Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Neptunus boekt 'mercy-rule' winst vs. Quick Amerfoort dankzij grote rally
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus stond achter, maar had een productieve vierde slagbeurt om tot een 12-2 'mercy-rule' wist te komen tegen Quick Amersfoort op zondagmiddag (9 mei).

Op donderdagavond stond Neptunus na zes innings achter, maar draaide het duel om en won de series-opener met 7-2. Quick stond halverwege de zesde inning met 2-0 voor, maar Neptunus pakte een punt terug en kwam tot een rally van drie punten in zowel de achtste als negende inning.

Op zondag werd het volgende duel in Amersfoort afgelast wegens de weersomstandigheden en zal dinsdagavond worden ingehaald.

Vandaag keek Neptunus opnieuw tegen een vroege 2-0 achterstand aan, maar kwam tot een rally van negen punten in de vierde inning om het duel te beslissen op weg naar een 10-punten verschil overwinning.

Neptunus kwam tot 17 honkslagen, waaronder vier van Dudley Leonora, die tweemaal scoorde en ook twee punten binnensloeg. Alle negen startende spelers sloegen minimaal één honkslag.

Voor de wedstrijd was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Wim Oosterhof (93) en André van Overbeek (71), die beiden op 4 mei overleden.

Wim Oosterhof leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het honkbal, want hij maakte lange tijd deel uit van het bestuur van zowel de Nederlandse Amateur Softbal Bond als de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond en daarna de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, die in december 1970 ontstond na de fusie tussen de honkbal- en softbalbonden. Hij maakte ook vele jaren deel uit van het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week en werd opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame.

André van Overbeek was eveneens een voormalig bestuurslid van de KNBSB, maar is ook acht jaar President geweest van de European Softball Federation. Bovendien is de in Rotterdam geboren Van Overbeek ook zeer actief geweest tijdens het World Port Tournament, dat elke twee jaar wordt georganiseerd in Rotterdam. Hij was ook de voorzitter van Euro Stars, dat speelt in het aangrenzende Capelle a/d IJssel.

(9 mei)Quick Amersfoort opende de score in de eerste inning met twee punten, maar werd puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd. Neptunus halveerde de achterstand, kwam daarna tot een rally van negen punten in de vierde en ging een comfortabele overwinning boeken.

In de eerste helft van de eerste inning bereikten de eerste drie slagmensen van Quick Amersfoort allemaal veilig het honk en dat zorgde voor een snelle 2-0 voorsprong. Emeron Lourens begon met een honkslag op starter Orlando Yntema, waarna Brandon Rijnbergen een tweehonkslag sloeg. Beiden scoorden toen Rachid Engelhardt volgde met een honkslag. Maar daar bleef het bij voor Quick. Engelhardt werd uitgeschakeld in een dubbelspel op een grounder van Taylor Clemensia, waarna een vangbal de slagbeurt afsloot.

Na de drie opeenvolgende honkslagen schakelde Yntema negen slagmensen op rij uit. Met één uit in de vierde kreeg de rechtshander een infield-hit tegen van Taylor Clemensia en gooide vier wijd op Brian Biezen, maar zij bleven achter.

Neptunus werd op rij uitgeschakeld in hun eerste slagbeurt door Stijn Bruins Slot. De ploeg scoorde daarna het eerste punt in de volgende inning, maar liet twee lopers achter in scoringspositie. Roger Bernadina begon met een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Dudley Leonora en scoorde op een opofferingsslag van Dashenko Ricardo. Op de aangooi naar de plaat schoof Leonora op naar het tweede honk en hij bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal. Met twee uit kreeg Quintin de Cuba vier wijd en stal het tweede honk. Maar Leonora en De Cuba strandden op het derde en tweede honk toen een grounder de slagbeurt eindigde.

Neptunus liet weer een loper achter in scoringspositie in de derde inning, maar kwam daarna tot een rally van negen punten in de 2e4 om het duel te beslissen. Vijftien slagmensen verschenen er in het slagperk, die samen zeven honkslagen sloegen, resulterend in negen verdiende punten. Twee spelers hadden twee honkslagen in deze rally.

