Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 mei 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: ANP Photo/Flip Martens, Sparta Rotterdam & Archief)

IN MEMORIAM

...Henk Hendriks...
(1934 - 2020)...
(© Foto: Sparta Rotterdam)
Voormalig Sparta-speler en -coach Henk Hendriks overleden
English

ROTTERDAM - Henk Hendriks, die ruim zeventig jaar verbonden is geweest aan sportvereniging Sparta, is op donderdag (7 mei) op 85-jarige leeftijd overleden. Hendriks speelde 16 seizoenen in en was acht seizoenen coach van het honkbalteam van Sparta, met wie hij zevenmaal landskampioen werd. Hij was ook vele jaren actief in de voetbal-afdeling van de Rotterdamse vereniging.

Hendrik Aloisius (Henk) Hendriks werd geboren op 28 mei 1934 in Rotterdam. In 1947 meldde hij zich aan bij Sparta, een multisport-vereniging met honkbal en softbal, maar ook voetbal en cricket. Voor Henk Hendriks was dit het begin van een levenslange band met deze bekende club. Als speler, coach en bestuurder beleefde Hendriks door de jaren heen vele 'ups', maar ook sommige 'downs' met Sparta. Hij maakte deel uit van de ploeg tijdens de glorieperiode in de jaren zestig en begin zeventig. Met een clubbinding van ruim zeventig jaar kan er veel worden geschreven over Hendriks' loopbaan bij Sparta.

In 1952, op 17-jarige leeftijd, maakt Henk Hendriks zijn debuut in het eerste honkbalteam van Sparta. Onder zijn teamgenoten in dat jaar zijn Cees de Bruin, Lou Ignatius, Jo Buizert, Ton Fabrie, de hardgooiende pitcher Jaap de Koning en John Heyt. Een jaar later wordt Heyt de Hoofd Coach van de ploeg en wordt daarmee één van de eerste coaches in het Nederlandse honkbal. In voorgaande jaren is het de aanvoerder van een ploeg die de beslissingen neemt over de opstelling en wijzigingen maakt. Heyt wordt de mentor van Hendriks en een hechte vriend.

Vanaf 1953 is Henk Hendriks de derde honkman van Sparta. In de jaren vijftig, maar ook in daaropvolgende jaren, zijn er weinig mutaties in de ploeg. Naast De Bruin, Ignatius, Buizert, Fabrie en De Koning zijn andere langdurige teamgenoten van Hendriks in deze jaren Cor Bazuin, Hans Corpeleijn, Wim Corpeleijn, Henk Ras, Theo Witstok en Ton Wijnands. In 1954 promoveert Sparta naar de Eerste Klasse, toen de hoogste afdeling. Daarmee wordt Sparta de eerste ploeg buiten Amsterdam en Haarlem die de top bereikt. In 1957 plaatst Sparta zich voor de nieuw gevormde Hoofdklasse, die vanaf 1958 de nieuwe hoogste afdeling wordt.

In zijn spelersloopbaan staat Hendriks veelvuldig op de lijst als openingsslagman. Hij krijgt enorm veel vier wijd en bereikt dus regelmatig de honken. Dankzij zijn snelheid komt hij ook vaak op het honk via een infield-hit of een stootslag-honkslag. Hendriks is een contact-hitter, maar heeft ook power, want hij laat ook een aantal homeruns noteren. Hendriks is daarnaast ook een prima honkloper en scoort veel punten.

Op 18 april 1959 speelt Henk Hendriks in zijn enige interlandwedstrijd voor het Nederlands Honkbal Team, dat toen onder leiding stond van Hoofd Coach Martin Jole. In Eindhoven wint de ploeg met 5-1 van België. Andere spelers in het Oranje-team tijdens dat duel zijn ondermeer Nol Houtkamp, Henk Keulemans, Leo Kops, Gé Oosterbaan, Jan Smidt en Dolf de Zwart. In 1960 maakt Hendriks deel uit van de voorselectie van de Nationale Ploeg, die wordt gecoached door de Amerikaan Ron Fraser. In dat jaar speelt Hendriks in één duel voor het Nederlands B-team. In deze periode komt Hendriks ook regelmatig uit voor het Rotterdams Stedenteam.

