Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Criollos in Puerto Ricaanse Finale; Tweede Halve Finale gestaakt
English

SAN JUAN / CAGUAS / MAYAGÜEZ / MANATÍ (Puerto Rico) - Criollos de Caguas is tot een 4-0 'sweep' gekomen tegen RA12 in de best-of-seven Halve Finale in Puerto Rico om zich te plaatsen voor de Kampioensfinale, maar het zal nog enige dagen duren voordat hun tegenstander bekend is. Afgelopen donderdag (7 januari) completeerde Criollos hun 'sweep'. De tweede Halve Finale tussen Indios de Mayagüez en Atenienses de Manatí werd na de eerste wedstrijd op 2 januari stilgelegd vanwege vijf positieve gevallen van het coronavirus (COVID-19). Het is nog niet bekend wanneer deze reeks van de Postemporada ('postseason') zal worden hervat. Indios won het enige duel dat tot nu toe is gespeeld.

Het seizoen in de Liga de Béisbol Profesional de Puerto Rico Roberto Clemente (LBPRC) opende op 2 december, drie weken later dan gewoonlijk en met slechts vier deelnemende teams. In de reguliere competitie speelden alle teams zes keer tegen elkaar voor een totaal van 18 wedstijden. De vijf positieve gevallen zijn de eerste in het Puerto Ricaanse honkbalseizoen.

Semi-Final A kon wel volgens schema worden gespeeld en Criollos de Caguas won viermaal op rij tegen RA12, dat voor het eerst aan de competitie deelnam. In juli vorig jaar maakte voormalig Major Leaguer Roberto Alomar de oprichting van het team bekend. RA12 is een 'development team' om jonge spelers de kans te geven hun kwaliteiten verder te ontwikkelen in een competitie. Alomar, die tweede honkman was, speelde in 17 Major League-seizoenen (1988-2004) voor zeven teams en werd in 2011 gekozen in de National Baseball Hall of Fame. Alomar is de President van RA12, zijn vader Santos 'Sandy' Alomar, Sr. is de General Manager. Alomar Sr. was eveneens tweede honkman en speelde in de Major League in 15 seizoenen (1964-1978) voor zes teams.

Toen de oprichting van RA12 vorig jaar bekend werd gemaakt was het de bedoeling dat dit het zevende team in de competitie zou zijn. Echter, het seizoen ging begin december van start met slechts vier. Titelverdediger Cangrejeros de Santurce, Gigantes de Carolina en Tiburones de Aguadilla nemen niet deel. Aguadilla zou dit seizoen weer terugkeren na afwezigheid van drie seizoenen vanwege Hurricane Maria. Dit was een Categorie 5 orkaan die in september 2017 over het eiland Puerto Rico raasde en wordt beschouwd als de ergste geregistreerde natuurramp in de historie van het land.

Criollos de Caguas opende best-of-seven Semi-Final A tegen RA12 op eigen veld in Parque Yldefonso Solá Morales in Caguas met een 5-1 winst op 2 januari en sloeg toen slechts één honkslag. De ploeg scoorde driemaal in de derde slagbeurt. Lead-off hitter Edwin Diaz werd geraakt door een worp en schoof op na een mislukte pick-off. Kevin Santa kreeg vervolgens vier wijd en Johneshwy Fargas volgde met een puntscorende honkslag, wat de enige honkslag in dit duel zou blijven voor Criollos. De volgende twee punten werden gescoord op opofferingsslagen van Jarren Duran en Jonathan Morales. Nog eens twee runs werden toegevoegd in de achtste, de eerste na een fout, de tweede op een opofferingsslag van Vimael Machin. RA12 scoorde hun enige punt in de zevende op een driehonkslag van Glenn Santiago

De volgende dag, in Estadio Hiram Bithorn in hoofdstad San Juan, wonCriollos met 2-0. Dit keer werden de punten gescoord op een opofferingsslag van Johneshwy Fargas en een homerun van Jonathan Morales.

Op 5 januari, terug in Caguas, boekte Criollos een 4-0 shutout in Game 3. De ploeg scoorde toen het eerste punt via een wilde worp in de vierde inning. Drie runs werden toegevoegd in de zevende. Noel Cuevas begon toen met een homerun en later werd er gescoord op een tweehonkslag van Jancarlos Cintron en een honkslag van Fargas, die unaniem werd gekozen tot Meest Waardevolle Speler van het reguliere seizoen.

...Alex Liddi tijdens het Europees...
...Kampioenschap 2014 in Tsjechië...
(© Foto: Henk Seppen)
Op 7 januari in San Juan won Criollos met 4-2. In dit duel sloeg designated hitter Miguel Amaya 2-uit-3 en sloeg drie punten binnen, waarvan twee met een homerun.

In Semi-Final B, op 2 januari, in Estadio Isidoro García in Mayagüez, boekte Indios de Mayagüez een overtuigende 12-2 winst in hun openingswedstrijd tegen Atenienses de Manatí. De ploeg kwam tot een rally van vier punten in de tweede inning en liet twaalf honkslagen noteren, waaronder een 2-run homerun van Henry Ramos.

De volgende stond Game 2 op het programma in Estadio Municipal Pedro Román in Manatí. Echter, eerder op de dag werd het duel uitgesteld vanwege twee mogelijke gevallen van het coronavirus, de eerste in de Puerto Rican Winter League. Nadat op 4 januari vijf positieve gevallen werden bevestigd werd deze Halve Finale met onmiddellijke ingang gestaakt na overleg van LBPRC-President Juan A. Flores Galarza en Tournament Director Carlos Berroa met het Ministerie van Gezondheid. Alle spelers en betrokkenen verblijven momenteel in een preventieve quarantaine.

Eén van de spelers in de ploeg uit Manatí is Alex Liddi, de eerste in Italië geboren en opgegroeide speler die de Major League bereikte. In de enige gespeelde wedstrijd sloeg Liddi 1-uit-3 en tekende daarmee voor één van de drie honkslagen die zijn ploeg sloeg. Liddi, die in het Italiaanse Sanremo werd geboren, speelde in 2011-2013 in de Major League voor Seattle Mariners en was in zowel de Minor als Major League teamgenoot van de Nederlandse outfielder Gregory Halman. Hierna speelde de infielder in de minors voor Baltimore Orioles, Chicago White Sox, Los Angeles Dodgers en Kansas City Royals. Liddi speelde vervolgens in Mexico (2016-2017) en keerde weer even terug naar de Royals-organisatie (2018). In 2019 speelde hij voor Chinatrust Brothers in Taiwan en voor Leones de Yucatán in Mexico. Met de Nationale Ploeg van Italië nam Liddi deel aan een aantal evenementen, waaronder de World Baseball Classic (2009), het Europeees Kampioenschap in 2014 in Tsjechië en 2016 in Hoofddorp (Nederland) en de Super6 in 2018, eveneens in Hoofddorp. In 2011 was hij één van de Major League-spelers die deelnam aan de jeugdclinics van de European Big League Tour, georganiseerd door de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk.

(9 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.