Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 september 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Jogriet Endel...
(1947 - 2020)...
Voormalig Rayonbestuurder Amsterdam Jogriet Endel overleden
English

AMSTERDAM - Jogriet Endel, die een aantal jaar deel uitmaakte van het Rayonbestuur van Amsterdam, is op vrijdag 21 augustus op 72-jarige leeftijd overleden.

De afscheidsplechtigheid vond plaats op donderdag 27 augustus in Amsterdam.

Johanna Grietje Endel werd geboren op 18 december 1947 in Amsterdam. Door de jaren heen waren Jogriet Endel en haar broer Wim Endel zeer actief bij honkbal- en softbal-vereniging ABC en het overkoepelende AFC, de bekende Amsterdamse voetbalvereniging.

De Amsterdamsche Football Club werd opgericht in januari 1895 en is de oudste voetbalclub van Amsterdam. Vrijwel sinds het begin is de bijnaam van de vereniging 'The Reds' (vanwege het rode speelshirt) en dat werd ook de bijnaam van het honkbalteam van de vereniging. In 1906 verhuisde de club naar een nieuwe locatie op het complex van de hoeve 'Goed Genoeg' en dat is nog altijd het thuisveld van de vereniging. Onder de hoofdtrainers van de voetbalclub zijn de overbekende Rinus Michels (1965) en Doby Peters (1980-1988). De laatste was ook vele seizoenen pitcher (en coach) van het honkbalteam van ABC. De vereniging richtte een honkbal-afdeling op in mei 1934. De honkbalploeg speelde veertien seizoenen in de hoogste afdeling (1939-1940; 1952-1957, 1965-1970).

Bij ABC maakten Jogriet Endel en Wim Endel (die in 2004 overleed) deel uit van een grote groep vrijwilligers die bijzonder actief was voor de vereniging. Van deze groep maakten ondermeer ook Hans de Bie, Johan de Bie, Jan Meijer, Henk Clemens, Frans Bridié en Simon Mossel deel uit. In latere jaren verzorgden Els Bridié en Monique van der Heijden vele administratieve werkzaamheden voor de club. Door de jaren heen waren deze vrijwilligers ook nauw betrokken bij de organisatie van de vele internationale jeugd-honkbaltoernooien op het thuisveld en verschillende andere club-activiteiten.

Bij ABC was Jogriet Endel de verenigingssecretaris voor zowel honkbal als softbal in 1975-1978 en daarna opnieuw in 1982-1984. Hierna bleef ze de public relations voor het honkbal en softbal verzorgen tot en met 1996, het jaar waarin beide afdelingen helaas werden opgeheven.

In de jaren zeventig maakte Jogriet Endel deel uit van het bestuur van het toenmalige Rayon Amsterdam, dat alle honkbal- en softbal-activiteiten in de Amsterdamse regio overzag en behartigde. Vier jaar (1973-1976) had ze zitting in het Rayonbestuur dat in deze jaren onder voorzitterschap stond van Wim Niepoth (1973) en Lex Rimini (1974-1976). Andere bestuursleden in deze jaren waren Wim Ascherman, Bertus Caldenhove, Wim Endel, Joke Lammen, Benno Niemeijer, Elly Nijhuis, Coen Stoovelaar en Rob Witteveen. Jogriet Endel had ook zitting in de Amsterdamse Kascontrole-commissie in 1978-1980.

Jogriet Endel deelde een huis samen met haar broer Wim en via hem raakte ze ook nauw betrokken bij de administratieve werkzaamheden van het Bleesing Fonds, de Kieviten en het Nederlands Honkbal en Softbal Museum. Sinds het begin van de jaren tachtig was Wim Endel ruim twintig jaar de penningmeester van zowel het Bleesing Fonds als het Museumbestuur. Bovendien was hij in deze periode ook meer dan twintig jaar bestuurslid van de Kieviten. Hoewel Jogriet zelf geen deel uitmaakte van de besturen van deze organisaties steunde en assisteerde ze haar broer altijd met zijn activiteiten. Het Bleesing Fonds en de Kieviten ondersteunen verschillende honkbal- en softbal-activiteiten. De Kieviten is ook een reünisten-vereniging die regelmatig bijeenkomsten voor haar leden organiseert.

Jogriet Endel, die veel van reizen hield, was altijd opgewekt en goedgemutst. Ze hield van haar vele activiteiten en bezigheden, was altijd graag op het thuisveld van haar vereniging en genoot ook altijd van het bijwonen van de bijeenkomsten van de Kieviten. Voor deze organisatie was ze ook vele jaren actief in de verkoopstand tijdens de tweejaarlijkse Haarlemse Honkbal Week. Dat deed ze samen met ondermeer Henk Dorenbos, Jan Meijer, Rinus Onderwater en Willem Broertjes, die vele jaren der verkoopstand van de Kieviten bemanden.

Nadat de honkbal- en softbal-afdelingen van ABC waren opgeheven bleef Jogriet Endel nauw betrokken en actief voor AFC en was een ondersteunend lid van de vereniging. Vele jaren was ze een regelmatige bezoekster van de thuiswedstrijden van het voetbalteam van AFC. Jogriet Endel was één van de club-iconen van AFC/ABC en zal zeker worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Jogriet Endel en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(1 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.