...Henk Hendriks scoort voor Sparta in het seizoen 1965...
(© Archief Foto; Fotograaf onbekend)
De Bruin, Fabrie, De Koning, Corpeleijn en Witstok zijn ook teamgenoot van Hendriks tijdens de succesvolle jaren zestig. In veel van deze seizoenen komen ook Hans Augustinus, Harry van der Berg, Piet Bouts, Jan van Tol en Piet van der Wilk voor Sparta uit. Vanaf 1960 krijgt de ploeg versterking van vier Antilliaanse spelers, Simon Arrindell, José Faneyte, Hamilton Richardson en Hudson John. Sparta had al een aantal zeer ervaren spelers sinds de jaren vijftig, maar met de toevoeging van deze spelers wordt het een meer completere ploeg. De prestaties van Arrindell, Faneyte, Richardson en John dragen bij aan de successen van het team in deze jaren. En vier kampioenschappen in een periode van vijf jaar. In 1961 wordt Arrindell de nieuwe derde honkman van Sparta en neemt Hendriks de korte stop-positie over van De Bruin.

Vanaf 1962 speelt Sparta de thuiswedstrijden op het nieuwe honkbalveld op Sportpark Nieuw-Vreelust. Het nieuwe veld is dicht bij de locatie waar de ploeg in de voorgaande seizoenen honkbalde, 'Het Kasteel', het voetbalstadion van Sparta. Het was op het nieuwe complex dat het honkbalteam van Sparta de kampioenschappen binnenhaalde en de meest succesvolle Rotterdamse honkbalploeg werd. Vanaf 1961, onder leiding van de gepassioneerde en gedreven Hoofd Coach John Heyt, nestelt de ploeg zich in de top en doet mee om de titel. Heyt, die met zijn gezin in Amsterdam woont, hield van een stricte discipline in zijn ploeg. Hij had enorm veel honkbalkennis en bouwde een team die bekend stond om zijn vechtersmentaliteit. Samen met ondermeer Arrindell, Richardson, De Bruin en Fabrie, behoorde Henk Hendriks tot een productief groepje slagmensen. Zij kwamen vaak op de honken, scoorden veel punten en sloegen er ook veel binnen.

