Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & FeBeKo)

Curaçao verslaat Cuba en wint Copa de Béisbol del Caribe
English

WILLEMSTAD (Curaçao, Nederland) - Curaçao heeft op zaterdag (3 juli) honkbalgeschiedenis geschreven met een verrassende 4-3 overwinning tegen Cuba in de Finale van de derde editie van de Copa de Béisbol del Caribe. Hierdoor werd Curaçao winnaar van het evenement, dat voor eigen publiek werd gespeeld op Tio Daou Ballpark in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Eerder in het toernooi had Curaçap nog tweemaal verloren van Cuba.

De derde Copa de Béisbol del Caribe stond aanvankelijk op de agenda voor april, maar werd toen uitgesteld naar mei vanwege een stijging van het aantal gevallen van het coronavirus (COVID-19) op Curaçao. Het evenement werd daarna een tweede keer uitgesteld, maar het toernooi ging vervolgens op zaterdag 26 juni van start.

In april was het de bedoeling dat negen landen zouden deelnemen aan het toernooi, dat toen bestond uit twee Groepen. In de Grupo Elite (Elite Groep) zouden gastheer Curaçao, Cuba, de Dominicaanse Republik, Panama en Puerto Rico. Vier landen zouden uitkomen in de Grupo Desarollo (Ontwikkelings Group): Chili, Haïti, Peru en de US Virgin Islands.

Toen het toernooi opnieuw werd vastgesteld voor juni bevestigden slechts vier landen hun deelname: Curaçao, Cuba, Peru en de US Virgin Islands. In de nieuwe opzet zouden de teams in een voorronde allemaal tweemaal tegen elkaar spelen. De twee beste teams speelden vervolgens in de Finale, de overige twee speelden om het brons.

Het toernooi werd opgedragen aan Higinio Vélez Carrión, de President van de Federación Cubana de Béisbol en voormalige coach-legende, die op 12 mei overleed op 74-jarige leeftijd vanwege complicaties als gevolg van het coronavirus.

Manager van de Nationale Ploeg van Curaçao was voormalige prof-infielder Hainley Statia. Eerder dit jaar werden nieuwe uniforms voor het team geschonken door voormalige Major Leaguer en van Curaçao afkomstige Andruw Jones. Statia speelde professioneel in 2005-2014 in de organisaties van Los Angeles Angels en Milwaukee Brewers. In deze tien seizoenen speelde de tweede honkman/korte stop in Single-A, Double-A and Triple-A, maar kwam nooit uit in de Major League. Jones speelde zeventien seizoenen in de Major League, waarvan twaalf voor Atlanta Braves. Hij speelde ook in Japan.

...Hainley Statia in actie voor het...
...Nederlands Honkbal Team tijdens...
...het Europees Kampioenschap 2014...
(© Foto: Henk Seppen)
Statia en Jones waren teamgenoot van elkaar toen ze uitkwamen voor het Nederlands Honkbal Team in de World Baseball Classic in 2006 en 2013 en de Premier12 in 2015. Statia speelde ook voor Oranje in de World Baseball Classic in 2009 en drie Europese Kampioenschappen.

De Nationale Ploeg van Curaçao opende het toernooi op zaterdag 26 juni met een 14-7 verlies tegen Cuba. Santiago Torres Baena was 5-uit-5 voor Cuba en sloeg 'for-the-cycle'. Hij sloeg twee punten binnen en scoorde driemaal. Andrys Pérez García homerde en had drie binnengeslagen punten voor Cuba. Darren Seferina sloeg twee punten in voor Curaçao bij wie Ruderly Manuel de startende en verliezende werper was.

Peru kwam op de eerste speeldag van het toernooi tot een 13-3 overwinning tegen de US Virgin Islands.

Op Dag 2 boekte Curaçao een ruime 19-0 shutout-overwinning tegen de US Virgin Islands. Roderick Bernadina sloeg een grand slam homerun in de eerste inning, waarin Curaçao zevenmaal scoorde. Johnny Gregorius sloeg drie punten binnen, terwijl Jowenrick Daantji 3-uit-4 was, tweemaal scoorde en twee punten binnensloeg. Jordan Lucas was de winnende werper.

Cuba won met 9-1 van Peru. Pavel Rafael Quesada Pedroso homerde en sloeg vier punten binnen.

Op Dag 3 (maandag) kwam Curaçao weer tot een ruime overwinning, wat de ploeg was met 17-2 te sterk voor Peru. Riordan Windster sloeg een 2-run en een 3-run homerun, terwijl Aldair Daal een driehonkslag en homerun sloeg voor Curaçao. Nelmerson Angela was de winnende werper. Het hoogtepunt voor Peru was een homerun van Roberto Ayarza.

