Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: ANP Photo/Flip Martens)

IN MEMORIAM

...Benno Niemeijer...
(1941 - 2019)
Voormalig Hoofdklasse-pitcher en bestuurder Benno Niemeijer overleden
English

LEIDEN - Voormalig Hoofdklasse-pitcher Benno Niemeijer is op donderdag 22 augustus op 78-jarige leeftijd overleden. Hoewel Niemeijer maar twee seizoenen in de Hoofdklasse uitkwam had hij een lange loopbaan als actief honkballer. In de jaren zeventig had hij ook zitting het bestuur van het toenmalige Rayon Amsterdam.

Er is gelegenheid om afscheid te nemen van Benno Niemeijer op vrijdag 30 augustus om 11:00 uur in de aula van Uitvaartcentrum De Laatste Eer aan de Kamerlingh Onnesstraat 62 in Rijnsburg. Aansluitend zal een besloten crematieplechtigheid plaatsvinden.

Bernhard Willem Jan Niemeijer werd geboren in Haarlem op 1 februari 1941. Hoewel hij voor de meeste van zijn teamgenoten en in zijn honkbal-loopbaan bekend stond als 'Benno' gebruikte hij zelf meestal de naam 'Ben'. Hij was doctorandus in de economie.

Niemeijer speelde voor het Amsterdamse HVA, nadat de hoofdmacht van die vereniging in 1964 kampioen was geworden van de Eerste Klasse en promoveerde naar de Hoofdklasse. Hij speelde hierna twee seizoenen met HVA in de hoogste afdeling. Voor zijn komt naar HVA speelde Niemeijer voor Kennemerland in Haarlem.

Hoewel HVA twee zwaren seizoenen had in de Hoofdklasse speelde de ploeg een aantal prima wedstrijden tegen hoger geplaatste teams. Niemeijer, die een linkshandige werper was, had een belangrijk aandeel in verschillende van deze wedstrijden.

Op 2 mei 1965 opende HVA het seizoen bij Haarlem Nicols, ook toen al één van de sterkste teams. De toen 24-jarige Niemeijer was de startende werper voor HVA, dat in deze jaren onder leiding stond van de legendarische coach Wim Geestman, Sr.. Het werd een enerverende en spannende wedstrijd, want Niemeijer had een uitstekend optreden en hield Nicols puntloos, terwijl hij vijf honkslagen toestond. Bericht werd dat hij 'met veel kennis van zaken' stond te gooien. Daarnaast werd hij gesteund door een sterke en vrijwel foutloze verdediging met een hoofdrol voor korte stop Peter van 't Klooster (de vader van de toekomstige Hoofdklasse- en Nederlands Team-speler Dirk van 't Klooster). Niemeijer gooide het hele duel voor HVA en Nicols won de wedstrijd met 1-0 na het scoren van het enige punt in de tweede helft van de negende inning. In deze slagbeurt sloeg Boudewijn Maat een honkslag, schoof op na een grounder van John Busch en scoorde op een 'walk-off single' van Ben Tromp. Hierdoor werd Heman Beidschat, die in de zesde in de wedstrijd was gekomen voor Nicols, de winnende werper.

Op 19 juni 1965 had Benno Niemeijer wederom een sterk heuveloptreden. Dit keer tegen regerend landskampioen Sparta met spelers als Hudson John, Hamilton Richardson, Simon Arrindell, Hans Augustinus en José Faneyte. Verschillende jaren later waren Niemeijer en Faneyte (de vader van de toekomstige Hoofdklasse- en Nederlands Team-spelers Rikkert Faneyte en Martijn Faneyte) elkaars teamgenoot toen ze uitkwamen voor Rap. In Rotterdam eindigde de wedstrijd tegen Sparta met een 3-3 stand in twaalf innings. HVA opende de score met twee punten in de derde inning na honkslagen van Leo Vonk (stootslag), Niemeijer, Jo Bouwman en Jan Goossen. Op de heuvel stond Niemeijer pas zijn eerste honkslag toe in de zesde inning aan Hamilton Richardson en dat leverde het eerste Sparta-punt op. In de zevende nam Sparta een 3-2 voorsprong toen Toon Fabrie en Hans Augustinus konden scoren na een fout. Maar in de achtste inning kwam HVA langszij na een klap van Goossen. Niemeijer gooide alle twaalf innings en stond maar zes honkslagen toe, terwijl hij zevenmaal vier wijd weggaf en zes slagmensen met drie slag uitschakelde. Na afloop werd Niemeijer omgedoopt tot de 'bedwinger van Sparta'. De startende werper die dag bij Sparta was Hans Bouwen, die een maand geleden overleed, op 21 juli. De volgende dag boekte Sparta een comfortabele 19-8 overwinning.

...HVA (en later Rap) speelde de thuiswedstrijden op Sportpark Jan van Galen...
...Op de foto een moment uit de thuiswedstrijd tegen ABC...
...HVA-loper keert terug, terwijl 1B Hugo Walker hem probeert te tikken...
...Umpire Dick van der Klaauw geeft het safe-teken...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
Een week later speelde HVA opnieuw een prima wedstrijd en dwong dit keer een verlenging af tegen koploper Haarlem Nicols. Die wedstrijd eindige met een 1-1 stand. Niemeijer kwam in dit duel niet in actie als werper. De hele wedstrijd werd toen voor HVA gegooid door Ruud Geestman, die later profvoetballer werd. Nicols scoorde hun punt in de tweede inning, maar HVA kwam langszij in de zevende toen Tonny Wijnands een homerun sloeg.

