Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 september 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Quick Amersfoort verslaat DSS/Kinheim; Clemensia slaat 3 homeruns; Bergman terug op heuvel
English

HAARLEM - Quick Amersfoort won op zaterdag (5 september) met 14-7 in hun tweede wedstrijd tegen DSS/Kinheim om een einde te maken aan een 6-game losing streak.

Op vrijdagavond eindigde het eerste duel van hun reeks in een 13-9 overwinning voor DSS/Kinheim. Op donderdag was de opener één van drie wedstrijden die verregenden.

Vandaag brak Quick Amersfoort een 3-3 stand met een 10-run rally in de zesde inning. DSS/Kinheim voorkwam een mercy-rule nederlaag door te antwoorden met vier punten in de zevende, maar kon het duel niet meer omdraaien.

Quick Amersfoort kwam tot 18 honkslagen, waaronder vier van Taylor Clemensia, die drie (!) homeruns sloeg. Hij had vijf binnengeslagen punten. Emeron Lourens liet drie honkslagen noteren, terwijl Ademar Rifaela ook homerde en drie punten binnensloeg. Roger Bernadina scoorde driemaal.

Alle tien spelers die door Quick aanvallend in actie kwamen sloegen minstens één honkslag. Negen van hen scoorden minstens eenmaal. De enige speler die niet tot scoren kwam was Denzel Brooks.

Donny Kuijper sloeg drie punten binnen voor DSS/Kinheim, dat negen honkslagen liet noteren. Twee veteraan-werpers keerden vandaag terug op de heuvel voor de Haarlemse ploeg. Al Morales Gomes maakte zijn vijfde optreden, maar zijn eerste start, terwijl David Bergman een rentree op de heuvel maakte.

(5 september)...Taylor Clemensia...
...3 homeruns...
(© Foto: Henk Seppen)
Al Morales Gomes maakte zijn eerste start voor het seizoen voor DSS/Kinheim na dit seizoen al vier relief-optredens te hebben gehad. Voor de 42-jarige rechtshander was dit zijn eerste Hoofdklasse-start sinds 2009 toen hij eenmaal startte als pitcher van Hoofddorp Pioniers. De in Mexico geboren Morales werd voornamelijk ingezet als reliever toen hij in de Hoofdklasse uitkwam voor RCH (2008), Hoofddorp Pioniers (2009) en Amsterdam Pirates (2010-2011).

Vandaag gooide hij vier wijd op Quick's lead-off hitter Roger Bernadina, maar volgde daarna met drie slag voor Joran Berkhout en Rachid Engelhardt. Terwijl Engelhardt drie slag kreeg stal Bernadina het tweede honk. Hij scoorde vervolgens op een honkslag van Bryan Engelhardt. Hierna kreeg Morales de honken vol na vier wijd voor Tijmen Takke en een honkslag van Taylor Clemensia. Maar de inning eindigde toen de laatste gedwongen uitging op een grounder van Emeron Lourens.

Morales moest nog twee punten toestaan in de derde inning. Met één uit sloeg Bryan Engelhardt een tweehonkslag en met twee uit scoorde hij toen Taylor Clemensia homerde met een uithaal langs de linksveld-lijn.

DSS/Kinheim kwam langszij in de 2e3 op starter Jan-Willem Geerts. De ploeg was al in scoringspositie gekomen in de eerste twee innings, maar wist toen niet tot scoren te komen. In de eerste inning kreeg Jochem Koedijk vier wijd en kwam Jeldwin Orman na een fout op het honk, maar een pop-fly en gedwongen nul volgden. In de tweede slagbeurt stal Wesley van Hemert (velderskeus) het tweede honk met één uit, maar bleef daar achter.

Met één uit in de 2e3 kreeg Geerts de honken vol toen hij een honkslag moest incasseren van Jochem Koedijk, hierna Jeldwin Orman met een worp raakte en daarna ook Marcel Tolenaars het honk zag bereiken op een honkslag. Nadat een binnenhoog voor de tweede nul had gezorgd sloeg Donny Kuijper een 'baseclearing, 3-run double' die de stand in balans bracht.

De volgende twee innings bleven puntloos. Quick kwam in scoringspositie in beide slagbeurten op nieuwe pitcher Kevin Nieveld. In de vierde opende Jordy Burger met vier wijd, maar strandde later op het derde honk. In de vijfde begon Tijmen Takke met een honkslag, maar bleef achter op het tweede honk. Jan-Willem Geerts kreeg drie nullen op rij in zowel de vierde als de vijfde inning.

In de zesde inning kwam Quick tot een rally van 10 punten op drie pitchers. Vijftien slagmensen kwamen in het slagperk en die zorgden samen voor acht honkslagen, waaronder twee homeruns. De eerste zes slagmensen bereikten het honk op Kevin Nieveld, de derde honkman van DSS/Kinheim die zijn eerste heuveloptreden van het seizoen maakte. In voorgaande seizoenen werd hij regelmatig ingezet als reliever. In de zesde gooide Nieveld vier wijd op Roger Bernadina, waarna hij een tweehonkslag tegen kreeg van Joran Berkhout. Vervolgens kwam Rachid Engelhardt tot een puntscorende honkslag en toen dat werd gevolgd door een outfield-fout kon Berkhout tot scoren komen. Hierna volgde een verdedigende wissel, want Aidan Finnegan verving korte stop Tijmen Nagel en nam het tweede honk over, terwijl tweede honkman Thomas Bos opschoof naar kort. Even later homerde Ademar Rifaela. Hij was in de vierde inning in de wedstrijd gekomen als pinch-hitter voor Bryan Engelhardt, die was uitgevallen met een blessure. Na Rifaela's homerun gooide Nieveld vier wijd op Tijmen Takke, waarna hij weer een homerun moest incasseren. Dit keer geslagen door Taylor Clemensia, zijn tweede in de wedstrijd.

