Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Reuling)

Twins Oosterhout slaat toe in laatste twee slagbeurten tegen Storks
English

DEN HAAG - Twins Oosterhout scoorde zeven punten in hun laatste twee slagbeurten om met 11-4 te winnen in de tweede wedstrijd tegen Silicon Storks op zaterdagmiddag (8 mei). De wedstrijd begon bijna twee uur later vanwege regen en werkzaamheden aan het speelveld. Het was de enige wedstrijd die werd gespeeld, want de overige drie verregenden.

IN MEMORIAM

...Ronald van Wijk...
(1953 - 2021)
(© Foto: Fred Reuling)
Op donderdagavond opende Storks de 3-game series met een 8-3 overwinning om voor het eerst dit seizoen tot winst te komen.

Vandaag herstelde Twins zich, maar stond slechts met 4-2 voor na zeven innings. De ploeg nam daarna meer afstand in de achtste en negende inning en scoorde vijfmaal in de laatste slagbeurt.

Twins Oosterhout kwam tot negen honkslagen, waaronder drie van Tyson Quolas. Vandaag was de werper de linksvelder voor Twins en sloeg twee tweehonkslagen, scoorde driemaal en kreeg ook nog eens twee keer vier wijd.

Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan voormalig Storks-voorzitter Ronald van Wijk, die onverwacht overleed op 5 mei op 68-jarige leeftijd. Ronald van Wijk werd in december 2017 voorzitter van de vereniging. Hij was opgevolgd door Ton de Jager als interim-voorzitter.

Het moment van stilte was er ook voor Wim Oosterhof, die op 4 mei overleed op 93-jarige leeftijd. Wim Oosterhof leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het honkbal, want hij maakte lange tijd deel uit van het bestuur van zowel de Nederlandse Amateur Softbal Bond als de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond en daarna de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, die in december 1970 ontstond na de fusie tussen de honkbal- en softbalbonden. Hij maakte ook vele jaren deel uit van het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week en werd opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame.

(8 mei)In de ochtend en het begin van de middag regende het soms stevig in vooral het westen van het land. Dat zorgde voor de afgelasting van drie wedstrijden in de Honkbal Hoofdklasse en drie double-headers in de Softbal Hoofdklasse. De enige honkbalwedstrijd die werd gespeeld was die tussen Storks en Twins Oosterhout. In de hoogste softbal-afdeling werd alleen de double-header gespeeld tussen Tex Town Tigers en Sparks Haarlem in Enschede.

Vanwege de regen en werkzaamheden aan het veld begon het duel in Den Haag één uur en 47 minuten later dan gepland, maar kon wel geheel worden gespeeld. De drie wedstrijden die werden afgelast worden dinsdagavond ingehaald.

In hun Opening Series van het seizoen gooide de pitching-staff van Storks 36 keer vier wijd in de drie wedstrijden tegen Curaçao Neptunus. Afgelopen donderdag, in de series-opener tegen Twins Oosterhout, gooiden de Storks-werpers slechts viermaal vier wijd. Maar vandaag gaven vier werper toch weer 14 vrije lopen weg. Dat zorgde allemaal voor extra verkeer op de honken dus meer scoringskansen voor Twins.

Twee van deze vrije lopen droegen bij aan het eerste punt dat Twins scoorde in ed 1e2 op starter Obed Hernandez. Hij was aanvankelijk niet aangekondigd als starter. Twan Naessens was de aangekondigde starter, maar die begon in de opener van afgelopen donderdag. De aangekondigde starter voor donderdag, Jayden Gonesh, gooide toen in relief en maakte de wedstrijd af.

