Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 september 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Verjongde selectie Nederlands Team bekend voor Europees Kampioenschap
English

NIEUWEGEIN - De uit 24 spelers bestaande selectie van het Nederlands Honkbal Team voor het komende Europees Kampioenschap in Italië is op dinsdag (7 september) bekend gemaakt. Vier spelers zullen debuteren in het Koninkrijksteam, dat onder leiding staat van Manager Evert-Jan 't Hoen. Twee spelers maken hun rentree in de Nationale Ploeg, die op woensdag naar Italië zal reizen.

...Nederlands Team Manager Evert-Jan 't Hoen...
(© Foto: Henk Seppen)
De 36e editie van het Europees Kampioenschap wordt georganiseerd in de regio Piemonte in het noordwesten van Italië. De wedstrijden worden op drie locaties gespeeld, Torino (Turijn), Settimo Torinese en Avigliana. Het EK begint op zondag 12 september met acht wedstrijden. De Finale wordt gespeeld op zondagavond 19 september in Torino waar op dezelfde dag ook de Bronzen wedstrijd zal worden gespeeld.

Nederland begint het evenement in Groep D en ontmoet in de Voorronde Slowakije, Tsjechië en Zweden.
De andere Groepen zien er als volgt uit:
Groep A: België, Griekenland, Italië en Oostenrijk.
Groep B: Duitsland, Kroatië, Oekraïne en Spanje.
Groep C: Frankrijk, Groot-Brittannië, Israël en Rusland.

Oranje begint het toernooi op 12 september in Torino tegen Slowakije. Dat wordt een bijzonder duel, want beide landen speelden nooit eerder tegen elkaar. De volgende dag, in Avigliana, ontmoet Nederland Tsjechië. Op 14 september sluit de ploeg de Voorronde af tegen Zweden in Settimo Torinese.

De twee beste teams van elke Groep gaan door naar de Kwarfinales. Als alles goed gaat voor het Nederlands Team en Groep D wordt gewonnen dan ontmoet de ploeg de nummer 2 uit Groep C in de avond van 16 september in Torino. Wanneer Nederland tweede wordt zal worden gespeeld tegen de winnaar van Groep C in Avigliana, eveneens op 16 september ('s avonds).

Zestien spelers op het roster van het Nederlands Team komen uit in de Hoofdklasse. Vier teams uit de hoogste afdeling zijn vertegenwoordigd. Traditioneel worden de meeste spelers geleverd door de top-2 uit de Hoofdklasse, Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam Pirates. Zeven spelers op het Oranje-roster spelen voor Neptunus, dat zich op zondag als eerste ploeg plaatste voor de Holland Series. Zes spelers komen uit voor titelverdediger Pirates, dat tegen een 2-1 achterstand aankijkt in de best-of-five Play-Off tegen HCAW, dat twee spelers op het Nederlands Team-roster heeft staan. Silicon Storks heeft één speler in de Nationale Ploeg.

De overige acht spelers zijn in het buitenland actief. Drie daarvan spelen professioneel in de USA in Minor League-teams (Ray-Patrick Didder, Junior Martina, Franklin Van Gurp) en één speelt professioneel in Mexico (Wendell Floranus). Twee spelers komen uit in de Curaçao Baseball League (Calten Daal, Juremi Profar), één speelt in de Duitse Bundesliga (Mike Bolsenbroek) en één speelt in de Italiaanse Serie-A (Jiandido Tromp), die dit seizoen de tweede beste slagman was in de ploeg van T&A San Marino. De outfielder sloeg .415 met vijf homeruns en voerde de ploeg aan met 34 gescoorde punten. Hij was derde met 26 binnengeslagen punten. Met San Marino veroverde Tromp de Kampioenstitel in de Italiaanse Serie-A door de best-of-five Italian Series tegen UnipolSai Fortitudo Bologna met 3-1 te winnen. Tromp sloeg .313 in de Kampioensreeks. Bolsenbroek veroverde de Duitse titel met Heidenheim Heideköpfe na winst van de vest-of-five Finale (3-1) tegen Bonn Capitals.

Vier spelers zullen hun debuut maken in het Nederlands Team, namelijk pitchers Jayden Gonesh en Aaron de Groot, infielder Junior Martina en outfielder Julian Rip.

