Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

BB Americas Qualifier: Eerste winst Nicaragua; Cuba uitgeschakeld
English

PORT ST. LUCIE / WEST PALM BEACH, Florida (USA) - Op dinsdag (1 juni) boekte Nicaragua de eerste overwinning van de WBSC Baseball Americas Qualifier, die op maandag van start ging in Florida. Op die dag verloor Nicaragua van de USA.

Op Dag 2 won Venezuela nipt met 3-2 van Colombia, dat op maandag tegen een shutout en No-Hitter aanliep tegen Canada. Nicaragua won nipt met 7-6 van Puerto Rico. Venezuela won in de negende inning, Nicaragua in de tiende. Venezuela opende maandag ook met een één-punt-verschil winst tegen Cuba. Voor Puerto Rico is dit ook de tweede nederlaag, want de ploeg verloor op Dag 1 ook van de Dominicaanse Republiek.

De winnaar van de Americas Qualifier wordt de vijfde deelnemer aan de Olympische Spelen. De teams die op de tweede en derde plaats eindigen gaan naar de Baseball de Final Qualifier, die onlangs werd verplaatst van Taiwan naar Mexico. Dat evenement begint op 22 juni.

In Port St. Lucie scoorde Venezuela tweemaal in de vijfde inning, maar Colombia kwam langszij door een punt te scoren in de achtste en negende inning. In de vijfde opende Alexander Antonio Palma Machado met een honkslag, waarna Luis Ricardo Castro Pirela vier wijd kreeg. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Ramon Emilio Flores Devia. Na een werperswissel scoorden beiden toen een grounder van volgende slagman Hernán Alejandro Pérez Bolivar in een fout eindigde.

In de 1e8 begonnen Derwin Dix Pomare Martinez en Jerry Darren Downs Mitchell voor Colombia met honkslagen. De lopers schoven eveneens op via een opofferingsstootslag, geplaatst door Brallan Andres Perez Blanco. Net als in de Venezolaanse vijfde inning volgde een werperswissel. Pomare scoorde daarna op een grounder van Brayan Buelvas Durango.

Colombia kwam langszij in de 1e9. Nieuwe pitcher Adrián José Almeida Mendoza begon met drie slag voor Jeter Deion Downs Mitchell, een aanstormend talent in de Boston Red Sox-organisatie. Na de strikeout van Downs kwam de Colombiaanse Manager Jair Fernandez uit de dug-out voor een discussie met de Italiaanse Home Plate Umpire Fabrizio Fabrizi. De umpiring crew kwam vervolgens bij elkaar en inspecteerde de handschoen van de linkshandige Almeida. Blijkbaar werd er iets illegaals gevonden, want Almeida werd uit het veld gestuurd. Gabriel José Moya Barrios nam het over en werd begroet met een homerun van Jordan David Diaz Sandoval, wat de stand in balans bracht! Volgende slagman Andres Santiago Angulo Castro werd geraakt door een worp, waarna weer een werperswissel volgde. Moisés Antonio Gómez Gómez nam het over en sloot de slagbeurt af met een strikeout en een vangbal.

In de 2e9 opende Diego Alejandro Rincones voor Venezuela met een walk-off homerun!

In West Palm Beach stond Puerto Rico halverwege de tweede inning met 2-0 achter, maar kwam toen tot een rally van vijf punten. De volgende vijf slagbeurten bleven puntloos, waarna Nicaragua langszij kwam in de 1e8 door driemaal te scoren. Na een puntloze negende inning volgde een verlenging met de tie-break regel, waarin wordt begonnen met lopers op het eerste en tweede honk. Nicaragua nam toen een 7-5 voorsprong door tweemaal te scoren in de 1e10. Puerto Rico kon hier in hun tiende beurt nog één punt tegenover zetten.

Een 2-out single van Jilton Arnoldo Calderón Palacios in de eerste inning en een lead-off homerun van Luis José Alen Salazar in de tweede slagbeurt bezorgden Nicaragua een snelle voorsprong. Puerto Rico antwoordde met vijf punten in de 2e2. Jesmuel José Valentin Diaz zorgde voor een gelijke stand met een 2-run homerun. Hierna volgde Ivan De Jesus, Jr. met een 2-run double en scoorde zelf op een honkslag van Noel Cuevas.