Niemeijer's teamgenoten bij HVA waren pitchers Ruud Geestman en Wim Geestman, Jr., catchers Arnoud Blom en Rob de Leeuw, infielders Han Gordinou de Couberville (2B), Jan Goossen (3B), Peter van 't Klooster (SS), Leo Vonk (2B) en Tonny Wijnands (1B) en outfielders Jo Bouwman, Peter Broeshart en de Canadees Terry McIntosh. In 1966 kreeg de ploeg gezelschap van eerste honkman Jan van Wieringen. Ondanks twee zware seizoenen wist HVA zich in 1965 en 1966 te handhaven in de hoogste afdeling. Maar na het seizoen 1966 stopte Wim Geestman, Sr. als Hoofd Coach en sommige spelers verlieten de ploeg. Niemeijer ging op een lager niveau spelen bij Bloemendaal. Een aantal spelers bleef en zij speelden verschillende seizoenen voor Rap.

HVA, dat de thuiswedstrijden speelde op het honkbalveld op Sportpark Jan van Galen, fuseerd in december 1966 met Rap. De nieuwe combinatie werd voortgezet onder de naam Rap. Hoewel de ploeg het recht had uit te komen in de hoogste afdeling trok het zich vrijwillig terug om te gaan spelen in de Eerste Klasse, De plek van HVA werd ingenomen door Storks. De Haagse ploeg had een promotie play-off gespeeld tegen HCAW en deze reeks verloren. Rap, dat inmiddels als een succesvolle naam had op het gebied van jeugdhonkbal, speelde vervolgens vele jaren op de nieuwe locatie. In 1974 werd de naam gewijzigd in Amsterdam Pirates. Verschillende seizoenen was Pirates deel dicht bij promotie, maar in 1981 promoveerde de honkbalploeg naar de Hoofdklasse.

Na een aantal seizoenen te hebben gespeeld voor Bloemendaal kwam Niemeijer naar Rap. Hij was nog altijd een zeer effectieve werper, maar speelde voornamelijk in het tweede team. Ook speelde hij verschillende seizoenen softbal. Eind jaren zeventig ging Niemeijer honkballen bij BSM in Bennebroek.

...Benno Niemeijer was een liefhebber...
...van wandelen in de natuur en het...
...observeren van vogels...
In 1971 maakte Benno Niemeijer deel uit van de Jeugdcommissie van het toenmalige Rayon Amsterdam. Die commissie stond toen onder voorzitterschap van Loek Loevendie met Wim van der Poel als secretaris/penningmeester. Andere leden waren Dolf Davidson, Miel van Heuven, Wim Joost (de vader van de latere Hoofdklasse- en Nederlands Team-speler Marcel Joost en latere Hoofdklasse-softbalster Monique Joost) en Joke Lammen.

In 1972 werd hij lid van het bestuur van Rayon Amsterdam. Een jaar later werd Niemeijer secretaris en had zitting in het rayonbestuur tot en met 1976. De andere leden van het Amsterdamse bestuur in die jaren waren Wim Niepoth (voorzitter 1972-1973), Lex Rimini (voorzitter sinds 1974), Wim Ascherman, Bertus Caldenhove, Jogriet Endel, Wim Endel, Joke Lammen, Elly Nijhuis, Henk Ronnenbergh en Coen Stoovelaar. Nijhuis speelde vele seizoenen in de Hoofdklasse voor HHC en het Nederlands Softbal Team. Caldenhove, Ronnenbergh en Stoovelaar waren allen scheidsrechter in de honkbal-hoofdklasse. Stoovelaar is de vader van de latere Hoofdklasse- en Nederlands Team-speler Ronald Stoovelaar en honkbal/softbal Official Scorer Marco Stoovelaar, die ook de webmaster is van deze site.

In 1984-1986 was Benno Niemeijer secretaris van het Sectiebestuur van de KNBSB, dat onder voorzitterschap stond van Rob Hoogkamer, die later zitting had in het Bondsbestuur en tegenwoordig nog altijd volop actief is voor zijn club UVV. De andere leden in deze drie jaar waren Maarten Evertse (de vader van Hoofdklasse-pitcher Jan Evertse), Jan-Willem van der Horst, Wim Kerkhoven, Dave Sanders, Bert Staller en Aart Wedemeijer. Evertse was vele jaren de Public Address Announcer in de Hoofdklasse-honkbal voor Sparta. Van der Horst was vele jaren competitieleider honkbal. Staller en Wedemeijer waren vele jaren in de Hoofdklasse-honkbal actief als scheidsrechter. Wedemeijer is de vader van voormalig Official Scorer Harry Wedemeijer.

Benno Niemeijer was en bleef altijd een gedreven liefhebber van honkbal en softbal en bleef altijd actief in deze sporten. Door de jaren heen bleef hij een regelmatig bezoeker van wedstrijden van Amsterdam Pirates, maar ook van Adegeest, de vereniging in zijn woonplaats Voorschoten.

Benno Niemeijer had altijd een brede lach op zijn gezicht en kon goed luisteren tijdens discussies. Hij was ook een liefhebber van het Amerikaanse honkbal, vooral de pitching had zijn aandacht, en hij kon zeer serieus praten over pitching-technieken en hoe bepaalde worpen te gooien. Daarnaast was Benno een groot liefhebber van de natuur en vogels. Hij maakte veelvuldig wandelingen in de natuur, maakte verschillende buitenlandse trips en hij zette zich actief in voor de bescherming van vogels.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Benno en wenst hen veel sterkte met dit verlies.

(26 augustus)

(Privéfoto's gepubliceerd met toestemming van de familie)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.