...Jayden Gonesh & Aaron de Groot...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
Jayden Gonesh en Aaron de Groot kwamen beiden uit voor het Nederlands Under-23 Team dat vorige maand de titel veroverde op het Europees Under-23 Kampioenschap in Italië. Gonesh was de startende werper in de Finale tegen Duitsland, maar had een 'no-decision'. Hij had drie strikeouts, gooide tweemaal vier wijd en moest twee honkslagen en één punt toestaan in 2 2/3 inning. De rechtshander gooide tijdens het evenement in twee wedstrijden en was 0-0 met een 1.91 ERA en vier strikeouts in 3 2/3 inning. De Groot gooide in drie wedstrijden in relief en was in elk van deze wedstrijden de winnende werper. In 6 1/3 inning schakelde de rechtshander 15 slagmensen met drie slag uit en gaf slechts één keer vier wijd weg. Hij kreeg geen punten tegen en won de prijs voor Beste Pitcher.

Julian Rip speelde eveneens voor het Under-23 Team en leidde de ploeg met een .600 slaggemiddelde (12-uit-20) met drie doubles en drie triples. Hij scoorde elfmaal en sloeg zeven punten binnen. Rip was ook de Beste Slagman van het toernooi. Na terugkeer van college in de USA sloeg Rip .552 in 15 wedstrijden in de Hoofdklasse-competitie voor HCAW met drie tweehonkslagen en één driehonkslag. Hij scoorde elf punten en sloeg er vijf binnen. In de drie Play-Off wedstrijden tegen Amsterdam Pirates sloeg Rip 3-uit-12 (.250).

Korte stop Junior Martina speelt momenteel in zijn tweede profseizoen in de organisatie van Washington Nationals. Dit seizoen begon hij in Single-A en sloeg .269 (81-uit-301) in 80 wedstrijden voor Fredericksburg Nationals met 13 doubles en drie homeruns. Martina scoorde 35 punten en sloeg er 36 binnen. Op 24 augustus werd Martina ingedeeld in het team van Wilmington Blue Rocks, dat uitkomt in High-A. Sindsdien speelde de infielder in zeven wedstrijden voor zijn nieuwe ploeg en sloeg .231 (6-uit-26).

...Junior Martina in actie...
...voor DSS in 2018...
(© Foto: Henk Seppen)
Martina maakte zijn profdebuut in 2019 en kwam toen uit in Rookie League en Single-A Short Season, waarin hij tot een .320 slaggemiddelde kwam met 13 extra-basehits. Vorig jaar werd het gehele Minor League-seizoen geschrapt vanwege de coronavirus (COVID-19) pandemie. In plaats daarvan speelde Martina in het ingekorte Hoofdklasse-seizoen voor Twins Oosterhout. Hij speelde toen in 16 wedstrijden, sloeg .315 met zeven gescoorden punten en zes binnengeslagen. Voordat hij aan zijn profloopbaan begon speelde Martina in de Nederlandse Hoofdklasse in 2018 voor DSS en sloeg .204 in dertien wedstrijden.

Twee spelers keren terug in de Nationale Ploeg, pitcher Kaj Timmermans en utility player Ray-Patrick Didder. Beiden speelden voor het laatst in Oranje in 2019. Timmermans maakte toen zijn debuut tijdens het World Port Tournament in Rotterdam. Later dat jaar debuteerde Didder tijdens de Premier12 in Mexico. Didder speelt momenteel voor Rocket City Trash Pandas, het Double-A Team van Los Angeles Angels, dat de thuiswedstrijden speelt in Madison, Alabama. In 96 wedstrijden slaat de outfielder .240 (79-uit-329) met 21 doubles, vijf triples en vijf homeruns, scoorde 53 punten en sloeg er 39 binnen.

Acht spelers die op het 26-man roster stonden van het Nederlands Team voor de Final Baseball Olympic Qualifier in Juni in Mexico zijn er nu niet bij. Dat zijn pitchers Tom de Blok, Jair Jurrjens en Diegomar Markwell, infielders Yurendell de Caster en Curt Smith en outfielders Randolph Oduber en Ademar Rifaela. Pitcher Orlando Yntema stond aanvankelijk ook op het roster, maar werd vanwege een blessure vervangen door Arij Fransen. De ervaren linkshander Diegomar Markwell van Curaçao Neptunus speelde tijdens het toernooi in Mexico in zijn 100e officiële interlandwedstrijd. Outfielder Randolph Oduber speelde voor Hoofddorp Pioniers dit seizoen, maar verliet de ploeg begin augustus en keerde terug naar Aruba.

...Julian Rip...
(© Foto: Robert Bos)
Na afloop van de Olympische Qualifier bleef pitcher Tom de Blok achter in Mexico, want hij tekende een profcontract bij Pericos de Puebla, dat uitkomt in de Liga Mexicana de Béisbol. Echter, na slechts één start werd de rechtshander released, want de club maakte bekend dat ''hij niet in staat was door te gaan bij de ploeg vanwege een blessure''. In zijn Mexicaanse debuut was De Blok de startende werper en gooide vijf innings. Hij had vier strikeouts, gooide vijfmaal vier wijd en kreeg zeven honkslagen en twee punten tegen en was ook de verliezende werper. De Blok keerde terug naar Nederland en meldde zich weer bij L&D Amsterdam Pirates. Afgelopen zondag maakte hij zijn eerste heuvel-optreden na zijn terugkeer uit Mexico en gooide één inning tegen HCAW in Game 3 van de best-of-five Play-Offs. Echter, er werd bekend gemaakt dat De Blok nog niet fit genoeg was om deel uit te maken van de selectie, net zoals pitcher Orlando Yntema.

