Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

HCAW koploper na eerste dag Ringvaart Toernooi
English

HEEMSTEDE - HCAW is de koploper na de eerste speeldag van de vijfde editie van het jaarlijkse Ringvaart Toernooi, georganiseerd door RCH-Pinguïns op hun complex in Heemstede. Alle wedstrijden hebben een speeltijd van maximaal anderhalf uur.

RCH-Pinguïns speelt in de Overgangsklasse, maar de overige deelnemers aan het toernooi komen allen uit in de Hoofdklasse.

Op Dag 1 van het tweedaagse toernooi won HCAW met 8-3 van Silicon Storks, waarna de ploeg een achterstand omdraaide in een 4-2 winst tegen Meerlease Pioniers.

Het toernooi begon met een 4-0 shutout-winst voor Pioniers tegen gastheer RCH-Pinguïns. De dag eindigde ook met een shutout, want RCH-Pinguïns kwam tot een minimale 1-0 winst tegen Storks.

Vorig seizoen eindigde RCH-Pinguïns op de derde plaats in de Overgangsklasse, zes punten achter kampioen Kinheim. Door eerste te worden plaatste Kinheim zich voor de best-of-five Promotie/Degradatie Series tegen Storks. Die reeks werd gewonnen door Storks, dat zich hierdoor handhaafde in de Hoofdklasse. Zodoende zal Kinheim dit jaar weer in de tweede hoogste afdeling uitkomen.

RCH-Pinguïns, dat wordt gecoached door Marlon Frolijk, heeft een aantal spelers op het roster staan met Hoofdklasse-ervaring. De spelers met de meeste ervaring in de hoogste afdeling zijn Jordan Illis, Dion Steijl, Rossini Frolijk en zijn broer Gianni Frolijk. Illis speelde voor UVV (2013-2017) en DSS (2017), Steijl gooide voor Kinheim (2012-2013) en Hoofddorp Pioniers (2017-2018), Rossini Frolijk speelde voor UVV (2012-2013) en HCAW (2014-2017) en Gianni Frolijk speelde voor HCAW (2016) en Hoofddorp Pioniers (2017).

Darryl Williams (Pioniers, 2015), Donny Hamelink (Pioniers, 2009) en Ties van der Beeke (2016, DSS) namen in het verleden ook deel aan een aantal Hoofdklasse-wedstrijden.

In de pitching-staf beschikt RCH-Pinguïns over oud-prof Matz Schutte, maar die gooide nooit in de Hoofdklasse.

(23 maart)

Complete Programma's Oefenseizoen, Reguliere Competitie en Meer
Voorlopige Rosters Hoofdklasse
Game 1 - RCH-Pinguïns vs. Meerlease Pioniers
In de openingswedstrijd van het toernooi kwam Meerlease Pioniers tot een 4-0 shutout tegen het organiserede RCH-Pinguïns. Voor beide ploegen was dit de eerste wedstrijd van het korte oefenseizoen. In de voorgaande twee weken werden verschillende wedstrijden afgelast wegens de weersomstandigheden. De competitie begint op 4 april.

Dion Steijl startte voor RCH-Pinguïns en gooide tegen zijn voormalige teamgenoten, want hij speelde in de laatste twee seizoenen voor Pioniers. Steijl schakelde de eerste vijf slagmensen op rij uit. Met twee uit in de tweede inning kreeg de linkshander honkslagen tegen van Jorrit Penseel en Nolan Beugeling, maar die bleven achter.

...Dion Steijl als pitcher voor Pioniers in 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Pioniers opende de score in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg nieuwkomer Raul Jacobs een honkslag. Even later leek hij te worden uitgeschakeld in een rundown, maar hij bereikte veilig het tweede honk na een fout. Jacobs schoof op na een grounder van Mark Smit, waarna hij het eerste punt scoorde op een wilde worp.

Pioniers voegde twee runs toe in de vierde inning. Met één uit sloeg Joey Eeman een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Jorrit Penseel. De laatste scoorde toen een grounder van volgende slagman Nolan Beugeling eindigde in een fout.

Pioniers scoorde het vierde punt in de vijfde inning op nieuwe pitcher Laurens Hijgenaar. Met één uit kreeg Penseel drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal. Hij stal daarna het tweede honk, schoof op na een grounder van Beugeling en kreeg de thuisplaat via schijn.

