Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates beslist eerste duel tegen Hoofddorp Pioniers laat
English

HOOFDDORP - Nadat de eerste wedstrijd van hun 3-game series twee dagen op rij verregende openden landskampioen L&D Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers het seizoen 2021 op een frisse zaterdagmiddag (1 mei). Pirates startte het nieuwe seizoen met een 6-4 overwinning.

De Amsterdamse ploeg stond vandaag halverwege de zesde inning met 3-1 voor en met 4-2 halverwege de achtste, maar Pioniers kwam daarna langszij. In de negende scoorde Pirates tweemaal om de leiding te hernemen.

De reeks moest beginnen op donderdagavond (29 april), maar de openingswedstrijd verregende toen en werd opnieuw vastgesteld voor vrijdagavond. Opnieuw zorgde regen toen voor een onbespeelbaar veld en werd het duel wederom afgelast. De wedstrijd staat nu weer op het programma voor maandagavond.

Op zondag spelen de teams hun tweede wedstrijd in Amsterdam.

Het seizoen 2021 zou aanvankelijk beginnen op donderdag 8 april, maar de start werd uitgesteld naar vandaag, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19).

Het seizoen 2021 is het 100e in de hoogste Nederlandse honkbal-afdeling sinds in 1922 een eerste kleine competitie werd gespeeld. Destijds veroverde Quick Amsterdam de eerste Kampioenstitel. De ploeg die dit jaar de titel pakt is de 99e landskampioen. Vorig jaar, na een ingekort seizoen, stond Amsterdam Pirates met 2-0 voor in de Holland Series tegen Curaçao Neptunus. Vanwege nieuwe en strengere maatregelen tegen het coronavirus eindigde de best-of-seven daarna abrupt en werd niet meer hervat. Besloten werd dat er in 2020 geen kampioen zou zijn. Zodoende is Amsterdam Pirates nog steeds de regerend landskampioen na het veroveren van de titel in 2019 toen de ploeg ook tegenover Neptunus stond in de Holland Series. Pirates werd toen de eerste ploeg in de historie die de laatste vier wedstrijden won na de eerste drie te hebben verloren.

(1 mei)



Voor aanvang van de wedstrijd huldigde Hoofddorp Pioniers Theo Geerman en Tom van Limburg. Geerman is al vele jaren één van de coaches van de hoofdmacht. Van Limburg debuteert dit seizoen als Pitching Coach van de ploeg, maar is ook al vele jaren actief voor de club. Hij gooide in de Hoofdklasse voor de hoofdmacht en speelde de voorbije seizoenen in het tweede team. Geerman gooide daarna de ceremoniële eerste bal om het nieuwe seizoen in Hoofddorp te openen.

Amsterdam Pirates verzuimde tweemaal een voorsprong vast te houden. De ploeg nam een snelle 1-0 voorsprong in de eerste inning, maar Hoofddorp Pioniers bracht de stand onmiddellijk weer in balans. Pirates stond daarna met 4-2 in de achtste, maar Pioniers kwam opnieuw langszij. De titelverdediger nam daarna voor de derde keer de leiding in de negende en hield die dit keer vast.

Amsterdam Pirates opende de score in de eerste helft van de eerste inning op starter Ryan Huntington. De debuterende linkshander kreeg een lead-off infield-hit tegen van Roelie Henrique, maar volgde met drie slag voor powerhitter Kalian Sams. Met twee uit scoorde Henrique op een driehonkslag van Denzel Richardson.

In de tweede helft van de eerste inning antwoordde Hoofddorp Pioniers met een onverdiend punt. Met één uit kreeg Raul Jacobs vier wijd en sloeg Randolph Oduber een honkslag in zijn eerste slagbeurt voor zijn nieuwe ploeg. Hiermee maakte de outfielder zijn rentree in de Nederlandse Hoofdklasse. Hij speelde voor het laatst in de hoogste afdeling in 2016 toen hij in acht wedstrijden uitkwam voor Neptunus. Toen Oduber's honkslag werd gevolgd door een outfield-fout bereikte Jacobs het derde honk en hij scoorde de gelijkmaker op een grounder van Tyler Boersma.

In de derde inning was het Pirates dat een onverdiend punt scoorde. Lead-off hitter Roelie Henrique werd geraakt door een worp. Hij stal daarna het tweede honk, schoof op na een foute aangooi en scoorde op een opofferingsslag van Denzel Richardson die Pirates op een 2-1 voorsprong zette.

Amsterdam voegde weer een punt toe in de 1e4. Rashid Gerard en Niels van Weert begonnen met vier wijd, waarna de honken volraakten na een honkslag van Max Clarijs. Gerard scoorde op een opofferingsslag van Raydley Legito om er een 3-1 stand van te maken. In de volgende drie slagbeurten kreeg Pirates nog maar één honkloper.

