Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 mei 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Bob Watson...
(1946 - 2020)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Houston Astros-grootheid; Voormalig General Manager & MLB-bestuurder Bob Watson overleden
English

HOUSTON, Texas (USA) - Bob Watson, die in de jaren zeventig een sterspeler was bij Houston Astros, is op donderdag (14 mei) op 74-jarige leeftijd overleden na een lange ziekte die voortkwam uit nierproblemen. Na zijn spelersloopbaan werd Watson één van de eerste gekleurde General Managers in Major League Baseball. Hij werkte ook ruim tien jaar als Vice-President voor Major League Baseball.

Robert José (Bob) Watson werd geboren op 10 april 1946 in Los Angeles. Na zijn schooltijd tekende Watson in januari 1965 een contract bij Houston Astros. Op 19-jarige leeftijd maakte de talentvolle Watson zijn profdebuut in Single-A. Op 9 september 1966, hij was toen 20, maakte hij zijn Major League-debuut toen hij als pinch-hitter werd ingezet tegen Los Angeles Dodgers. Het zou zijn enige slagbeurt in zijn enige wedstrijd op het hoogste niveau blijven tijdens het seizoen 1966. Watson speelde in zes wedstrijden in 1967, waarna hij regelmatiger in actie kwam in de volgende drie seizoenen, voordat hij een basisspeler werd in 1971. In 1967, 1968 en 1969 speelde hij ook op Double-A en Triple-A niveau. Watson was aanvankelijk catcher, maar daarna outfielder en eerste honkman (zijn voornaamste positie) toen hij in de Majors actief was.

Watson, die een productieve slagman was, speelde in veertien seizoenen voor Houston tot juni 1979. In zijn jaren bij Houston speelde hij vele seizoenen samen met positie-spelers als Enos Cabell, César Cedeño, José Cruz, Cliff Johnson, Roger Metzger, Doug Rader en Jim Wynn (die op 26 maart op 78-jarige leeftijd overleed) en pitchers Joaquin Andujar, Larry Dierker, Ken Forsch, Joe Niekro, J.R. Richard en Joe Sambito.

In juni 1979 werd Watson geruild naar Boston Red Sox voor wie hij in het restant van het seizoen 1979 uitkwam. Na dat seizoen werd Watson Free Agent, waarna hij zeven dagen later werd gecontracteerd door New York Yankees. Met New York speelde Watson in 1981 in de World Series, waarin hij toen in zijn eerste slagbeurt een homerun sloeg.

Bob Watson speelde voor New York in drie volle seizoenen (1980-1982). Onder zijn bekende teamgenoten daar waren ondermeer positie-spelers Bucky Dent, Reggie Jackson, Graig Nettles, Lou Piniella, Willie Randolph en Dave Winfield en pitchers Rich Gossage, Ron Guidry en Tommy John.

Na in zeven wedstrijden voor New York te hebben gespeeld in het seizoen 1982 werd Watson geruild naar Atlanta Braves in april van dat jaar. Hij speelde vervolgens voor Atlanta tot en met 1984. Daar was hij teamgenoot van knuckleball-pitcher Phil Niekro, de broer van Watson's voormalige Houston-teamgenoot Joe Niekro.

In 19 Major League-seizoenen speelde Bob Watson in 1.832 wedstrijden. In deze wedstrijden sloeg hij 1.826 honkslagen, waaronder 184 homeruns. Watson scoorde 802 punten, sloeg er 989 binnen en sloot zijn loopbaan af met een .295 slaggemiddelde. Watson, bijgenaamd 'The Bull', speelde in twee All Star Games voor het National League-team (1973, 1975).

In zijn loopbaan sloeg Watson tweemaal 'for-the-cycle' en werd de eerste speler die dit in beide Leagues presteerde. In 1977 sloeg hij een éénhonkslag, tweehonkslag, driehonkslag en homerun als speler van Houston Astros (dat toen uitkwam in de National League), waarna hij weer 'for-the-cycle' sloeg als speler van Boston Red Sox (American League) in 1979.