Sparta begint het seizoen 1963 met een 3-0 overwinning tegen de sterke ploeg van het Amsterdamse OVVO. Pitcher Jaap de Koning staat slechts één honkslag toe (geslagen door Wim Crouwel). In de tweede inning zorgen honkslagen van De Bruin en Hendriks voor een 1-0 voorsprong en dat blijkt genoeg, dankzij de sterke pitching van De Koning. Voor Sparta is dit het begin van een succesvol seizoen. Op zondag 25 augustus, op eigen veld, speelt Sparta een double-header tegen het Haarlemse Schoten. In het begin van de jaren zestig worden tijdens het seizoen regelmatig double-headers gespeeld. Het eerste duel tegen Schoten is bijzonder spannend. Sparta opent de score in de vierde inning als Simon Arrindell een driehonkslag slaat en Hamilton Richardson volgt met een inside-the-park-homerun. De snelle Richardson slaat de bal het links-midveld in en dat was zeer diep op het Nieuw-Vreelust veld. Echter, halverweg de vijfde inning staat Sparta met 4-2 achter. Een 2-run homerun van Wim Corpeleijn zorgt voor een gelijke stand. In de zesde inning herneemt Schoten de leiding, maar ook nu komt Sparta langszij. In de achtste inning is het Henk Hendriks, bijgenaamd 'vier-wijd-koning', die voor de gelijkmaker zorgt. In dit duel krijgt Hendriks vijfmaal vier wijd, maar dit keer bereikt hij het honk via een stootslag-honkslag die Harry van der Berg in staat stelt het gelijkmakende punt te scoren. De wedstrijd heeft een verlenging nodig en de beslissing valt in de twaalfde inning. Ruud Zijlstra is de werper bij Schoten en hoewel hij niet goed in vorm is gooit hij de hele wedstrijd. In de twaalfde inning krijgen Theo Witstok en Henk Hendriks beiden vier wijd, waarna de honken vol komen te staan als Jaap de Koning via een fout op het honk komt. Hierna gooit Zijlstra in dit duel voor de 19e keer vier wijd en doet dat op José Faneyte, wat resulteert in het winnende punt. Sparta wint hierdoor met 7-6. Even later komt het bericht dat mede-titelkandidaat OVVO heeft verloren van EHS. En daarmee wordt Sparta het eerste team buiten Amsterdam en Haarlem die landskampioen wordt. Sinds 1922 kwamen alle titels terecht bij ploegen uit deze twee steden. Voor Sparta speelden in dit eerste Kampioens-seizoen Arrindell, Augustinus, Van der Berg, Bouts, De Bruin, Corpeleijn, Fabrie, Faneyte, Hendriks, Ton Ignatius, De Koning, Richardson, Leen Staub, Van Tol, Van der Wilk en Witstok, terwijl John Heyt werd geassisteerd door Lou Ignatius en Hans van Dijk. Na het veroveren van de titel wordt Heyt benoemd tot Lid van Verdienste van Sparta, dat het 75-jarig bestaan viert, want de oorspronkelijke voetbalclub werd in 1888 opgericht.

...Het Kampioensteam van 1964...
...Achter: José Faneyte, Van Huut (verzorger), Simon Arrindell, Hans Bouwen,...
...Theo Witstok, Hudson John, Cees de Bruin en Hamilton Richardson...
...Voor: Henk Hendriks, Hans Augustinus, Harry van der Berg...
...Jaap de Koning, Piet van der Wilk en Toon Fabrie...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
Coach John Heyt wordt algemeen beschouwd als één van de beste coaches in deze jaren. Heyt heeft overduidelijk de leiding binnen de ploeg. Tijdens het seizoen 1964 stelt Heyt dat hij in de toekomst vanuit de dug-out zou willen coachen, zoals de Managers in het Amerikaanse honkbal. Hij voegt daarbij toe dat Hendriks, die op dat moment nog speler is, zijn opvolger bij het derde honk wordt. In dit seizoen keert Hendriks terug als derde honkman, want Arrindell wordt de nieuwe tweede honkman als opvolger van de gestopte Wim Corpeleijn. De Bruin keert terug naar de korte stop-positie. Het infield wordt gecompleteerd door eerste honkman Piet van der Wilk.

Als landskampioen plaatst Sparta zich voor het eerst voor deelname aan de strijd om de Europa Cup in 1964. In deze jaren spelen teams eerst een aantal wedstrijden op eigen veld of in het buitenland op weg naar een finale. In de Eerste Ronde wint Sparta met 8-3 op eigen veld van het Belgische Luchtbal om zich te plaatsen voor de Tweede Ronde. Hendriks scoort het eerste punt voor Sparta in de eerste inning op een honkslag van Arrindell. In de Tweede Ronde reist Sparta naar de Spaanse hoofdstad Madrid voor het duel tegen Piratas Madrid. In de eerste inning slaan Richardson, Arrindell en John drie opeenvolgende homeruns, maar Sparta staat met lege handen, verliest met 8-7 en wordt uitgeschakeld.

In augustus 1964 wint Sparta voor eigen publiek met 4-2 van Ajax. Na afloop gaan de spelers naar Haarlem om het duel te bekijken tussen Haarlem Nicols en OVVO. In het Pim Mulier Stadion komt OVVO tot een 8-0 shutout tegen mede-titelkandidaat Nicols en daardoor verovert Sparta de tweede opeenvolgende Kampioenstitel.