Hernandez kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, maar gooide vier wijd op lead-off hitter Shurman Marlin in de tweede inning. Marlin stal het tweede honk terwijl Hernandez tot drie slag kwam op Ruendrick Piternella en hij schoof op naar het derde honk na een doorgeschoten bal. Hierna kwam Hernandez ook tot drie slag op Jason Halman, die vandaag als zesde sloeg in de slagvolgorde. Twins Hoofd Coach Jeffrey Arends had een paar wijzigingen gemaakt in zijn slagvolgorde voor het duel van vandaag. In de eerste vier wedstrijden van het seizoen sloeg Halman als derde. Vandaag stond Jarreau Martina op die plek, nadat hij eerder als zevende (eerste duel) en zesde op de lijst stond. Met Marlin op het derde honk en twee uit gooide Hernandez ook vier wijd op Tyson Quolas. De inning leek daarna te eindigen op een grounder richting kort van Diamond Silberie, die had kunnen zorgen voor een gedwongen nul op het tweede honk. In plaats daarvan werden twee fouten gemaakt, zodat Marlin kon scoren en Quolas het derde honk bereikte. De inning eindigde toen Silberie uitging bij een steelpoging.

Twins kreeg nog eens vijf honklopers in de volgende twee slagbeurten, maar ook dit keer zonder het slaan van een honkslag. In de derde inning begon Jerzy van Gool met vier wijd. Hij werd gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een klap in het midveld van Rayshelon Carolina, die zodoende op het honk kwam via velderskeus. Even later werd Carolina uitgeschakeld in een dubbelspel bij een poging op te schuiven nadat Tyriq Kemp werd uitgevangen op fout gebied. Maar dat hij de foute pop-up had gevangen maakte catcher Joel Hernandez een goede aangooi naar korte stop Raibiëntly Mercalina, die Carolina uittikte om de inning af te sluiten.

In de vierde inning gooide Obed Hernandez vier wijd op zijn derde opeenvolgende lead-off hitter, dit keer Jarreau Martina. Hij werd ook uitgeschakeld in een dubbelspel op een grounder van Shurman Marlin. Met twee uit was het Ruendrick Piternella die vier wijd kreeg, maar daarna gedwongen uitging.

In de 1e5 sloeg Twins Oosterhout de eerste honkslagen van de middag en voegde nog eens drie punten toe. Tyson Quolas opende met een tweehonkslag en Diamond Silberie sloeg een honkslag. De laatste bereikte daarna het tweede honk via een opofferingsstootslag van Jerzy van Gool, maar dat hield Quolas op het derde honk. Beide lopers scoorden toen Rayshelon Carolina volgde met een honkslag. Dat eindigde de middag op de heuvel voor Hernandez, die werd opgevolgd door Joel Martis. Hij kreeg de honken vol na vier wijd voor Tyriq Kemp en Jarreau Martina. Er werd weer een punt toegevoegd toen Carolina scoorde op een opofferingsslag op fout gebied in het linksveld van Shurman Marlin. Kemp en Martina bleven achter, maar Twins stond nu met 4-0 voor.

Taisei Nakamura kreeg geen problemen in de eerste vier innings van zijn tweede start van het seizoen. De 20-jarige rechtshander kreeg een loper op het eerste honk in de eerste en derde inning, maar beiden gingen gedwongen uit. Met een 4-0 voorsprong kreeg Nakamura een onverdiend punt tegen in de 2e5. Met één uit raakte hij Joel Hernandez met een worp en die schoof op van het eerste naar het derde honk op een grounder van Jason Netten. Bij een poging Hernandez op het derde honk uit te schakelen volgde een foute aangooi, zodat hij kon scoren. Nakamura schakelde de volgende twee slagmensen uit.

De Japanse rechtshander hield Storks hitloos in de eerste vijf innings, maar daar kwam in de zesde een einde aan. Twins sloeg de eerste drie honkslagen in de vijfde inning, Storks sloeg daarna hun eerste drie honkslagen in de zesde. Nakamura kreeg een lead-off double tegen van Brendly Martina, die daarna opschoof op een grounder en scoorde na een honkslag van Sheadion Jamanika. Volgende slagman Ibrahin Redan sloeg eveneens een honkslag, maar hij werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Darren Winklaar. Met Jamanika op het derde honk stal Winklaar het tweede honk, maar Nakamura sloot af met een strikeout. Met het punt had Storks de achterstand wel teruggebracht naar 4-2.