Watson schreef geschiedenis op 4 mei 1975 toen hij het miljoenste punt scoorde in de Major League-historie. Op die dag, als speler van Houston, scoorde hij toen Milt May een homerun sloeg tegen San Francisco Giants in Candlestick Park in San Francisco. Watson scoorde het punt vier seconden voor Dave Concepcion, die een homerun sloeg voor Cincinnati Reds. Bij latere herberekeningen werd echter bepaald dat het historische punt mogelijk door geen van beiden zou zijn gescoord.

Na zijn spelersloopbaan was Bob Watson de Hitting Coach van Oakland Athletics (1985-1988). Hij werd daarna de Assistant General Manager van Houston Astros na afloop van het seizoen 1988. In 1993 werd Watson aangesteld als General Manager van Houston en werd daarmee de tweede Afrikaans-Amerikaanse General Manager in de MLB-geschiedenis. Als Assistant General Manager was Watson betrokken bij de besluitneming bij een belangrijke spelersruil in augustus 1990. Houston ruilde de populaire rechtshandige reliever Larry Andersen naar Boston Red Sox voor toenmalig derde honkman en Minor Leaguer Jeff Bagwell. Watson had een oog voor talent, want Bagwell speelde voor Houston in 1991-2005 als hun eerste honkman, was één van de meest productieve spelers en werd in 2017 opgenomen in de Hall of Fame. Na het seizoen 1995 seizoen werd Watson General Manager van New York Yankees. In 1996 won New York de World Series voor het eerst sinds 1978. En daarmee werd Watson de eerste gekleurde General Manager die een World Series won. Watson was New York's GM tot en met 1997.

Sinds eind 1997 werkte hij tot en met 2010 voor Major League Baseball. Watson was eerst Vice-President verantwoordelijk voor discpline en strafzaken, waarna hij Vice-President was voor spelregels en 'on-field' activiteiten.

In 1999-2009 was Bob Watson ook werkzaam voor USA Baseball, de Amerikaanse Honkbal Bond. In zijn functie van General Manager was Watson ondermeer verantwoordelijk voor de samenstellingen van de selecties van Team USA voor internationale toernooien. In deze jaren was Team USA zeer succesvol en veroverde ondermeer het goud tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney (Australië). Nadat de ploeg zich niet had weten te plaatsen voor de Olympisch Spelen van 2004 in Athene (Griekenland) won Team USA het brons tijdens de Spelen van 2008 in Peking (China). De ploeg won ook de titel op het Wereldkampioenschap in 2007 (Taiwan) en 2009 (Italië). Toen Watson in 1999 General Manager van Team USA werd mochten actieve profspelers voor het eerst uitkomen voor hun land tijdens internationale evenementen. Tijdens deze evenementen was de sympathieke en altijd lachende Watson uiteraard telkens op de tribune te vinden als Team USA in actie kwam.

Bob Watson was ook nauw betrokken bij Baseball Assistance Team (BAT), sinds de oprichting in 1986. Deze bijstands-organisatie heeft sindsdien 42 miljoen dollar uitgekeerd aan leden van honkbalfamilies die in financiële nood verkeerden. Watson speelde een belangrijke rol voor BAT, dat ook zorgt voor gezondheidsvoorzieningen, eten enz, voor deze gezinnen.

...Bob Watson (rechts staand op de achtergrond) in zijn rolletje in de...
...film 'The Bad News Bears in Breaking Training' (1977)...
...Naast Watson staat César Cedeño; Voor Cedeño staat...
...William Devane; Links zitten pitchers J.R. Richard en Ken Forsch...
(Publiciteitsfoto)
In 1977 speelde Bob Watson een klein rolletje (een zogenoemde 'cameo'-optreden) in de honkbal/comedy/drama-film The Bad News Bears in Breaking Training, met in één van de hoofdrollen William Devane als coach Mike Leak. In deze film speelt het Bears-team in de Astrodome, toen het thuisstadion van Houston Astros. Naast Watson spelen ook een paar andere Astros-spelers een kleine rol, waaronder César Cedeño, Enos Cabell, Ken Forsch en J.R. Richard en Manager Bill Virdon. Een andere hoofdrol in deze film is er voor Jackie Earle Haley als speler Kelly Leak en Chris Barnes als speler Tanner Boyle. Haley en Barnes waren ook te zien in de eerste film uit de reeks 'The Bad News Bears' (1976). Haley speelde vervolgens ook in de derde film The Bad News Bears Go to Japan (1978).