In 1965 speelt Sparta opnieuw om de Europa Cup. Op eigen veld wint de ploeg van Stratford (Engeland) en Germania (Duitsland) met respectievelijk 12-2 en 11-0, maar verliest met 4-2 in de Finale tegen Milano in Italië.

Na in 1965 op de tweede plaats te zijn geëindigd zijn Hendriks en zijn teamgenoten in de volgende seizoenen weer succesvol.

In 1966 en 1967 wordt Sparta opnieuw gekroond tot landskampioen en dat betekent dat de ploeg viermaal de titel heeft gepakt in vijf jaar. In 1967 wordt een aantal jonge en talentvolle spelers vanuit de eigen jeugd aan de ploeg toegevoegd, zoals pitcher John van Westrenen en infielders Fred Beckers en Ed van der Berg, de jongere broer van Harry.

Op Nieuwjaarsdag 1968 slaat het noodlot bij Sparta toe. Op de avond van 1 januari verlaten de 42-jarige Sparta-coach John Heyt, zijn vrouw Wil en hun 15-jarige dochter Marijke een restaurant in Schiedam. Rijdend in dichte mist en op een slecht verlichte weg op een donkere avond wordt een afslag gemist en raakt de auto met het gezin Heyt in het water. Hoewel er snel hulp ter plekke is verdrinken de drie. Een paar dagen later treurt de Nederlandse honkbalwereld om het verlies van de geliefde en gerespecteerde Heyt en zijn gezin, terwijl de spelers van Sparta het drietal begeleiden naar hun laatste rustplaats.

...Henk Hendriks (rechts) en Hoofd Coach John Heyt...
...overleggen de veldconditie met Home Plate Umpire...
...Piet van Deenen (donkere jas) en een terreinknecht...
...voordat het duel van Sparta bij Haarlem Nicols...
...werd afgelast tijdens het seizoen 1967...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
Drie weken later wordt Henk Hendriks benoemd tot de opvolger van Heyt. Na een paar jaar eerder al over een nieuwe rolverdeling voor de coaches te hebben nagedacht, spraken Heyt en Hendriks hier opnieuw over tijdens het seizoen 1967. Vanaf 1968 zou Heyt Manager worden en Hendriks de coach bij het derde honk. En dus was het geen verrassing dat Hendriks, die een hechte vriendschap met Heyt had, de nieuwe Hoofd Coach werd. Na de bekendmaking stelde Hendriks in een interview in De Tijd: ,,Ik vind het verschrikkelijk om op deze intrieste manier als coach te moeten beginnen. Maar de morele plicht om John's werk voort te zetten woog voor mij echter het zwaarst.'' Hendriks wil de lijn van Heyt voortzetten. Hendriks: ,,Ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Onze ideeën ontliepen elkaar niet veel, maar ik ben wat jonger en wil de training wat moderniseren. Misschien een trainingskamp in het buitenland. Het contact met de spelers intensiveren''.

Nu hij de nieuwe Hoofd Coach was geworden stopte de 33-jarige Hendriks als speler. Hendriks hield eveneens van discipline in de ploeg en voegt conditietrainingen toe voor aanvang van het seizoen. In het eerste seizoen onder zijn leiding eindigt Sparta op de tweede plaats. In 1969 worden twee nieuwe werpers van buitenaf aan de ploeg toegevoegd, Ben de Brouwer, die overkwam van Tilburg, en Flip le Cuivre, die voor OVVO speelde. Het wordt wederom een succesvol seizoen, want Sparta wordt voor de vijfde keer landskampioen, de eerste keer voor Hendriks als coach.