Vorige week werd bekend gemaakt dat de technische staf van de Nationale Ploeg om na afloop van het OKT een verjonging door te voeren en dat een aantal veteranen niet zou terugkeren. Naast Markwell en Oduber zijn dat ook langdurige Nederlands Team-spelers Yurendell de Caster en Curt Smith. Toen het roster bekend werd gemaakt voor de Olympische Qualifier in juni ontbraken op dat moment verschillende (veteraan)spelers, waaronder pitcher Rob Cordemans, catcher Gianison Boekhoudt, infielder Stijn van der Meer en outfielders Gilmer Lampe en Kalian Sams. Lampe en Sams waren herstellende van blessures toen de selectie voor Mexico moest worden samengesteld. Zij kwamen allemaal uit voor de ploeg in 2019 in verschillende evenementen.

In een persbericht zegt Technisch Directeur Tjerk Smeerts dat er een weg is ingeslagen nadat het team zich niet had geplaatst voor de Olympische Spelen. Smeets: ,,Wij hebben de luxe gehad jarenlang op dezelfde groep topspelers te kunnen bouwen. Na het OKT hebben wij met de bondscoach en de technische staf de keuze gemaakt om een aantal jonge jongens in te passen en te starten met een rebuild. De laatste jaren hebben we al duidelijk ingezet op de leeftijdscategorieën Under-18 en Under-23. Dat gebeurt financieel, met de inzet van coaching en het organiseren van trainingskampen rondom belangrijke toernooien. Dit jaar heeft dat al geresulteerd in twee Europese titels en je ziet nu dat er drie jongens van Under-23 doorstromen naar het A-Team''. Bij de samenstelling van de nieuwe selectie keek de technische staf naar welke combinatie van ervaring en jeugd geselecteerd kon worden. Smeets: ,,In gesprekken met de bondscoach en de andere coaches hebben we voor dit EK goed gekeken naar welke van de iets oudere spelers er nog goed gepresteerd hebben en in dit team met hun ervaring nog een mentorrol kunnen vervullen, zodat we een mooie balans van jeugdig talent en ervaring in onze selectie hebben. We hebben een zeer solide selectie. De doelstelling is duidelijk: we willen Europees Kampioen worden''.

Het roster van het Nederlands Team ziet er als volgt uit:

Pitchers (11):
Mike Bolsenbroek (Heidenheim Heideköpfe, Duitsland), Wendell Floranus (Tigres de Quintana Roo, Mexico), Jayden Gonesh (Silicon Storks), Mike Groen, Shairon Martis, Juan Carlos Sulbaran (allen L&D Amsterdam Pirates), Aaron de Groot, Kevin Kelly, Kaj Timmermans (allen Curaçao Neptunus), Lars Huijer (HCAW), Franklin Van Gurp (Everett AquaSox, High-A, Seattle Mariners-organisatie).

Catchers (2):
Sicnarf Loopstok(L&D Amsterdam Pirates), Dashenko Ricardo (Curaçao Neptunus).

Infielders (6):
Calten Daal (Wildcats, Curaçao), Dwayne Kemp, John Polonius (beiden Curaçao Neptunus), Junior Martina (Wilmington Blue Rocks, High-A, Washington Nationals-organisatie), Juremi Profar (Santa Maria Pirates, Curaçao), Sharlon Schoop (L&D Amsterdam Pirates).

Outfielders (4):
Roger Bernadina (Curaçao Neptunus), Denzell Richardson (L&D Amsterdam Pirates), Julian Rip (HCAW), Jiandido Tromp (T&A San Marino, San Marino).

Utility (1):
Ray-Patrick Didder (Rocket City Trash Pandas, Double-A, Los Angeles Angels-organisatie).

Coaching Staf:
Evert-Jan 't Hoen (Manager), Sidney de Jong (Bench Coach/Hitting Coach), Wim Martinus (1B Coach), Ben Thijssen (3B Coach), Robin van Doornspeek (Pitching Coach).

Begeleiding:
Harmen Bakker (Strength & Conditioning Coach), Quintijn van der Roest (Fysiotherapeut), Louie-Jay Sienders (Bullpen Catcher), Niels van Weert (Team Manager), Seb Visser (Media Officer).

(7 september)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.