Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederland wint overtuigend van Amerikaanse ploeg
English

ROTTERDAM - Het Nederlands Team boekte een overtuigende 13-3 overwinning in zeven innings op donderdagavond (18 juli) tegen Team North America op Dag 7 van het 17e World Port Tournament Baseball in Rotterdam. Met de winst gaat Nederland verder in de Play-Offs en blijft in de race voor de Finale komende zondag. Voor de Amerikaanse ploeg was dit de tweede ruime nederlaag in twee dagen na op woensdag al met 20-2 te hebben verloren van Curaçao.

Oranje kwam tot 19 honkslagen, waaronder vier van Denzel Richardson, één daarvan een grand slam homerun. Gilmer Lampe (twee doubles, één triple) en Jason Halman sloegen beiden drie honkslagen.

Door deze winst staat Nederland nu vrijdagavond (19:00 uur) tegenover Chinese Taipei. De winnaar van dat duel gaat naar de Finale. De verliezer krijgt zaterdagavond nog een herkansing in een wedstrijd, waarvan de winnaar de tweede finalist wordt en de verliezer op de derde plaats zal eindigen.

Met een nederlaag had Nederland zaterdag moeten spelen om de vierde en vijfde plaats. Nu is het de Amerikaanse ploeg die in dat duel zal uitkomen.

Eerder op donderdag speelde Curaçao wederom een goede wedstrijd, dit keer tegen Chinese Taipei, dat de voorronde op de eerste plaats afsloot. Curaçao stond na drie innings achter met 5-2, maar kwam langszij in de vierde en nam een 6-5 voorsprong in de zesde. Uiteindelijk stond Curaçao met lege handen, want Chinese Taipei scoorde tweemaal in de zevende om met 7-6 te winnen.

Nederland opende het toernooi op vrijdagavond met een 'come-from-behind' overwinning tegen Japan, een 6-5 winst in tien innings.

Op zaterdag liep Nederland tegen een 5-0 shutout-nederlaag aan tegen het gelegenheidsteam van Noord-Amerika. Oranje was kansloos en werd beperkt tot slechts twee honkslagen.

Op zondag stond Nederland wederom met lege handen na een 3-2 nederlaag tegen Curaçao.

Op dinsdag diende Nederland Chinese Taipei de enige nederlaag in het toernooi toe door met 4-1 te winnen.

(18 juli)
Zoals al geschreven in een eerder verslag is de ploeg van Noord-Amerika samengesteld uit spelers met veschillende nationaliteiten. Veertien van de spelers zijn afkomstig uit de USA en vijf komen uit Canada. Er is ook een speler met de Amerikaanse en Britse nationaliteit. Ook op het roster staat een speler uit Australië, België en Polen. Aanvankelijk stond er ook nog een speler op de lijst die was geboren in de Dominicaanse Republiek.

Een aantal spelers speelt (of heeft gespeeld) in Europese competities. Pitchers Chris Pfau en Paul Kirkpatrick spelen beiden in de Nederlandse Hoofdklasse voor respectievelijk HCAW en Hoofddorp Pioniers. Jonah Van Bemmelen, ook een pitcher, gooide in de Hoofdklasse in 2016 (Hoofddorp Pioniers) en 2017 (UVV). Canadees Anthony Buonaiuto speelt voor Catalana in de Italiaanse Serie B. Pitcher Rusty Huber speelt voor Merchtem Cats in de Belgische 1e Divisie (tweede hoogste afdeling) en catcher Michael Varga komt uit voor Mont-Saint-Guibert Phoenix in de Belgische Gold League (hoogste afdeling).

Op dinsdag werd de ploeg uitgebreid met de Nederlands/Amerikaanse outfielder Dylan Farley, de zoon van voormalig Nederlands Honkbal Team Manager Brian Farley en voormalig Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Gonny Farley. De outfielder speelt voor Omron Pioniers, het tweede team van Hoofddorp Pioniers in de Overgangsklasse. Op 11 juni maakte Farley zijn debuut in de hoofdmacht van Pioniers in de Hoofdklasse. Tot nu toe speelde de outfielder in vijf wedstrijden voor Pioniers.

Vijf werpers op het Amerikaanse roster hebben in de Major League gespeeld. De 33-jarige Josh Collmenter heeft de meeste ervaring. Hij gooide in 214 wedstrijden voor Arizona Diamondbacks (2011-2016) en Atlanta Braves (2016-2017). De andere pitchers die in de Majors speelden zijn de 34-jarige Cole De Vries, die in 21 wedstrijden gooide voor Minnesota Twins (2012-2013), de 41-jarige Anthony Ferrari, die in vier wedstrijden gooide voor Montreal Expos (2003), de 37-jarige Dusty Hughes, die in 80 wedstrijden gooide voor Kansas City Royals (2009-2010) en Minnesota Twins (2011) en de 33-jarige Bo Schultz, die in 51 wedstrijden gooide voor Arizona Diamondbacks (2014-2015) en Toronto Blue Jays (2016).

Het Noord-Amerikaanse team staat onder leiding van Manager Greg Frady, die sinds 2007 de Hoofd Coach is van Panthers, het honkbalteam van de Georgia State University. In 2004 werd Frady Manager van de Nationale Ploeg van Duitsland. Hij zou de Duitse ploeg elf jaar onder zijn hoede hebben. De twee partijen gingen in juli 2015 uit elkaar.