In 1970 mocht Sparta weer deelnemen aan het toernooi om de Europa Cup. Echter, eerder dat jaar besluit de Europese Honkbal Bond dat spelers die buiten Europa zijn geboren niet gerechtigd zijn uit te komen voor een land tijdens Europese Kampioenschappen. Sparta is het met deze beslissing niet eens en trekt zich terug uit de strijd om de Europese beker. Halverwege het seizoen krijgt de ploeg een enorme domper te verwerken. Sterspeler Hamilton Richardson leidt de trainingen van Botlek, eveneens een Rotterdamse honkbalclub in deze jaren. Tijdens het voordoen van een sliding breekt Richardson zijn been en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

In mei 1970 wordt Henk Hendriks lid van de Technische Commissie van de Nederlandse Honkbal Bond. Andere leden van de commissie waren Jan Molenaar, Han Urbanus, Dick Vonk en Aart Kruijs. In november is Hendriks delegatieleider van het Nederlands Honkbal Team in Colombia als Oranje daar voor het eerst deelneemt aan een Wereldkampioenschap. Drie maanden later komt het tot een breuk tussen de Nederlandse Bond en Oranje Hoofd Coach Charles Urbanus (sr.), omdat het tijdens het evenement in Colombia niet allemaal goed is verlopen. In september 1971 verlaat Hendriks de Technische Commissie en wordt opgevolgd door Gé Oosterbaan.

In zijn vierde seizoen als Hoofd Coach van Sparta is er in 1971 wederom succes, want de ploeg verovert de zesde kampioenstitel. Onverwacht, want Flip le Cuivre en Piet Bouts hadden de ploeg na 1970 verlaten en John van Westrenen moest een knie-operatie ondergaan en mocht niet spelen. Een jaar eerder waren Simon Arrindell en Hudson John vertrokken. In 1970 en 1971 voegde Hendriks een aantal jonge, getalenteerde spelers aan de ploeg toe, zoals Jan Kramer Freher, Rudi Stentler, Ferry van Vogelpoel, Jan Switser en Jan de Vos.

Na het kampioenschap in 1971 kondigt Hendriks zijn afscheid aan vanwege zijn drukke werkkring. ,,Daardoor is het onmogelijk om voor de volle honderd procent te coachen. En iets half doen kan ik niet'', aldus Hendriks in een kranten-interview. In september 1971 wordt Gé Oosterbaan, oud-speler van EHS/Haarlem Nicols, de opvolger van Hendriks. Oosterbaan, die zo'n vier jaar coach-ervaring heeft, wordt daarmee de eerste coach van buiten Sparta die de ploeg gaat leiden. John Heyt had Sparta 15 jaar onder zijn hoede, Hendriks vier jaar.

...Henk Hendriks als Hoofd Coach tijdens het seizoen 1972...
(© Archief Foto; Fotograaf onbekend)
In 1972 zou Hendriks teambegeleider van Sparta zijn met Oosterbaan als coach. Echter, tijdens een trainingskamp voor het seizoen kwam het tot een onverwachte breuk tussen Sparta en Oosterbaan. Oosterbaan vraagt om ontheven te worden van zijn functie en stelt dat hij ''zijn eigen manier van coachen had en dat het daarop stuk was gegaan, maar ook dat er moeilijke spelers bij Sparta zijn met vele eisen''. Sparta noemt het ''communicatiegebrek'', terwijl een speler zegt dat Oosteraan ''te lief was als coach''. En dus keert Hendriks terug als Hoofd Coach en hij laat onmiddellijk weten dat hij van discipline houdt. Voor aanvang van het seizoen stuurt hij een brief naar alle spelers en zegt daarin ondermeer dat lang haar niet meer wordt toegestaan. In een interview in De Tijd (26 april 1972) zegt Hendriks: ,,Dan maar conservatief en een ouwe lul, maar ik vind lang haar niet bij honkbal passen, het is zeer ongepast, honkbal is een frisse sport''.

De competitie-opzet in 1972 was anders in de hoogste afdeling. De tien ploegen waren verdeeld in twee poules van vijf, speelden tijdens het seizoen gewoon tegen elkaar, maar met aparte standen. Na de competitie zouden de twee poule-winnaars elkaar ontmoeten in een best-of-five Holland Series, waarin om de titel moest worden gespeeld.