De grote rally begon met een lead-off single van Dudley Leonora, die het tweede honk stal en de gelijkmaker scoorde op een hiernavolgende honkslag van Dashenko Ricardo. Hierna sloeg Benjamin Dille een tweehonkslag, waarna Quintin de Cuba Neptunus op voorsprong zette met een 2-run double. Dat bracht nieuwe werper Jasper Popken in het duel en die gooide vier wijd op Gregory Muller. Nadat Stijn van der Meer was uitgevangen sloeg ook John Polonius een vangbal, maar zijn klap werd een opofferingsslag, want De Cuba scoorde. Met twee uit en Neptunus nu op een 4-2 voorsprong bereikten de volgende zeven slagmensen de honken om de rally voort te zetten. Eerst leverde Dwayne Kemp een RBI-double af en stal het derde honk terwijl Roger Bernadina vier wijd kreeg. Beiden scoorden toen Dudley Leonora de vierde tweehonkslag sloeg in deze slagbeurt en dat was zijn tweede honkslag in deze inning. Hij scoorde daarna zelf na een honkslag van Dashenko Ricardo, die daarmee ook zijn tweede honkslag in deze beurt liet noteren. Dat leidde weer tot een werperswissel. Rookie Maverich Lourens nam het over, maar hij gooide vier wijd op de eerste drie slagmensen die hij tegenover zich kreeg. Dat zorgde eerst voor een volle-honken-situatie en daarna weer een punt. Met de honken nog altijd vol eindigde de lange inning toen Stijn van der Meer een grounder sloeg. Hierdoor ging Van der Meer voor de tweede keer in deze inning uit.

Vanaf de 1e5, met een 10-2 achterstand, kreeg Quick geen scoringskansen meer. Er had er nog één kunnen komen, maar die eindigde voordat die tot stand kwam. Met één uit in de 1e5 bereikte Mees Robberse het honk op een fout. Volgende slagman Emeron Lourens sloeg een honkslag in het linksveld, maar Robberse werd hierop uitgeschakeld op het derde honk toen hij op deze klap een extra honk probeerde te bereiken. Lourens strandde op het eerste honk.

In de zesde opende Rachid Engelhardt met een honkslag voor Quick, maar hij was de laatste honkloper in dit duel voor zijn team. De laatste negen slagmensen werden op rij uitgeschakeld, de laatste zes door closer Kevin Kelly.

In de 2e8 bereikte Neptunus een verschil van tien punten. De ploeg liet twee lopers achter in de vijfde op Maverich Lourens. In de volgende slagbeurt kreeg Neptunus lopers op het eerste en derde honk met twee uit op Jakob Syrén, maar ook zij bleven achter. Een andere loper bleef achter op het eerste honk in de zevende.

In de achtste scoorde Neptunus tweemaal op nieuwe pitcher Rik Jalvingh. Benjamin Dille begon met een tweehonkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een grounder van Quintin de Cuba. Dille, die een tweede honkman is en soms ook op het eerste honk speelt, was vandaag de linksvelder. Hierna kreeg Gregory Muller vier wijd en schoof op naar het derde honk na een doorgeschoten bal. Muller bereikte daarna het derde honk op een honkslag van Stijn van der Meer en scoorde het twaalfde en laatste punt op een 'walk-off wild pitch'. Hierdoor kwam de stand op 12-2 en eindigde de wedstrijd via de 'mercy-rule'.


Curaçao Neptunus - Quick Amersfoort 12-2 (8 inn.)
123456789RHE
Quick Amersfoort20000000 -260
Curaçao Neptunus01090002 -12171
(één uit toen een verschil van tien punten werd bereikt in de achtste inning)
pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Stijn Bruins Slot, L (0-1)3 (*)-1755

Jasper Popken0.2-2355

Maverich Lourens1.1-32--

Jakob Syrén22-3--

Rik Jalvingh0.1-1221

(*) - Bruins Slot gooide op vier slagmensen in de vierde inning

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (2-0)651622

Misja Harcksen21----

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Niek Elshof, 1B-Olav Steijger, 3B-Bernard Flohr.
Official Scorer-Remko Helms.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:04 uur.
Speeltijd-2:31 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis aan voormalig KNBSB-bestuurder en Hall of Famer Wim Oosterhof en voormalig KNBSB-bestuurder, voormalig ESF-President en de huidige voorzitter van Euro Stars, André van Overbeek.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 23° C; windrichting zuid; windsnelheid 29 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 57%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.