Afgelopen zaterdag liep Nederland tegen een 5-0 shutout aan tegen het Noord-Amerikaanse Team. Oranje kwam toen tot slechts twee honkslagen, waarvan één op starter Josh Collmenter, die vijf innings gooide. Vanavond startte Collmenter opnieuw tegen Nederland, maar dit keer moest de rechtshander negen honkslagen en negen punten toestaan in 2 1/3 inning.

Aanvankelijk stond Nederland na de eerste inning met 1-0 achter. Oranje-starter Lars Huijer begon met vier wijd voor lead-off hitter Gianfranco Morello. Met één uit kreeg de rechtshander honkslagen tegen van Zane Chavez en Darryl George, resulterend in het punt. Een dubbelspel sloot de slagbeurt af.

In de eerste helft van de tweede inning scoorde Nederland tweemaal op Josh Collmenter. Met één uit sloeg Denzel Richardson een honkslag en scoorde de gelijkmaker toen volgende slagman Gilmer Lampe een tweehonkslag sloeg. Hierna scoorde Lampe zelf na een honkslag van Jason Halman om Nederland op een 2-1 voorsprong te zetten.

Nadat het duel 19 minuten was onderbroken vanwege regen halverwege de tweede inning keerde Huijer terug naar de heuvel. Met twee uit raakte hij Nick DiBenedetto met een worp, maar volgde met drie slag voor Dylan Farley, die in de afgelopen weken een paar keer zijn teamgenoot was bij Hoofddorp Pioniers.

...Denzel Richardson sloeg een grand slam homerun...
...Hij sloeg 4-uit-5, scoorde driemaal en had vier RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e3 besliste Nederland de wedstrijd met een 8-run rally op negen honkslagen. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Bryan Engelhardt een honkslag sloeg, Sharlon Schoop vier wijd kreeg en ook Gianison Boekhoudt een honkslag sloeg. Even later maakte Denzel Richardson goed contact op een worp van Collmenter en sloeg de bal over de omheining langs de linksveld-lijn voor een grand slam homerun. Gilmer Lampe volgde met een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Jason Halman. Toen volgende slagman Dudley Leonora ook een honkslag liet noteren volgde een werperswissel. Bo Schultz nam het over, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Stijn van der Meer, waarna hij een 2-run single tegen kreeg van Dwayne Kemp, waarmee de stand werd opgevoerd naar 10-1. Met twee uit zorgde Sharlon Schoop voor de negende honkslag in de inning, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld.

De Amerikanen pakten één punt terug in de 2e3. Lead-off hitter Gianfranco Morello bereikte het tweede honk na een foute aangooi, schoof op na een grounder en scoorde op een 2-out single van Darryl George.

Nederland antwoordde onmiddellijk met twee eigen punten in de vierde. Denzel Richardson opende met een honkslag en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Gilmer Lampe. Met twee uit scoorde Lampe op een honkslag van Stijn van der Meer.

In de 2e4 scoorden de Amerikanen wat hun laatste punt zou zijn in deze wedstrijd. Met één uit sloeg Simon Pond een honkslag en scoorde later op een 2-out infield-hit van Gianfranco Morello.

Nederland scoorde nog eenmaal in de zesde inning. Jason Halman begon met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde daarna op een one-out single van Delano Selassa.

Noord-Amerika kreeg een kans nog wat tot scoren te komen in de zesde inning op nieuwe pitcher Misja Harcksen. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Simon Pond. Hij kreeg de honken vol met één uit toen hij vier wijd gooide op Dylan Farley en een honkslag moest toestaan van Gianfranco Morello. Maar hierna schakelde Harcksen de volgende slagman met drie slag uit, waarna een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

Jim Ploeger gooide de zevende inning voor Nederland. De linkshander gooide vier wijd met twee uit, maar een grounder maakte daarna een einde aan de wedstrijd.

Alle negen startende spelers van Nederland sloegen minimaal één honkslag. Behalve Dwayne Kemp scoorden ze allen ook minstens eenmaal.

Voor Nederland speelden:
Dwayne Kemp (3B, 2-uit-5), Bryan Engelhardt (1B, 1-uit-4), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-3), Gianison Boekhoudt (DH, 1-uit-5), Denzel Richardson (RF, 4-uit-5), Gilmer Lampe (CF/LF, 3-uit-5), Jason Halman (C, 3-uit-5), Dudley Leonora (LF, 1-uit-3), Mark Smit (CF, 0-uit-1), Stijn van der Meer (SS, 2-uit-3), Delano Selassa (SS, 1-uit-1) and pitchers Lars Huijer, Misja Harcksen en Jim Ploeger.North America - Nederland 3-13 (7 inn.)
RHE
Nederland0282010-13191
North America1011000-370
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer, W (1-0)551632

Misja Harcksen1221--

Jim Ploeger1-1---

pitchers North Americainn.SOBBHRER
Josh Collmenter, L (1-1)2.111999

Bo Schultz1.12-733

Dusty Hughes1.251211

Cole De Vries1.2111--

Homerun: Nederland: Denzel Richardson (1)(3e,grand slam,1 uit,op Collmenter).
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Edwin Louisa (Ned.), 1B-Peter de Haan (Ned.),
2B-Simone Menicucci (Italië), 3B-Stenar van Groningen Schinkel (Ned.).
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Technical Commissioners-Johan Brandsma, Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:02 uur.
Speeltijd-2:45 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
World Port Tournament 2019.
19-minuten regen-onderbreking halverwege de tweede inning.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 19° C; windrichting zuid-zuidwest;
windsnelheid 26 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 86%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.