Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 augustus 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: WBSC & Rob Schuurman)

Japan shuts out USA en wint Olympisch Honkbal Goud; Nederlandse official in Finale
English

TOKYO / YOKOHAMA (Japan) - Japan veroverde de Gouden Medaille in het Honkbal-toernooi van de Olympisch Spelen door met 2-0 te winnen van de USA op zaterdagavond (7 augustus) in Yokohama. Een week geleden (27 juli) won het softbalteam van Japan eveneens het Goud na winst van hun Finale tegen de USA met dezelfde uitslag, een 2-0 shutout.

...Japan viert de winst van de Gouden Medaille...
(© Foto: WBSC)
Het was de eerste keer dat Japan de Gouden Medaille veroverde in honkbal. Japan won Zilver in de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (USA).

Cuba won het Goud in 1992 (Barcelona, Spanje), 1996 (Atlanta, USA) en 2004 (Athene, Griekenland). De USA won de Finale in 2000 (Sydney, Australië). In het laatste Olympische honkbal-toernooi in 2008 (Peking, China) versloeg Zuid-Korea Cuba met 3-2 in de Finale.

Japan en de USA stonden ook tegenover elkaar in de Olympische Finale in 1984 (Los Angeles, USA) en 1988 (Seoel, Zuid-Korea). Japan won met 6-3 in 1984 en de Amerikanen wonnen met 5-3 in 1988.

Honkbal was een demonstratie-sport in 1984 en 1988, net zoals in 1904 (St. Louis, USA), 1912 (Stockholm, Zweden), 1936 (Berlijn, Duitsland), 1952 (Helsinki, Finland), 1956 (Melbourne, Australië) en 1964 (Tokyo, Japan).

Honkbal en Softbal keerden weer terug op de Olympische Spelen voor het eerst sinds 2008 toen het multi-sport evenement werd georganiseerd in Peking (China). Daarna maakten Honkbal en Softbal geen deel uit van de Spelen in 2012 (Londen, Verenigd Koninkrijk) en 2016 (Rio de Janeiro, Brazilië).

Eerder op zaterdag won de Dominicaanse Republiek met 10-6 van de Olympische titelverderdiger Zuid-Korea om beslag te leggen op de Bronzen Medaille. Hiermee wonnen de Dominicanen hun allereerste Olympische Honkbal Medaille.

In de Bronzen Wedstrijd sloeg de Dominicaanse Republiek vroeg toe met vier punten in de eerste helft van de eerste inning, waarvan drie op back-to-back homeruns. Met één uit en een loper op het derde honk homerde Julio Rodríguez, waarna volgende slagman Juan Francisco eveneens een homerun sloeg. Zuid-Korea pakte twee punten terug door te scoren in de tweede en vierde inning. Het punt in de vierde kwam tot stand via een homerun van Hyunsoo Kim.

De Dominicanen voegden een punt toe in de 1e5 na een tweehonkslag van voormalig Major Leaguer Melky Cabrera.

Maar in de 2e5 was het de Aziatische ploeg die tot een rally van vier punten kwam om een 6-5 voorsprong te nemen. Het eerste en vierde punt werden gescoord na honkslagen van Hae Min Park en Baekho Kang. Tussendoor werden punten gescoord op een grounder en een wilde worp.

In de 1e8 draaiden de Dominicanen de wedstrijd weer om door vijfmaal te scoren. Jelson Guzmán scoorde de gelijkmaker na een wilde worp. Hierna leverde Juan Francisco een 2-run double af, gevolgd door een 2-run homerun van Johan Mieses.