Dit was de enige wedstrijd die op de derde toernooidag werd gespeeld. Het duel tussen Cuba en de US Virgin Islands werd uitgesteld nadat er zes positieve gevallen van het coronavirus werden vastgesteld in het team Cuba (drie spelers, één coach, twee stafleden). Bericht werd dat Cuba een double-header zou spelen tegen de Virgin Islands op donderdag, maar ondertussen moest de hele ploeg in quarantaine.

Na een vrije dag op dinsdag werd het toernooi op woensdag voortgezet. Nadat de ploeg afgezonderd was geweest kreeg Cuba weer toestemming te mogen spelen. Echter, de zes personen die positief waren getest moesten in quarantaine blijven. Cuba kwam tot een 7-0 shutout-winst tegen Curaçao bij wie Temesh Lourens de startende werper was.

De US Virgin Islands was met 10-5 te sterk voor Peru en kwam voor het eerst tot winst.

Donderdag was Dag 5 van het toernooi en toen was er opnieuw een probleem, want het team van de US Virgin Islands verscheen niet. Bericht werd dat de ploeg incompleet was vanwege blessures en spelers die waren vertrokken vanwege verplichtingen in andere competities. Zodoende werden de twee geplande wedstrijden tegen Cuba geschrapt en gewonnen verklaard voor de Cubaanse ploeg, die zich daarmee plaatste voor de Finale.

Curaçao kwam tot een 18-0 shutout tegen 18-0 om zich ook te plaatsen voor de Finale. Stephan Vidal en Phildrick Llewellyn homerden voor Curaçao. Peru sloeg slechts één honkslag.

Op vrijdag eindigde de voorronde met een 13-0 winst voor Cuba tegen Peru. Curaçao kreeg een forfeit-winst, omdat het team van Virgin Islands ook nu niet speelde.

Doordat de ploeg van de Virgin Islands niet meer in actie kwam werd ook het bronzen duel tegen Peru op zaterdag niet gespeeld.

In de Finale op zaterdag startte Ruderly Manuel voor Curaçao en had een prima optreden tegen Cuba, dat de grote favoriet was. Echter, Curaçao verraste en stuntte door met 4-3 te winnen. Stephan Vidal en Ulrich Snijders speelden een belangrijke rol voor Curaçao. Vidal sloeg twee tweehonkslag en scoorde tweemaal. Snijders sloeg ook een tweehonkslag en had twee binnengeslagen punten.

De Cubaan Pavel Rafael Quesada Pedroso werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi.

Voor Cuba was dit het tweede teleurstellende toernooi in korte tijd. Begin juni werd de ploeg uitgeschakelde voor de Olympische Spelen tijdens de WBSC Baseball Americas Qualfier in Florida (USA). Daar eindigde de ploeg ook niet op de tweede of derde plaats, zodat de ploeg ook werd uitgeschakeld voor de WBSC Baseball Final Qualifier, die onlangs werd gespeeld in Mexico.

Twee spelers op het Curaçao roster komen momenteel uit in de Hoofdklasse, namelijk linkshandige pitcher Nelmerson Angela (Silicon Storks) en outfielder Arthur Bonevacia (HCAW). Vanwege hun deelname aan het toernooi ontbraken Angela en Bonevacia in hun ploeg toen het seizoen in de Hoofdklasse afgelopen donderdag weer werd hervat. Drie andere spelers hebben in het verleden in de Hoofdklasse gespeeld: Pitchers Temesh Lourens (2020, Quick Amersfoort) en Ruderly Manuel (2011, Sparta-Feyenoord) en infielder Johnny Gregorius (2007, ADO), de broer van Major Leaguer Didi Gregorius (Philadelphia Phillies).

...Het succesvolle Nationale Team van Curaçao...
...#20 is pitcher Nelmerson Angela, #33 is outfielder Arhur Bonevacia...
(© Foto: FeBeKo)
Het roster van Curaçao zag er als volgt uit:
Pitchers:
Nelmerson Angela, Jerryson Beaumont, Hershelon Juliana, Christopher Koeiman, Shair Lacrus, Frensly Leito, Jeandrick Lourens, Temesh Lourens, Jordan Lucas, Ruderly Manuel, Risandro Pastor.
Catchers:
Ildion Martina, Ulrich Snijders, Stephan Vidal.
Infielders:
Johnny Gregorius, Phildrick Llewellyn, Alexander Rodriguez, Darren Seferina, Riordan Windster.
Outfielders:
Arthur Bonevacia, Sherman Lacrus.
Utility Players:
Roderick Bernadina, Aldair Daal, Jowenrick Daantji.
Coachingstaf & begeleiding: Hainley Statia (Manager), Carlos Pineda, Dennis Neuman, Quincy Martina, Quincy Ascencion, Gustavo de Jongh, Ghionelo Jansen, Richenel Eleonora, Franklin Confesor, Bradley Stuart.

De eerste en tweede eidtie van de Copa de Béisbol del Caribe werden beiden georganiseerd in de Dominicaanse Republiek in respectievelijk december 2018 en december 2019.

(3 juli)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.