Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 december 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Etienne Artsen...
(1948 - 2020)...
Voormalig Hoofdklasse-speler Etienne Artsen overleden
English

PHILIPSBURG, Sint Maarten (Koninkrijk der Nederlanden) - Voormalig Hoofdklasse-speler Etienne Artsen is op woensdag 16 december op 72-jarige leeftijd overleden. De herdenkingsplechtigheid voor Etienne Artsen, die een populaire speler was van Quick Amersfoort, vond plaats op woensdag 23 december.

Etienne Albert Artsen werd geboren op 2 mei 1948 op Aruba, waar hij opgroeide en naar school ging. In 1960 verhuisde de familie Artsen naar Marigot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten (Saint Martin). Daar, en ook nog op Aruba, vervolgde hij zijn studie, waarna hij in 1968 naar Nederland reisde om hier ondermeer Frans te leren. Nadat zijn studie was onderbroken wegens militaire dienst ging Artsen werken in Amersfoort, waar hij sindsdien vele jaren woonde. In de jaren zestig was Artsen één van verschillende Antilliaanse studenten afkomstig van Aruba en Curaçao die voor studie en werk naar de Amersfoortse regio kwamen. Velen van hen waren talentvolle honkballers die gingen spelen voor de lokale club Quick Amersfoort, een aantal van hen voor meerdere seizoenen, zoals Artsen.

Het is de derde keer in een korte periode dat Quick Amersfoort afscheid moet nemen van een geliefd clublid. Op 13 november overleed Stanley Engelhardt op 68-jarige leeftijd. Stanley was één van de coaches van de hoofdmacht van Quick die uitkwam in de Hoofdklasse. Twee dagen later overleed Emerito 'Boy' Janzen op 78-jarige leeftijd. Boy Janzen is zeer actief geweest in de jeugd-afdeling van de vereniging. Samen met Paul Berkel trainde en coachte hij jeugdteams en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van jeugdspelers. Net als Etienne Artsen kwam ook Janzen (afkomstig van Curaçao) in de jaren zestig naar Nederland.

In het team van Quick Amersfoort ontwikkelde Etienne Artsen zich in een echte utility player. Hij was een outfielder, meestal in het midveld, maar kon ook worden ingezet als catcher en eerste honkman. Artsen stond bekend om zijn slagkracht, maar was ook een snelle honkloper en een solide verdedigende speler met een sterke arm. In zijn spelersloopbaan speelde Artsen altijd met rugnummer 44 in navolging van zijn idool Hank Aaron. De legendarische Aaron speelde met rugnummer 44 in 22 van zijn 23 Major League-seizoenen (1954-1976). Aaron, net als Artsen een outfielder, speelde met rugnummer 5 in zijn eerste seizoen (1954) toen hij debuteerde in het team van Milwaukee Braves, de club voor wie hij in 21 seizoenen speelde. Na het seizoen 1965 verhuisde Aaron met de club mee van Milwaukee naar Atlanta en bleef daar tot en met 1974 spelen. Aaron sloot zijn loopbaan af bij Milwaukee Brewers in de seizoenen 1975 en 1976. Aaron, die als bijnaam Hammerin' Hank had, sloeg zijn 715e homerun in 1974 om het record te breken van een andere legende, Babe Ruth. Hank Aaron sloot zijn zijn looopbaan af met 755 homeruns, dat het all-time record was todat het werd gebroken door Barry Bonds in 2007.

Etienne Artsen speelde zo'n tien seizoenen voor Quick Amersfoort, de club waarvan hij hield en waar hij één van de populaire en geliefde spelers werd. In een In Memoriam op hun website stelde Quick Amersfoort dat Artsen deel uitmaakte van een 'gouden generatie' die verantwoordelijk was voor vele succesvolle seizoenen en momenten van de club. Dat klopt, want de teams waarin Artsen speelde behoorden tot de top in de Eerste Klasse en promoveerde in 1975 naar de Hoofdklasse. In zijn laatste zes seizoenen (1976-1981) speelde Artsen met Quick in de hoogste afdeling.

In zijn loopbaan was Artsen zowel contact-hitter als powerhitter. Toen hij bij Quick ging spelen was hij aanvankelijk een back-up speler in zijn eerste seizoen, maar werd later een basisspeler. In het begin van de jaren zeventig ging hij terug naar Sint Maarten, maar kort daarna kwam hij toch weer terug naar Nederland. Daar vervolgde hij zijn loopbaan bij Quick, de club die hij altijd trouw is gebleven. Onder zijn 188 Hoofdklasse-honkslagen waren 25 tweehonkslagen, drie driehonkslagen en 21 homeruns. Artsen stal meer dan 30 honken. Het exacte totaal is niet bekend, omdat van die jaren niet alle statistieken bekend zijn.