In de Finale op zaterdagavond domineerde de Japanse pitching en kwam geen moment echt in de problemen. Het werd alom verwacht dat de voormalige Major League-pitcher Masahiro Tanaka de startende werper zou zijn voor Japan. Tanaka speelde voor New York Yankees in 2014-2020, maar dit seizoen keerde hij terug naar Japan om uit te komen voor Tohoku Rakuten Golden Eagles voor wie hij ook speelde in 2007-2013. Maar in plaats van Tanaka was het Masato Morishita die startte. De 23-jarige rechtshander maakte zijn debuut in de hoogste Japanse profcompetitie in 2020 bij Hiroshima Toyo Carp voor wie hij ook dit seizoen speelt. Tanaka was de starter voor Japan in de voorronde-wedstrijd tegen de USA op maandag en kreeg toen zes honkslagen en drie punten tegen in 3 2/3 inning.

Hoewel Japan met slechts 1-0 voorstond in de eerste zeven innings wist de USA niet tot scoren te komen. De ploeg kwam alleen in scoringspositie in de vijfde, zesde en zevende inning en kreeg maar één loper op het derde honk in de hele wedstrijd. Team USA stond onder leiding van voormalig Major League Manager Mike Scioscia. De voormalige catcher was de Manager van Los Angeles Angeles in 2000-2018 en won de World Series in 2002. Hij speelde voor Los Angeles Dodgers in 1980-1992 en won als speler de World Series in 1981 en 1988.

Japan had ook een ervaren Manager, want de ploeg werd geleid door Atsunori Inaba. Hij speelde professioneel voor Yakult Swallows (1995-2004) en Hokkaido Nippon-Ham Fighters (2005-2014) en speelde in acht All Star Games. De voormalige outfielder/eerste honkman won de Japan Series in 1995, 1997, 2001 en 2006. Inaba is de Manager van de Nationale Ploeg van Japan sinds 2017.

Nadat de USA op rij was uitgeschakeld in de eerste helft van de eerste inning door starter Masato Morishita had Japan onmiddellijk goed contact in hun eerste slagbeurt op starter Nick Martinez. Tetsuto Yama opende met een honkslag en met één uit sloeg Masataka Yoshida een line drive. Maar die werd gevangen door eerste honkman Triston Casas, wat resulteerde in een 'inning-ending double play'.

...Munetaka Murakami wordt begroet na zijn homerun...
(© Foto: WBSC)
In de 1e2 tekende Eric Filia voor de eerste Amerikaanse honkslag, maar strandde op het eerste honk. Dit keer was het Japan dat op rij werd uitgeschakeld in hun tweede slagbeurt.

In de 1e3 schakelde Morishita de eerste twee slagmensen met drie slag uit, kreeg een honkslag tegen, maar sloot af met een volgende strikeout. Even later nam Japan een 1-0 voorsprong toen Munetaka Murakami homerde met één uit. De 21-jarige derde honkman speelt voor Tokyo Yakult Swallows in Nippon Professional Baseball sinds 2018. Hij was de Rookie of the Year in 2019.

Nadat de USA weer op rij was uitgegaan in de vierde kreeg Japan een kans wat meer afstand te nemen in de 2e4. Met één uit kreeg de ploeg de honken vol, maar liet ook drie lopers achter, want een gedwongen nul en strikeout volgden.

De USA kwam voor het eerst in scoringspositie in de 1e5. Met twee uit sloeg Nick Allen een honkslag en werd Jack Lopez geraakt door een worp, maar een grounder sloot de slagbeurt af.

In 2e5 gooide Nick Martinez driemaal drie slag. De rechtshander had eveneens een prima optreden en kwam tot zevenmaal drie slag in de zes innings die hij gooide.

De USA kreeg daarna hun tweede loper in scoringspositie in de 1e6 op Koudai Senga, de eerste van vier Japanse relievers in dit duel. Tyler Austin begon met vier wijd en met twee uit werd Eric Filia geraakt door een worp. Een foute pop-fly volgde.

De USA kwam het dichtst bij een punt in de 1e7 toen het hun enige loper op het derde honk kreeg op reliever Hiromi Itoh. Met één uit sloeg Nick Allen een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een grounder. Hij bleef achter, want een volgende grounder maakte een einde aan de inning.