Twins nam daarna meer afstand en verhoogde de voorsprong met nog eens zeven punten in de laatste twee slagbeurten.

In de 1e8 begon Ruendrick Piternella met vier wijd. Hij kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Jason Halman en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Tyson Quolas. Met Quolas op het tweede honk (aangooi naar de plaat) nam veteraan Kevin van Veen de pitching over bij Storks, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Diamond Silberie.

In de negende kwam Twins tot een rally van vijf punten op drie honkslagen en vier vrije lopen. Tyriq Kemp begon met een honkslag en Jarreau Martina sloeg een tweehonkslag om de slagbeurt mee te openen. Beiden scoorden op een honkslag van Shurman Marlin. Na vier wijd voor volgende slagman Ruendrick Piternella werd Darryl Jamoena ingezet om de pitching over te nemen van Kevin van Veen. Met één uit (binnenhoog) gooide Jamoena vier wijd op Tyson Quolas wat voor volle honken zorgde. Een punt werd daarna gescoord toen Jamoena met een worp Luuk Bun raakte, die in de voorgaande inning in het duel was gekomen als pinch-runner voor Diamond Silberie. Met de honken nog altijd vol werd Jerzy van Gool uitgevangen door de korte stop (geen binnenhoog), maar hierna werden nog eens twee runs toegevoegd toen Rayshelon Carolina en Tyriq Kemp allebei vier wijd kregen. Een vangbal maakte een einde aan de lange slagbeurt en drie lopers bleven achter, maar Twins stond nu met 11-2 voor.

Storks wist nog tweemaal tot scoren te komen in de 2e9 op nieuwe pitcher Jan van der Hurk. Met één uit kreeg hij back-to-back doubles tegen van Renaigel Martis en Joel Hernandez, wat een punt opleverde. Jason Netten kreeg vervolgens vier wijd en met twee uit kwamen de honken vol te staan na een infield-hit van Brendly Martina. Hernandez scoorde toen ook Joran Berkhout een honkslag sloeg. Maar drie lopers bleven achter en de inning en (lange) wedstrijd eindigden toen Van den Hurk zelf Brandon Sint Jago uitschakelde na een 'comeback-grounder'.


Silicon Storks - Twins Oosterhout 4-11
123456789RHE
Twins Oosterhout010030025-1191
Silicon Storks000011002-472
pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Taisei Nakamura, W (1-0)66-321

Stefan Iannelli, H (1)0.1-2---

Raf Cocu, H (1)1.211---

Jan van den Hurk111422

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Obed Hernandez, L (0-1)4.125343

Joel Martis315222

Kevin van Veen0.2 (*)11444

Darryl Jamoena1-3-11

(*) - Van Veen gooide op één slagman in de negende inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rudsel Schoobaar, 1B-Jeffrey Bentsnijder, 3B-Bernard Flohr.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Geen.
Scoreboard Operator-Gedaan vanuit Storks dug-out.
Aanvangstijd-15:47 uur.
Speeltijd-3:40 uur.
Locatie-Sportpark 'Kijkduin', Den Haag.

Game Notes:
Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis aan voormalig Storks-voorztter Ronald van Wijk en voormalig KNBSB-bestuurder en Hall of Famer Wim Oosterhof.
De wedstrijd begon één uur en 47 minuten later dan gepland vanwege regen en werkzaamheden aan het veld.
Weersomstandigheden op geplande aanvangstijd (14:00 uur):
Bewolkt, regen, 9° C; windrichting zuid-zuidoost; windsnelheid 31 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 89%.
Weersomstandigheden bij aanvang (15:47 uur):
Bewolkt, 9° C; windrichting zuid-zuidoost; wind speed 35 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 95%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.