Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 februari 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Archief Feyenoord en privé-foto)

IN MEMORIAM

...Piet Burg...
(1946 - 2020)...
(© Privéfoto)
Voormalig Hoofdklasse-speler Piet Burg overleden
English

ROTTERDAM - Piet Burg, die enige tijd in de Hoofdklasse honkbalde, is op dinsdag 4 februari op 73-jarige leeftijd overleden.

De afscheids- en crematieplechtigheid zal plaatsvinden op woensdag 12 februari om 13:30 uur in Yardenhuis van Rotterdam aan de Maeterlinckweg 101 in Rotterdam.

Piet Burg werd geboren op 7 mei 1946 in Rotterdam. Het was in deze stad dat hij betrokken raakte bij honkbal, de sport die hij verschillende jaren beoefende. Als speler van Feyenoord bereikte Burg de hoofdmacht van de club en speelde in de hoogste afdeling.

Vele jaren was Piet Burg een trouwe fan en bezoeker van wedstrijden van Curaçao Neptunus. Hij was niet alleen bij vrijwel alle thuiswedstrijden aanwezig in het stadion in Rotterdam, hij reisde ook regelmatig met de ploeg mee naar uitwedstrijden. Piet Burg, altijd in gezelschap van zijn echtgenote Corry, reisde ook verschillende keren met Neptunus naar het buitenland wanneer de ploeg deelnam aan Europa Cup-toernooien. Helaas moest hij de wedstrijden de afgelopen jaren vanwege zijn verminderde gezondheid vanuit een rolstoel volgen.

Piet Burg honkbalde voor Feyenoord. In de jaren zestig werd hij opgenomen in het eerste team van de club en deelde de eerste honk-positie met Jan van Gent. In 1968, met Wim Onderstal als Hoofd Coach, speelde Burg voor Feyenoord toen de ploeg het kampioenschap van de Eerste Klasse veroverde en promoveerde naar de Hoofdklasse.

Het kampioenschap kwam tot stand in een memorabele wedstrijd. Na de titel te hebben gewonnen in Poule B van de Eerste Klasse moest Feyenoord het opnemen tegen Poule-A kampioen Giants Diemen op 22 september 1968 op het thuisveld op Sportcomplex 'Varkenoord' in Rotterdam en won met 5-2. In de eerste helft van de zesde inning nam Giants een 2-0 voorsprong dankzij Rob Tromp en Ruud Koene. Met twee uit sloeg Giants-pitcher Piet Ferwerda een grounder, rende voluit richting eerste honk en verrekte iets, maar werd uitgeschakeld. Hierdoor eindigde de inning, waarna Giants Hoofd Coach Reggie Smith tegen Ferwerda zei het even rustig aan te doen om te herstellen van zijn spurt die de slagbeurt had afgesloten. Echter, Home Plate Umpire Lou Meijer vond dat het allemaal teveel tijd in beslag nam en stond Ferwerda voor het begin van de 2e6 niet toe een aantal warm-up pitches te gooien. Dat leidde tot het nodige commentaar, Ferwerda kreeg een waarschuwing en Smith speelde verder onder protest. Toen de 2e6 van start ging was Ferwerda duidelijk aangeslagen en zijn broer Mink Ferwerda moest het werpen overnemen. Echter, het ging daarna mis voor Giants Diemen en het duel draaide om in het voordeel van Feyenoord. Ton Steenbruggen en Ton van Uitert sloegen beiden een honkslag, waarna Feyenoord een 3-2 voorsprong nam toen Huub Kohl volgde met een homerun. In de achtste inning voegde Feyenoord nog twee 'insurance runs' toe toen Irvin Simmons een 2-run homerun sloeg met Jan van Gent op het honk. Helaas zijn ook Kohl en Steenbruggen vorig jaar overleden.

...Piet Burg (midden) omhelst Irvin Simmons na zijn homerun...
...in het beslissende duel van Feyenoord tegen Giants Diemen...
...Op de voorgrond links loopt Huub Kohl...
(© Foto: Archief Feyenoord)
Piet Burg's teamgenoten in het Kampioensteam van Feyenoord in 1968 waren Harrie Blijden, Marcel de Bruyn, John Colette, Jan van Gent, Huub Kohl, Frans Luijcx, Rob Nugteren, Paul van den Oever, Irvin Simmons, Ton Steenbruggen, Ton van Uitert, Aad Verheul, Ton Verheul en Wil de Waard.

De meeste van hen speelden ook een jaar later voor de ploeg en tijdens het seizoen 1969 maakte Burg zijn debuut in de Hoofdklasse. In dat seizoen eindigde Feyenoord op de vierde plaats. In de ploeg speelden toen ook Paul Koster, Frank Luyando, Herbert Ramlal en Fred Rietdijk. Hoewel Burg geen basisspeler was speelde hij ook voor de ploeg in delen van de volgende seizoenen toen Feyenoord wederom vierde werd in het begin van de jaren zeventig.

In latere jaren begon Piet Burg zich meer bezig te houden met administratieve taken. Zo was hij wat deze activiteiten betreft in de jaren negentig ondermeer teambegeleider van het tweede honkbalteam van Feyenoord.

In 1998 fuseerde Feyenoord met Sparta en dat werd Sparta-Feyenoord. De club ging vervolgens spelen op Feyenoord's nieuwe complex (sinds 1992) op Sportpark 'Beverwaard'. Piet Burg bleef ook actief voor de nieuwe vereniging en was in de jaren 2000 ondermeer Team Manager van het team dat uitkwam in de Hoofdklasse.

Ondanks zijn gezondheidsproblemen behield Piet Burg altijd een positieve instelling. Hij bleef zo veel als mogelijk de wedstrijden van Neptunus bezoeken. Hij genoot er dan van op het veld te zijn en daar met zijn honbalvrienden te praten.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Piet's echtgenote Corry en overige familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(8 februari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.