Goedemorgen.
Het is vrijdag 20 december.
Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Janneke Louisa-van der Ploeg & Henk Seppen)

Nederland verslaat Italië en pakt 23e Europese titel
English

BONN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team is Europees kampioen! Opnieuw! Op zondagavond (15 september) won Nederland met 5-1 in de Finale tegen Italië om hun 23e Europese titel te veroveren en de derde op rij.

Het duel was de afsluiting van het 35e Europees Kampioenschap, dat voor de zesde keer werd georganiseerd in Duitsland, waarvan twee in het voormalige West-Duitsland. De voorgaande Kampioenschappen vonden plaats in 1957 (Mannheim), 1969 (Wiesbaden), 2001 (Bonn, Keulen, Solingen), 2010 (Stuttgart, Heidenheim an der Brenz, Neuenburg am Rhein) en 2014 (voorronde in Regensburg).

In de Finale van vanavond werden alle punten gescoord op homeruns. De grote klap was een grand slam homerun van Kalian Sams in de vierde inning.

Voor aanvang van de wedstrijd werd de ceremoniële eerste bal gegooid door Luigi Ferraro, de Italiaanse Consul in Keulen.

Vanavond was de 81e overwinning van Nederland in 135 internationale wedstrijden tegen Italië, dat 17 keer genoegen moest nemen met het zilver.

Maandagochtend vroeg vliegt het Nederlands Team naar Italië voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat zal plaatsvinden in Parma en Bologna. Wanneer het voorlopige speelschema van het evenement bekrachtigd wordt opent Nederland woensdagavond in Parma tegen Zuid-Afrika. In de daaropvolgende dagen ontmoet Oranje Tsjechië (donderdag, Bologna), Israël (vrijdag, Parma), Spanje (zaterdag, Parma) en Italië (zondag, Bologna). Alle wedstrijden van Oranje beginnen om 20:00 uur. Het speelschema moet nog worden bevestigd.

Eindstand
1Nederland
2Italië
3Spanje
4Israël
5Tsjechië
6Duitsland
7België
Frankrijk
9Groot-Brittannië
10Oostenrijk
11Kroatië
12Zweden
In de middag speelden Spanje en Israël een puntrijke wedstrijd. In een wedstrijd die drie uur en negen minuten duurde won Spanje met 16-11 om voor de 15e keer het brons te winnen. Er werden 30 honkslagen genoteerd (20 door Spanje) in dit duel en er werden vijf homeruns geslagen (vijf door Israël).

In de eerste wedstrijd vandaag won Tsjechië met 4-3 van Duitsland om zich als vijfde en laatste ploeg te plaatsen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi van komende week in Italië. De Tsjechen stonden met 3-2 voor na vijf innings, waarna Duitsland langszij kwam in de zesde. De Tsjechen hernamen de leiding in de achtste toen Martin Schneider opende met een homerun. In de 1e9 kreeg Duitsland een grote kans de wedstrijd hun kant op te draaien, want het kreeg de honken vol met nul uit! Maar hierna volgde een uniek 6-2-5 dubbelspel. Op een grounder richting kort werd Philipp Schulz uitgeschakeld op de plaat. Veteraan Simon Gühring, de loper op het tweede honk, maakte een honkloop-fout. In plaats van op te schuiven naar het derde honk op de grounder keerde hij, om de één of andere reden, aanvankelijk even terug richting tweede honk waar de loper vanaf het eerste honk in aantocht was. Toen Gühring omdraaide richting derde honk gooide de catcher de bal daarheen. Een close play volgde, maar ook Gühring werd gedwongen uitgeschakeld om het dubbelspel te completeren. Een pop-up maakte daarna een einde aan de inning en de wedstrijd. Duitsland was uitgeschakeld en Tsjechië zal afreizen naar Italië.

In het Kampioenschap van dit jaar werden totaal 112 homeruns geslagen, onder aanvoering van Nederland dat er 21 sloeg. Drie jaar geleden, in Hoofddorp en Nieuw-Vennep, waren er 41 homeruns. Nederland voerde ook toen de categorie aan door er negen te slaan.

