Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 september 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Rob Cordemans schrijft geschiedenis met 200e winst in Amsterdam Pirates shutout vs. Storks
English

AMSTERDAM - Pitcher Rob Cordemans heeft vanavond geschiedenis geschreven, want de 45-jarige veteraan-rechtshander voegde weer een nieuw hoofdstuk toe aan zijn toch al indrukwekkende loopbaan met het winnen van zijn 200e competitie-wedstrijd. L&D Amsterdam Pirates opende de 3-game series tegen Silicon Storks op vrijdagavond (4 september) met een ruime 11-0 shutout in 6½ inning. De wedstrijd werd donderdagavond afgelast wegens regen en opnieuw vastgesteld voor vanavond.

...Rob Cordemans...
...200 wins, 2.000 StrikeOuts, 2.000 Innings Pitched...
(© Foto: Henk Seppen)
Cordemans was aangekondigd als startende pitcher voor Pirates voor de wedstrijd op donderdag. Hoewel de wedstrijd een dag werd opgeschoven beklom Cordemans de heuvel nu op vrijdag.

Met Amsterdam Pirates op een 11-0 voorsprong keerde de rechtshander terug naar de heuvel in de 1e5 om de vereiste vijf innings te completeren die een starter moet gooien om winnende werper te worden. In de vijfde kreeg Storks voor het eerst een loper in scoringspositie na een fout en een one-out single. Met lopers op het eerste en tweede honk schakelde Cordemans zijn vierde slagman met drie slag uit. Een gedwongen nul maakte een einde aan de inning. En zo, om 21:09 uur, eindigde de vijfde inning die Cordemans nodig had om 'pitcher-of-record' te worden. Hij moest nu wachten op de laatste nul van de wedstrijd. Nick Veltkamp en Matz Schutte gooiden de zesde en zevende inning van de 11-0 overwinning. En om 21:38 uur stond de 200e overwinning van Cordemans in de boeken.

Vanavond was de laatste mogelijkheid voor Cordemans om dit seizoen de mijlpaal te bereiken, want dit was zijn laatste start in de competitie voor Pirates. Wanneer Cordemans vanavond niet de winnende werper zou zijn geweest had hij moeten wachten tot volgend seizoen om de mijlpaal te bereiken. Uiteraard zal Cordemans na dit weekeinde nog meer in actie komen voor Pirates in de komende weken, maar die optredens tellen niet mee in zijn carrière-totalen, omdat het wedstrijden in het 'post-season' zijn.

In zijn vorige start afgelopen donderdag gooide Cordemans drie innings om de mijlpaal van 2.000 gegooide innings te bereiken (hij heeft er nu 2.006). Het record voor meeste gegooide innings staat met 2.282 op naam van Bart Volkerijk. Een week eerder brak Cordemans een ander oud Volkerijk-record toen hij deelnam aan zijn 334e wedstrijd als pitcher. Het oude record was 333.

Cordemans had een kans zijn 200e winst te boeken in zijn eerste start van het seizoen. Op 23 juli, wat Opening Night was, gooide de rechtshander 4 2/3 inning tegen Curaçao Neptunus met Amsterdam op een 3-1 voorsprong. Hij had nog slechts 1/3 inning nodig om de 'pitcher-of-record' te worden. Echter, hij werd toen op zijn arm geraakt door een harde comeback-grounder en verliet de wedstrijd. Hij keerde na bijna een maand pas weer terug op de heuvel, maar in zijn volgende twee starts gooide hij respectievelijk twee en drie innings. Zodoende was de winst vanavond ook zijn eerste (en enige) van dit seizoen.

Met zijn 200e overwinning werd Cordemans niet alleen de eerste werper in de Nederlandse honkbal-historie die dit totaal bereikt. Hij werd ook de eerste werper met 200 wins, 2.000 strikeouts en 2.000 gegooide innings.

Hij gooide zijn 2.000e strikeout vorig seizoen.

Het duel van vanavond was er één van drie die donderdag werden geschrapt vanwege regen. Twee wedstrijden werden opnieuw vastgesteld voor vanavond, de derde maakt zaterdag deel uit van een double-header. Deze vier series, die zondag worden afgesloten, zijn de laatste uit de reguliere competitie. Het 'postseason' begint komende donderdag 10 september.

Vanavond scoorde Pirates hun punten in de eerste vier innngs met als hoogtepunt een 5-run rally in de vierde. De ploeg sloeg slechts acht honkslagen, waaronder vijf doubles. Denzel Richardson en rookie Jair van Borkulo sloegen beiden drie punten binnen, terwijl Kalian Sams driemaal scoorde. Storks, dat voor de negende keer op rij verloor, kwam tot slechts drie honkslagen op drie pitchers.

(4 september)Amsterdam Pirates-pitcher Rob Cordemans kwam geen moment in de problemen in de vijf innings die hij gooide. De rechtshander kreeg zes honklopers, maar slechts één daarvan kwam in scoringspositie. Cordemans schakelde vier slagmensen met drie slag, waarmee hij zijn carrière-totaal opvoerde naar 2.053 en zijn all-time record weer uitbreidde.

Met twee uit in de eerste inning kwam Luuk Visser voor Storks op het honk na een fout. Hij strandde op het eerste honk, want een comeback-grounder van Ibrahin Redan eindigde de slagbeurt.

