Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Quick Amersfoort wint 12-inning oefenduel in Bussum
English

BUSSUM - HCAW slaagde er zondag (17 maart) in hun derde oefenwedstrijd van het seizoen te spelen, terwijl een ander duel 's morgens werd afgelast wegens de weersomstandigheden. Een derde wedstrijd was zaterdagavond reeds geschrapt. HCAW speelde thuis tegen Quick Amersfoort voor wie het de eerste oefenwedstrijd was. De enige andere Hoofdklasse-ploeg die gespeeld heeft is Twins Oosterhout, dat een week geleden in actie kwam in België.

Doordat hun eerste wedstrijd op zaterdag was afgelast besloten HCAW en Quick Amersfoort om vandaag een wedstrijd van 12 innings te spelen als het weer dat zou toelaten. Hoewel het fris was waren de weeromstandigheden gelukkig beter geworden na een regenachtige nacht en dus konden beide coaches vandaag al hun werpers inzetten. Het tweede team van HCAW kon ook in actie komen en speelde een wedstrijd tegen Louvain-La-Neuve Phoenix uit de Provincie Waals-Brabant in Wallonië, België. Zaterdagavond werd de wedstrijd tussen L&D Amsterdam Pirates en DSS, die zondagmiddag in de hoofdstad gespeeld zou wordenm afgelast nadat het overdag en in de avond had geregend. Zondagochtend werd in Rotterdam het duel tussen Curaçao Neptunus en Twins Oosterhout doorgestreept na regenbuien in de voorgaande nacht.

De acht Hoofdklasse-teams, waarvan er vijf nog niet hebben gespeeld, hebben nu nog slechts vier of vijf speeldagen (twee weekends) te gaan voordat de reguliere competitie van start gaat op donderdagavond 4 april. Vanaf het komende weekeinde worden de speelschema's uitgebreider, want dan staan de jaarlijkse toernooien op de agenda's. De eerste twee van deze toernooien worden komend weekeinde (23-24 maart) gespeeld.

In Heemstede organiseert RCH-Pinguïns dan hun vijfde editie van het Ringvaart Toernooi. Overgangsklasser RCH-Pinguïns ontvangt dan Hoofdklasse-teams HCAW, Meerlease Pioniers en Silicon Storks.

In Haarlem, in het Pim Mulier Stadion, organiseert Kinheim hun jaarlijkse toernooi met deelname van Hoofdklasse-team DSS. De overige teams zijn Onze Gezellen en gastheer Kinheim, die beide uitkomen in de Overgangsklasse.

L&D Amsterdam Pirates heeft twee wedstrijden op het programma staan tegen Twins Oosterhout, in Oosterhout op Saturday, in Amsterdam op zondag, terwijl Quick Amersfoort drie wedstrijden speelt op eigen veld tegen Saarlouis Hornets uit Duitsland. De ploegen spelen op zondag een double-header.

Regerend kampioen Curaçao Neptunus reist de komende week naar het Franse Rouen. Daar speelt de ploeg driemaal tegen Rouen Huskies op vrijdag, zaterdag en zondag.

Een week later (29-31 maart) staan er in elk geval zeven grote toernooien gepland in wat de laatste voorbereidings-mogelijkheid zal zijn voor het nieuwe seizoen.

(17 maart)

Complete Programma's Oefenseizoen, Reguliere Competitie, Internationale Toernooien en Meer
Voorlopige Rosters Hoofdklasse
Om vandaag twaalf innings te kunnen spelen werd besloten de aanvangstijd te vervroegen van 14:00 uur naar 13:00 uur. Alle betrokkenen, waaronder de umpiring crew, gingen akkoord met dit voorstel. De vroegere aanvangstijd moest ook worden besproken met de Scorecommissie, omdat de wedstrijd van vandaag ook zou worden gebruikt voor het praktijk-examen van de score-cursus van afgelopen winter. Alle score-studenten konden op tijd in Bussum zijn en aan het einde van de dag waren vier van hen geslaagd.

Na een regenachtige nacht waren de weersomstandigheden acceptabel. Het was een frisse middag, maar er waren periodes met zon en en het belangrijkste, het was droog!