Na te hebben gescoord in de eerste inning kreeg Pioniers maar twee honklopers op Tom de Blok in de volgende vier innings. De rechtshander schakelde de laatste negen slagmensen op rij uit, waarna hij werd opgevolgd door Gio de Graauw in de zesde inning met een 3-1 voorsprong. De Graauw, die vorig seizoen gooide voor HCAW, begon met een strikeout, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Raul Jacobs, die vervolgens het tweede honk stal. Volgende slagman Randolph Oduber kreeg vier wijd, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Tyler Boersma. Toen dat werd gevolgd door een foute aangooi kon Jacobs scoren.

De Blok gooit dit seizoen weer voor Pirates. De rechtshander speelde professioneel in de Minor League voor Detroit Tigers in 2017-2019. In deze drie seizoenen gooide De Blok in 64 wedstrijden (51 starts) en was 11-21 met een 3.91 ERA. Toen het gehele Minor League-seizoen vorig jaar werd geschrapt vanwege het coronavirus keerde De Blok terug naar Pirates voor wie hij toen gooide. Hij werd in november een Free Agent, maar werd niet gecontracteerd.

Pirates scoorde weer een onverdiend punt in de 1e8 op Sem Lauf, die de pitching overnam van Ryan Huntington. Denzel Richardson sloeg een honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een foute aangooi en scoorde op een opofferingsslag van Kenny Berkenbosch. Vorig jaar stond Lauf het hele seizoen aan de kant vanwege een blessure.

In de 2e8, nu met een 4-2 achterstand, scoorde Pioniers tweemaal op nieuwe pitcher Kevin Geestman, die vorig seizoen in de Overgangsklasse uitkwam voor Onze Gezellen. De rechtshander kreeg honkslagen tegen van Jeldwin Orman (infield-hit) en Mark Smit (bunt), die opschoven na een opofferingsstootslag van Raul Jacobs. Met het eerste honk open kreeg Randolph Oduber opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten, maar volgende slagman Tyler Boersma volgde met een 2-run single om de stand op 4-4 te brengen.

Amsterdam Pirates brak de gelijke stand in de 1e9. Max Clarijs begon met vier wijd, waarna rookie Lucca van der Schouw de nieuwe werper werd voor Pioniers. De linkshander, die vorig seizoen in de Overgangsklasse gooide voor RCH-Pinguïns, maakte een foute aangooi tijdens een pick-off poging en dat bracht Clarijs naar het derde honk. Hij scoorde daarna op een opofferingsslag van Raydley Legito en dat bezorgde Pirates een hernieuwde voorsprong. Volgende slagman Roelie Henrique kreeg vier wijd en scoorde op een tweehonkslag van Kalian Sams, wat leidde tot een volgende werperswissel. Yassir Lachkar nam het over en zag Sams worden uitgeschakeld op een grounder van Gilmer Lampe, waarna een inning-afsluitende pop-fly volgde.

Met een 6-4 voorsprong sloot Mike Groen het duel af voor Pirates. Hij kreeg een lead-off single tegen van Jair Bogaerts, de tweelingbroer van Major League-speler Xander Bogaerts, die uitkomt voor Boston Red Sox. Zijn pinch-runner Duncan Beljaards schoof op via een one-out grounder van Reangelo Willems, maar Groen maakte daarna een einde aan de wedstrijd met een strikeout.


Hoofddorp Pioniers - L&D Amsterdam Pirates 4-6
123456789RHE
L&D Amsterdam Pirates101100012-662
Hoofddorp Pioniers100001020-464
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Tom de Blok56211-

Gio de Graauw, H (1)22211-

Kevin Geestman, BS (1), W (1-0)1-1322

Mike Groen, SV (1)12-1--

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Ryan Huntington764432

Sem Lauf, L (0-1)1 (*)11121

Lucca van der Schouw0.1-1111

Yassir Lachkar0.2-----

(*) - Lauf gooide op één slagman in de negende inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Bernard Flohr, 3B-Winfried Berkvens.
Official Scorer-Muriel van de Wateringen-Doornbosch.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Wilko Geesink.
Scoreboard Operator-Wilko Geesink.
Aanvangstijd-14:04 uur.
Speeltijd-2:47 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2021.
Hoofddorp Pioniers Assistent Coach Theo Geerman gooit de ceremoniële eerste bal.
Ryan Huntington, Jair Bogaerts en Lucca van der Schouw (allemaal Hoofddorp Pioniers) debuteren in de Hoofdklasse.
Tom van Limburg (Pitching Coach Pioniers) en Bert Zwart (Field/Bench Coach Pioniers) maken hun coaching-debuut in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 12° C; windrichting west-noordwest; windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 61%.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.