Storks kwam ook op het honk met twee uit in de tweede en derde inning. In de tweede sloeg Sydney Hoeverts een honkslag met twee uit, maar een pop-fly volgde. In de derde begon Cordemans met tweemaal drie slag, waarna hij een honkslag moest toestaan van Jurian Hansen. Dit keer zorgde een vangbal in het midveld voor het einde van de inning.

Cordemans kreeg drie opeenvolgende nullen in de vierde inning, waarna hij lead-off hitter Sydney Hoeverts het honk zag bereiken in de vijfde na een fout. Met één uit kwam hij scoringspositie toen pinch-hitter Stephen Henson een honkslag sloeg. Cordemans volgde met drie slag, waarna een gedwongen nul het einde van de slagbeurt betekende.

Dat sloot de vijfde inning af die Cordemans vanavond gooide en dat maakte van hem de pitcher-of-record, want zijn ploeg stond op voorsprong toen hij de heuvel verliet. Echter, hij moest wel nog wachten op de afsluiting van de wedstrijd om zijn 200e winst veilig te stellen en honkbal-geschiedenis te schrijven.

Storks-starter Twan Naessens kreeg drie nullen op rij in de tweede helft van de eerste inning, maar moest daarna twee punten toestaan in de tweede slagbeurt.

Kalian Sams opende de tweede inning voor Pirates met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Denzel Richardson. Nadat volgende slagman Kenny Berkenbosch vier wijd had gekregen bezorgde een double-steal de thuisploeg lopers op het tweede en derde honk. Even later scoorde Richardson het tweede punt op een opofferingsslag van Jair van Borkulo.

Vier punten werden toegevoegd in de derde inning. Delano Selassa begon met vier wijd, waarna hij veilig het tweede honk bereikte toen er een foute aangooi werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Sharlon Schoop. De volgende vier slagmensen leverden daarna puntscorende klappen af. Eerst sloegen Gilmer Lampe en Kalian Sams back-to-back RBI-doubles. Hierna scoorde Lampe op een grounder van Denzel Richardson en Sams op een opofferingsslag van Kenny Berkenbosch en dat verhoogde de stand naar 6-0.

Een 5-run rally volgde met twee uit in de 2e4. Met één uit sloeg Delano Selassa een tweehonkslag en scoorde toen Gilmer Lampe op het honk kwam na een foute aangooi. Nadat volgende slagman Kalian Sams vier wijd had gekregen ging Storks naar de bullpen. William Sowers nam het daarna over van Twan Naessens, maar werd begroet met drie RBI-honkslagen. Denzel Richardson kwam tot een puntscorende honkslag, waarna Kenny Berkenbosch een RBI-double afleverde en Jair van Borkulo volgde met een 2-run single. En dat maakte er een 11-0 stand van.

In de volgende twee innings werd Pirates puntloos gehouden door Sowers. De ploeg kreeg drie honklopers in deze slagbeurten, maar geen daarvan kwam in scoringspositie.

Met Amsterdam Pirates op een 11-0 voorsprong nam linkshander Nick Veltkamp het werpen over van Rob Cordemans in de 1e6 en schakelde drie slagmensen op rij uit (één strikeout).

In de zevende inning gooide Matz Schutte voor Pirates. De rechtshander kreeg eveneens drie opeenvolgende nullen.

Om 21:38 uur sloeg Storks-eerste honkman Brian Raap de bal de lucht in en die werd vervolgens gevangen door tweede honkman Delano Selassa. Dat maakte een einde aan de wedstrijd. Op dat moment werd er honkbal-geschiedenis geschreven, want Rob Cordemans was net de eerste werper in de historie geworden met 200 overwinningen.


L&D Amsterdam Pirates - Silicon Storks 11-0 (6½ inn.)
RHE
Silicon Storks0000000-033
L&D Amsterdam Pirates024500X-1182
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Twan Naessens, L (0-5)3.225494

William Sowers2.11-422

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (1-0)54-3--

Nick Veltkamp11----

Matz Schutte11----

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rob Has, 1B-John Beltman.
Official Scorer-Melanie Dijkhuizen.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Amsterdam Pirates.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:08 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Rob Cordemans (Amsterdam Pirates) wint de 200e wedstrijd in zijn loopbaan.
Rob Cordemans (Amsterdam Pirates) wordt de eerste werper in de Hoofdklasse-historie met 200 Wins.
Rob Cordemans (Amsterdam Pirates) wordt de eerste werper in de Hoofdklasse-historie met 200 Wins, 2.000 StrikeOuts en 2.000 Gegooide Innings.
Wedstrijd oorspronkelijk vastgesteld voor donderdag 3 september in Amsterdam, maar toen afgelast wegens veldcondities en regen.
Wedstrijd opnieuw vastgesteld voor vanavond.
Deze wedstrijd stond in het oorspronkelijke speelschema op het programma voor donderdag 3 september, maar werd op 2 juli geannulleerd door de KNBSB na de bekendmaking van het nieuwe programma, nadat de maateregelen tegen het coronavirus (COVID-19) werden versoepeld.
Weersomstandigheden bij aangooi:
Bewolkt, 17° C; windrichting west-zuidwest; windsnelheid 19 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 69%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.