Een tweehonkslag van Benjamin Jordin Alegria Norori en een 2-run single van Edgard Antonio Montiel maakten er een 5-5 stand van in de achtste inning om ook van dit duel een thriller te maken.

In de 1e10 nam Nicaragua de leiding toen Ofilio Antonio Castro Lechado scoorde op een wilde worp. Een volgend punt werd daarna gescoord op een opofferingsslag van Juan Diego Montes Incer. In de 2e10 maakte Puerto Rico er een 7-6 stand van op een grounder van Ruben Castro, maar stond met lege handen.

's Avonds stonden Canada en Cuba tegenover elkaar in Port St. Lucie, terwijl de Dominicaanse Republiek het moest opnemen tegen de USA in West Palm Beach.

Canada won nipt van Cuba met 6-5 in een thriller. Canada opende de score vroeg met drie punten in de eerste inning en voegde een punt toe in de vierde. Halverweg de zevende inning stonden de Noord-Amerikanen met 5-1 voor. Cuba scoorde daarna tweemaal in hun zevende beurt, maar Canada scoorde daarna een belangrijk 'insurance run' in de 1e8. Met een 6-3 achterstand verkleinde Cuba de achterstand naar 6-5, maar leed toch de tweede nederlaag.

Een tweehonkslag van Eric Wood en honkslagen van Connor Panas en Kellin Deglan zorgden voor de drie Canadese punten in de eerste inning. Panas sloeg een RBI-single in de vierde. Nadat Cuba hun eerste punt had gescoord in de vijfde inning op een 'double play-grounder' van Yordanis Samon pakte Canada het punt weer terug in de zevende toen Michael Crouse homerde.

Een grounder van Yadir Orestes Mujica Diaz en een honkslag van Yordanis Samon bezorgden Cuba twee punten in de 2e7. Hierna scoorde Canada wat het beslissende punt zou zijn in de achtste op een honkslag van Jacob Robson. In de 2e9 had Cuba twee honklopers met één uit. Een opofferingsslag van veteraan Frederich Cepeda bracht daarna een punt binnen en leidde tot een werperswissel. Met twee uit zag nieuwe pitcher John Axford Cuba weer tot scoren komen toen Yordanis Samon het honk bereikte op een fout. Maar met een loper op het eerste honk sloot Axford de wedstrijd af met een strikeout.

Door de nederlaag werd Cuba uitgeschakeld voor de Super Round. Dat betekent dat Cuba voor het eerst niet zal deelnemen aan een Olympisch Honkbal Toernooi sinds de sport een officiële medaillesport werd in 1992. Door deze overwinning plaatsten Canada en Venezuela zich allebei voor de Super Round.

De USA kwam ook tot een kleine overwinning, een 8-6 zege tegen de Dominicanen. De Amerikanen verzuimden een vroege voorsprong vast te houden en stond halverwege de zesde inning met 5-4 achter, maar kwam daarna tot een rally van vier punten om het duel weer om te draaien.

De USA opende de score met twee punten in de eerste inning dankzij een tweehonkslag van Triston Casas. De Dominicanen pakten een punt terug in de tweede toen Juan Francisco homerde, maar de USA voegde twee punten toe in de vierde op een 2-run homerun van Mark Kolozsvary.

De Dominicanen scoorden vervolgens tweemaal in zowel de vijfde als de zesde inning om een 5-4 voorsprong te nemen. In de vijfde werden de punten gescoord op een driehonkslag van Emilio Bonifacio en in de zesde na een homerun van Diego Goris.

In de 2e6 scoorde Team USA vier punten wat gebeurde op een puntscorende honkslag van Logan Forsythe, een velderskeus-grounder van Nick Allen en een 2-run triple van Luke Williams. De Dominicaanse Republiek wist nog eenmaal tot scoren te komen in de negende toen Juan Francisco zijn tweede homerun sloeg.

Met de winst plaatste de USA zich voor de Super Round van het toernooi.

(1 juni)

Gerelateerd Artikel:
WBSC Baseball Americas Qualifier van start in Florida; No-Hitter Canada. (31 mei)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.