Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Reguliere profcompetitie in Zuid-Korea begint met regen
English

SEOEL / CHANGWON / INCHEON / SUWON (Zuid-Korea) - De reguliere competitie in de professionele Korea Baseball Organization (KBO) in Zuid-Korea is op zaterdag (3 april) van start gegaan. Op die dag stonden er vijf wedstrijden op het programma, maar vier moesten er worden afgelast wegens regen. Op zondag konden wel alle vijf wedstrijden worden gespeeld in de KBO League.

Vorig jaar werd de start uitgesteld van 28 maart naar 5 mei, maar desondanks speelden alle teams een normaal programma van elk 144 wedstrijden. Dat zorgde voor de laatste afsluiting ooit, want het seizoen eindigde op 24 november toen NC Dinos voor het eerst kampioen werd na winst van de Korean Series tegen Doosan Bears in zes wedstrijden. Dit jaar begint het seizoen volgens schema en zijn ook toeschouwers weer toegestaan, maar met verschillende maatregelen, zoals sociale afstand. In de regio Seoel mag tien procent van de stadions worden gevuld met toeschouwers. In andere stadions is dertig procent toegestaan.

...De Gocheok Sky Dome was in...
...2017 de locatie van de 1e Ronde...
...van de World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
Op zaterdag werd de enige wedstrijd die niet werd afgelast op Opening Day binnen gespeeld in de Gocheok SKy Dome in de Zuid-Koreaanse Seoel. Vorig seizoen werden alle 'postseason'-wedstrijden na de eerste gespeeld in de Gocheok Sky Dome. In 2017 werd de Eerste Ronde van de World Baseball Classic in dit stadion gespeeld met deelname van gastheer Zuid-Korea, Chinese Taipei, Israël en Nederland.

In hun eerste wedstrijd op zaterdag was het thuisspelende Kiwoom Heroes met 6-1 te sterk voor Samsung Lions in de Gocheok Sky Dome. De ploeg stond na vijf innings met 2-0 voor, maar nam daarna meer afstand door driemaal te scoren met twee uit in de zesde slagbeurt. Jung-hoo Lee opende met een honkslag, waarna Byung-ho Park een tweehonkslag. Met twee uit en het eerste honk open kreeg Hye-seong Kim opzettelijk vier wijd. Maar hierna werd een punt gescoord toen Dong-won Park vier wijd kreeg en nog eens tweemaal op een hiernavolgende honkslag van Woo-hyun Song. Dat gebeurde allemaal op de Amerikaanse starter David Buchanan, die werd vervangen door Hyun-jun Lim na de honkslag van Song.

Op zondag won Kiwoom Heroes ook het tweede duel, dit keer met 7-4, dankzij een 6-run rally in de vijfde inning. Lions nam aanvankelijk een vroege voorsprong door driemaal te scoren in de derde inning, waarvan twee op een fout. In de 2e5 kwam Heroes tot een rally van zes punten. Su-hwam Kim begon met een homerun, waarna het tweede punt werd gescoord na een honkslag van Hye-Seong Kim. De thuisploeg nam vervolgens een 4-3 voorsprong, dankzij een 2-run single van de Amerikaan David Freitas. Met de honken vol werden nog eens twee runs toegevoegd via een honkslag van Su-hwan Kim en vier wijd voor Dong-won Park, die beiden voor de tweede keer aan slag kwamen in deze slagbeurt. Kim was de inning begonnen met een homerun, waarna Park werd geraakt door een worp. Heroes voegde nog een punt toe in de zesde toen Byung-ho Park een 2-run homerun sloeg. Lions scoorde hun laatste punt in de achtste.

Doosan Bears opende op zondag met een 4-1 winst tegen KIA Tigers op eigen veld in het historische Jamsil Baseball Stadium in Seoel, dat in 1988 de locatie was van het honkbaltoernooi tijdens de Olympische Spelen. Met een 1-0 achterstand kwam de thuisploeg tot een rally van vier punten in de achtste inning. Jae-ho Kim begon met een honkslag, waarna zijn pinch-runner Soo-haeng Jo opschoof via een opofferingsstootslag en de gelijkmaker scoorde na een honkslag van Kyoung-min Heo. Na een werperswissel kreeg de Cubaan José Miguel Fernández vier wijd, wat zorgde voor een nieuwe werperswissel. Kun-woo Park sloeg daarna een 3-run homerun om Bears op voorsprong te zetten.

In Munhak Baseball Stadium in Incheon won SSG Landers thuis met 5-3 van Lotte Giants, maar werd met 12-9 'outhit'. Jeong Choi en Joo-hwan Choi sloegen beiden twee homeruns voor Landers. Ze sloegen back-to-back homeruns in de achtste inning. Jun-tae Kim en Hoon Jung homerden voor Giants.

Shin-soo Choo was de designated hitter voor SSG Landers en sloeg 0-uit-3 met een vrije loop. De 38-jarige Choo keerde terug naar Zuid-Korea na tot en met vorig jaar te hebben gespeeld in 16 Major League-seizoenen voor Seattle Mariners (2005-2006), Cleveland Indians (2006-2012), Cincinnati Reds (2013) en Texas Rangers (2014-2020). In 2018 speelde Choo in de All Star Game. Vorig jaar schonk de designated hitter 1.000 dollar aan alle 190 Minore League-spelers in de organisatie van de Texas Rangers, die niet konden spelen, omdat het hele Minor League-seizoen werd geschrapt vanwege de coronavirus-pandemie. Hij doneerde ook 200.000 dollar aan een fonds in de stad Daegu, wat de zwaarst getroffen stad was in Zuid-Korea. Choo speelde in 1.652 Major League-wedstrijden en sloeg 1.671 honkslagen, waaronder 218 homeruns.

In Changwon NC Park in Changwon verloor het thuisspelende NC Dinos met 2-1 van LG Twins. Dinos, dat vorig seizoen voor het eerst kampioen werd na winst van de Korean Series, opende de score in de eerste inning toen Sung-bum Na homerde met twee uit. Twins kwam langszij in de derde en nam daarna de leiding in de zevende op een honkslag van Hyun-soo Kim, maar liet toen ook drie lopers achter.

In Suwon KT Wiz Park in Suwon opende KT Wiz voor eigen publiek met een 'walk-off' 3-2 winst tegen Hanwha Eagles. In de eerste helft van de eerste inning opende Eagles de score, maar de thuisploeg nam een 2-1 voorsprong in de vijfde. Sung-woo Jang begon met een homerun, waaran het tweede punt tot stand kwam op een opofferingsslag van Woo-jun Shim. Eagles kwam langszij in de zesde. De beslissing viel in de 2e9. Met één uit stond pinch-runner Min-sub Song op het eerste honk. Hij stal het tweede honk, waarna hij het winnende punt scoorde op een 'walk-off single' van Jung-dae Bae.

(3-4 april)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.