Van de 16 vandaag gescoorde punten waren er, volgens de onofficiële scorekaart van het duel, slechts drie verdiend. Echter, op deze scorekaart staan mogelijk wat verschillen met wat een official scorer zou hebben bepaald. Beide teams gebruikten acht werpers.

Nadat hun verdediging een dubbelspel had gemaakt in de eerste helft van de eerste inning opende HCAW de score met een onverdiend punt in de tweede helft van deze inning op starter Sem Robberse, die vorig seizoen in de Hoofdklasse debuteerde als speler van de Bussumse ploeg. De jonge rechtshander, die in november de Roel de Mon Award won voor de beste juniorenwerper, gooide vier wijd op lead-off hitter Jeandro Tromp. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Seb Visser een honkslag sloeg en Rodney Daal (ex-Amsterdam Pirates) het honk bereikte na een fout, die waarschijnlijk als honkslag werd beoordeeld door de aanwezige official scorers, die betrokken waren bij het score-examen. Tromp scoorde daarna op een opofferingsslag van Patrick Bok, maar een gedwongen nul sloot de slagbeurt af.

In de 1e2 kreeg HCAW-starter Chris Pfau een 2-out single tegen van Remian Denis, maar hij sloot daarna af met zijn derde strikeout in de inning.

In de 1e4, op Kaj Timmermans, kwam Quick dicht bij hun eerste punt (of meer). Sam van der Ploeg en Jan-Willem Geerts openden met honkslagen, waarna volgende slagman Jules Cremer werd geraakt door een worp. Maar daarna maakte HCAW een 5-2-3 dubbelspel op een hiernavolgende grounder van Rowan van Hoek, waarna een vangbal de inning afsloot.

In de 2e4 verdubbelde HCAW hun voorsprong op Taylor Clemensia. Kort voor het begin van vorig seizoen werd de linkshander 'released' door Minnesota Twins, bij wie hij professioneel had gespeeld in Rookie League in 2016 en 2017. Clemensia keerde terug naar Nederland en ging gooien voor Curaçao Neptunus. In de vierde gooide Clemensia vier wijd op lead-off hitter Bob van der Meer, die vorig seizoen uitkwam voor Twins Oosterhout. Hierna bereikten Norbert Jongerius en rookie Arthur Lugtmeijer beiden het honk na een fout, wat resulteerde in het punt. Clemensia sloot af met twee strikeouts en werd de winnende werper, want zijn teamgenoten draaiden het duel even later in eigen voordeel om.

...Remian Denis sloeg 3-uit-6 voor Quick Amersfoort...
...met een double en twee binnengeslagen punten...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e5 nam Dennis Burgersdijk de pitching over voor HCAW. In deze slagbeurt kwam Quick Amersfoort tot een rally van vijf punten op drie honkslagen. De HCAW-verdediging droeg bij met drie fouten wat resulteerde in vier onverdiende punten. Jordy Burger begon met vier wijd en Dakota van der Heyde (ook een voormalige HCAW-speler) sloeg een honkslag. Vervolgens werd er een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Kevin Windster Adelina, wat leidde tot het eerste punt. Met één uit leverde Sam van der Ploeg een 2-run single af om Quick op een 3-2 voorsprong te zetten. Hierna sloeg ook Jan-Willem Geerts een honkslag. Van der Ploeg en Geerts scoorden beiden toen een grounder van Jules Cremer eindigde in twee fouten, zodat de stand op 5-2 kwam. Vorig seizoen speelden Van der Ploeg en Geerts beiden in het tweede team van Amsterdam Pirates. Dat team stond toen onder leiding van Glenn Romney, die vandaag debuteerde als de nieuwe Hoofd Coach van Quick Amersfoort. Hoewel bij een paar wedstrijden op het roster stond kwam Van der Ploeg niet in actie voor de hoofdmacht van Pirates. Geerts speelde mee in één wedstrijd voor Pirates in de competitie, maar hij speelde een heel seizoen in de Hoofdklasse toen hij een paar jaar geleden uitkwam voor RCH. Vandaag startte Geerts als tweede honkman en werd later ook ingezet als pitcher. Burgersdijk herstelde in de 1e6 en schakelde toen drie slagmensen op rij uit.