1972 zou een zwaar en moeilijk seizoen worden voor Sparta. In de strijd om de Europa Cup wordt Sparta in de Eerste Ronde uitgeschakeld, na verlies tegen Nettuno. Kort daarna schorst de ploeg een speler. In het slot-weekeinde van het seizoen, op 2 september, na te hebben gespeeld tegen OVVO, raken de gemoederen verhit in de kleedkamer en volgt er zelfs een handgemeen tussen twee spelers. Het sluimerde vrijwel het hele seizoen al met wat conflicten en ruzies binnen de spelersgroep, die bestond uit verschillende en uiteenlopende karakters. Oorzaken hiervoor waren bijvoorbeeld blessures van Nationale Team-spelers Ben de Brouwer (mocht niet meer gooien), John van Westrenen (vrijwel hele seizoen uitgeschakeld), John Jonkers (drie maanden geblesseerd) en Jan Kramer Freher (meniscus). Ook voelde een aantal spelers zich gepasseerd en kondigde hun vertrek aan. De volgende dag moest Sparta in Haarlem spelen tegen Haarlem Nicols. Hendriks ontbrak en in zijn plaats coachte zijn assistent Jan van Tol. Gevraagd om de reden van zijn afwezigheid zei Hendriks dat dat was om de spelers tot inkeer te laten brengen. Ondanks alle problemen wordt Sparta poule-winnaar en ontmoet Haarlem Nicols in de Holland Series. In de competitie was Nicols een stuk beter en sloot af met een 25-3 'record', terwijl Sparta 17-9 (twee afgelastingen) was. Nicols werd gecoached door Leo Kops , die tijdens het seizoen eveneens de discipline moest terugbrengen in zijn ploeg en daar succesvol in was. Hendriks keert voor de Series terug bij de ploeg, net als de meeste spelers. Sparta verliest de eerste wedstrijd, maar wint de volgende drie om volkomen onverwacht hun zevende titel in tien jaar te pakken. Na het seizoen stopt Hendriks als Hoofd Coach. Hendriks wordt als coach opgevolgd door Jan van Tol. Hij was Hendriks' Assistent Coach tijdens zijn vijf jaar als Hoofd Coach na daarvoor al vier jaar de assistent te zijn geweest van Heyt. Daarvoor was Van Tol tien seizoenen Sparta's catcher.

Hoewel Van Tol eigenlijk gewoon Assistent Coach had willen blijven leidt hij het team succesvol in 1973. Sparta bereikt opnieuw de Holland Series en ook nu is Haarlem Nicols de tegenstander. Voor de finalereeks vraagt Van Tol Hendriks bij de ploeg te komen om in de dug-out de ploeg psychologisch te begeleiden. Sparta wordt voor de achtste keer landskampioen. In oktober 1973 wordt Cees Herkemij de nieuwe Hoofd Coach van Sparta. Van Tol keert terug naar zijn rol van Assistent Coach en ook Ton Benningshof wordt assistent.

