Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus completeert 'sweep' tegen Storks met nieuwe 'mercy-rule' winst
English

DEN HAAG - Curaçao Neptunus won op zondag (2 mei) met 13-3 in zeven innings om een '3-game sweep' te completeren tegen Silicon Storks. Hiermee boekte de ploeg de tweede opeenvolgende 'mercy-rule' winst, want op zaterdag werd met 18-1 gewonnen in 6½ inning. Afgelopen donderdagavond kwamen de twee ploegen als enige in actie, want drie wedstrijden verregenden toen. Op deze Opening Night kwam Neptunus tot een 8-0 shutout tegen Storks.

Neptunus sloeg slechts twee honkslagen meer dan Storks (9-7) en maakte twee verdedigende fouten, terwijl de tegenstander eenmaal in de fout ging. Desondanks scoorde Neptunus dertien punten. Aan de overwinning werd bijgedragen door dertien vrije lopen gegooid door vier werpers.

In hun eerste drie wedstrijden gooide de pitching-staff van Storks liefst 36 keer vier wijd! Het hoogste aantal keer vier wijd in een 3-game series vorig seizoen was 32, wat werd gedaan door de werpers van Quick Amersfoort tegen Amsterdam Pirates.

In de eerste drie wedstrijden van het nieuwe seizoen gebruikte Storks 29 spelers! Zestien daarvan maakten hun debuut in de Hoofdklasse.

(2 mei)Neptunus liet een loper achter op het eerste honk in de eerste helft van de eerste inning op startende pitcher Nelmerson Angela, die zijn Hoofdklasse-debuut maakte. De 23-jarige linkshander speelde professioneel in de organisatie van de New York Mets in 2015-2018. In die vier seizoenen gooide hij in Rookie League-teams die waren gevestigd in de Dominicaanse Republiek. Angela gooide in 48 wedstrijden (11 starts) en was 10-2 met vier saves en een 2.10 ERA. Hij gooide 105 keer drie slag in 120 innings, terwijl hij slechts 34 keer vier wijd weggaf. In 2017 was Angela één van de tien werpers in de zogenoemde 'designated pitcher pool' voor het Nederlands Honkbal Team tijdens de World Baseball Classic. Deze werpers waren gerechtigd toegevoegd te worden aan het actieve roster in geval van blessures, maar Angela kwam niet in actie voor Oranje.

In de tweede inning kreeg Angela de honken snel vol, want hij gooide vier wijd op Gianison Boekhoudt en Dudley Leonora, waarna hij Quintin de Cuba met een worp raakte. Gregory Muller volgde met een 2-run single. Boekhoudt en Leonora scoorden, maar De Cuba werd uitgeschakeld bij een poging het derde honk te bereiken op de aangooi naar de plaat. Muller schoof op naar het tweede honk, waarna hij scoorde toen Gregory Trinidad een puntscorende honkslag toevoegde. Trinidad speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2018 toen hij in één wedstrijd uitkwam voor Neptunus. Vandaag was Trinidad de designate hitter en speelde omdat Dashenko Ricardo niet in de line-up stond. In zijn plaats was Boekhoudt vandaag de catcher.

In de derde inning kwam Neptunus tot een rally van zes punten. Dit keer gooide Angela vier wijd op lead-off hitters Dwayne Kemp en Roger Bernadina, waarna hij een RBI-single moest verwerken van Gianison Boekhoudt. De honken raakten hierna vol na vier wijd voor Dudley Leonora en het volgende punt werd gescoord toen Angela zijn zevende vrije loop weggaf, die keer aan Quintin de Cuba. Met nog altijd nul uit nam Gedryon Basilia de pitching over, maar hij begon met vier wijd voor Gregory Muller, wat weer een punt opleverde. Hierna droeg Gregory Trinidad bij met een opofferingsslag en voegde Stijn van der Meer een puntscorende honkslag toe. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van John Polonius, waarna Neptunus hun zesde punt in deze beurt scoorde doordat Dwayne Kemp het honk bereikte op fout en dat verhoogde de stand naar 9-0.

