Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Neptunus opent Holland Series tegen Amsterdam Pirates met thuiswinst
English

ROTTERDAM - Regerend landskampioen Curaçao Neptunus is de 32e Holland Series tegen L&D Amsterdam Pirates donderdagavond (22 augustus) begonnen met een 6-4 overwinning op eigen veld. Game 2 wordt zaterdag in Amsterdam gespeeld, waarna de Series zondag weer terugkeert naar Rotterdam voor de derde wedstrijd van de best-of-seven.

Dit jaar staan de zeven wedstrijden op de agenda om gespeeld te worden in een periode van elf dagen. Game 4 wordt aanstaande dinsdag gespeeld, waarna de volgende drie wedstrijden zullen worden gespeeld op de donderdag, zaterdag en zondag erna, indien nodig. De zevende wedstrijd staat op het programma voor zondag 1 september. Wanneer er eventuele inhaalwedstrijden gespeeld moeten worden is er daarna niet veel ruimte over. Op 7 september begint het Europees Kampioenschap in Duitsland en het Nederlands Honkbal Team zal een paar dagen eerder vertrekken. Het EK eindigt op 15 september, maar wordt gevolgd door het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië waar wordt gespeeld op 18 t/m 22 september. Dus wanneer weersomstandigheden de Holland Series eventueel zouden verstoren en alle zeven wedstrijden nodig zijn kan het even duren voordat de kampioensreeks kan worden afgesloten. Vorig jaar ging de Holland Series overigens pas op 27 september van start.

Sinds 2011 opende het hoogt geëindigde team met twee thuiswedstrijden in de Holland Series, waarna de volgende drie werden gespeeld bij de tegenstander, gevolgd door nog eens twee wedstrijden op het veld van de eerste ploeg. De enige uitzondering was 2017 toen het hoogste team begon met een thuiswedstrijd, waarna de Series per wedstrijd van locatie wisselde. Dat speelschema werd ook gebruikt voor 2011 en is ook weer de opzet voor dit jaar.

Dit is de achtste Holland Series tussen Amsterdam Pirates en Neptunus, de vierde op rij en de vijfde in de laatste zes jaar. Neptunus speelt in hun achtste opeenvolgende Holland Series en hun 25e in totaal, een verlenging van het eigen record. Neptunus veroverde de kampioenstitel de afgelopen zes jaar op rij.

(22 augustus)
In een aantrekkelijke wedstrijd onderstreepten de twee teams aan elkaar gewaagd te zijn, want de voorsprong wisselde verschillende keren. Beide teams namen tweemaal de leiding, maar wisten die niet vast te houden. Neptunus nam de leiding voor de derde keer in de vijfde inning en dit keer werd die wel behouden.

Er was meer in deze wedstrijd, want het zag de comeback in actie van een geliefde medewerkster achter de schermen bij Neptunus. Vanaf de tweede helft van de vijfde inning nam Karin van Aalen weer plaats achter de microfoon als de Public Address Announcer van de club. Ze was vele jaren de Announcer van Neptunus wat teruggaat naar het begin van de jaren tachtig toen het huidige stadion nog niet eens was gebouwd. Een aantal jaar geleden stopte ze, maar nu is ze weer terug en het klonk alsof ze nooit was weggeweest!
Welkom terug Karin!

...Diegomar Markwell was de winnende werper...
(© Foto: Robert Bos)
Amsterdam Pirates had een verrassende startende werper, want linkshander Jim Ploeger was aangewezen om de heuvel te beklimmen. Hij kreeg twee snelle nullen in de eerste inning, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Dwayne Kemp. Hij stal het tweede honk, maar Ploeger sloot af met een strikeout, waarna hij drie nullen op rij kreeg in de tweede slagbeurt.

In de 2e3 opende Neptunus de score. Met één uit sloeg Greg Muller een honkslag en schoof op toen rechtsvelder Kalian Sams een fout maakte. Sams keerde een week geleden terug uit de States om zich met het Nederlands Team voor te bereiden op het komende Europees Kampioenschap, maar is speelgerechtigd om uit te komen voor Amsterdam Pirates. Muller kon hierna niet opschuiven op een infield-hit van Coco Johnson, maar scoorde daarna op een honkslag van Stijn van der Meer. Hierna eindigde de slagbeurt toen Dwayne Kemp in een dubbelspel sloeg.

Amsterdam Pirates stond tegenover Diegomar Markwell. De linkshander kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste inning, maar kreeg een paar honklopers in de tweede. Met één uit kreeg Kalian Sams vier wijd en met twee uit sloeg Rashid Gerard een honkslag wat voor lopers 'op de hoeken' zorgde, maar een grounder eindigde de slagbeurt. In de derde sloeg Roelie Henrique een honkslag met één uit, maar daarna sloeg Sharlon Schoop in een dubbelspel.