...Als Hoofd Coach van Sparta ontvangt Henk Hendriks...
...de trofee voor de ploeg die de meeste homeruns heeft...
...geslagen in het seizoen 1968 tijdens de jaarlijkse...
...prijzenuitreiking in Amsterdam...
(© Foto: ANP Photo/Flip Martens)
Kort daarna wordt Henk Hendriks voorzitter van de amateur-afdeling van Sparta en overziet de activiteiten van de honkbal-, softbal-, voetbal- en cricket-afdeling van de vereniging. In 1974 leidt Herkemij Sparta naar hun negende Kampioenstitel, maar hij vertrekt na het seizoen 1975. Gehoopt was dat Benningshof de taak zou overnemen, maar die kiest er op het laatste moment voor Hoofd Coach te worden van Neptunus, eveneens uit Rotterdam. In de daaropvolgende weken zijn er wat contacten met andere kandidaten, waaronder een Amerikaanse coach. Ook was er een voorstel om een constructie voor het seizoen 1976 op te zetten, waarbij de coaching zou worden verzorgd door spelers Hamilton Richardson en John Jonkers en oud-speler Piet van der Wilk met Hendriks als supervisor. In november 1974 is Van der Wilk, die in alle negen Kampioens-seizoenen van Sparta speelde als eerste honkman of outfielder, betrokken bij een zwaar ongeluk op zijn werk. Zijn linkerbeen was verbrijzeld, zijn heupen en bekken waren gebroken, maar hij overleefde het ongeluk. Wel moest zijn linker-onderbeen worden geamputeerd en kwam er een einde aan zijn spelersloopbaan. Maar Van der Wilk keert terug naar het veld als coach in 1976. Echter, de coachingstaf van drie man werkt niet tijdens de oefenperiode, want de twee spelers zijn meer bezig met de begeleiding van de overige spelers en dat gaat ten koste van hun eigen ontwikkeling als speler. En zo vraagt het Sparta-bestuur uiteindelijk Hendriks terug te keren. Aanvankelijk wil hij dat niet, omdat hij stelt neutraal te moeten zijn vanwege zijn positie in de amateur-afdeling En ook omdat hij zegt dat hij bewust zijn loopbaan had uitgestippeld toen hij als coach was begonnen. Hij zei voor vier jaar te willen coachen en daarna te kiezen voor zijn gezin en werk. Maar Hendriks gaat toch akkoord en wordt weer Hoofd Coach met Van der Wilk als zijn assistent. Hendriks coacht vanuit de dug-out, Van der Wilk staat bij het derde honk. Net zoals hij dat in voorgaande seizoenen heeft gedaan spreekt Hendriks de spelers kort voor de competitie toe om de teamregels door te nemen, zoals bijvoorbeeld op tijd komen. Hendriks in een interview: ,,Ik tolereer het niet als iemand te laat komt. Ook niet op vakantie gaan tijdens het seizoen, ik offer zelf ook mijn vakantie op. Dat is de consequentie van top-honkbal spelen. Wie het er niet mee eens is kan vertrekken. Niemand reageerde, dus dat betekent dat iedereen de regels accepteerde''.

Onder de spelers in het team van 1978 zijn Ed van der Berg, Harry van der Berg, Stanley Boutisma, Henk Daniëls, John Jonkers, Koos van der Mark, Jaap Pameyer, Hamilton Richardson, Alfio Troeman en John van Westrenen. De ploeg wordt aangevuld met jeugdspelers Hans Kley, Ron Menheere, Hans le Pair en Paul Roodenburg. Ook nu wil Hendriks niet worden betaald, net zoals Heyt voor hem. In een interview zegt hij: ,,Mijn standpunt is dat ik jarenlang in deze organisatie heb mogen werken als speler en ik heb hier erg veel plezier mogen beleven, dus ik vind dat daar wel iets tegenover mag staan. Maar dat is mijn persoonlijke mening''. Ondanks wat mindere prestaties heeft Sparta een opmerkelijk rustig seizoen en is de teamsfeer uitstekend.

Begin 1977 wordt de Amerikaan Bill Thurston de nieuwe Hoofd Coach van Sparta. Hij leidt de ploeg in 1977 en 1978. Tijdens het seizoen 1978 zet de 44-jarige Thurston zichzelf een paar keer in als werper. Na het seizoen komt het tot een breuk tussen Sparta en Thurston en oud-speler Cees de Bruin neemt de taak over. De prestaties in de eerste weken van het seizoen 1979 zijn teleurstellend (de ploeg is 2-10 en staat op de laatste plaats) en Hendriks wordt teruggehaald om De Bruin te assisteren. Een ommekeer kan niet worden gerealiseerd en Sparta degradeert. De Bruin stopt en Ton Benningshof wordt de nieuwe Hoofd Coach van Sparta. Onder leiding van Benningshof maken twee jonge spelers hun debuut in 1980. Rob Hendriks, de zoon van Henk, en Tony Benningshof, de zoon van de coach van dit jaar. Twee jaar later speelt Eric de Bruin, de zoon van Cees, zijn eerste wedstrijden voor Sparta.