In de 2e7 liet ook Japan een loper achter op het derde honk. Ryder Ryan nam de Amerikaanse pitching over, maar kreeg een lead-off double tegen van Hideto Asamura. Zijn pinch-runner Sosuke Genda schoof op naar het derde honk op een grounder. Met twee uit en Genda op het derde honk kreeg powerhitter Munetaka Murakami opzettelijk vier wijd. Ryan sloot daarna af met een strikeout.

In de 2e8 voegde Japan een 'insurance run' toe op nieuwe pitcher Scott McGough. Hij kreeg een lead-off single tegen van Tetsuto Yamada, die opschoof via een opofferingsstootslag van Hayato Sakamoto, waarna hij scoorde toen een foute aangooi uit outfield volgde op een honkslag van Masataka Yoshida, die zelf op het tweede honk terecht kwam. Volgende slagman Seiya Suzuki kreeg vier wijd en Japan kreeg lopers op het tweede en derde honk na een opofferingsstootslag van Sosuke Genda. Maar zij bleven achter.

In de 1e9 werd closer Ryoji Kuribayashi de vijfde werper voor Japan. De rechtshander begon met een strikeout en kreeg daarna een vangbal. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Nick Allen, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een wedstrijd-afsluitende grounder van Jack Lopez.

...Jan Kuipers...
(© Foto: Rob Schuurman)
Kuribayashi is de relieftroef, gooide in alle wedstrijden voor Japan en was in allemaal succesvol. De rechtshander was de winnaar in het openingsduel tegen de Dominicaanse Republiek in de 'come-from-behind' 4-3 winst. Met een 3-1 achterstand scoorde Japan toen drie punten in de 2e9. Hij kreeg daarna een save op zijn naam in de 7-4 winst tegen Mexico en was de winnende werper in een 7-6 winst in tien innings tegen de USA. In de Halve Finale tegen Zuid-Korea kreeg Kuribayashi weer een save en vandaag verdiende hij zijn derde save.

In de 'page-system' Play-Offs bereikte de USA de Finale door met 3-1 te winnen van de Dominicaanse Republiek, gevolgd door een 7-2 winst tegen Zuid-Korea in de Halve Finale.

Met het winnen van de Zilveren Medaille werd de Amerikaanse infielder Eddy Alvarez de zevende atleet in de Olympische historie die een Medaille wint op zowel de Zomer als de Winter Spelen. In 2014 (Sochi, Rusland) won hij ook een Zilveren Medaille toen hij deel uitmaakte van het 5.000 m relay shorttrack-team. Tijdens de Openingsceremonie dit jaar was Alvarez één van de twee atleten die de Amerikaanse Vlag droeg en werd daarmee de eerste honkballer die dat deed.

De andere zes atleten die een Medaille wonnen op zowel de Zomer als de Winter Spelen zijn Gillis Grafström uit Zweden (Goud, kunstrijden, 1920 Zomer Spelen, Antwerpen, België; Goud, kunstrijden, 1924 Winter Spelen, Chamonix, Frankrijk), Eddie Eagan uit de USA (Goud, boksen, 1920 Zomer Spelen, Antwerpen, België; Goud, bobslee, 1932 Winter Spelen, Lake Placid, USA), Jacob Tullin Thams uit Noorwegen (Goud, skispringen, 1924 Winter Spelen, Chamonix, Frankrijk; Zilver, zeilen, 1936 Zomer Spelen, Berlijn, Duitsland), Christa Rothenburger uit het toenmalige Oost-Duitsland (Goud, schaatsen, 1984 Winter Spelen, Sarajevo, toenmalig-Joegoslavië; Goud, schaatsen, 1988 Winter Spelen, Calgary, Canada; Zilver, wielrennen, 1988 Zomer Spelen, Seoel, Zuid-Korea; Brons, schaatsen, 1992 Winter Spelen, Albertville, Frankrijk), Clara Hughes uit Canada (2x Brons, wielrennen, 1996 Zomer Spelen, Atlanta, USA; Brons, schaatsen, 2002 Winter Spelen, Salt Lake City, USA; Goud & Zilver, schaatsen, 2006 Winter Spelen, Turijn, Italië; Brons, schaatsen, 2010 Winter Spelen, Vancouver, Canada) en Lauryn Williams uit de USA (Zilver, atletiek, 2004 Zomer Spelen, Athene, Griekenland; Goud, atletiek, 2012 Zomer Spelen, Londen, Verenigd Koninkrijk; Zilver, bobslee, 2014 Winter Spelen, Sochi, Rusland).

