paul Kirkpatrick (Hoofddorp Pioniers) en Lars Werkman (DSS) debuteren in de Hoofdklasse.
Mervin Gario (Hoofd Coach Hoofddorp Pioniers) weggestuurd door HP Umpire Antoine Loock in 4e inning; Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers) weggestuurd door HP Umpire Antoine Loock in 5e inning; Jaison Gijsbertha (Hoofddorp Pioniers) weggestuurd door HP Umpire Antoine Loock in 11e inning; Koen Halderman (DSS) weggestuurd door HP Umpire Antoine Loock in 11e inning; Damian Melis (Hoofddorp Pioniers) weggestuurd door 3B Umpire Aad Otsen in 11e inning.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 20,3° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 47%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.