RCH-Pinguïns kwam slechts eenmaal in scoringspositie op starter Luuk ter Beek, die vier innings gooide. Na op rij te zijn uitgeschakeld in de eerste inning opende Rossini Frolijk voor de Heemsteedse ploeg in de tweede inning. Hij bereikte het honk na een fout en schoof op na een grounder van Jordan Illis om de enige speler te worden die het tweede honk bereikte.

In de vierde sloeg Gianni Frolijk een honkslag met één uit, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld. En in de vijfde kreeg Thomas Richards vier wijd, maar strandde op het eerste honk.

In de zes kreeg RCH-Pinguïns twee honklopers. Darryl Williams begon met vier wijd. Met één uit werd hij gedwongen uitgeschakeld op een klap van Jelger Algra, die daarna achterbleef op het eerste honk.RCH-Pinguïns - Meerlease Pioniers 0-4 (6 inn.)
RHE
Meerlease Pioniers001201 -471
RCH-Pinguïns000000 -012
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Luuk ter Beek, W (1-0)44-1--

Daniel Vos, SV (1)212---

pitchers RCH-Pinguïnsinn.SOBBHRER
Dion Steijl, L (0-1)4--532

Laurens Hijgenaar21-21-
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-René Ras, 1B-Aad Otsen, 3B-Yme van der Lugt.
Scorer-Luc Fliervoet (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-10:30 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 1 Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 8,7° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 61%.
Game 2 - HCAW vs. Silicon Storks
In de tweede wedstrijd vandaag had Storks een goede start, maar stond uiteindelijk met lege handen tegen HCAW en verloor met 8-3.

De Haagse ploeg kwam onmiddellijk in scoringspositie in de eerste helft van de eerste inning. Giovanny Perez begon met vier wijd en Kendrick Delima volgde met een honkslag. Maar hierna maakte de HCAW-verdediging een dubbelspek en strandde Perez op het derde honk.

...Patrick Bok sloeg een 2-run double voor HCAW...
(© Foto: Henk Seppen)
Storks opende de score daarna met drie punten in de tweede slagbeurt op linkshander Chris Pfau. Met één uit bereikte Krisztian Toth het honk met een infield-hit. De Hongaarse speler schoof op toen Roy Winkel het honk bereikte na een fout. Vier wijd voor Eduardo Guerra zorgde voor volle honken. Hierna kwam Stephon Mohamed tot een tweehonkslag. Toth scoorde, maar het leek er op dat Winkel op de plaat zou worden uitgeschakeld. Hij scoorde echter ook, omdat er een fout werd gemaakt en dat stelde ook de derde loper in staat te scoren, zodat de stand werd opgevoerd naar 3-0. Op de fout schoof Mohamed op naar het derde honk, maar hij bleef achter, want de volgende twee slagmensen kregen drie slag.

HCAW antwoordde met een 6-run rally in de 2e2 op starter Gijs Timmer. Alle punten werden gescoord met twee uit en vijf waren onverdiend, want drie fouten droegen bij aan het scoren.

Met één uit in de tweede inning kreeg Ruendrick Piternella vier wijd voor HCAW en stal het tweede honk. Met twee uit scoorde hij op een honkslag van Berend Ruben. De laatste scoorde vervolgens het tweede punt toen Norbert Jongerius via een fout op het honk kwam. Nadat Jongerius het tweede honk had gescoord scoorde hij even later de gelijkmaker op een tweehonkslag van Jeandro Tromp. Hierna nam HCAW een 4-3 voorsprong toen er een fout volgde op een klap van Oliver van der Wijst Severino. De honken kwamen vol te staan toen Seb Visser en Rodney Daal beiden vier wijd kregen. In zijn tweede slagbeurt in de inning leverde Patrick Bok een 2-run double af om er een 6-3 stand van te maken.

De Storks-verdediging maakte een dubbelspel in de derde inning, maar zag HCAW weer tweemaal tot scoren komen in de vierde. Oliver van der Wijst Severino begon met een infield-hit en Rodney Daal sloeg een honkslag met één uit. Een fout op een 'force play-grounder' van Patrick Bok zorgde voor volle honken. Hierna sloeg Ruendrick Piternella een puntscorende honkslag, waarna nog een punt werd gescoord met twee uit toen Berend Ruben vier wijd kreeg.