...Het Quick-team dat in 1975 naar de Hoofdklasse promoveerde...
...Staand: Carlos Stamper, Frank James (achter), Ronald Hosé...
...(Hoofd Coach), Jules Elbers, Paul Berkel (Coach), Frank Lindesey,...
...Etienne Artsen, Louis Jacobs, Carlos van Heyningen, James Joseph...
...Zittend: Ron Cooiman, Sammy Richardson, Jerrel Bernardus,...
...Clarence de la Paz, Rijk van den Bunt, Eric Bergeyk en...
...Felix Kirindongo (Equipment Manager)...
...Op de voorgrond zit bat-boy Anthony Hosé...
Onder de spelers waarvan hij in deze seizoenen het langst teamgenoot is geweest zijn Eric Bergeyk, Jerrel Bernardus, Hubert Bomba, Rijk van den Bunt, Jules Elbers, Tico Fleming, Carlos van Heyningen, Louis Jacobs, Frank James, James Joseph, Franklin Lindesey, Clarence de la Paz en Carlos Stamper. In de meeste van deze seizoenen waren Ronald 'Donnie' Hosé (die ook met Artsen samenspeelde), Paul Berkel en Kiki Paulina de coaches.

Andere spelers met wie Artsen samenspeelde waren ondermeer Iby Adelina, Rocky Angela, Judsel Baranco, Mario Berkel, Ricardo Bryson, Anthony Concencion, Winston Gibbs, Ed Halman, Dick van Hattem, Eligio Kelly, Ricky Placidus, Tony Rombley, Alfio Troeman, Juani Werleman en John van de Worm.

In deze jaren stond Quick Amersfoort er om bekend dat de tribunes waren volgepakt met duizenden enthousiaste toeschouwers en de feestelijk en sportieve sfeer. Hierdoor was het altijd een plezier om naar Amersfoort te reizen en tegen Quick Amersfoort te spelen of om als official aan één van de wedstrijden deel te nemen. Vrijwel altijd waren de wedstrijden zeer aantrekkelijk en spannend.

Dat Etienne Artsen een getalenteerde en gerespecteerde speler was werd onderstreept in 1976 toen hij werd geselecteerd voor het Nederlands Honkbal Team met wie hij toen deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week. Artsen was één van twee Quick-spelers die voor dit evenement werd geselecteerd, de andere was infielder Louis Jacobs. Later in het jaar werd pitcher Carlos van Heyningen de derde Quick-speler in de Nationale Ploeg. In dit jaar was de Amerikaan Ernie Myers de Manager van Oranje, geassisteerd door Hamilton Richardson en Leen Volkerijk.

De andere spelers van Oranje tijdens dit evenement waren pitchers Nol Beenders, Bertil Haage, Henk Meijer, Ferry Neuteboom, Martin Ronnenbergh, Charles Urbanus en Bart Volkerijk, catchers Paul Smit en Alfio Troeman, infielders Harry van der Berg, Harm Horeman, Jim Sieval, Frank Smit, Arnold Smith en Don Wedman en outfielders Berry Eijgendaal, Frank Lewis en Ben Richardson. Tijdens het evenement maakte Erik Jager als teamdokter deel uit van de begeleiding. Helaas overleed dokter Jager op 19 november op 78-jarige leeftijd.

In de negende editie van de Haarlemse Honkbal Week speelde het Nederlands Team tegen Sullivans (USA), Arizona Wildcats (USA), USAFE (toenmalig West-Duitsland) en de Nationale Ploeg van Zuid-Korea. Etienne Artsen kwam in vier wedstrijden in actie, tweemaal tegen zowel de Sullivans als Arizona.

Na afsluiting van zijn spelersloopbaan bij Quick Amersfoort keerde Etienne Artsen in 1982 terug naar zijn geliefde Sint Maarten. Daar begon Artsen later zijn eigen bedrijf en werd manager van Artsen Service Center, dat gespecialiseerd is in auto-services en gevestigd is in Marigot. Artsen, die ook bekend was onder zijn bijnaam Camaro, ging softballen, maar vervolgde ook zijn honkbal-loopbaan op Sint Maarten. Dit keer richtte hij zich op het coachen en instrueren van jeugdspelers en werd een inspiratiebron voor velen. Artsen was heel lang instructeur op de Sint Maarten Baseball Academy en was ook vele jaren actief voor de Sint Maarten National Baseball Federation. Momenteel was Etienne Artsen penningmeeste van de Bond met Carlos van Heyningen als voorzitter. Artsen werd nauw betrokken bij en in de gemeenschap op Sint Maarten en gaf veel aandacht aan de jeugd, hielp hen op vele manieren en werd een mentor. Door de jaren heen en met zijn movitaties leverde Artsen een grote bijdrage aan de groei van het jeugdhonkbal op Sint Maarten.

In het In Memoriam op de Quick-site meldde de vereniging van Etienne Artsen bovenal een familieman was die genoot van familie-bijeenkomsten en het samenzijn met zijn familie. Het was iets dat hem altijd motiveerde.

Op Sint Maarten wilde hij zijn kinderen zien opgroeien en hield er van binnen en buiten aan zijn huis te werken. Etienne had vijf kinderen. Zijn zoon Serge Artsen honkbalde eveneens voor Quick Amersfoort, net als zijn kleinzoon Remian Denis. Serge Artsen speelde voor de ploeg in de Hoofdklasse in 1990-1996, waarna hij zijn loopbaan vervolgde bij Twins Oosterhout en Sparta-Feyenoord. Remian Denis speelde voor Quick in de hoogste afdeling tijdens de seizoenen 2018 en 2019. Eerder speelde hij in de hoogste afdeling voor The Hawks.

Etienne Artsen was een charismatische, gerespecteerde en geliefde speler, die zeker zal worden gemist door zijn voormalige teamgenoten, zijn tegenstanders op het honkbalveld en zijn vele vrienden.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Etienne's familie en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(23 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.