Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates draait duel vs. HCAW om in middelste innings
English

BUSSUM - L&D Amsterdam Pirates stond met 6-1 achter, maar scoorde daarna tien punten om het duel om te draaien en met 13-10 te winnen van HCAW op zondagmiddag (9 mei).

HCAW opende de 3-game series tegen de landskampioen op een koude donderdagavond met een nipte 2-1 overwinning. De wedstrijd van zaterdag in Amsterdam verregende en wordt dinsdagavond ingehaald.

Vandaag stond Pirates na drie innings met 3-0 achter, waarna negen punten werden gescoord in de drie middelste innings. Met een 6-1 achterstand na vier innings scoorde de Amsterdamse ploeg viermaal in zowel de vijfde als de zesde slagbeurt.

Behalve veel punten waren er ook veel honkslagen vandaag. Amsterdam Pirates sloeg er vijftien, HCAW dertien. Kalian Sams en Denzel Richardson sloegen beiden drie honkslagen voor Pirates. Richardson sloeg zes punten binnen, Sams scoorde viermaal en had vier binnengeslagen punten. De laatste keer dat een speler van Amsterdam Pirates zes of meer punten binnensloeg was op 13 juli 2016 toen Danny Rombley er zes binnensloeg tegen Neptunus.

Roelie Henrique en Mick Vos scoorden driemaal voor Pirates, terwijl Niels van Weert de ploeg aanvoerde met vier gescoorde punten. HCAW had vijf spelers met twee honkslagen, terwijl Victor Draijer drie punten binnensloeg.

Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Wim Oosterhof, die op 4 mei overleed op 93-jarige leeftijd. Wim Oosterhof leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het honkbal, want hij maakte lange tijd deel uit van het bestuur van zowel de Nederlandse Amateur Softbal Bond als de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond en daarna de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, die in december 1970 ontstond na de fusie tussen de honkbal- en softbalbonden. Hij maakte ook vele jaren deel uit van het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week en werd opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame.

(9 mei)Vanwege onweer begon de wedstrijd 37 minuten later dan gepland. HCAW had daarna een productieve start, scoorde driemaal in de eerste inning en voegde nog eens drie punten toe in de vierde. Echter, de thuisploeg gaf de 6-1 voorsprong weer uit handen, want Amsterdam Pirates had twee 4-run rallies in de vijfde en zesde inning om het duel in eigen voordeel om te draaien.

HCAW opende de score met drie punten in de tweede helft van de eerste inning op Amsterdam-starter Juan Carlos Sulbaran. Lead-off hitter Bob van der Meer kwam na een fout op het honk en hij scoorde toen volgende slagman Victor Draijer de bal het rechts/midveld indreunde voor een driehonkslag. Draijer scoorde daarna zelf op een hiernavolgende tweehonkslag van Arthur Bonevacia. Met één uit scoorde Bonevacia het volgende punt op een honkslag van Max Draijer.

Amsterdam Pirates stond tegenover voormalig teamgenoot Jim Ploeger, die in de voorgaande drie seizoenen voor de ploeg gooide. De linkshander werd gesteund met een dubbelspel in zowel de eerste als de tweede inning, waarna hij zijn eerste loper in scoringspositie kreeg in de derde. In deze slagbeurt opende Max Clarijs met een honkslag, schoof op na twee grounders, maar strandde op het derde honk.

Pirates begon daarna terug te komen vanaf de vierde inning en scoorde negen punten in de drie middelste innings.

In de 1e4 begon Kalian Sams met een tweehonkslag en scoorde op een one-out double van Gilmer Lampe, die weer terugkeerde in de line-up. Lampe verliet de inhaalwedstrijd op maandagavond met een liesblessure en speelde niet op donderdag. Gelukkig was de blessure licht en dus speelde de outfielder vandaag weer, nog niet in het veld, want hij was de designated hitter.

In de 2e4 kwam HCAW tot een rally van nog eens drie punten om wat meer afstand te nemen. Met twee uit kreeg Juan Carlos Sulbaran de honken vol toen hij vier wijd gooide op Julian Goins, een honkslag tegen kreeg van Berend Ruben en ook tot vier wijd kwam op Linoy Croes. Goins en Ruben scoorden op een hiernavolgende honkslag van Bob van der Meer, waarna Victor Draijer een puntscorende honkslag sloeg die de stand opvoerde naar 6-1.

Pirates had daarna een productieve vijfde slagbeurt op hun voormalige werper en liet vijf opeenvolgende honkslagen noteren. Mick Vos begon met een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Niels van Weert. Volgende slagman Roelie Henrique sloeg ook een honkslag. Nadat Van Weert en Henrique waren opgeschoven na een wilde worp scoorden beiden op een honkslag van Kalian Sams. Toen een pick-off richting eerste honk in een fout eindigde schoof Sams op naar het tweede honk en hij scoorde het volgende punt op een tweehonkslag van Denzel Richardson, wat de achterstand terugbracht naar 6-5 en zorgde voor een werperswissel. Bobbie Gnade nam het over en schakelde de volgende drie slagmensen uit, maar het was nu een wedstrijd geworden met een stand van één punt verschil.

