Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 januari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Águilas en Gigantes naar Dominicaanse Finale
English

SANTIAGO DE LOS CABALLEROS / SAN PEDRO DE MACORÍS / LA ROMANA / SAN FRANCISCO DE MACORÍS (Dominicaanse Republiek) - Águilas Cibaeñas en Gigantes del Cibao hebben zich geplaatst voor de Kampioensfinale van de Dominican Winter League, die op maandag (11 januari) van start gaat. In de voorbije dagen wonnen de twee teams de best-of-seven Semi-Finals van de Liga de Béisbol de Profesional de la República Dominicana (LIDOM). De reguliers competie ging in november van start in plaats van oktober vanwege de coronavirus-pandemie (COVID-19).

Het is een traditie dat een Dominicaans seizoen wordt opgedragen aan iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld in het Dominicaanse honkbal. Dit seizoen is opgedragen aan José Manuel Fernández García, de voormalige President van Tigres del Licey, die in 2019 op 92-jarige leeftijd overleed. De heer Fernández García is penningmeester, vice-president en president van de club geweest. Hij werd geboren in Asturias (Spanje), maar verhuisde op 18-jarige leeftijd naar Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Ruim 30 jaar was hij de penningmeester van Licey Athletic Club tot in 1995 toen hij club-president werd. In zijn bestuursjaren werd Tigres dertien keer kampioen en won ook zevenmaal de Caribbean Series.

...Robinson Canó als speler van de...
...Dominicaanse Republiek tijdens de...
...World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Zoals altijd kwamen ook dit keer weer verschillende (voormalige) Major Leaguers in de Dominicaanse competitie uit sinds november. Daaronder dit seizoen ondermeer Fernando Tatis, Jr., de sterspeler en korte stop van San Diego Padres, New York Yankees-outfielder Miguel Andújar, Atlanta Braves-infielder Johan Camargo, Kansas City Royals-derde honkman Kelvin Gutiérrez, Free Agent-infielder Jonathan Villar (die vorig jaar uitkwam voor Toronto Blue Jays), Free Agent-outfielder Juan Lagares (New York Mets in 2020), tweede honkman Robinson Canó, die vorig seizoen speelde voor New York Mets, outfielder Yasiel Puig en outfielder Melky Cabrera, die in 2019 voor het laatst in de Majors speelde voor Pittsburgh Pirates. Cabrera tekende in juni vorig jaar bij New York Mets, maar werd een maand later 'released'.

In november werd Canó voor 162 wedstrijden geschorst na het schenden van de Major League Baseball-gedragslijn met betrekking tot prestatieverbeterende middelen. In 2017 was Canó de aanvoerder van de Nationale Ploeg van de Dominicaanse Republiek tijdens de World Baseball Classic. Hij speelde ook voor de ploeg tijdens de Classics van 2009 en 2013. De Dominicaanse ploeg won het evenement in 2013, maar werd in 2009 uitgeschakeld voor de Tweede Ronde na twee nederlagen tegen Nederland.

Puig speelde voor het laatst in de Major League in 2019 voor Cleveland Indians. De Cubaan, die in augustus 2019 de Amerikaanse nationaliteit kreeg, leek in juli vorig jaar een contract te tekenen bij Atlanta Braves. Echter, die overeenkomst ging niet door nadat hij positief was getest voor COVID-19. In 2011 nam Puig met het Nationale Team van Cuba deel aan het World Port Tournament in Rotterdam.

...Yasiel Puig met Cuba in 2011 tijdens het...
...World Port Tournament in Rotterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Tatis en Canó speelden voor Estrellas Orientales, Andújar en Puig voor Toros del Este, Cabrera, Camargo, Lagares en Villar voor Águilas Cibaeñas en Gutiérrez voor Gigantes del Cibao tijdens het huidige seizoen in de Dominican Winter League.

In de reguliere competitie deelden Gigantes, Águilas en Toros de eerste plaatst met een 16-14 'record', gevolgd door Estrallas, dat op 15-15 eindigde. De vijfde en zesde plaats werden respectievelijk ingenomen door de twee teams uit hoofdstad Santo Domingo, Leones del Escogido en Tigres del Licey.

Vorig seizoen veroverde Toros del Este de titel in de Dominican Winter League en won daarna ook de Caribbean World Series.

Gigantes del Cibao won hun Semi-Final tegen Estrellas Orientales met 4-2. De ploeg besliste de reeks op vrijdag (8 januari) door met 5-3 te winnen in Estadio Tetelo Vargas, het thuis-stadion van Estrellas in San Pedro de Macorís.