In maart van dit jaar opende Houston Astros het Bob Watson Education Center op hun Urban Youth Academy. Ook dit jaar maakte Watson deel uit van de tweede groep die werd opgenomen in de Astros Hall of Fame.

Houston Astros gaf de volgende verklaring uit: ,,Dit is een zeer trieste dag voor de Astros en voor het hele honkbal. Bob Watson had een unieke en opmerkelijke carrière in Major League Baseball, die zes decennia overspande, waarin hij op vele verschillende niveaus succes bereikte als speler, coach, general manager en MLB executive. Hij was een All Star op het veld en een echte pionier daarbuiten, bewonderd en gerespecteerd door iedereen met wie hij speelde of samenwerkte. Bob zal worden gemist, maar niet worden vergeten. We zijn dan ook trots om Bob's erfenis te eren met de opening in maart van het Bob Watson Education Center op de Astros Youth Academy. Een passend eerbetoon voor wat hij betekende voor de Astros-organisatie en het honkbal in het algemeen. Wij brengen onze oprechte deelneming over aan zijn vrouw Carol, zijn dochter Kelley, zijn zoon Keith en de rest van zijn familie, vrienden en vele bewonderaars''.

Major League Commissioner Rob Manfred reageerde ook in een verklaring: ,,Bob Watson was een zeer getalenteerde persoonlijkheid in onze 'National Pastime' en een zeer gerespecteerde collega van ons bij Major League Baseball. Hij was een All-Star tijdens zijn 19-jarige Major League-loopbaan en een baanbrekende executive in de front office. Bob klom op naar de functie van General Manager van de Astros in 1993 en schreef geschiedenis als de eerste Afro-Amerikaanse GM van een World Series-kampioen bij de 1996 Yankees. Hij hield daarna toezicht op alle on-field werkzaamheden voor het Commissioner's Office en speelde een centrale rol in het internationale succes van USA Baseball, zoals het winnen van de Gouden Olympische Medaille in 2000 in de Sydney Games. Bob stond bekend om een aantal unieke momenten van zijn generatie, zoals het scoren van het miljoenste punt in de honkbal-geschiedenis en een memorabele rol in The Bad News Bears in Breaking Training. Maar ik zal altijd het uitstekende voorbeeld dat Bob voor anderen stelde blijven herinneren, zijn jaren van voorbeeldige diensten voor Baseball Assistance Team en de moed waarmee hij zijn gezondheidsproblemen in de afgelopen jaren droeg. Namens Major League Baseball, breng ik mijn diepste medeleven over aan zijn vrouw Carol, hun kinderen en zijn vele vrienden en bewonderaars vanuit onze sport''.

Paul Seiler, Executive Director/CEO van USA Baseball, zei in een verklaring: ,,'Bull' was één van die zeldzame mensen in het leven, die iedereen om hem heen beter maakte, zowel op het veld als daarbuiten. Zijn baseball-cv is legendarisch, maar de invloed die hij op anderen had in elke lagen van de bevolking is wat zijn erfenis echt apart zet. Zowel persoonlijk als professioneel ben ik ben vereerd om hem een vriend te noemen en voel me klein, omdat ik zoveel van hem heb geleerd. Namens USA Baseball zijn onze harten vandaag zwaar voor zijn vrouw Carol, zijn kinderen Keith en Kelley en voor allen die het geluk hebben gehad hem te hebben gekend''.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Bob's vrouw Carol, zijn dochter Kelley, zijn zoon Keith en verdere familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(16 mei)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.