In de 2e5 was het HCAW dat tegenover een voormalige werper uit hun ploeg stond, want Gio de Graauw nam het over van Juan Carlos Sulbaran. De Graauw gooide in de voorgaande twee seizoenen voor HCAW. Hij kreeg een lead-off single tegen van Rodney Daal, die in een aantal wedstrijden zijn catcher is geweest. Max Draijer volgde met een tweehonkslag en Daal ging scoren na een grounder van Jules Cremer. Draijer strandde op het derde honk.

In de 1e6 kwam Pirates weer tot een rally van vier punten om het duel om te draaien. Met één uit kwamen de honken vol te staan na honkslagen van Mick Vos en Niels van Weert en vier wijd voor Roelie Henrique. Nick Keur werd hierna ingezet als nieuwe werper, maar hij kreeg een puntscorende honkslag tegen van Kalian Sams, gevolgd door een 2-run single van Denzel Richardson en een opofferingsslag van Gilmer Lampe. En dat zette Pirates op een 9-7 voorsprong.

Amsterdam Pirates voegde weer twee runs toe in de zevende inning. Ruben Dekker was de nieuwe werper voor HCAW en debuteerde in de Hoofdklasse. Met één uit gooide de rechtshander, die vorig seizoen in het tweede team van HCAW uitkwam, viermaal op rij vier wijd. Dekker kreeg de honken vol na vier wijd voor Mick Vos, Niels van Weert en Roelie Henrique, waarna hij een punt zag scoren toen er ook vier wijd was voor Kalian Sams. Een nieuwe werperswissel volgde. Jack Wagner, die het merendeel van vorig seizoen eveneens voor HCAW's tweede team speelde, nam het over, maar werd begroet met een opofferingsslag van Denzel Richardson. Wagner sloot af met een strikeout, maar Pirates stond nu met 11-7 voor.

In de 2e8 verkleinde HCAW de achterstand naar 11-9 door tweemaal te scoren op Mike Groen, die de pitching voor Pirates in de voorgaande inning had overgenomen en toen drie nullen op rij kreeg. In de achtste kreeg Groen een lead-off single tegen van Berend Ruben. Zijn pinch-runner Dion Frank schoof met één uit toen ook Bob van der Meer een honkslag sloeg. Een succesvolle double-steal volgde en de twee lopers scoorden daarna respectievelijk op een opofferingsslag van Victor Draijer en een honkslag van Arthur Bonevacia.

In de 1e9 was het Amsterdam Pirates dat weer tweemaal tot scoren kwam. Lead-off hitter Niels van Weert werd geraakt door een worp, waarna Roelie Henrique via een stootslag-honkslag op het honk kwam. Beide lopers schoven een extra honk op toen er een foute aangooi volgde op de stootslag. Met één uit scoorden beiden op een honkslag van Denzel Richardson. Met deze honkslag sloeg de rechtsvelder zijn vijfde en zesde punt in deze wedstrijd binnen.

Nu met een 13-9 achterstand wist HCAW nog eenmaal te scoren in de 2e9 op nieuwe pitcher Kevin Geestman. Met twee uit kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Julian Goins. Hij bereikte het tweede honk via velderskeus en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Dion Frank. De Pirates-verdediging liet ook Frank vrij over de honken lopen en hij bereikte het derde honk na tweemaal velderskeus (fielder's indifference). Maar met een loper op het derde honk sloot Geestman de wedstrijd af met een strikeout.


HCAW - L&D Amsterdam Pirates 10-13
123456789RHE
L&D Amsterdam Pirates000144202-13151
HCAW300310021-10133
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran432665

Gio de Graauw, W (1-0)2-1211

Mike Groen22-322

Kevin Geestman12-211

pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Jim Ploeger4 (*)-3854

Bobbie Gnade, L (0-1)1.1-1233

Nick Keur, BS (1)0.2-1211

Ruben Dekker0.1-4-22

Jack Wagner2.211322

(*) - Ploeger gooide op vijf slagmensen in de vijfde inning

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Peter de Haan, 1B-Edwin Louisa, 3B-Roy van de Wateringen.
Official Scorer-Muriel van de Wateringen-Doornbosch.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Huub Baaij.
Scoreboard Operator-Nico van de Luitgaren.
Aanvangstijd-14:37 uur.
Speeltijd-3:27 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum.

Game Notes:
Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis aan voormalig KNBSB-bestuurder en Hall of Famer Wim Oosterhof.
Ruben Dekker (HCAW) debuteerde in de Hoofdklasse.
Wedstrijd begon 37 minuten later dan gepland vanwege onweer.
Weersomstandigheden op geplande aanvangstijd (14:00 uur):
Bewolkt, 22° C; windrichting zuid; windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 74%.
Weersomstandigheden bij aanvang (14:37 uur):
Bewolkt, 21° C; windrichting zuid; windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 63%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.