Na Clemensia's homerun volgde een werperswissel. Moreno Vork nam het over, maar kreeg ook verschillende honklopers. Vork werd begroet met een honkslag van Emeron Lourens. Met één uit kreeg hij de honken vol toen ook Jordy Burger een honkslag sloeg en Roger Bernadina zijn derde vrije loop in de wedstrijd kreeg. Hierna sloeg Joran Berkhout een 2-run single. Een opofferingsslag van Rachid Engelhardt en een tweehonkslag van Ademar Rifaela brachten het negende en tiende punt binnen in deze inning en dat verhoogde Quick's voorsprong naar 13-3. Nadat Vork vier wijd gooide op volgende slagman Tijmen Takke (ook zijn derde keer) volgde wederom een werperswissel.

...Al Morales Gomes (links) en David Bergman...
...in actie voor Amsterdam Pirates (2011) en Kinheim (2013)...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
Met lopers op het eerste en tweede honk was het veteraan rechtshander David Bergman die de heuvel beklom voor DSS/Kinheim. De 39-jarige Bergman, die ook de Pitching Coach van de ploeg is, gooide voor het laatst in de Hoofdklasse in 2016, het seizoen waarin Kinheim degradeerde. Toen gooide Bergman in 16 wedstrijden (14 starts) en was 6-6 in wat zijn 18e seizoen was in de hoogste afdeling. De zesde slagbeurt eindigde toen Bergman een inning-afsluitende vangbal kreeg. In de zevende inning kreeg hij honkslagen tegen van Denzel Brooks (met één uit) en Roger Bernadina (met twe uit), maar zij bleven achter.

Met een 13-3 achterstand was DSS/Kinheim drie nullen verwijderd van een mercy-rule nederlaag. De ploeg voorkwam een nederlaag van 10 punten, want er werd viermaal gescoord in de 2e7. In deze slagbeurt lieten drie rookies hun eerste Hoofdklasse-honkslag in de boeken opnemen. Aidan Finnegan begon met vier wijd en schoof op na een grounder van Bram Blokker en een honkslag van Matis Crouwel, zijn eerste in de Hoofdklasse. Crouwel, die korte stop Thomas Bos had vervangen in de 1e7, schoof op naar het tweede honk toen er een foute ingooi volgde na zijn infield-hit. Even later scoorden Finnegan en Crouwel op een tweehonkslag van Jochem Koedijk. Er volgde een werperswissel, want linkshander Colin van Laar nam het over van Jan-Willem Geerts. Hij kreeg een honkslag tegen van Jeldwin Orman en daarna een puntscorende honkslag van Shaquille Zijlstra, ook een rookie in het DSS/Kinheim-team. Zijlstra was eveneens in de 1e7 in het duel gekomen als nieuwe eerste honkman. Voor Zijlstra was dit eveneens zijn eerste Hoofdklasse-honkslag. Hierna was het Sem Kuijper die zijn eerste honkslag in de hoogste afdeling sloeg en ook een punt binnensloeg, wat de stand op 13-7 bracht. Kuijper was ingezet in de zesde inning, waarna hij de catching in de ploeg overnam. Kuijper's verblijf op het eerste honk duurde kort, want hij werd daar uitgeschakeld na een pick-off van zijn catching-collega Rachid Engelhardt. De inning eindigde met een strikeout.

David Bergman kreeg drie nullen op rij in de achtste inning, maar moest daarna Quick's 14e punt toestaan in de negende. Dat werd gedaan door Taylor Clemensia, die opende met zijn derde homerun in de wedstrijd. En daarmee evenaarde hij een zeldzaam Hoofdklasse-record.

DSS/Kinheim kreeg nog een laatste honkloper in scoringspositie in de 2e9. Met één uit sloeg Jeldwin Orman een tweehonkslag en bereikte voor de vierde keer het honk. Met twee uit kreeg Sem Kuijper vier wijd. Maar een vangbal maakte daarna een einde aan de wedstrijd.


DSS/Kinheim - Quick Amersfoort 7-14
RHE
Quick Amersfoort10200(10)001-14183
DSS/Kinheim003000400-793
pitchers Quickinn.SOBBHRER
Jan-Willem Geerts, W (1-1)6.113566

Colin van Laar2.241411

pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Al Morales Gomes333533

Kevin Nieveld, L (0-1)2 (*)14666

Moreno Vork0.2-2444

David Bergman3.121311

(*) - Nieveld gooide op zes slagmensen in de zesde inning

Homeruns: Quick: Taylor Clemensia 3 (3)(3e,2-run,2 uit,op Morales; 6e,2-run,0 uit,op Nieveld; 9e,solo,0 uit,op Bergman), Ademar Rifaela (2)(6e,2-run,0 uit,op Nieveld).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Rob Has, 3B-Bernard Flohr.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Brigitte Brands.
Public Address Announcer-Carla Cornelisse.
Scoreboard Operator-Wouter Creyghton.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-3:18 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Taylor Clemensia (Quick Amersfoort) evenaart het Hoofdklasse-record met het slaan van drie homeruns in één wedstrijd.
Deze wedstrijd stond in het oorspronkelijke speelschema op het programma voor zaterdag 6 juni, maar werd op 29 april geannulleerd door de KNBSB vanwege de maateregelen tegen het coronavirus (COVID-19).
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 16,7° C; windrichting west-noordwest; windsnelheid 29 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 64%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.