Met een 5-2 voorsprong nam Colin van Laar de Quick-pitching over in de 2e5. De linkshander kreeg twee honklopers in de twee innings die hij gooide, maar kwam niet in de problemen.

In de 1e7 werd Ian Delemarre de nieuwe werper voor HCAW en kreeg drie opeenvolgende nullen. In de 2e7 kreeg Quick-reliever Jasper Popken een lead-off single tegen van Jeandro Tromp. Met één uit werd die uitgeschakeld bij een poging het derde honk te bereiken op de derde honkslag van Seb Visser (hij sloeg 3-uit-7). Rodney Daal kreeg daarna vier wijd, maar HCAW werd puntloos gehouden.

In de 1e8 verzuimde Quick meer afstand te nemen, want de ploeg keeg de honken vol met twee uit op Delemarre. Jules Cremer en Rowan van Hoek sloegen beiden een honkslag. Met twee uit kreeg Taylor Clemensia, ingezet als pinch-hitter, vier wijd, maar de drie lopers bleven achter.

...Seb Visser sloeg 3-uit-7 voor HCAW...
(© Foto: Henk Seppen)
HCAW verkleinde de achterstand naar 5-4 in de 2e8 door twee onverdiende punten te scoren op nieuwe werper Mitchell Berghmans, ook een speler die met Romney overkwam van Amsterdam Pirates naar Quick Amersfoort. HCAW-nieuwkomer Ruendrick Piternella (ex-Neptunus) opende met vier wijd en Bob van der Meer sloeg een honkslag. De twee schoven op na een doorgeschoten bal, waarna ze respectievelijk scoorden op een fout op een klap van Norbert Jongerius en een grounder van Arthur Lugtmeijer.

Na twee puntloze innings nam Quick Amersfoort meer afstand met het scoren van vier onverdiende punten in de 1e11 op nieuwe ptcher Jiorgeny Casimiri, die ook overkwam van Neptunus. Met één uit kreeg Joran Berkhout drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal. Hierna kreeg Sam van der Ploeg vier wijd, maar Casimiri schakelde de volgende slagman met drie slag uit, wat de derde nul zou zijn geweest. Met twee uit kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Jules Cremer. Twee punten werden daarna gescoord op een honkslag van Rowan van Hoek en Remian Denis (die 3-uit-6 sloeg) volgde met een 2-run double om er een 9-4 stand van te maken.

HCAW pakte twee punten terug (één onverdiend) in de 2e11 op Jan-Willem Geerts. Met één uit kreeg Rodney Daal vier wijd en sloeg pinch-hitter Berend Ruben een tweehonkslag. De honken kwamen vol te staan toen ook Ruendrick Piternella een vrije loop kreeg. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Bob van der Meer, maar dat stelde Daal in staat te scoren. Even later scoorde Ruben na een doorgeschoten bal. Met lopers op het tweede en derde honk maakte een vangbal een einde aan de slagbeurt.

Quick voegde nog een punt toe in de 1e12 op Norbert Jongerius, die vorig seizoen uitkwam voor De Zuidvogels, maar in de Hoofdklasse speelde voor UVV en Amsterdam Pirates. Taylor Clemensia begon met een honkslag en zou gaan scoren op een 'force play-grounder' met volle honken van nieuwkomer Denzel Brooks om de stand op 10-6 te brengen.HCAW - Quick Amersfoort 6-10 (12 inn.)
RHE
Quick Amersfoort000050000041-10133
HCAW100100020020-6113
pitchers Quickinn.SOBBHRER
Sem Robberse21131-

Taylor Clemensia, W (1-0)22221-

Colin van Laar, H (1)21-1--

Jasper Popken, H (1)1-12--

Mitchell Berghmans, H (1)1-222-

Brian van Laar, H (1)242---

Jan-Willem Geerts1-2121

Mark Kolner1-----

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Chris Pfau2411--

Kaj Timmermans, H (1)2--2--

Dennis Burgersdijk, BS (1), L (0-2)221351

Ian Delemarre2212--

Oscar Meuris112---

Timo van Ancum12-1--

Jiorgeny Casimiri13224-

Norbert Jongerius1--211
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Antoine Loock.
Scorer-(Quick Amersfoort).
Aanvangstijd-13:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 7,4° C; windkracht west;
windsnelheid 32 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 58%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.