Kevin Bakker startte voor Neptunus in plaats van de aangekondigde Kaj Timmermans. De rechtshander werd ingezet als 'opener', want hij gooide alleen de eerste twee innings. Hij kreeg een lead-off single tegen van Ibrahin Redan in de tweede, maar die werd uitgeschakeld in een dubbelspel. Hoofd Coach Ronald Jaarsma begon vandaag met een andere werpers om zijn relievers een paar extra innings te geven.

Timmermans nam de pitching over in de derde inning en kreeg toen de honken vol. Hij moest een lead-off single toestaan van Kevin van Veen, die opschoof toen daar een foute aangooi op volgde. Van Veen is een veteraan-pitcher, maar wordt ook ingezet als outfielder, want vandaag stond hij in het rechtsveld. Met één uit gooide Timmermans vier wijd op Joshmar Doran en Stephen Henson. Volgende slagman Joran Berkhout werd uitgevangen door rechtsvelder Gregory Muller. Dat was het begin van een dubbelspel, want Van Veen werd uitgeschakeld bij een poging hierop te scoren.

Storks scoorde hun eerste punt in de vierde slagbeurt. Yurdion Martie begon met een tweehonkslag, schoof op na een grounder van Ibrahin Redan en scoorde op een tweehonkslag van Sheadion Jamanika, die daarna achterbleef op het tweede honk.

Neptunus voegde nog eens twee punten toe in de 1e5. Stijn van der Meer en John Polonius begonnen met back-to-back doubles, wat resulteerde in een punt. Even later scoorde Polonius na een honkslag van Dwayne Kemp. Yerson Rosalina werd daarna de nieuwe werper voor Storks. Hij kreeg een dubbelspel en sloot af met een strikeout.

In de 1e6 was het Rosalina die twee punten moest toestaan. Met één uit en Quintin de Cuba (velderskeus) op het eerste honk kreeg Gregory Muller vier wijd. Met twee uit kreeg Neptunus de honken vol toen rookie Faas Sluijter vier wijd kreeg. John Polonius volgde met een 2-run double.

Nu met een 13-1 achterstand scoorde Storks tweemaal in de 2e6 op nieuwe pitcher Misja Harcksen. Hij stond tegenover vier nieuwe spelers in de Storks slagvolgorde, waaronder drie pinch-hitters. Brandon Sint Jago, die in de 1e6 in het duel was gekomen als nieuwe tweede honkman, begon met een honkslag, waarna ook pinch-hitter Joel Hernandez een honkslag sloeg. Die werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van pinch-hitter Jason Netten, maar dat werd gevolgd door een foute aangooi, zodat Sint Jago kon scoren. Met twee uit kreeg pinch-hitter Roy Winkel vier wijd, waarna Kevin van Veen een puntscorende honkslag afleverde. Met lopers op het tweede en derde honk eindigde de inning met een grounder.

Na puntloos te zijn gehouden in de 1e7 wist Neptunus het verschil van tien punten vast te houden in de 2e7, want Kevin Kelly maakte toen met drie nullen op rij een einde aan de wedstrijd via de mercy-rule.


Silicon Storks - Curaçao Neptunus 3-13 (7 inn.)
123456789RHE
Curaçao Neptunus0360220 -1392
Quick Amersfoort0001020 -371
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Kevin Bakker21-1--

Kaj Timmermans, W (1-0)3-2311

Misja Harcksen111322

Kevin Kelly1-----

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Nelmerson Angela, L (0-1)2 (*)17388

Gedryon Basilia2 (**)-2532

Yerson Rosalina213122

Obed Hernandez1-1---

(*) - Angela gooide op vijf slagmensen in de derde inning
(**) - Basilia gooide op drie slagmensen in de vijfde inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Jeffrey Bentsnijder, 1B-André Ficken, 3B-Bernard Flohr.
Official Scorer-Remko Helms.
Play-by-Play Scorer-Feiko Drost.
Technical Commissioner-Peter Brink.
Public Address Announcer-None.
Scoreboard Operator-Vanuit de Storks dug-out.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:23 uur.
Locatie-Sportpark 'Kijkduin', Den Haag.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2021.
Nelmerson Angela, Gedryon Basilia en Yerson Rosalina (allen Storks) debuteerden in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 10° C; windrichting noordwest; windsnelheid 19 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 65%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.