In de 1e4 had Storks twee lopers in scoringspositie achtergelaten. Met één uit kregen Roy Winkel en Eduardo Guerra vier wijd. De twee schoven op na een doorgeschoten bal, maar een strikeout en groundout maakten daarna een einde aan de inning.HCAW - Silicon Storks 8-3 (4 inn.)
RHE
Silicon Storks0300 -334
HCAW0602 -872
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Gijs Timmer, L (0-1)234361

Jurrian Koks211421

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Chris Pfau, W (1-0)34233-

Timo van Ancum, SV (1)122---
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Yme van der Lugt, 1B-Jeroen Rekveld, 3B-René Ras.
Scorer-Luc Fliervoet (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-12:15 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 2 Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 10,2° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 60%.
Game 3 - Meerlease Pioniers vs. HCAW
In hun tweede wedstrijd van de dag kwam HCAW terug van een achterstand om met 4-2 te winnen van Meerlease Pioniers. Hiermee was HCAW's nieuwe Hoofd Coach Dè Flanegin succesvol tegen zijn voormalige ploeg voor wie hij vele jaren speelde en die hij twee seizoenen coachte.

Pioniers opende de score in de tweede inning op starter Kaj Timmermans. Joey Eeman begon met een infield-hit. Volgende slagman Nolan Beugeling kwam tot een tweehonkslag. Dat bracht Eeman naar het derde honk, maar hij ging door richting thuisplaat. Eeman scoorde omdat er een foute aangooi werd gemaakt. Dat bracht Beugeling naar het derde honk en die scoorde het tweede punt op een grounder van nieuwkomer Jaison Gijsbertha, die vorig jaar uitkwam voor RCH-Pinguïns.

...Berend Ruben sloeg een beslissende...
...2-run double...
(© Foto: Henk Seppen)
In het restant van de wedstrijd kreeg Pioniers nog slechts twee honklopers. Eén van hen kwam in scoringspositie.

HCAW werd aanvankelijk onder de duim gehouden door de Pioniers-verdediging en startende werper Lars Broersen, die drie innings gooide. In de eerste inning begon Jeandro Tromp met vier wijd, maar die werd na een pick-off uitgeschakeld. In de tweede inning bleven lopers achter op het eerste en tweede honk.

In de derde en vierde inning maakte Pionies een dubbelspel. En in de vijfde liet HCAW wederom twee lopers achter.

HCAW draaide het duel daarna om in de 1e6, wat de laatste inning van de wedstrijd zou zijn. De ploeg scoorde vier punten (drie onverdiend) om een 4-2 voorsprong te nemen op reliever Nick Loos, die de pitching in de vierde inning had overgenomen. Oliver van der Wijst Severino begon met een tweehonkslag. Hij schoof op na een grounder, waarna hij scoorde toen Rodney Daal na een fout op het honk kwam. Met twee uit schoof Daal op toen ook Ruendrick Piternella via een fout het honk bereikte. Even later volgde Berend Ruben met een 2-run double om HCAW op voorsprong te zetten en bereikte het derde honk op de aangooi naar de plaat. Hierna werd Pascal Zegwaard geraakt door een worp en stal het tweede honk. Met lopers op het tweede en derde honk zorgde een doorgeschoten bal voor het vierde punt in deze inning.

In de 2e6 werd Pioniers op rij uitgeschakeld door Jiorgeny Casimiri, die een save op zijn naam kreeg. Hij had de pitching overgenomen van Arij Fransen, die de voorgaande inning had gegooid en daardoor de winnende werper werd.Meerlease Pioniers - HCAW 2-4 (6 inn.)
RHE
HCAW000004 -462
Meerlease Pioniers020000 -233
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans44-321

Arij Fransen, W (1-0)11----

Jiorgeny Casimiri, SV (1)11----

pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Broersen3113--

Nick Loos, BS (1), L (0-1)31-341
Stand Oefenseizoen
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Jeroen Rekveld, 1B-René Ras, 3B-Aad Otsen.
Commissioner-Coen van Lierop.
Scorer-Luc Fliervoet (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-14:16 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 3 Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 11,3° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 62%.
Game 4 - Silicon Storks vs. RCH-Pinguïns
De eerste dag eindigde met een spannend duel tussen gastheer RCH-Pinguïns en Silicon Storks. RCH-Pinguïns was de meest productieve ploeg, bereikte regelmatig de honken, maar won slechts met 1-0.