Naast het winnen van de titel gingen er ook vier Individuele Prijzen naar Nederland, drie daarvan naar Ademar Rifaela. Hij won de prijs voor Meeste Homeruns (6) en Binnengeslagen Punten (17), maar werd ook uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Orlando Yntema won de prijs voor de Pitcher met het Beste Winst-Verlies Percentage. Yntema was 2-0. Rifaela had nog een kans op een vierde prijs, want hij deelde ook de koppositie met 10 Gescoorde Punten, samen met Ferdinand Obed (Oostenrijk) en Maxime Lefevre (Frankrijk). De prijs ging naar de Oostenrijker, want hij scoorde zijn punten in de minste slagbeurten (20). Rifaela scoorde zijn punten in 27 slagbeurten, Lefevre in 23. Rifaela scoorde zijn elfde punt tegen Italië, maar de stats uit de Finale tellen niet mee voor de bepaling van de Individuele Prijzen.

Individuele Prijzen
PrijsWinnaar
Beste SlagmanSebastiano Poma (Italië), .533
Beste Pitcher (ERA)Joey Wagman (Israël), 0.00 (10.2 inn.)
Beste Pitcher (W-L Pct.)Orlando Yntema (Nederland), 2-0 (11 inn.)
Meeste Binnengeslagen PuntenAdemar Rifaela (Nederland), 17
Meeste HomerunsAdemar Rifaela (Nederland), 6
Meeste Gestolen HonkenNateshon Thomas (Groot-Brittannië), 5
Meeste Gescoorde PuntenFerdinand Obed (Oostenrijk), 10 (20 sb)
Oustanding Defensive PlayerAlexander Schmidt (Duitsland)
Meest Waardevolle SpelerAdemar Rifaela (Nederland)
Nederland opende het EK zaterdag in Solingen met een prima wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Echter, met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. In deze wedstrijd stond Nederland halverwege de zevende inning met 10-0 voor, maar Groot-Brittannië scoorde toen en voorkwam daarmee een mercy-rule nederlaag. De wedstrijd werd woensdagavond uitgespeeld en in de laatste inning kwam er geen wijziging meer in de stand.

Op zondag leed Nederland een verrassende 8-6 nederlaag tegen Tsjechië in Bonn. De ploeg speelde toen onder de maat en maakte vijf veldfouten. Voor de Tsjechen was dit de tweede overwinning en de eerste sinds 2012 tegen Nederland.

Op maandag herstelde Oranje zich prima en kwam tot een overtuigende 9-0 shutout-winst tegen Zweden. In dit duel had Donny Breek een sterk debuut en kwam tot tienmaal drie slag in zes innings, terwijl Sharlon Schoop vijf van de 18 Nederlandse honkslagen sloeg.

Op dinsdag boekte Nederland opnieuw een overtuigende overwinning door gastheer Duitsland met 8-1 te verslaan, dankzij een aanvallende show van linksvelder Ademar Rifaela (3 homeruns) en sterke pitching van Lars Huijer, die elfmaal drie slag gooide in 6 2/3 inning.

Woensdagmiddag bereikte Nederland de Kwartfinale via een comfortabele 13-4 overwinning tegen Israël. In dit duel homerde Ademar Rifaela tweemaal, zodat hij er nu vijf had geslagen in twee dagen.

Op vrijdag won Nederland met 17-2 in vijf innings in de Kwartfinale tegen België en sloeg acht homeruns.

Op zaterdagmiddag won Oranje nipt met 1-0 van Spanje in de Halve Finale.

(15 september)

Compleet voorlopig speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi




In de allesbeslissende Finale was rechtshander Donny Breek de toch wel verrassende startende werper voor Nederland. De 19-jarige rookie, die afgelopen maandag zijn Oranje-debuut maakte tegen Zweden, deed het uitstekend in zijn eerste Europese Finale. De rechtshander gooide vier-plus sterke innings en stond slechts één honkslag toe.

...Donny Breek had een prima optreden...
(© Foto: Janneke Louisa-van der Ploeg)
Luis Eduardo Lugo Lareschi startte voor Italië. De 25-jarige in Venezuela geboren linkshander heeft veel meer internationale ervaring dan Breek. Hij gooide ook voor Italië tijdens het EK in 2016 en ook tijdens de World Baseball Classic 2017. Lugo gooit sinds 2011 professioneel. Na voornamelijk in Single-A te hebben gegooid voor Cleveland Indians in 2011-2017 kwam hij naar Europa en gooide voor Parma Angels in de Italian Baseball League in 2018, maar in juli van dat jaar keerde hij terug naar de Minor League na te zijn gecontracteerd door Kansas City Royals. Lugo gooide in Double-A in het restant van het seizoen 2018. Dit jaar gooide Lugo in Single-A en Double-A voor Chicago Cubs. Lugo gooide ook in de Venezuelan Winter League.

