Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

DSS/Kinheim wint opener vs. Hoofddorp Pioniers op fouten in 10e inning
English

HAARLEM - DSS/Kinheim stond drie keer achter en scoorde daarna tweemaal op twee fouten in het outfield met twee uit in de 2e10 om de series-opener tegen Hoofddorp Pioniers met 6-5 te winnen op een koude donderdagavond (6 mei).

Pioniers stond halverwege de eerste en vierde inning voor en brak een 4-4 stand in de 1e10 om voor de derde keer de leiding te nemen. De ploeg had nog één uit nodig voor de winst, maar met twee uit in de 2e10 scoorde DSS/Kinheim tweemaal.

In de wedstrijd, die bijna 3½ uur duurde, namen 34 spelers deel. Pioniers Hoofd Coach Mervin Gario gebruikte negentien spelers, zijn DSS/Kinheim-collega Michael Crouwel zette er vijftien in.

Afgelopen zondag was het DSS/Kinheim dat verzuimde een voorsprong vast te houden in hun laatste slagbeurt tegen Quick Amersfoort. DSS/Kinheim stond toen met 4-1 voor, maar verloor met 5-4. De ploeg won twee van hun eerste drie wedstrijden van de openingsreeks.

Pioniers begon het seizoen een week geleden met eenmaal winst en twee nederlagen tegen landskampioen L&D Amsterdam Pirates.

(6 mei)In de wedstrijd van vanavond bleef de stand vanaf het begin dicht bij elkaar, maar het was Hoofddorp Pioniers dat driemaal op voorsprong stond. Ondanks de curfew-regel, die bij avondwedstrijden wordt gebruikt, was het mogelijk een extra inning te spelen. Het was toen DSS/Kinheim dat tweemaal scoorde in de tiende inning op twee fouten om het duel te winnen.

Hoofddorp Pioniers opende de score in de eerste helft van de eerste inning op starter Jelle Bing. Met twee uit dreunde Randolph Oduber de bal diep het linksveld in voor een homerun. Dit was de eerste Hoofdklasse-homerun voor Oduber. In 2016 speelde hij in de hoogste afdeling in acht competitie-wedstrijden voor Neptunus en sloeg toen 6-uit-17. Zijn enige extra-basehit was een tweehonkslag.

...Randolph Oduber tijdens de...
...World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Oduber speelde professioneel in de Minor Leagues in 2010-2015 in de organisatie van Washington Nationals. In deze seizoenen speelde de outfielder in Rookie League, Single-A en Double-A. Na zijn enige seizoen in Nederland speelde Oduber professioneel in Independent Leagues in 2017-2019. Hij speelde ook in Venezuela in het 2018-2019 Winter Season. Vorig jaar speelde Oduber voor Fortitudo UnipolSai Bologna in de Italiaanse competitie.

Oduber speelt sinds 2013 in het Nederlands Honkbal Team en kwam uit in 49 interlandwedstrijden. Met Oranje nam Oduber deel aan twee World Baseball Classics (2013, 2017), drie Europese Kampioenschappen (2014, 2016, 2019), de Premier12 (2015) en de Super6 (2018).

DSS/Kinheim antwoordde met twee punten in hun eerste slagbeurt op starter John Michael Halley. De rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Thomas Bos. Die stal met één uit het tweede honk en schoof op na een infield-hit richting derde honk van Seb Visser. Een doorgeschoten bal stelde Bos daarna in staat de gelijkmaker te scoren. Even later scoorde Visser het leidende punt na een honkslag van Donny Kuijper. De thuisploeg kreeg de honken vol toen Milan Lammerts eveneens een honkslag sloeg en Wesley van Hemert vier wijd kreeg. Halley sloot af met een strikeout.

Pioniers kwam onmiddellijk langszij in de 1e2. Met één uit stond Denzel Brooks (velderskeus) op het eerste honk en hij scoorde de gelijkmaker na een driehonkslag van Duncan Beljaards.

Pioniers nam vervolgens voor de tweede keer de leiding door een punt te scoren in de derde inning. Raul Jacobs opende met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een one-out single van Randolph Oduber. Een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

Nadat Pioniers een loper had achtergelaten op het tweede honk in de 1e4 scoorde DSS/Kinheim tweemaal in hun vierde beurt. In de voorgaande twee innings kreeg de ploeg slechts één honkloper, die op het eerste honk strandde. In de vierde werd lead-off hitter Wesley van Hemert geraakt door een worp. Nadat die in scoringspositie was gebracht via een opofferingsstootslag van Mick van Vliet raakten de honken vol toen Nick Hofer vier wijd kreeg en Thomas Bos het honk bereikte op een infield-hit richting derde honk. DSS/Kinheim bracht de stand daarna in evenwicht toen John Michael Halley vier wijd gooide op Jochem Koedijk en nam de leiding na een volgende infield-hit naar de linkerkant van het infield van Jason Jakobus. De inning eindigde toen Seb Visser in een dubbelspel sloeg, maar DSS/Kinheim stond nu met 4-3 voor.

De volgende drie innings bleven puntloos, maar Pioniers liet zes lopers achter, waarvan vier in scoringspositie.

Met twee uit in de 1e5 sloeg Mark Smit een tweehonkslag voor Pioniers en schoof op na een wilde worp, maar strandde op het derde honk.