Nederland plaatste zich niet voor de Olympische Spelen, want de ploeg werd vorige maand uitgeschakeld in de Final Baseball Olympic Qualifier in Mexico, die werd gewonnen door de Dominicaanse Republiek. In 2019 had Nederland zich kunnen plaatsen tijdens het Europees/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië. Maar daar verraste Israël, won het evenement en kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen. Door op de tweede plaats de eindigde moest Nederland vervolgens deelnemen aan de Final Qualifier, die op de agenda stond in april vorig jaar in Taiwan. Echter, door de coronavirus pandemie (COVID-19) werd het evenement uitgesteld naar dit jaar en vervolgens verplaatst van Taiwan naar Mexico.

Echter, er was één wedstrijd-official uit Nederland actief tijdens het Olympisch Honkbal Toernooi en hij was ook aangesteld voor de Finale, want Jan Kuipers was één van de drie Technical Commissioners tijdens de beslissende wedstrijd.

Zodoende waren alle vier Nederlandse wedstrijd-officials in de Olympische Honkbal en Softbal Toernooien actief in de Finale. In de Softbal Finale was Mariana Prins één van de Umpires en Dennis Duin was één van de Official Scorers. Linda Steijger was de Scoring Director.

(7 augustus)

Eindstand:
1. Japan, 2. USA, 3. Dominicaanse Republiek, 4. Zuid-Korea, 5. Israël, 6. Mexico.


Japan - USA 2-0
123456789RHE
USA000000000-061
Japan00100001X-280
pitchers USAinn.SOBBHRER
Nick Martinez, L (1-1)671511

Ryder Ryan1111--

Scott McGough1-1211

pitchers Japaninn.SOBBHRER
Masato Morishita, W (2-0)55-3--

Koudai Senga, H (1)111---

Hiromi Itoh, H (2)1 (*)--2--

Suguru Iwazaki, H (1)11----

Ryoji Kuribayashi, SV (3)11-1--

(*) - Itoh gooide op één slagman in de achtste inning

Homerun: Japan: Munetaka Murakami (1)(3e,solo,1 uit,op Martinez).
Box Score
Play-by-Play
Umpires: HP-Hua-Wen Chi (Chinese Taipei), 1B-Kwang Hoe Kang (Zuid-Korea),
2B-Jairo Mendoza (Nicaragua), 3B-Trevor Grieve (Canada),
LF-Edwin Hernandez (Puerto Rico), RF-Jorge Miguel Niebla (Cuba).
Clock Operator-Trent Thomas (Australië).
Official Scorers (Pitch Count, Play-by-Play)-Susana Santos (Spanje), Brian Moore (USA), Hotaru Nakamura (Japan).
Technical Commissioners-Jan Kuipers (Nederland), Koji Aso (Japan), Shari Reiniger (Canada).
Aanvangstijd-19:00 uur.
Speeltijd-3:00 uur.
Locatie-Yokohama Baseball Stadium, Naka-ku, Yokohama, Kanagawa (Japan) (stadion Yokohama DeNA BayStars).

Game Notes:
Finale Olympische Spelen 2020.
Japan wint Gouden Medaille, USA wint Zilveren Medaille.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 28° C; windrichting noord-noordoost; windsnelheid 10 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 82%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.