Maar het was Donny Breek, die uiteindelijk de beste van de twee werpers was. Breek hield zijn hoofd koel en schakelde de ene na de andere Italiaanse slagman uit.

In 4 2/3 inning kwam Breek tot viermaal drie slag, gaf twee vrije lopen weg en stond slechts één honkslag toe. Lugo gooide vier innings met zesmaal drie slag, maar gooide ook vier keer vier wijd en stond twee honkslagen toe. Opmerkelijk genoeg waren de drie honkslagen die de twee starters tegen kregen allemaal homeruns die ook nog eens voor alle punten in deze wedstrijd zorgden.

Nederland leek iets in de maak te hebben in de eerste helft van de eerste inning. Luis Lugo had problemen met het vinden van de slagzone, begon met zes opeenvolgende wijdballen en gooide vier wijd op lead-off hitters Calten Daal en Roger Bernadina. Lugo herstelde, schakelde Curt Smith met drie slag uit en werd gesteund met een dubbelspel.

In de tweede inning kwam Oranje lead-off hitter Ademar Rifaela na een fout op het honk, maar hierna volgde Lugo met tweemaal drie slag en kreeg een inning-afsluitende vangbal. De linkshander kreeg drie opeenvolgende nullen in de derde slagbeurt na drie grounders.

Donny Breek maakte indruk door de eerste acht slagmensen op rij uit te schakelen en 12 van de eerste 14. Met twee uit in de derde inning eindigde een strikeout voor Erick Epifano in een wilde worp, zodat hij het eerste honk kon bereiken. Een vangbal maakte een einde aan de inning.

In de vierde begon Breek met vier wijd voor lead-off hitter Sebastiano Poma, maar daarna volgden drie vangballen.

Oranje sloeg daarna toe met vijf punten in de 1e4 op Lugo. Curt Smith opende en bereikte het honk na een foute aangooi van derde honkman Erick Epifano, waarna hij in scoringspositie kwam na een wilde worp. Lugo volgde met drie slag voor Sharlon Schoop, maar kreeg daarna de honken vol na vier wijd voor Ademar Rifaela en Sicnarf Loopstok. Dat leidde tot een bezoekje van (Amerikaanse) Pitching Coach Dennis Cook, die 15 seizoenen (1988-2002) in de Major League gooide voor negen clubs. Cooper gooide in 665 wedstrijden, de meeste als reliever en won er 64. Zes pitches later stond Nederland met 4-0 voor, want Kalian Sams dreunde een 2-2 pitch over de omheining in het midveld voor een grand slam homerun en dat was de eerste Nederlandse honkslag in dit duel! Hierna volgde Lugo met drie slag voor Dwayne Kemp, maar moest daarna opnieuw een homerun toestaan, dit keer geslagen door John Polonius, zodat de stand op 5-0 kwam. Lugo sloot daarna af met drie slag voor Calten Daal, maar Nederland had duidelijk bezit genomen van de wedstrijd.

...Kalian Sams sloeg een grand slam homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
De laatste keer dat een Nederlandse speler een grand slam homerun sloeg tijdens een Europees Kampioenschap was in 2014. Toen waren er drie, geslagen door Hainley Statia, Yurendell De Caster en Nick Urbanus. Tijdens dat EK speelde Nederland hun wedstrijden in Tsjechië (er was ook een voorronde in Duitsland). In dat toernooi zorgde Nederland voor een record met 27 homeruns. Zes daarvan werden er geslagen door Curt Smith, vijf door Gianison Boekhoudt.

Kalian Sams sloeg ook een grand slam homerun tijdens het EK van 2012 in Nederland. Op 7 september, in Rotterdam, sloeg hij 'for-the-cycle' in het openingsduel tegen België. In dat duel sloeg Sams 4-uit-4, scoorde vier punten en sloeg er acht binnen.

In de 2e5 eindigde ook Breek's No-Hitter met een homerun, want Alberto Mineo opende met een vierhonker voor Italië. Tegen Duitsland en Israël was het Mineo die verantwoordelijk was voor de Italiaanse comebacks. Een vangbal en strikeout volgden, waarna Breek vier wijd gooide op Erick Epifano. Dat bracht Manager Evert-Jan 't Hoen naar de heuvel. Breek had 83 pitches gegooid en hoewel hij nog slechts 1/3 inning nodig had om winnende werper te worden beschermde 't Hoen zijn jonge en talentvolle werper en haalde hem uit de wedstrijd. Tom Stuifbergen, die normaal wordt ingezet als closer, werd ingebracht. Hij werd begroet met een tweehonkslag van Drew Maggi, maar met lopers op het tweede en derde honk sloot Stuifbergen af met een strikeout.