In de eerste helft van de vierde had Markwell een zware en lastige inning. Hij zag Pirates de leiding nemen, maar de ploeg verzuimde meer afstand te nemen en liet drie lopers achter. Markwell begon met vier wijd voor lead-off hitter Gilmer Lampe, waarna hij een foute aangooi maakte die volgde op een comeback infield-hit van Denzel Richardson en dat zorgde voor lopers op het tweede en derde honk. Lampe scoorde vervolgens het gelijkmakende punt toen Kalian Sams een oppofferingsslag sloeg en Richardson scoorde het leidende punt toen Kenny Berkenbosch volgde met een honkslag. Volgende slagman Rashid Gerard bereikte het honk met een infield-hit en nadat Niels van Weert was uitgevangen kreeg Pirates lopers op het tweede en derde honk toen Markwell een wilde worp gooide. Hij kreeg daarna de honken vol na vier wijd voor Max Clarijs.' En zo had Pirates een kans nog wat meer tot scoren te komen, maar de slagbeurt eindigde toen Berkenbosch gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van Roelie Henrique.

Neptunus antwoordde met twee punten in hun vierde slagbeurt. Dit keer was het de thuisploeg die de honken vol kreeg toen Gianison Boekhoudt vier wijd kreeg, Dudley Leonora een honkslag sloeg en Shaldimar Daantji volgde met een stootslag-honkslag. Jim Ploeger volgde met drie slag voor volgende slagman Quintin De Cuba, maar hierna kreeg hij een honkslag tegen van Benjamin Dille die de stand daarmee op 2-2 bracht. Nadat Ploeg ook Greg Muller met drie slag had uitgeschakeld nam Neptunus een 3-2 voorsprong toen Leonora scoorde na een doorgeschoten bal. De honken kwamen vol te staan toen Coco Johnson vier wijd kreeg en nu was het Neptunus dat verzuimde afstand te nemen, want Ploeger sloot af met drie slag voor Stijn van der Meer.

In de 1e5 was het Amsterdam Pirates dat weer de leiding nam. Sharlon Schoop begon met vier wijd en Gilmer Lampe volgde met een homerun om er een 4-3 stand van te maken. De volgende drie slagmensen werd uitgeschakeld.

In de 2e5 scoorde ook Neptunus weer twee punten om voor de derde keer de leiding te nemen. Dwayne Kemp opende met een tweehonkslag en bereikt het derde honk na een doorgeschoten bal met één uit. Nadat volgende slagman Dudley Leonora vier wijd kreeg volgde een werperswissel, want Mike Groen nam het over. Hij kreeg een foul-out, maar kwam vervolgens in de problemen met zijn controle. Met twee uit raakte hij Quintin De Cuba met een worp en dat zorgde voor volle honken. Hierna gooide hij vier wijd op Benjamin Dille wat de gelijkmaker over de plaat bracht en dat werd gevolgd door een wilde worp die Neptunus een 5-4 voorsprong opleverde. Groen sloot af met een strikeout, maar de voorsprong was weer van team gewisseld.

Amsterdam Pirates kreeg hun lead-off hitter op het honk in de zesde toen Rashid Gerard een honkslag sloeg. Zijn pinch-runner Delano Selassa bleef achter op het eerste honk, want Diegomar Markwell schakelde de volgende drie slagmensen uit.

Neptunus voegde een 'insurance run' toe in de 2e6. Met één uit sloegen Stijn van der Meer en Dwayne Kemp een honkslag. Met twee uit leverde Dudley Leonora een puntscorende honkslag af om er een 6-4 stand van te maken.

Neptunus kreeg nog twee honklopers in het restant van het duel. In de zevende, op nieuwe werper Maickel Rietel, begon Quintin De Cuba met een honkslag. Zijn pinch-runner Kaj Burema (die zijn debuut maakte in het team van Neptunus) schoof op na een opofferingsstootslag van Benjamin Dille, maar strandde op het tweede honk. In de achtste sloeg Dwayne Kemp (die 4-uit-5 was) een honkslag met één uit, maar werd op het eerste honk uitgeschakeld in een dubbelspel, nadat volgende slagman Gianison Boekhoudt in het linksveld was uitgevangen.

Amsterdam Pirates kreeg een kans om nog wat tot scoren te komen in de zevende en achtste inning.

In de zevende nam Kevin Kelly de Neptunus-pitching over. Hij begon met drie slag voor Sharlon Schoop en Gilmer Lampe, maar kreeg daarna honkslagen tegen van Denzel Richardson en Kalian Sams. Maar zij strandden op het eerste en derde honk.

Met één uit in de achtste gooide Kelly vier wijd op Niels van Weert en Max Clarijs, waarna hij werd opgevolgd door Misja Harcksen. Hij schakelde Roelie Henrique met drie slag uit en kreeg een grounder van Sharlon Schoop die een einde maakte aan deze scorekans.

In de 1e9 schakelde Harcksen drie slagmensen op rij uit, waarvan twee met drie slag.Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 6-4
RHE
L&D Amsterdam Pirates000220000-491
Curaçao Neptunus00122100X-6131
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jim Ploeger, L (0-1)4.163855

Mike Groen1.221311

Maickel Rietel22-2--

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-0)624744

Kevin Kelly, H (1)1.1222--

Misja Harcksen, SV (1)1.23----

Homerun: Pirates: Gilmer Lampe (1)(5e,2-run,0 uit,op Markwell).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Peter de Haan,
2B-Winfried Berkvens, 3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Alex van den Berg.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcers-Jan van der Sande (t/m 1e5), Karin van Aalen (vanaf 2e5).
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:06 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Kaj Burema debuteert in het team van Neptunus.
Game 1, best-of-seven Holland Series.
Neptunus leidt Holland Series, 1-0.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 18,7° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 64%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.