In de zesde kreeg Pioniers de honken vol met één uit. Reangelo Willems begon met vier wijd en dat bracht nieuwe werper Rick Timmermans naar de heuvel voor het maken van zijn eerste optreden van het seizoen. Met één uit bereikte Jorrit Penseel (die net in het duel was gekomen als nieuwe derde honkman) het honk na een fout, waarna Timmermans vier wijd gooide op Jaison Gijsbertha, die eveneens in zijn eerste wedstrijd van het jaar speelde. Timmermans volgde daarna met een strikeout en de inning eindigde toen Raul Jacobs werd uitgevangen. Zodoende bleven de drie lopers achter.

In de zevende sloeg Mark Smit een honkslag, maar dit keer bleef hij achter op het tweede honk.

In dezelfde drie slagbeurten kreeg DSS/Kinheim slechts één honkloper. De ploeg werd op rij uitgeschakeld in de vijfde en zesde inning. Na negen slagmensen op rij te hebben uitgeschakeld kreeg John Michael Halley een 2-out single tegen van Seb Visser in de zevende, maar hij strandde op het eerste honk.

In de 1e8 kwam Pioniers langszij met het scoren van een onverdiend punt op Moreno Vork, die de pitching in de voorgaande inning had overgenomen. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Denzel Brooks, die met één uit het tweede honk stal, opschoof na een grounder van Jaison Gijsbertha en de gelijkmaker scoorde na een doorgeschoten bal.

In de 2e8 werd rookie Lucca van der Schouw de nieuwe werper voor Pioniers. De linkshander gooide vier wijd op lead-off hitter Milan Lammerts, die in scoringspositie kwam via een opofferingsstootslag van Matis Crouwel, die in de vijfde inning in het duel was gekomen. Toen Van der Schouw ook vier wijd gooide op Mick van Vliet werd hij opgevolgd door Sem Lauf. Twee vangballen maakten een einde aan de slagbeurt.

Er waren geen scoringskansen in de negende en zo volgde een verlenging. Doordat de 22:30 uur curfew nog niet was bereikt was het mogelijk met de tiende inning te beginnen. Wanneer een nieuwe inning is begonnen voordat de curfew is bereikt moet deze worden uitgespeeld.

In de 1e10 nam Pioniers voor de derde keer de leiding, maar liet ook drie lopers achter. Jair Bogaerts begon met vier wijd, wat werd gevolgd door een werperswissel. De debuterende rookie Rick Rizvić nam het over, terwijl Bodhi de Vreede werd ingezet als pinch-runner voor Bogaerts. Rizvić begon met een strikeout, maar gooide daarna vier wijd op Jorrit Penseel, die eveneens werd vervangen door een pinch-runner, Duco Nuijten. De Vreede scoorde vervolgens op een pinch-hit single van Joost van den Bergh om Pioniers voor de derde keer op voorsprong te zetten, 5-4. Hierna schakelde Rizvić weer een slagman met drie slag uit, maar daarna kreeg hij de honken vol toen hij Raul Jacobs met een worp raakte. Echter, de drie lopers zouden achterblijven, want een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

In de 2e10 was Pioniers één uit verwijderd van de winst, maar stond uiteindelijk met lege handen. Lead-off hitter Donny Kuijper werd uitgevangen door midvelder Mark Smit, maar hierna sloeg Milan Lammerts een honkslag. Matis Crouwel werd vervolgens ook uitgevangen door Smit voor de tweede uit. Volgende slagman Mick van Vliet sloeg een tweehonkslag langs de linksveld-lijn. Dat bracht Lammerts naar het derde honk en hij kon de gelijkmaker scoren toen linksvelder Randolph Oduber een fout maakte. Nadat Bram Blokker was ingezet als pinch-runner voor Van Vliet op het tweede honk kreeg Nick Hofer vier wijd. Yassir Lachhar nam hierna de pitching over, maar hij kreeg de honken vol na vier wijd voor Thomas Bos. Volgende slagman Jochem Koedijk sloeg de bal het midveld in, waar Mark Smit zijn derde vangbal in de inning leek te gaan maken. Daarmee zou het duel zijn afgesloten met een 4-4 stand. Echter, Smit liet de bal vallen, alle lopers schoven op en Blokker scoorde het winnende punt.

Hierdoor werd Rick Rizvić de winnende werper in zijn Hoofdklasse-debuut. Zijn vader Robi Rizvić speelde in 96 wedstrijden in de Hoofdklasse in vijf seizoenen (1993; 1995, 2000-2002) voor Amsterdam Pirates, De Spartaan, Xanthos en Hoofddorp Pioniers.


DSS/Kinheim - Hoofddorp Pioniers 6-5 (10 inn.)
12345678910RHE
Hoofddorp Pioniers1110000101-582
DSS/Kinheim2002000002-691
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de tiende inning)
pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
John Michael Halley765644

Lucca van der Schouw0.1-2---

Sem Lauf, L (0-2)2.1-1321

Yassir Lachkar- (*)-1---

(*) - Lachkar gooide op twee slagmensen in de tiende inning

pitchers DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Jelle Bing5 (*)13633

Rick Timmermans, H (1)1.1111--

Moreno Vork, BS (1)2.2 (**)13-21

Rick Rizvić, W (1-0)1211--

(*) - Bing gooide op één slagman in de zesde inning
(**) - Vork gooide op één slagman in de tiende inning

Homerun: Pioniers: Randolph Oduber (1)(1e,solo,2 uit,op Halley).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rob Has, 1B-Niek Elshof, 3B-Jeffrey Bentsnijder.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Public Address Announcer-Carla Cornelisse.
Scoreboard Operator-Scorebord buiten gebruik.
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-3:26 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Rick Rizvić (DSS/Kinheim) debuteert in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 8° C; windrichting noordwest; windsnelheid 21 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 69%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.