In 1981, onder leiding van Hamilton Richardson, promoveert Sparta en keert in 1982 terug in de hoogste afdeling. Richardson is ook coach in 1982 en 1983. In 1984 is Piet van der Wilk de Hoofd Coach van Sparta, geassisteerd door Koos van der Mark. Het is weer een lastig seizoen, want Sparta verkeerd in degradatienood. En zo wordt Henk Hendriks in juni opnieuw teruggehaald naar de dug-out. Het Sparta-bestuur stelt Hendriks aan als verantwoordelijke coach vanuit de dug-out met Van der Wilk en Van der Mark als zijn assistenten. Na de terugkeer van Hendriks wint de ploeg drie van de eerste vier wedstrijden, waaronder goede resultaten tegen mede-degradatiekandidaat Giants Diemen. De benadering en de discipline van Hendriks werpen weer vruchten af, de rust keert terug in het team en Sparta weet zich te handhaven in de Hoofdklasse. Om de vechtersmentaliteit binnen het team terug te brengen haalt Hendriks oud-speler Fred Beckers terug. Die was acht jaar eerder gestopt om zich volledig toe te leggen op zijn werk als slager. Dit seizoen was Hendriks ook de coach van zijn zoon Rob, die eveneens derde honkman (en werper) was. Jaren later stapt Rob in de voetsporen van zijn vader, want ook hij wordt coach. In 1997-1999 was Rob de Hoofd Coach van Sparta. Hij is nog steeds actief als coach. Vorig seizoen was Rob één van de coaches van het softbalteam van Twins Oosterhout. Rob's teamgenoten dit seizoen Tony Benningshof en Eric de Bruin doen hetzelfde en worden eveneens coach, net als hun vaders. 1984 is het laatste seizoen dat Henk Hendriks coach van de hoofdmacht is.

Rob's zus Marion Hendriks softbalde voor Sparta en Schiedam.

In 1986 wordt Hendriks secretaris van de honkbal-afdeling van Sparta als opvolger van John van Westrenen. Hendriks vervult de positie één jaar en wordt daarna opgevolgd door Jan Evertse, die terugkeert in deze functie na al vele jaren de clubsecretaris te zijn geweest voordat Van Westrenen zijn taak in 1985 overnam. Na secretaris was Hendriks ook nog enige tijd voorzitter.

Hendriks voetbalde ook voor Sparta in de jaren vijftig. Hij speelde twee wedstrijden in het eerste voetbalteam, waarna hij definitief voor honkbal kiest. Sinds de jaren zeventig vervulde Hendriks ook verschillende functies binnen de Afdeling Betaald Voetbal van Sparta. In 1974 werd hij als commissaris lid van het bestuur van deze afdeling en in 1979 nam hij de functie van secretaris over. Van 1 januari 1994 tot en met 1 juli 1995 was Henk Hendriks de eerste Technisch Directeur van de Afdeling Betaald Voetbal van Sparta Rotterdam. Voor zijn vele activiteiten binnen de vereniging werd Hendriks in 1971 benoemd tot Erelid. Hij bleef een regelmatig bezoeker van voetbalwedstrijden van Sparta op 'Het Kasteel', totdat hij een paar jaar geleden problemen met zijn gezondheid kreeg.

Henk Hendriks was een Spartaan in hart en nieren en was één van de club-iconen. Als speler en als coach gaf hij altijd de volle honderd procent en verwachtte dat ook van zijn teamgenoten en zijn spelers. Hoewel hij de leiding van het team had plaatste hij zichzelf als Hoofd Coach nooit boven de ploeg, want hij vond dat iedereen gelijk was en dat er alleen door samen te werken successen konden worden geboekt. En succes is iets dat Henk Hendriks zeer zeker heeft bereikt! Henk Hendriks zal door velen worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Henk's vrouw Gré, hun zoon Rob, hun dochter Marion, hun kleinkinderen en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(11 mei)




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.