Gigantes opende de best-of-seven Semi Final A op eigen veld in Estadio Julián Javier in San Francisco de Macorís met een 1-0 stand. Gigantes won daarna ook de tweede en derde wedstrijd, respectievelijk met 4-3 en 3-2 (10 innings). Maar hierna won Estrellas de volgende twee wedstrijden, 7-6 en 5-3.

Op vrijdag scoorde Gigantes vroeg in de zesde wedstrijd tegen Estrellas. In de eerste helft van de eerste inning sloeg Ronald Guzman een honkslag met één uit, waarna Kevlin Gutiérrez homerde. Estrellas halveerde de achterstand in hun eerste slagbeurt. Jeremy Peña begon toen met een honkslag en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Fernando Tatis, Jr..

Gigantes voegde een punt toe in de tweede inning op een 'force play-grounder' met volle honken van José Siri, die in de reguliere competitie de Beste Slagman was met een .393 slaggemiddelde. Nog eens twee runs werden gescoord in de 1e5. Reliever Radhames Liz kreeg een lead-off double tegen van Abiatal Avelino, waarna de honken vol kwamen na een honkslag van José Siri en vier wijd voor Ronald Guzman. Hierna nam Forrest Snow de pitching over, maar die werd begroet met een 2-run single van Kelvin Gutiérrez en dat verhoogde de stand naar 5-1.

In de zevende inning verkleinde Estrellas de achterstand naar 5-3. Reliever Edgar Santana kreeg toen lead-off singles tegen van Christian Bethancourt en Gustavo Nuñez. Een grounder van Jeremy Peña zorgde hierna voor een gedwongen nul, maar Fernando Tatis, Jr. volgde met zijn tweede tweehonkslag in het duel en dat zorgde voor twee punten. Miguel Del Pozo nam vervolgens de pitching over en gooide vier wijd op Robinson Canó. Maar hierna volgden een strikeout en een gedwongen nul.

Águilas Cibaeñas had zeven wedstrijden nodig om Semi Final B te winnen tegen regerend kampioen Toros del Este, 4-3. De ploeg besliste de reeks op zaterdag (9 januari) door met 5-1 te winnen.

Op 2 januari opende Toros de best-of-seven met een 9-1 overwinning en won daarna nipt met 2-1 van Águilas in het tweede duel. Hierna werden de volgende twee wedstrijden gewonnen door Águilas, 3-1 en 4-1, waarna de ploeg de leiding nam door ook Game 5 te winnen (9-6). Op vrijdag bracht Toros de halve finale in balans (3-3) door met 3-1 te winnen op eigen veld in Estadio Francisco Micheli in La Romana.

Op zaterdag, thuisspelend in Estadio Cibao in Santiago de Los Caballeros, opende Águilas Cibaeñas de score in de 2e3. Toros-pitcher Joel Peguero gooide toen vier wijd op Luis Liberato en kreeg een honkslag tegen van Jonathan Villar, wat Águilas lopers 'op de hoeken' opleverde. Villar schoof vervolgens op na een doorgeschoten bal, waarna beide lopers scoorden toen volgende slagman Juan Lagares homerde.

Águilas voegde twee punten toe in de zevende. Reliever Steven Wilson kreeg toen een lead-off double tegen van Luis Valenzuela. Zijn pinch-runner Yefri Perez schoof op toen volgende slagman Francisco Peña het honk bereikte na een fout en de honken raakten vol na vier wijd voor Luis Liberato. Er volgde een werperswissel en Anthony Gose nam het over. Die begon met een strikeout, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Juan Lagares. Met twee uit scoorde Peña het volgende punt na een doorgeschoten bal. Om een gedwongen loop te creëren werden de honken vervolgens volgezet via een opzettelijke vrije loop. Een pop-fly eindigde de inning, drie lopers bleven achter, maar Águilas stond met 5-0 voor.

Toros scoorde hun enige punt in de 1e9. Reliever Gregory Soto kreeg twee snelle nullen, want pinch-hitter Alen Hanson en Yasiel Puig werden uitgevangen. Maar hierna kreeg Soto de honken vol na een honkslag van Jeimer Cancelario emn vier wijd voor Yermin Mercedes en Peter O'Brien. Het punt werd daarna gescoord toen volgende slagman Jordany Valdespin eveneens vier wijd kreeg. Met de honken nog altijd vol schakelde Soto Jorge Mateo met drie slag uit om een einde aan de wedstrijd te maken.

(10 januari)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.