Nederland kwam weer in scoringspositie in de zesde op Matteo Bocchi, die de Italiaanse pitching in de vijfde had overgenomen. Met één uit in de zesde sloegen Sicnarf Loopstok en Kalian Sams beiden een honkslag. Maar hierna werd een line drive van Dwayne Kemp gevangen in het linksveld en werd Sams gedwongen uitgeschakeld op een grounder van John Polonius.

Italië dreigde tot scoren te komen in de 1e7, want het kreeg de honken vol op nieuwe pitcher Mike Bolsenbroek. Met één uit kreeg hij honkslagen tegen van Federico Celli en Erick Epifano. Volgende slagman Drew Maggi sloeg een line drive naar eerste honkman Curt Smith, wat werd gevolgd door een close play op het tweede honk. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Bolsenbroek vier wijd gooide op Sebastiano Poma. Dat leidde tot een werperswissel, want Kevin Kelly nam het over. Hij kreeg een inning-afsluitende pop-fly. Kelly kreeg drie opeenvolgende nullen in de achtste inning.

In de 1e8, op nieuwe pitcher Nick Pugliese, sloeg Ademar Rifaela een honkslag met één uit en kreeg Kalian Sams vier wijd met twee uit. De twee bleven achter, want Pugliese sloot af met drie slag voor Dwayne Kemp.

Juan Carlos Sulbaran gooide de negende inning voor Nederland. Hij kreeg twee snelle nullen, maar moest daarna een honkslag toestaan aan Erick Epifano, die driemaal het honk bereikte. Maar hierna maakte een 'force play-grounder' van Drew Maggi een einde aan de inning, de wedstrijd en het toernooi.

Nederland won zijn 23e Europese titel!

Voor Nederland speelden:
Calten Daal (2B, 1-uit-4), Roger Bernadina (CF, 0-uit-3), Curt Smith (1B, 0-uit-4), Sharlon Schoop (3B, 0-uit-4), Ademar Rifaela (LF, 1-uit-3), Sicnarf Loopstok (C, 1-uit-3), Kalian Sams (RF, 2-uit-3), Dwayne Kemp (DH, 0-uit-4), John Polonius (SS, 1-uit-4) en pitchers Donny Breek, Tom Stuifbergen, Mike Bolsenbroek, Kevin Kelly en Juan Carlos Sulbaran.


...Spelers, coaches en begeleiding van Oranje vieren de 23e Europese titel...
(© Foto: Janneke Louisa-van der Ploeg)


Italië - Nederland 1-5
RHE
Nederland000500000-560
Italië000010000-162
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Donny Breek4.242111

Tom Stuifbergen1.13-2--

Mike Bolsenbroek0.2-12--

Kevin Kelly, W (1-0)1.1-----

Juan Carlos Sulbaran11-1--

pitchers Italiëinn.SOBBHRER
Luis Eduardo Lugo Lareschi, L (1-1)464253

Matteo Bocchi2112--

Yomel Rivera11-1--

Nick Pugliese2511--

Homeruns: Nederland: Kalian Sams (3)(4e,grand slam,1 uit,op Lugo), John Polonius (1)(4e,solo,2 uit,op Lugo); Italië: Albert Mineo (4)(5e,solo,0 uit,op Breek).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Jens Waider (Duitsland), 1B-Jiří Kroupa (Tsjechië),
2B-Serge Makouchetchev (Frankrijk), 3B-Mojmír Jankovič (Slowakije).
Official Scorers:
Sven Müncheberg (Duitsland), Thomas Sippenauer (Duitsland), Linda Steijger (Nederland).
Technical Commissioners-Philipp Geronne (Duitsland), Stephen Lesfargues (Frankrijk).
Aanvangstijd-19:04 uur.
Speeltijd-3:07 uur.
Locatie-Veld #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland).

Game Notes:
Finale 35e Europees Kampioenschap Honkbal.
Nederland wordt voor de 23e keer Europees Kampioen.
135e wedstrijd in de historie tegen Italië.
81e overwinning in de historie tegen Italië.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 19° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 6 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 64%.




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.