Storks wist niet in scoringspositie te komen in de eerste vijf innings. De ploeg kreeg slechts twee honklopers in de eerste vier slagbeurte op starter Matz Schutte. De rechtshander gooide vier op lead-off hitter Kendrick Delima in de tweede helft van de eerste inning, maar die werd uitgeschakeld in een lange rundown die volgde op een pick-off. Schutte volgde met drie slag voor de volgende twee slagmensen en kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede en derde inning.

Na negen opeenvolgende slagmensen te hebben uitgeschakeld raakte Schutte Giovanny Perez met een worp, maar die ging daarna uit in een dubbelspel. Schutte had een goed optreden, kwam tot viermaal drie slag en stond geen honkslagen toe in de vier innings die hij gooide.

...Gianni Frolijk speelde in de Hoofdklasse...
...voor Hoofddorp Pioniers in 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
De 21-jarige Schutte gooide professioneel in de organisatie van Minnesota Twins in 2015-2017. De rechtshander gooide drie seizoenen in de Rookie League en werd toen voornamelijk gebruikt als reliever. Schutte gooide in 33 wedstrijden (twee starts) en was 3-2 met een 4.11 ERA in zijn drie profeizoenen. Hij kwam tot 36 keer drie slag in 61 1/3 inning en moest 52 honkslagen toestaan. Schutte werd 'released' in juli 2017.

In de vijfde inning gooide reliever Lucca van der Schouw vier wijd op Stephon Mohamed met twee uit, maar sloot af met een strikeout.

RCH-Pinguïns kwam gelijk in scoringspositie in de eerste helft van de eerste inning op starter José Moreno. Met één uit kwam Daan Groenewoud op het honk met een stootslag-honkslag. Een 'double play-grounder' van Gianni Frolijk volgde. Groenewoud werd uitgeschakeld, maar Frolijk kwam na een fout op het honk. Vier wijd voor zijn broer Rossini Frolijk volgde, maar de twee bleven achter.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de tweede inning scoorde RCH-Pinguïns wat het enige punt zou zijn in de derde inning. Met één uit raakte Moreno Darryl Williams met een worp. Williams stal het tweede honk en met twee uit scoorde hij toen Gianni Frolijk via een fout op het honk kwam.

In de 1e6 kwam RCH-Pinguïns dicht bij een volgend punt. Met één uit sloeg Rossini Frolijk een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk op een vangbal van Jordan Illis. Maar een nieuwe vangbal sloot de slagbeurt af.

In de 2e6 kreeg Storks de honken vol. Lucca van der Schouw zag lead-off hitter Milo Botman op het honk komen met een infield-hit, waarna hij een honkslag tegen kreeg van Joost van den Bergh. Van der Schouw volgde met een strikeout, maar kreeg de honken vol toen hij vier wijd gooide op Giovanny Perez. Echter, de drie lopers bleven achter, want een strikeout en foul-fly maakte een einde aan de inning en de wedstrijd.Silicon Storks - RCH-Pinguïns 0-1 (6 inn.)
RHE
RCH-Pinguïns001000 -120
Silicon Storks000000 -022
pitchers RCH-Pinguïnsinn.SOBBHRER
Matz Schutte, W (1-0)441---

Lucca van der Schouw, SV (1)2322--

pitchers Storksinn.SOBBHRER
José Moreno, L (0-1)43111-

Sem Lauf2111--
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Aad Otsen, 1B-Yme van der Lugt, 3B-Jeroen Rekveld.
Commissioner-Coen van Lierop.
Scorer-Hilda Wiers (RCH-Pinguïns).
Aanvangstijd-16:16 uur.
Speeltijd-1:30 uur.
Locatie-Honkbalveld RCH-Pinguïns, Heemsteedse Sportparken, Heemstede.

Game Notes:
Oefenwedstrijd.
Game 4 Ringvaart Toernooi 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 10,9° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 62%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.